Förra veckan beslutade Patent- och marknadsdomstolen (PMD) om att internetleverantörer måste blockera webbsidor där du kan streama film, tv och sport utan upphovsägarnas tillåtelse – även kallad fulstreaming. Telenor var först ut om att meddela ändringen men även Tele2, Telia och Tre har slutit sig bakom PMD:s beslut.

IreneKrohn_liten.jpg

Irene Krohn, pressansvarig för Telia.

– Vi kommer naturligtvis att följa domstolens beslut och vi kommer heller inte att överklaga domen, säger Irene Krohn, pressansvarig för Telia.

Leverantörerna kommer att använda sig av DNS-blockering för att stoppa sina kunder från att få tillgång till sex illegala streaming-sidor. DNS-blockering innebär att din leverantör blockerar utvalda domännamn från din server och därmed kommer webbsidorna inte fram om du söker efter dem.

Stora kryphål

Beslutet har även väckt kritik – inte minst från andra internetleverantörer. Bahnhof var tidiga med att ställa sig emot PMD:s dom på principen om ett fritt internet. VD Jon Karlung anser att införa DNS-blockeringar inte kommer att göra någon skillnad.

– Man kan vända sig till valfri VPN-tjänst eller byta DNS och sedan kommer man runt det här. De här webbsidorna byter också namn hela tiden så det blir svårt att följa vad domänerna gör, säger han.

Jessica Hjälmered, kommunikationsansvarig vid Tele2, förklarar att det var domstolens beslut att leverantörerna ska använda DNS-blockering.

– Det finns säkert fördelar och nackdelar med olika blockeringslösningar men vi använder den tekniska lösning som domstolen ålägger oss att använda, säger hon.

Läs mer: