Ethernet på 2,5 Gbps kan bli standard med Intels nya nätverkskrets

Permalänk

vad är 2.5 till för? min router har bara 1g portar samt min nas också. hade hoppats på att dom skulle börja med 10g så man kan byta nasen & routern för något bättre så man slipper köpa 10g pcie kort eller köra liknande x299 plattformen

Visa signatur

Ryzen 7950X3D [Cools with EKWB 2x 360mm XE/SE] | Asus Extreme X670E | ASUS RTX 4090 TUF EKWB WB | Corsair HX1500i | G.Skill Neo 64GB 6000MHz (2x32GB) | MP700 Gen5 2TB NVME | 980/950/970 NVME 1TB/512GB/2TB | 6x 512GB 850PRO | 4x512GB NVME WD Black | 4x1TB NVME Raid 0 - 4x18TB Raid 10 Qnap (+Backblaze Backup) | LianLi O11 Dynamic XL | Main Screen: Samsung Neo G9 240Hz Ultra-Wide | AUX: LG IPS7 27" (x2) | LG CX 55" G-sync | 10 Gbit/s ISP (Bahnhof) Connection | Copyright©1996-2023 RaW-D-Coy Inc.™ All rights reserved ®

Permalänk

2,5Gbit/s Ethernet är löjligt. 10Gbit/s Internet via fiber kan fås idag för entusiaster, men kommer troligen vara standard när nuvarande utrustning byts ut i fibernäten om ca 5 år. Mellansteget med 2,5 och 5Gbit/s är bara fånigt och kommer göra att det tar längre tid tills 10Gbit/s utrustningen rullar ut på bred skala. Om det är några företag som har en massa gammal CAT5e kabel i sina installationer så är det inget problem alls. Om användarna idag klarar sig med 1Gbit/s så gör dom det imorgon också. De användare som behöver 2,5Gbit/s behöver troligen 10Gbit/s ännu mera så dra då in CAT6A kablar till dom så länge. På stora företag så kommer det att dröja minst 10 år innan behovet av 10Gbit/s verkligen behövs. På samma företag så klarar sig 90% av användarna med 1Gbit/s. Så ett 10Gbit/s LAN till utvecklingsavdelningen och bild/film/ljud avdelningarna är småpotatis jämfört med de vanliga kontorsråttornas behov.

Så jag anser att man skall hoppa över 2,5Gbit/s och 5Gbit/s och gå direkt på 10Gbit/s. Jag kommer INTE att handla vare sig 2,5 eller 5Gbit/s utrustning, för det är pengar i sjön.

Så jag räknar med att AMD kommer att kontra med 10Gbit/s (RJ45) som standard i sina nya moderkort efter X570 serien om inte annat för att knäppa Intel på näsan...

Permalänk

Som vi kan säga på engelska: "It is better than a poke in the eye with a sharp stick."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Limpan4all:

Så jag anser att man skall hoppa över 2,5Gbit/s och 5Gbit/s och gå direkt på 10Gbit/s. Jag kommer INTE att handla vare sig 2,5 eller 5Gbit/s utrustning, för det är pengar i sjön.

10Gbit/s Ethernet har funnits i över 15 år och har fortfarande inte letat sig ner till konsumentprodukter eller billigare serverutrustning.
Så det där med att gå direkt på 10Gbit/s har inte funkat så bra hittills, och det finns egentligen ingenting som tyder på att det kommer att ändras de närmaste åren.
Skaffa utrustning för 2.5Gbit/s eller 5Gbit/s idag är inte mer att slänga pengar i sjön än att skaffa 1Gbit/s utrustning - det blir omodernt så småningom, men fram tills dess så kan man ha mycket nytta av det.
.

Permalänk
Skrivet av Erik_T:

Skaffa utrustning för 2.5Gbit/s eller 5Gbit/s idag är inte mer att slänga pengar i sjön än att skaffa 1Gbit/s utrustning - det blir omodernt så småningom, men fram tills dess så kan man ha mycket nytta av det.

Nja, nästa uppgradering av Internet kommer att bli till 10Gbit/s för mig (så fort min fiber leverantör kan leverera) så då byter jag ut en router och tre switchar samt några CAT5e cablar mot CAT6A och några SFP moduler kommer att bli SFP+ istället (fibrerna ligger redan där) sedan så får de delarna av mitt LAN 10Gbit/s förutom moderkorten...

Det är först när moderkorten får 10Gbit/s native som den stora skillnaden kommer. Titta på när "vi" bytte till 1Gbit/s, det fanns tidigt som instickskort, men det var först när det kom 1Gbit/s på moderkorten som priserna på alla switchar och routrar började sjunka. Nu finns risken att vi stannar på ett mellanläge i minst fem år innan steget tas till 10Gbit/s som mainstream fart på våra LAN.

Det är därför som 2,5 och 5Gbit/s är "olämpligt" och av helt fel orsaker. Men som sagt jag tror att Intel kommer att få pisk av AMD i denna fråga.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GuessWho:

Det är lite en hönan och ägget situation.

Om Intel med 400 serien chipset gör att 2.5Gbit Ethernet blir mainstream på nya datorer så finns det plötsligt en mycket större marknad för att sälja switchar snabbare än 1Gbit till de som har datorer från 2020 eller nyare (Framtiden™).

Förhoppningsvis så kan även att göra 2.5Gbit till mainstream minska steget till 5Gbit och 10Gbit så att dessa också blir billigare och vanligare.

Jo förvisso, jag tänker bara att marknaden för hemanvändare, som det här verkar riktat sig till, är inte så stor.

Visa signatur

.: Learn the system, Play the system, Break the system :.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mr_Lazy:

Jo förvisso, jag tänker bara att marknaden för hemanvändare, som det här verkar riktat sig till, är inte så stor.

Detta borde påverka både hemanvändare och företag som köper datorer och nätverksutrusning för Ethernet från någon gång 2020 när nästa generation Intel datorer med 400 serien släpps och framåt.
Som Yoshman påpekat så är det även bra att använda 2.5Gbit länkar för Wifi6 accesspunkter.

Så detta är bra för de som vill använda trådat och/eller trådlöst nätverk efter 2019.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pettson88:

Just integrerat i hemdatorer är det väl en sak, där PCIe-banor finns i förhållandevis överflöd (möjligtvis undantaget Intel, som är väldigt konservativa på den fronten), men när det kommer till SoCer (som används i routrar ex.) ligger de fortfarande lite efter - jag själv har stört mig ganska kraftigt på en del routertillverkare som envisas med att använda Broadcoms BCM4708 och -9 ganska länge, SoCer med en ensam PCIe 2.0 x1-bana. Många routertillverkare har alltså fått slänga på en PCIe-switch bara för att kunna köra en extra radio på sina routrar i övre segmenten. Nu börjar lite nyare SoCer bli mer vanliga, men de ligger klart efter vad gäller anslutningar och anslutningsmöjligheter.

Det är troligen varför de slackat efter så med swichar mm, för de behöver vettiga SoC. Säger inte att kostnaden blir lägre, men som sagt, en hel standard bör inte försämras pga din Switch var billig.

Ev skulle ökning till PCI-E 3.0 göra mycket där i nya versioner, utan att egentligen behöva så mycket mer layout ändring.

Skrivet av Yoshman:

B350, X370, B450 och X470 stödjer faktiskt bara PCIe 2.0!

Via moderkortet, ja, och vad har det med saken att göra?
Ska du tillverka nya av dessa tänkte du, med 2,5Gbit NIC?

Ibland förstår jag mig inte på dina irrationella inlägg.

Skrivet av Yoshman:

Fast handlar det så mycket om en förväntning att alla ska köra sin existerande utrustning till återvinningen för att köpa in den nya mainstream nivån?

Handlar det inte mer om att om nu 2,5 GBit/s kan prismässigt tillverkas så nära 1 Gbit/s att man kan göra det till den nya golvnivån så är det vettigt att göra den justeringen.

De som har högre krav än så är en försvinnande minoritet. Men de sitter ändå inte i sjön, har ju sedan länge gått att skaffa både 10, 40, 100 och nu ännu snabbare grejor om det faktiskt behövs!

Tycker just att Wifi6 är en väldigt bra anledning att flytta golvnivån, 1 Gbit/s är i vissa lägen en begränsning där och Wifi är definitivt "mainstream".

Svarar som ovan, att försämra en hel standard, bara för en billig del är inte värt det. Du måste trots allt byta ut ALLT för att stöda 2,5Gb, och då är det löjligt att tro NICet är största kostnaden med datorer, NASar och allt annat.

Istället satsa på att tillverka 10Gb som standard, få ner kostnaderna genom högre volymproduktion av chip med prestandan för dem. Förstår inte denna hysteri att bromsa utveckling när den dessutom har funnits som standard i snart 15 år. 10Gbit är en nivå som faktiskt borde vara standard 2020. Sen om inte alla når den, fine, men ska du uppgradera, gör det på rätt sida.

Och de få ställen Wifi är begränsning är ännu mer nish produkt än snabbare trådat. Behöver du prestanda tar du en kabel, du kan trots allt ha flera anslutningar x 1Gbit, vs Wifi som har begränsat med kanaler, som du även delar med grannarna.

Innan du börjar titta på vem som är försvinnande minoritet, titta på hur många som behöver över 2 kanalers 802.11ac, ca 1Gbit i teorin, vs hur många som kan ha nytta av betydligt mer trådad. Antalet som har 2000kr+ Wifi lösningar är försvinnande liten. Och det är ofta då bättre att ta 2 sändare, med 1Gbit vardera till samma pris, som dessutom kan dela upp användare och last/signal.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Det är troligen varför de slackat efter så med swichar mm, för de behöver vettiga SoC. Säger inte att kostnaden blir lägre, men som sagt, en hel standard bör inte försämras pga din Switch var billig.

Ev skulle ökning till PCI-E 3.0 göra mycket där i nya versioner, utan att egentligen behöva så mycket mer layout ändring.

Vill bara säga att jag håller med där - SoC-utvecklingen har legat ganska rejält efter i en del avseenden (särskilt om man jämför med chipset/APU/CPU till x86-enheter), förvisso kanske inte så konstigt med tanke på hur marknaden och produkterna sett och ser ut.
Med tanke på att många SoCer har de flesta grundfunktionerna inbyggda, eller integrerade i en sekundär SoC, har väl behovet av PCIe-banor inte funnits i så stor utsträckning. Till skillnad från en mer traditionell x86-plattform, som är förhållandevis modulär och beroende av PCIe på ett annat sätt. Trist att det indirekt kan påverka utvecklingen av vissa produkter/produktkategorier.

Samma sak gäller inbyggda Ethernet-gränssnitt i SoCer (MII), om de bara är designade för 1GbE. (GMII/RGMII/SGMII)

I viss utsträckning går det ju att göra SoC-system lite mer modulära genom att lägga massa funktioner på USB-bussen (vilket görs på en del SBC:s), men med bussens overhead skulle det också i praktiken kräva helt omdesignade SoCer för att kunna köra ett par >1GbE-portar på, och prestandan lär sannolikt bli högst tveksam ändå. Har dessutom bara sett kontroller för 2.5Gbps och 5Gbps, från Realtek och Acquantia/Marvell.

EDIT: grävde runt lite och visst finns det biffigare SoCer (så som Marvells Armada 8K-serie - 4st 2.5Gbps-portar och 2st 10Gbps-portar låter som en trevlig uppsättning för en router), de lär väl kosta litegrann också. Däremot är utbudet vad gäller fetare SoC och I/O på routerfronten något snålt fortfarande, även om man lägger på några tusenlappar extra.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Via moderkortet, ja, och vad har det med saken att göra?
Ska du tillverka nya av dessa tänkte du, med 2,5Gbit NIC?

De flesta stationära datorer har platser för instickskort.

Jag TROR Yoshman menade om du ska köpa ett nytt nätverkskort till en befintlig dator.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GuessWho:

De flesta stationära datorer har platser för instickskort.

Jag TROR Yoshman menade om du ska köpa ett nytt nätverkskort till en befintlig dator.

Och det är väldigt vanligt med 2 portar med 3.0 slots, så om du desperat måste köra 1x 3.0 går dessa att använda.
Flertalet tester säger "att 8X 3.0 räcker väl för grafikkort", så du har fler platser.

Eller så tar du en 4x port med 2.0 som har ca 1600MB/s effektiv bandbredd eller 12,8Gbit om du hellre vill det. Detta har tom gamla Ivy Bridge moderkort... så även de kan sätta in 10Gbit NIC, och ändå köra 8x 3.0 för 2 st M.2 SSDer + 8x 3.0 för GPUn.

Nej.. att begränsa ny teknik pga äldre teknik är fortfarande dumt.