Ett av 4st ddr3 minne dött efter ganska exakt 8år.

Permalänk
Medlem

Ett av 4st ddr3 minne dött efter ganska exakt 8år.

Idag så vägrade burken starta och gav ingen bild (=svart bild) men skärmen startade (dvs backlight gick igång) o ingen mer hände.
Så grävde fram burken och öppna den började med clear cmos, sen till att ändra XMP,EPU,TPU switcharna (mest för att det är enkelt men kunde möjligen ha hjälpt) inget hjäpte så XMP,EPU,TPU tillbaks till där dom stod.
Ut med GPU i med DP kabel i moderkort, nope koppla ur alla USB/SATA/ström/fläktar så enbart av/på knapp/cpu/minne var kvar inkopplat, nope.

Ur med alla minnen satte tillbaks ett o japp skiten hoppade igång, i med ett åt gången tills nr 4 åkte i då var bruken död igen, ur med nr 4 och tog nr 3 o satte i sista minnes sloten o skiten funkade provade nr 4 i alla minnes slotar för sig självt men nope burken död.
Så död sticka och inte fel på moderkort/minnesslot/cpu med andra ord!
Provade även snabbt med ett 2gig minne på 1333mhz jag haft liggandes i evigheter ihop med dom tre som funkade och japp burken hoppade igång o funka fint så inget problem att köra 4stickor samtidigt vilket inte är ett direkt ovanligt fel (plockade ur det då jag troligen vinner prestanda på lite mindre minne men 1600mhz vs 2gig mer minne i 1333mhz).

Detta är andra minnet jag haft som var trasigt det första var ett DDR2 minne som funkade bra med minnestest/osv i ganska exakt 2 dagar efter datorbygget för att dö helt o hållet mitt i ett spel.
Och vad jag hört/läst så är det extremt ovanligt att ett minne dör antingen funkar det heller inte när man får det och i dom få fall det inte gör det så dör det väldigt fort (som i mitt första fall), heller det dör av dålig psu/blixt,etc men då är ju oftast alla minnen döda samtidigt o inte bara ett av fyra.

Det handlar om Corsairs ddr3 1600mhz minnen som har gått med XMP påslaget hela tiden provade lite OC (~30min) runt när 2500K var ny men klockade rätt dåligt och gav knappt några mätbar fördelar i benchprg så kört i 1600 sedan dess.
Bor själv och ca 6mån sedan jag öppnade o blåste/dammade ur burken (tryckluft på burk) o innan dess minst ett år sedan jag satte i ett 1080.
Innan det var det nog en urblåsning mellan 1080 inköpet o när burken byggdes när 4790k var nyligen släppt och tror inte jag ens varit i närheten av minnena alls sedan bygget.
Så lång tid sedan eventuella ESD skador kan ha uppkommit med andra ord men min gissning är ESD skada som tog låååååååång tid att märkas.

Jag har aldrig fått några som helst minnes fel när jag kört memtest/osv så länge jag inte provade klocka minnena men det va4r som sagt många år sedan, men kört memtest 1 gång på 1-2år o inga fel då.

Sedan 1,5-2år så har jag dock haft ett riktigt skumt problem med denna burk.
När jag stängt av datorn och windows avslutats skärmens backlight slocknar och samma sekund som skärmen slocknar så slås datorn/fläktar/psu av o datorn är avstängd.
MEN vid 3-6 gånger av 10 så stannar/hänger sig strömmen påslagen i datorn efter skärmens slocknande och fortsätter snurra fläktar/osv i 15-20 sek för att sen börja boota windows igen.
Väljer jag att starta om datorn istället för att stänga av så bryts strömmen i nån sek efter skärmens slocknande och sen slås på igen för att boota windows, så ett annat förfarande med andra ord och det bör inte handla om att windows skickar omstart signal istället för stäng av.
Det finns en hel del om detta om man googlar asus z97 restart instead of shutting down med många olika fixar/felkällor jag har provat alla som hade nåt med mig att göra (tex en del tips om att avinstallera div prg/drivrutiner men som jag ej hade)

Nu till det skumma dom där 2-6 gångerna gäller om jag tycker snabbt på power knappen (vilket jag gjort sedan 1998 när jag handlade första burken och givetvis är det inställt på stäng av vid power knapp tryck, och det är INTE håll in powerknapp i 4sek jag talar om).
Men använder jag mig av windows menyn och väljer stäng av heller ALT+F4 och stäng av så handlar det om runt 1-2 av 10 där detta händer, så efter jag märkte detta så bytte jag powerknapp med htpc som ej haft detta problem alls (o inte efter bytet heller) men det gjorde ingen som helst skillnad så troligen inget knapp problem.
Detta fel började lite smått o under ca 6mån blev värre o värre för att sen stanna vid en relativt jämn nivå och har inte haft några problem med datorn alls dvs inga frysningar/BSOD/etc.

Enda undantaget i år är spelet Generation Zero kraschade datorn med skrämmande regelbundhet runt 5min efter start ibland med BSOD med extremt mycket varierande felkoder.
Det handlade då i början om att det gick att spela i 2-3min sen slutade mus att ge input och frames gick ner till enstaka och sen krasch, tbord funkade dock bra efter mus problemet.
Och det var mååååååååååååååååååååååååååååååånga som hade samma problem och det fixades efter nån månad efter det så har det funkat bättre fast med rätt regelbundna krascher runt 30,in ibland upp til 1timme men sällan över o även här låååååååååååååååååååååååångt ifrån ensam och både krascherna o mus problem hände folk med alla möjliga hårdvaru konfigurationer.
Så troligen inget hårdvaru fel med andra ord.

Kan minnet ha nåt med detta att göra?
Min känsla/erfarenhet säger aldrig i helvete, MEN nu efter att det trasiga minnet plockats ur så har burken stängts av felfritt i över 30st försök.
Och när jag höll på med att felsöka detta problem så kunde jag stänga av/sätta på burken snabbt (dvs hade inget med om win varit igång länge/etc) o felet hände med dom där 3-6 av 10 (dvs aldrig mer än 8-9 försök innan det hände) men som sagt nu har det slutat!

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Medlem
Skrivet av grizzly666:

Kan minnet ha nåt med detta att göra?
Min känsla/erfarenhet säger aldrig i helvete, MEN nu efter att det trasiga minnet plockats ur så har burken stängts av felfritt i över 30st försök.
Och när jag höll på med att felsöka detta problem så kunde jag stänga av/sätta på burken snabbt (dvs hade inget med om win varit igång länge/etc) o felet hände med dom där 3-6 av 10 (dvs aldrig mer än 8-9 försök innan det hände) men som sagt nu har det slutat!

Ja, enligt min erfarenhet så kan trasig sticka ge en hel del mysko problem.
Jag hade te.x problem vid uppstart av en dator (antingen så pep den om RAM fel eller så hittades inte alla stickorna) om jag inte flyttade omkring på stickorna innan varje kallstart av datorn, omstart fungerade utan problem.
Memtest visade inget fel om alla 4 satt i, men om jag testade dem 2 & 2 så visades det fel på 2st av dem.

Lite beroende på vad det är för Corsair RAM så kan det vara livstids garanti på dem, man måste dock i regel reklamera direkt till Corsair.
Jag gjorde det med mina vilka var ungefär lika gamla som dina, dock eftersom det var DDR-2 Dominator 1066Mhz stickor (vilka hade slutats tillverkas av Corsair pga. de troligvis var ett problem barn då det egentligen var överklockade 800Mhz) så fick jag motsvarande 800Mhz variant istället.

Så det kan vara lönt att kolla upp om du kan reklamera den, dock så krävs det att man kan uppvisa kvitto och om den trasiga stickan ingick i ett kit så måste hela kitet skickas till Corsair.

Visa signatur

Det är bättre att fråga och verka dum än att inte fråga och förbli det.

Permalänk
Medlem

Har tänkt ett tag o handla ny burk så det blir det rätt snart efter denna spark i röven :p.
Sen blir Z97 kortet o 4790K´n htpc istället för en 2500K som används nu (som är fullt tillräcklig men varför inte byta upp sig när man har delarna) och där räcker 8-12gig utmärkt.

Kom o tänka på en sak när moderkortet/psu ej slås av och det tar 15-20sek innan nystart är om jag minns rätt väldigt likt när "överklocknings skyddet" på moderkortet slår till har för mig det tog ett litet tag efter en fail boot att börja om en nystart med default cmos.
Så undrar om det har nåt med det att göra?
Och det går under dessa 15-20sek (när datorn startar om istället för stängas av) ej att hålla inne powerknappen i 4sek för att slå av datorn (provat 2-3 gånger) så frågan är då om det är OC skyddet som slår till finns det ett skydd som stänger av 4sek powerknappen under cmos återställningen? Heller stör den trasiga stickan så pass mycket att det är därför 4sek powerknapp ej funkar?

Jag har nu även provat att stoppa i det trasiga minnet igen efter att jag stängde av minnes bank B (dvs två minnesslottar) i EFI men det blir samma sak då svart skärm o ingen mer händer.
Så min gissning är att det är nåt med strömförsörjningen på själva minnesstickan att göra i övrigt bör ju minnet vara ur spel när minnesslottarna är avstängda.
Även provat minnet i HTPC´n o samma sak händer även där så det är ju rätt konstaterat att minnet är rökt.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!