Permalänk
Avstängd
Skrivet av kanskedet:

Precis, man vill nå flockimmunitet genom sjukdom...

Som sagt var min poäng att man verkar kunna kontrollera spridningen samtidigt som ekonomin inte kollapsar helt och hållet. Vissa i den här tråden verkar mena att det är motsatsförhållande mellan att kontrollera spridningen och hålla igång ekonomin för året, och Sydkorea är ett motexempel för den tanken (givet det vi vet idag).

Jo men det verkar inte gå att diskutera att SydKoreas taktik har ett pris och det är den personliga integriteten samt att provtagning i större skala kostar pengar. Kanske värt priset? Väst kommer att hymla om det här länge.

Sen måste det vara ett kanonläge för Sverige eftersom vi nu ser ut att klara av den mest komplicerade staden dvs Stockholm, borde vara klart enkelt att kopiera SydKoreas kontrollprogram!

Nu måste jag jobba

Visa signatur

ASUS K56CB i7, W10 > Asus VivoBook S15 S530UN
HTC 10
ASUS Transformer Prime 32GB, Nougat :)
Ubiquiti Edge Lite, UniFi AP-AC-Lite (AP) samt ASUS AC68U och N66U (AP), fiber 500/100Mbit/s.
Mitt nätverk: https://imgur.com/aco9XQz Bild https://imgur.com/oQ2WG9Y

Permalänk
Medlem
Skrivet av ottoblom:

@deltascu: Du fattar inte att det testet är ett enda stort fiasko för hela Sveriges politik runt pandemin . Håll i hatten dom närmsta 6 veckorna kommer du få en åktur som endast folk som upplevt 1917 kommer att få uppleva .

Sånt här är intressant. Vad menar du med en åktur? Vad är det som gör att du är så säker på din sak? Vad tycker du man borde göra annorlunda? Vilka effekter har det på kort och lång sikt? Vad kommer att skilja mellan Sverige och exempelvis våra nordiska grannländer om säg ett år?

Skrivet av rayfix:

Antibody-dependent enhancement (ADE)

Med antikropp av typ A i kroppen kan den inte vara lika resistent mot B-viruset
Denna effekt kommer att orsaka att dödligheten hos viruset ökar dussintals eller till och med hundratals gånger

Har du lust att utveckla lite mer om detta? Vad är det som gör att du är säker på att detta stämmer för detta virus? Vilka studier har du läst kring detta? Vad har du för andra källor och är dessa trovärdiga?

Skrivet av ottoblom:

@deltascu: Man satsade pengarna fel . Sverige har lagt pengar på helt fel saker och var inte förbered att detta kunde hända . När man inte har något annat val inser man att immunitet det satsar vi på . Än gång till håll i hatten du jag och alla vi känner kommer ha en nära vän eller anhörig som kommer dö av detta .

Vilket val har man annars? Vilka effekter kommer dessa andra val att ha på samhället? Vad har du för underlag till att göra påståendet att "du jag och alla vi känner kommer ha en nära vän eller anhörig som kommer dö av detta"? Det känns som ett väldigt säkert uttalande, något som man sällan ser av de som faktiskt är kunniga. De brukar vara tydligt med att det är deras egen uppfattning och/eller att det är stor osäkerhet. Men du uttrycker dig på ett väldigt säker sätt, har du lust att dela med dig av dina källor och insikter på ett mer påtagligt sätt än att bara ge oss en mycket kortfattad och självsäker sammanfattning?

Skrivet av ottoblom:

@deltascu: Fiasko som i Lombardi en befolkning på runt 10 miljoner än dödlighet på över 11000 och antikroppar på 10-15 % av befolkningen ,hur många mer döda för immunitet ? bara gångra med runt 5 .

https://rep.repubblica.it/pwa/intervista/2020/04/15/news/test...

Nu lär det vara en rejäl överdödlighet i Lombardiet då sjukvården överbelastades rejält och inte kunde ta hand om alla de som skulle ha haft en någorlunda vettig chans att överleva om de fått intensivvård. Artikeln du hänvisar till säger att de testat personer UTAN SYMTOM och att 10-15% av dessa hade haft corona. I alla fall är det så jag tolkar den lilla bit jag kan läsa via google translate. Dvs denna siffra plus de som varit sjuka minus den överdödlighet som uppstod pga överbelastad sjukvård = något som kan påminna om verklig dödlighet. Så nej, det är inte bara att ta den siffran gånger 5. Något du borde inse med tanke på att du själv i ett svar till balloo84: hävdar att: "Tråkigt nog är jag insatt mer insatt än vad du tror"

Sedan ska man ha i åtanke att flockimmunitet börjar påverka redan i ett tidigt skede, när du har 10% som är immuna så sjunker smittsamheten med motsvarande procent då färre av de personer man annars skulle smitta är mottagliga. De 50% som det talas om är den siffra när smittsamheten blir så låg att sjukdomen gradvis klingar av helt på egen hand, men redan innan dess så kommer man att kunna se att smittsamheten minskar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Shudnawz:

@sAAb:
Ser ju lovande ut för oss.
Men vad fan har hänt i Belgien egentligen? Inte läst mycket om det i nyheterna, där har det mest varit Italien, Spanien, Frankrike och USA...?

Läser man https://www.politico.com/news/2020/04/19/why-is-belgiums-deat...

Citat:

Experts argue Belgium’s approach is more transparent, and that other countries are underreporting the total numbers of deaths. But there’s also growing political backlash that Belgium’s count could be just as misleading, but in the opposite direction.

Of Belgium’s registered deaths, 44 percent died in hospital (and were tested). The majority 54 percent died in a nursing home — and only in 7.8 percent of those cases was Covid-19 confirmed as the cause.

Det kan alltså vara ett exempel på att de rapporterar mer snarare än mindre.

Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|

Permalänk
Medlem

Nu är detta en åsikt av en expert men fler och fler rapporter tyder ju på detta

"99 procent av de som smittats av coronaviruset märker inte av det.

Det säger tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke i SVT:s ”Morgonstudion”, i en kommentar kring den nya studie som visar att 11 procent av de blodgivare som testats i Stockholm också testat positivt för antikroppar mot coronaviruset. Något som innebär att de redan haft smittan.

– 99 procent, eller mer, vet inte om att de har haft det. De som smittas märker i nästan alla fall inte att de haft den. Sedan är det några som blir sjuka, några som blir svårt sjuka och några som dör. Men om man tittar på alla som smittas är det en väldigt liten andel

Giesecke bedömer att 500 000-600 000 stockholmare redan kan haft covid-19. Att han tror på en högre andel än vad de nya blodgivartesterna visar, är bland annat att testerna bara har en 70-procentig säkerhet när det gäller att upptäcka viruset.

– Testar du tio som haft corona kommer resultatet bara visa att sju har haft det. Men det viktiga är att testerna inte går åt det andra hållet, de kommer aldrig visa att du haft corona om du inte har haft det.

Totalt är det 200 blodgivare som testats i studien, en liten urvalsgrupp, poängtar Giesecke"

Härligt att världen stängt igen totalt pga detta. Men det är ju lätt att vara efterklok, man kan ju tänka sig hur mycket skit och elände det blivit om det nu visat sig att det var ett livsfarligt virus.

Visa signatur

Laptop: Asus G750JX Processor: Intel Core i7 4700HQ Minne: 16GB DDR3 1600mhz Grafik: Nvidia GTX770m 1GB OS: Windows 8 64bitar

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon76929:

Så kan du ju inte hantera statistik. Blodgivare i Stockholm är väl inte motsvarande en genomsnittsgrupp i samhället. Extremt många inom vården ger blod tex. Jag tror att väldigt få florister ger blod.

Det är ju nu visat att man inte testar inom äldrevården och har man inte påvisad Covid-19 infektion så hamnar man inte i statistiken
Dödstalen är med andra ord för låga. Vårdas du på äldreboende och har Covid-19 symtom så förväntas boendet sköta detta på plats.
Samhällskontraktet är brutet.
Jag förespråkar inte total lockdown för det är försent för det.
Felet man gjorde var att man inte testade folk med symtom om de inte varit i Kina, Alperna eller Iran. Inte ens om du träffat sådana personer blev du testad om inte dessa visat symtom och blivit testade positivt.
Covid-19 smittade inte utan symtom, inte via ytor, munskydd hjälpte inte, avancerad skyddsutrustning behövs bara vid avancerad vård som sugning och intubering.
Gjorda fel är många och grava, sveken mot samhällskontraktet stora, men det kommer väl ingen rättstribunal när detta en gång är slut.

Det verkar vara hyfsat normalfördelat vilka som lämnar blod. Denna artikeln är från 2013 men varför skulle det skilja sig så mycket nu? https://news.cision.com/se/blodcentralen/r/stockholms-blodgiv...

"Fördelningen av yrkesval bland länets blodgivare speglar sammansättningen av alla anställda i Stockholms län. Det visar en ny undersökning från Blodcentralen i Stockholms län. Flest blodgivare arbetar inom gruppen administration, ekonomi och juridik.

Undersökningen visar dock att personer som arbetar inom hälso- och sjukvården är underrepresenterade, detta trots att de är den näst största gruppen bland länets blodgivare. Även personer som arbetar med försäljning, inköp och marknadsföring är underrepresenterade."

Samtidigt så var det bara 100 personer och man får ganska stora osäkerheter i statistiska beräkningar då när man kör en provningsmetod som också har stor felmarginal. Men trots det säger de minst 11% så de har tagit hänsyn till mätosäkerheten där. Detta betyder att om gruppen som testats varit större så hade osäkerheterna minskat och man hade fått lägre felmarginal. Med lägre felmarginal kanske man kunnat säga minst 20%, vem vet.

Vi får se vad resultaten blir när man gör större slumpmässiga tester. Särskilt om man kollar över hela landet. Känns som vi gissar ganska mycket.

Permalänk
Lego Master

@Jaxione:
Nå, oavsett så är det ganska många som har dött i länder där man inte lyckats begränsa spridningen, och där sjukvården varit överlastad.
Det "goda" som kommer ur detta är väl att vi får upp ögonen på civilförsvaret och vår krisberedskap igen, så att det kan börja byggas upp och underhållas i åtminstone 50 år framöver, innan en ny generation politiker med lika lite historiekunskap tar över.

Visa signatur

* Vänsterhänt högerskytt med tummen mitt i handen.
* A franchises worst enemies are its biggest fans.
* 🖥️ i5 12600K | Z690 | 32GB | RTX 3070 | Define R6 | 48" 4K OLED | Win11 | 💻 Surface Go 3
* ⌨️ G915 Tactile | ⌨️ G13 | 🖱️ G502 X | 🎧 Pro X | 🎙️ QuadCast | 📹 EOS 550D | 🕹️ X52 Pro | 🎮 Xbox Elite 2
* 📱 Galaxy Fold4 | 🎧 Galaxy Buds Pro | ⌚ Galaxy Watch5 Pro | 📺 65" LG OLED | 🎞️ Nvidia Shield

Permalänk
Medlem
Skrivet av Shudnawz:

@Jaxione:
Nå, oavsett så är det ganska många som har dött i länder där man inte lyckats begränsa spridningen, och där sjukvården varit överlastad.
Det "goda" som kommer ur detta är väl att vi får upp ögonen på civilförsvaret och vår krisberedskap igen, så att det kan börja byggas upp och underhållas i åtminstone 50 år framöver, innan en ny generation politiker med lika lite historiekunskap tar över.

Håller med dig. Tror bara att många länder tagit till lite väl drastiska åtgärder som kommer skapa mer problem och lidande än själva viruset i framtiden.

Visa signatur

Laptop: Asus G750JX Processor: Intel Core i7 4700HQ Minne: 16GB DDR3 1600mhz Grafik: Nvidia GTX770m 1GB OS: Windows 8 64bitar

Permalänk
Medlem
Skrivet av kanskedet:

Giesecke pratade om sina egna åsikter, ja, men när jag lyssnade på intervjun så förstod jag mycket mer av vad Tegnell osv hade sagt tidigare. Jag vill minnas att Tegnell sa något i stil med att det inte går att stoppa en sådan här pandemi i Aktuellt. Vad han exakt menade då kan man fundera på. Men, man kan säga att FHM inte har sagt att deras strategi är att stoppa spridningen och vänta på vaccin. Om det var strategin så borde man nog ha varit tydlig med det. Man kan också konstatera att folk har svårt att förstå Sveriges strategi, både i Sverige och utomlands. Man kan ju fundera på vad det beror på...

Det finns säkert flera faktorer varför Sydkorea har lyckas bättre. Men poängen är att det verkar gå att få stopp på spridningen utan att man når flockimmunitet genom sjukdom och utan att man stänger ner samhället helt och hållet. Jag skulle gärna se en sådan diskussion och jämförelse från FHM.

Men även om man lyckas stoppa spridningen på hemmaplan så kommer ju smittan introduceras i samhället igen när man öppnar upp sina gränser, så det är liksom ingen lösning. Det kanske funkar i nordkorea dock.

Visa signatur

[Asus P5Q-E] [Q6600 G0 @ 3,6 ghz] [Scythe Yasya] [Gigabyte Gtx 460 1gb] [4x2 Gb Kingston HyperX PC8500] [OCZ ModXstream Pro 700 W ] [Crucial M4 128 gb ]
HTPC - AMD Athlon X2 5050e - M4N78-VM - Kingston HyperX 2 GB - Seagate 7200.12 1 TB - Seagate Green SATA III 2TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Shudnawz:

@Jaxione:
Nå, oavsett så är det ganska många som har dött i länder där man inte lyckats begränsa spridningen, och där sjukvården varit överlastad.
Det "goda" som kommer ur detta är väl att vi får upp ögonen på civilförsvaret och vår krisberedskap igen, så att det kan börja byggas upp och underhållas i åtminstone 50 år framöver, innan en ny generation politiker med lika lite historiekunskap tar över.

Tyvärr glömmer man väldigt fort. Vi har haft HIV, fågelinfluensa och svininfluensa och säkert fler sjukdomar som jag också glömt som räknats som pandemier eller eventuellt kunnat bli det. Jag minns när AIDS kom. Folk visste ingenting då heller och stora osäkerheter hur det smittade. Alla som fick det dog. Minns man skojade att "AIDS vill jag inte få igen" och man skrattade eftersom man "visste" att dödligheten var 100%. Folk var ganska oroliga och rädda att någon skulle kunna vara smittad. Inte så många som fick det men jättefarligt ju. Ändå så monterade man ner beredskapslagren 10-20 år senare. Spanska sjukan borde de äldre kommit ihåg för 50 år sedan. Minns mina farföräldrar pratade om den även om de själva var småbarn när den härjade. Äsch det var förr, det händer inte nu...

Men visst, med spanska sjukan, världskrigen i minne och kalla kriget hela tiden i bakhuvudet så byggdes ju beredskapen upp på 1900-talet. När jag var barn på 70-80 talet minns jag att jag tänkte undrar när kärnvapenkriget kommer. Jag var helt övertygad att förr eller senare dör vi alla i tredje världskriget. Hoppas det går fort och smärtfritt när det händer...

EDIT: Om man ska fortsätta politiska spåret. Vad är tanken med att länder fortfarande håller gränserna stängda? Som USA som stoppar all invandring under pandemin. Om smittan finns i hela världen spelar det väl ingen roll var människorna kommer ifrån? Ungefär samma risk att en utlänning är smittad som egna befolkningen. Varför ha EU stängt gränserna utifrån? Det är ju värst här?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Red Beaver:

Men även om man lyckas stoppa spridningen på hemmaplan så kommer ju smittan introduceras i samhället igen när man öppnar upp sina gränser, så det är liksom ingen lösning. Det kanske funkar i nordkorea dock.

Gissningsvis så tar det sig förr eller senare in även med stängda gränser. Folk kommer alltid att ta sig över gränserna, även om de är stängda. Om inte annat så kommer det fortfarande att smugglas saker mm. Problemet som uppstår då är att det inte lär vara speciellt lätt att (i en demokrati) smittspåra de som tar sig in i landet på olaglig väg. Man lär inte direkt vara speciellt samarbetsvillig.

Permalänk
Medlem

Diagram skillnaden i totalt antal döda mellan olika land. Tar absolut INTE hänsyn till total befolkning i landet. Visar endast hur snabbt som viruset sprider sig i Sverige jämfört med andra länder:

X-axlen 0:a är första dagen som man landet hade 10 döda för att man skall ha samma mätpunkt att utgå ifrån.

Virus R0 / smittofart:
https://www.healthline.com/health/r-nought-reproduction-numbe....

Siffror och diagram:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1W2rUEFHLLrirR19ETDfa9....
https://www.worldometers.info/coronavirus/

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Medlem

Alternativ teori angående coronaviruset:

https://xkcd.com/2296/

Det är helt enkelt en parasit som lever i symbios med bakterierna i surdeg! Den förökar sig genom att många fler nu börjar pyssla med surdeg när dom i karantän, och sedan efter att karantänen släpps så kommer vi att börja dela våra surdegar...

Permalänk
Medlem

Även om jag blev nykterist för snart 5 år sedan så är detta bekräftelsen på att det är riktigt jäkla illa i världen. Trist för dom som ville dit för det är ju en sjuhelsikes fest

Det blir ingen Oktoberfest i tyska München i år – coronaviruset sätter stopp för evenemanget, meddelar de lokala myndigheterna i delstaten Bayern.
Riskerna är alltför stora så länge det inte finns något vaccin mot covid-19, förklarar regionale regeringschefen Markus Söder.

Årligen brukar kalaset som präglas av stora mängder öl och ompa-ompa-musik locka i storleksordningen sex miljoner människor, varav en betydande del från andra länder.

Årets evenemang var planerat att äga rum mellan den 19 september och den 4 oktober.

https://tt.omni.se/bayern-staller-in-oktoberfesten/a/50g5LE

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

EDIT: Om man ska fortsätta politiska spåret. Vad är tanken med att länder fortfarande håller gränserna stängda? Som USA som stoppar all invandring under pandemin. Om smittan finns i hela världen spelar det väl ingen roll var människorna kommer ifrån? Ungefär samma risk att en utlänning är smittad som egna befolkningen. Varför ha EU stängt gränserna utifrån? Det är ju värst här?

Skulle tro att det är ett sätt för poilitkerna att visa sig handlingskraftiga mot det kinesiska viruset som kommer utifrån. Även politiker är i slutändan människor och rädda småbarnsmorsor. Blir även svårt att hålla ett land i lockdown om gränserna samtidigt är öppna.

I USA har Trump valet att tänka på och då är det viktigt för honom att poängtera att viruset kom utifrån.

Visa signatur

[Asus P5Q-E] [Q6600 G0 @ 3,6 ghz] [Scythe Yasya] [Gigabyte Gtx 460 1gb] [4x2 Gb Kingston HyperX PC8500] [OCZ ModXstream Pro 700 W ] [Crucial M4 128 gb ]
HTPC - AMD Athlon X2 5050e - M4N78-VM - Kingston HyperX 2 GB - Seagate 7200.12 1 TB - Seagate Green SATA III 2TB

Permalänk
Inaktiv

@ronnylov: Den länken blockas av uBlock Orgin så dit går jag inte.

Felmarginalen de hänvisar till berodde väl på att testerna visade ca 30% felaktiga negativa värden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon76929:

@ronnylov: Den länken blockas av uBlock Orgin så dit går jag inte.

Felmarginalen de hänvisar till berodde väl på att testerna visade ca 30% felaktiga negativa värden.

I och för sig ganska gammal statistik ändå. Hittade denna länk som säger samma sak.
https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2013/10/07/sjukvardsper...

EDIT: Ja jag säger ju att det är stora felmarginaler. Ändå så kan de säga MINST 11%. Menar man då inte att även med stor felmarginal så blir det så pass högt värde som 11% som minimum? Jag är väl för mycket tekniker för att tolka det som om det vore en mätserie av vad som helst, t.ex. trasiga hårddiskar. Säg att man testar 1 miljon så kan man mycket säkrare uttala sig. Men här är man ändå säker på att det var minst 11% vilket jag tolkar som att verkliga värdet är mycket högre.

Permalänk
Inaktiv

@ronnylov:
Går helt emot vad jag upplevt i både privat och yrkesliv bland vårdfolk.
Många blodgivare i de kretsarna, både vanligt blod, plasmadonatorer och kvinnor som donerar till sådana som har svårt att bli gravida.
Kanske är skillnad i Stockholm. Sedan bör man beakta att alla i ett samhällssnitt inte tillhör en yrkesgrupp.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Alternativ teori angående coronaviruset:

https://xkcd.com/2296/

Det är helt enkelt en parasit som lever i symbios med bakterierna i surdeg! Den förökar sig genom att många fler nu börjar pyssla med surdeg när dom i karantän, och sedan efter att karantänen släpps så kommer vi att börja dela våra surdegar...

Visste väl att det där jävla surdegsbrödet skulle ge konsekvenser, inte bara smakar det dåligt, det är direkt dödligt.

Visa signatur

R7 7800X3D | 4070Ti | 32GB DDR5 6000mhz | 1TB SSD | 1TB M.2

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

EDIT: Om man ska fortsätta politiska spåret. Vad är tanken med att länder fortfarande håller gränserna stängda? Som USA som stoppar all invandring under pandemin. Om smittan finns i hela världen spelar det väl ingen roll var människorna kommer ifrån? Ungefär samma risk att en utlänning är smittad som egna befolkningen. Varför ha EU stängt gränserna utifrån? Det är ju värst här?

Ja, det är ju en bra reflektion. EU kanske inte vill sprida smittan? Alternativt den tråkigare men förmodligen rimligare förklaringen @Red Beaver föreslår.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon76929:

@ronnylov:
Går helt emot vad jag upplevt i både privat och yrkesliv bland vårdfolk.
Många blodgivare i de kretsarna, både vanligt blod, plasmadonatorer och kvinnor som donerar till sådana som har svårt att bli gravida.
Kanske är skillnad i Stockholm. Sedan bör man beakta att alla i ett samhällssnitt inte tillhör en yrkesgrupp.

Det har kanske ändrat sig sedan dess? Då påstods att vårdpersonal har svårt att hinna gå från jobbet för att lämna blod. Vårdpersonal var en stor grupp (näst största) men ändå underrepresenterade i samhället. Hur som helst det är osäkra siffror. Vi får se när de gör större slumpmässiga tester. Tyckte ändå det var intressant att så pass många varit smittade.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jaxione:

Nu är detta en åsikt av en expert men fler och fler rapporter tyder ju på detta

"99 procent av de som smittats av coronaviruset märker inte av det.

Det säger tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke i SVT:s ”Morgonstudion”, i en kommentar kring den nya studie som visar att 11 procent av de blodgivare som testats i Stockholm också testat positivt för antikroppar mot coronaviruset. Något som innebär att de redan haft smittan.

– 99 procent, eller mer, vet inte om att de har haft det. De som smittas märker i nästan alla fall inte att de haft den. Sedan är det några som blir sjuka, några som blir svårt sjuka och några som dör. Men om man tittar på alla som smittas är det en väldigt liten andel

Giesecke bedömer att 500 000-600 000 stockholmare redan kan haft covid-19. Att han tror på en högre andel än vad de nya blodgivartesterna visar, är bland annat att testerna bara har en 70-procentig säkerhet när det gäller att upptäcka viruset.

– Testar du tio som haft corona kommer resultatet bara visa att sju har haft det. Men det viktiga är att testerna inte går åt det andra hållet, de kommer aldrig visa att du haft corona om du inte har haft det.

Totalt är det 200 blodgivare som testats i studien, en liten urvalsgrupp, poängtar Giesecke"

Härligt att världen stängt igen totalt pga detta. Men det är ju lätt att vara efterklok, man kan ju tänka sig hur mycket skit och elände det blivit om det nu visat sig att det var ett livsfarligt virus.

Det hela var alltså inte så farligt som många här inne har målat upp....

Permalänk
Medlem
Skrivet av deltascu:

Ja, det är ju en bra reflektion. EU kanske inte vill sprida smittan? Alternativt den tråkigare men förmodligen rimligare förklaringen @Red Beaver föreslår.

Ja mycket är väl att politikerna vill visa att man gör något och gränserna stängdes tidigare när det ändå kanske hade betydelse. Lite som Finland som släppte blockaden mot Nyland eftersom det inte längre var meningsfullt så kanske gränserna börjar öppnas snart igen också. Sedan kan det ju smitta i själva flygplanen och på flygplatser där många människor samlas så det är väl också en anledning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dimetikon:

Det hela var alltså inte så farligt som många här inne har målat upp....

Jag tycker det är lustigt hur en del naturligt verkar dras åt det extrema, det är liksom antingen domedagsprofetior eller helt ofarligt. Det där med en mer nyanserad bild verkar vara väldigt svårt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

Ja mycket är väl att politikerna vill visa att man gör något och gränserna stängdes tidigare när det ändå kanske hade betydelse. Lite som Finland som släppte blockaden mot Nyland eftersom det inte längre var meningsfullt så kanske gränserna börjar öppnas snart igen också.

Vad det gäller Finland läste jag att de inte hade lagrum att upprätthålla en blockad av Nyland, och att det var av den anledningen den släppte.

Permalänk
Medlem
Skrivet av deltascu:

Jag tycker det är lustigt hur en del naturligt verkar dras åt det extrema, det är liksom antingen domedagsprofetior eller helt ofarligt. Det där med en mer nyanserad bild verkar vara väldigt svårt.

Håller med helt!

Det där med immunitet verkar inte funka skitbra heller, har varit hemma i en vecka nu med nästan exakt samma symptom som jag hade för drygt en månad sedan, lite kraftigare tryck i bröstet och orkar inte gå/cykla mer än 2-300meter innan jag blir anfådd och hög puls. Så endast var de vanlig influensa sist eller också kan man bli smittad mer än en gång.

Men har beställt en elspark som borde dyka upp idag så jag iallafall kan ta mig runt lite😂

Permalänk
Medlem
Skrivet av deltascu:

Jag tycker det är lustigt hur en del naturligt verkar dras åt det extrema, det är liksom antingen domedagsprofetior eller helt ofarligt. Det där med en mer nyanserad bild verkar vara väldigt svårt.

Det beror ju lite på hur man räknar. Tittar man på dödlighet i procent så är det extremt lågt, tittar man på faktiska dödsfall så blir det extremt högt. Media väljer ju att fokusera på faktiska dödsfall vilket skrämmer upp folk.

Visa signatur

[Asus P5Q-E] [Q6600 G0 @ 3,6 ghz] [Scythe Yasya] [Gigabyte Gtx 460 1gb] [4x2 Gb Kingston HyperX PC8500] [OCZ ModXstream Pro 700 W ] [Crucial M4 128 gb ]
HTPC - AMD Athlon X2 5050e - M4N78-VM - Kingston HyperX 2 GB - Seagate 7200.12 1 TB - Seagate Green SATA III 2TB

Permalänk
Medlem

Jag blev tipsad om https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/sa-gor-du-din-egen-han... som beskriver hur man gör sin egen handsprit.

feltolkning av receptet
Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|

Permalänk
Medlem
Skrivet av deltascu:

Jag tycker det är lustigt hur en del naturligt verkar dras åt det extrema, det är liksom antingen domedagsprofetior eller helt ofarligt. Det där med en mer nyanserad bild verkar vara väldigt svårt.

Som allt annat som debatteras på nätet så måste man välja sida
Verkar också gälla forskare och politiker. Har själv bytt sida från att tro att det var riktigt illa, till att det är besvärligt men vi klarar det utan extrema åtgärder.

Varifrån får Gisecke siffran att 99% inte märker av smittan?
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/forsta-coronatest...
I den där testen sade 9 av 30 att de inte märkt symptom (15% av 200 är 30 som varit smittade totalt och 9 av dem märkte inga symptom). Jag får det då till att 70% av de som hade antikroppar har märkt symptom. Kanske hade just de personerna på äldreboendet utsatts för mera smitta än genomsnittet och därför märkt av det mera. Kanske finns fler studier som man ännu inte berättat om?

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

EDIT: Om man ska fortsätta politiska spåret. Vad är tanken med att länder fortfarande håller gränserna stängda? Som USA som stoppar all invandring under pandemin. Om smittan finns i hela världen spelar det väl ingen roll var människorna kommer ifrån? Ungefär samma risk att en utlänning är smittad som egna befolkningen. Varför ha EU stängt gränserna utifrån? Det är ju värst här?

Tanken med att hålla gränserna stängda är att minska smittspridningen! På samma sätt är rekommendationerna från FHM att även minska resandet i landet och hålla social distans. Ökar resandet så ökar också risken för smittspridning betänkligt, framförallt om de resande kommer från platser som har en värre smittspridning än vad man själv har. Varför tror du att man bad Stockholmarna stanna hemma över påsk?

Skrivet av Dimetikon:

Håller med helt!

Det där med immunitet verkar inte funka skitbra heller, har varit hemma i en vecka nu med nästan exakt samma symptom som jag hade för drygt en månad sedan, lite kraftigare tryck i bröstet och orkar inte gå/cykla mer än 2-300meter innan jag blir anfådd och hög puls. Så endast var de vanlig influensa sist eller också kan man bli smittad mer än en gång.

Men har beställt en elspark som borde dyka upp idag så jag iallafall kan ta mig runt lite😂

En person är inte tillräckligt urval för att dra slutsatser om hur immunitet kan tänkas fungera mot detta virus. Framförallt inte om du inte blivit testad och man kan konstatera att du drabbats av viruset en gång, å än mindre två gånger...

Vidare så är kanske ett tips i all välmening att inte åka runt i stan på en elspark om du misstänker att du har Covid-19...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Blomman90:

Tanken med att hålla gränserna stängda är att minska smittspridningen! På samma sätt är rekommendationerna från FHM att även minska resandet i landet och hålla social distans. Ökar resandet så ökar också risken för smittspridning betänkligt, framförallt om de resande kommer från platser som har en värre smittspridning än vad man själv har. Varför tror du att man bad Stockholmarna stanna hemma över påsk?

En person är inte tillräckligt urval för att dra slutsatser om hur immunitet kan tänkas fungera mot detta virus. Framförallt inte om du inte blivit testad och man kan konstatera att du drabbats av viruset en gång, å än mindre två gånger...

Vidare så är kanske ett tips i all välmening att inte åka runt i stan på en elspark om du misstänker att du har Covid-19...

Varför skulle jag inte kunna göra det? Ska ju inte springa runt och ta i massa saker eller ens prata med folk, bara åka ner till sjön en sväng och njuta av det underbara vädret.