Veckans fråga: Använder du VPN privat?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Niivpzi:

Har följt nordvpn ett tag nu, de har _alltid_ 70% rea, när du köper 1 år. De har lägsta priset i princip av alla providers, men deras "Time Limited Offers" är permanenta har jag kommit fram till nu när jag vart nära på köpa just Nord eller Express.

För mig hade de bara 70% för 3år samt 20% på det via refunder så är det värt att testa iaf.

Visa signatur

AMD Ryzen 3900X, Gigabyte X570 AORUS ELITE,
G.Skill Flare X 32GB 3200MHz, FOCUS GX 850W, SSD 125 och 500GB, HDD 2tb, Gainward GeForce RTX 4090 Phantom
Laptops:MSI GT73VR 6RE Titan

Permalänk
Medlem

Alltid uppkopplad med VPN. Är supernöjd med Mullvad.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gwildor:

Alltid uppkopplad med VPN. Är supernöjd med Mullvad.

Utveckla, varför? Vad är du nöjd med?

Permalänk
Avstängd

Personligen använder jag inte VPN, dock MediaHint för att komma åt vissa TV-avsnitt i USA som läggs upp på sidor som endast tillåts för amerikanska IP-adresser (t.ex. CBS & Comedy Central). Kostar väl typ en dryga hundralapp för ett år. Har inte använt så mkt, men när jag väl gjort det så har det fungerat.

Skrivet av Wizbro:

Du sa ju att du inte hade något att dölja, så varför inte låta mig läsa igenom din epost?

Jag sa aldrig att det var samma sak. Lindahlj menade att han inte hade något att dölja och därför inte behöver en VPN. Med ett sådant svepande påstående kan man ju också anta att han ej heller anser andra metoder att dölja sin information nödvändiga. En VPN-anslutning är bara ett av verktygen för att vara mer anonym på nätet.

Jag gav din video en chans och kollade igenom hela, men jag tycker inte den motbevisade mig/oss på något sätt. Han har rätt i att den inte skyddar mot alla de saker han tar upp, men det har jag aldrig påstått heller och jag hoppas de flesta insatta förstått detta från första början. Det finns andra metoder att använda mot de problem han nämner, exempelvis en useragent spoofer i webbläsaren för att undvika fingerprinting, Noscript och Ublock Origin för att slippa reklamtracking och en "cookie auto deleter" för att bli av med tracking cookies. Dessutom medger Kitboga att det finns valida användningsområden för VPNer och att han själv använder en. Det enda han påstår i videon är att de inte är någon form av digital panacea, vilket inte borde vara nyheter för någon här.

Precis. Det Kitboga menar på, vilket garanterat majoriteten av personerna som går på dessa VPN-företag knappast tänker på, är att det är mer komplicerat att hålla sig säker och anonym på nätet än att bara pröjsa för en VPN och slå igång den. Som du säger behövs fler saker som du angett + goda rutiner om vart du skall surfa, att alltid skapa nya e-postkonton för andra tjänster. Men redan där fastnar du om du behöver verifiera konto med mobilnummer exempelvis.

Och frågan är om man ens skall använda de vanligaste internettjänsterna om man är så till synes överdrivit mån om att hålla sig privat på exempelvis sociala medier. Då är det väl lättare att bara gå hem till någon och använda deras sociala medier på deras enheter för att ghosta någon eller vad det nu kan vara? Jag förstår att superriktad reklam baserat på vad man skrivit och sagt i närheten av sin mobila enhet är obehagligt. Men så är oxå "obekväma åsikter". Man får skaffa skinn på näsan eller ge tusan i att använda internet om det är så himla "läskigt", imho.

Till sist undrar jag oxå vilket seriöst VPN-företag som inte skulle föra vidare uppgifter till lämpliga myndigheter om att någon av deras kunder har använt deras tjänst för att surfa in på minderårigt pornografiskt innehåll exempelvis.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk

Behövs så sällan, men ibland använder jag Operas inbyggda VPN, eller LEX-Integrity (Bahnhof), båda har funkat bra för mina ändamål.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Navicula:

Använder ingen VPN men funderar seriöst på att skaffa en pga geoblockering. Mitt modersmål är svenska men tydligen är det jävligt svårt för svenska tjänster att låta finlandssvenskar betala och och ta del av utbudet.

Finns det någon VPN som fungerar med t.ex viaplay och netflix utan strul?

Jag har använt OVPN.se länge nu och inte haft några problem med streamingtjänster! Dom har en kortare demoperiod du kan prova utan att behöva ange någon betalinfo. Är du intresserad så kan du få PMa mig så får du en sådan där kod du kan använda så får båda lite extra tid för slanten, men känn ingen press på det!

Visa signatur

Nybörjare på Linux? Se hit! #15665841

Permalänk
Medlem

Jag routar alla enheter på nätverket (minus ett antal utvalda, t.ex. Chromecast p.g.a. Netflix) genom Mullvad VPN. Mitt förtroende för Bahnhof är stort, men jag litar mer på att Mullvad inte säljer min användardata vidare.

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Medlem

Kör OpenVPN+Stunnel eller Wireguard på alla mina enheter både hemma och på resa.
Har Anonine som kommersiell VPN sedan många år och är nöjd med det för mitt behov och så kör jag VPN på min egen OMV5 server för att komma åt filer där
För att slippa reklam, för ökad privacy och undvika geolocation hemma och för säkerhet på resande fot och jag reser mycket i jobb å privat.

Visa signatur

Fractal Design Define R6, ASUS X99a, Xeon E5-2697v3@3.5Ghz allcore, 64gb Hynix ECC REG 2133Mhz, ASUS 1070GTX, 2.5gb nic

Server: Proxmox med OMV 5 och annat virtuellt: Supermicro X9SRH-7F, 64gb RAM, Xeon 2651v2, 4x10tb, 2.5gb Nic

Permalänk

Att se VPN som en anonymitetstjänst tycker jag är exakt samma sak som att se en dator som en maskin för att se på porr. Visst de båda sakerna går att göra, men det är inte det primära målet rent teknisk. (även om många användare är såna)
Från wikipedia: Virtuellt privat nätverk (VPN) (engelska: Virtual Private Network) är en teknik som används för att skapa en säker förbindelse eller "tunnel" mellan två punkter i ett icke-säkert datanätverk
Jag vill påstå att alla som idag jobbar med något teknisk använder vpn för detta, inte minst nu i corona tider då folk jobbade hemma. Flera av dessa använde vpn även privat då de enklare konsumentroutrarna har en vpn server inbyggd.

Om man använder anonymitetstjänster, proxys m.m är en helt annan fråga om man använder vpn, då det finns en drös tekniker för detta som ej har något med vpn att göra. Bara använd en proxy och strunta i att kryptera datan mellan er och proxyn. Frågan är varför skulle det vara intressant i vilken teknik folk använder istället för mer om de använder anonymitetstjänster?
Jag själv använder anonymitetstjänster, inget speciellt för att jag inte gör så mycket som behöver skyddas.

Hur man ska sluta folk missbruka ordet vpn som att bara se det som en anonymitetstjänster är en bra fråga? Jag förstår inte folk som dagligen kanske kopplar upp sig emot 20 olika vpn servrar, där anledningen inte ett skit har med anonymitet att göra, ändå senare kallar vpn för en sådan anonymitetstjänst när de en gång i veckan använder vpn till detta. För mig är det som sagt exakt samma sak som att ständigt hänvisa ens dator till porrvisningsmaskinen.

Permalänk
Medlem

Personligen hade jag nog velat kunna fylla i svaret "Finns det ris i Kina" i enkäten

OVPN men är inte nöjd med tjänsten. De gör för mycket uppdateringar och när det äntligen börjar fungera bra så hips vips så fungerar det inte lika bra igen. Jag vill ha en stabil service.

Visa signatur

Intel i5-9600K CPU @ 3.70GHz (4.30 GHz) | Gigabyte Z390 Aorus Pro WiFi - ATX / Z390 | ASUS GeForce RTX 3080 10GB TUF Gaming OC | Corsair Vengeance LPX Black 2x8GB 3200MHz CL16 (16-18-18-36) | Fractal Design Define R6 USB-C Vit | Corsair PSU HX750 80+ Platinum | Noctua NH-U12A CPU Kylare | SSD SAMSUNG MZVLW256HEHP-000L2 250GB m.2 | SSD 970 EVO Plus 1TB m.2 | WD Red 4TB | Segate Expansion 4TB USB3 | Optiarc DVD RW AD-7283S | Logitech G19 | Logitech G400s | Dell 23" UltraSharp U2311H | Win 10 Pro |

APC Power-Saving Back-UPS ES 8 700VA | Netgear R8000 Nighthawk X6 AC3200 | Lenovo Legion Y520-15IKBN / 15.6" / FHD / i7-7700HQ / 2x8GB / 256GB SSD M.2 / Corsair Force Series MP510 960GB M.2 SSD / GTX 1060 / Win 10

Permalänk
Medlem

Nja jag vet inte om jag litar mer på vpn tjänsterna på internet än min internet leverantör, ser inte riktigt anledningen till detta om man inte sätter upp en egen vpn server.

Visa signatur

CachyOs. MSI MPG Z490 GAMING PLUS// Intel Core i5-10600K@4800Mhz// Radeon rx 6800 16gb // Corsair VENGEANCE LPX 32GB.

Permalänk
Medlem

Använde OpenVPN för anonymitetsskäl ett tag beroende på vilka sidor jag surfade. Däremot sedan jag gick över till Bahnhofs WireGuard så kör jag det nästan 24/7

Visa signatur

Endeavour OS(arch) - Cassini Nova

Permalänk
Medlem

Min leverantör kan inte ge mig en unik ip, så med VPN kan jag få en åtkomstbar ip-adress så jag kan hosta diverse tjänster som jag kan nå via min mobil tex.

Permalänk
Medlem

Mullvad med Wireguard, 50kr, portöppning och maxar ut runt 25MB/s på både hållen.
Gillar att deras egna klient har en Killswitch med, fungerar riktigt bra.

Visa signatur

CPU: 5600x
GPU: 3080
RAM: 32GB

Sluta gömma din identitet, skaffa en till istället

Permalänk
Medlem

azirevpn med wireguard

Visa signatur

word

Permalänk
Medlem
Skrivet av o3ryy0:

Jag kör Ovpn på samtliga mina enheter. Självklart för mig att använda VPN för att undvika spårning och allt vad det innebär att surfa på nätet idag. Det är naivt att tro att man klarar sig lika bra utan VPN även som laglydig person. Den insamlade information kommer att användas mot dig.

Ovpn har funkat förhållandevis bra men jag tappar cirka hälften av min hastighet. 500/500 Mbit. Någon rekommendation på leverantör?
Många som nämner Mullvad, hur är det med hastigheter där?

Jag får 500/500 på Mullvad med wireguard.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Falcon:

Utveckla, varför? Vad är du nöjd med?

Jag kör Mullvad och får ut bra hastigheter även om det är lite längre svarstid kontra utan. Enkelt att fylla på sitt konto och jag tycker att priset är rimligt. Kan rekommendera.

Visa signatur

Main. - Fractal Design Meshify C - Corsair AX860 - Asus Strix B550-E - AMD Ryzen 5 3600 - 32gb Corsair Vengeance 3200mhz - Asus Strix GTX 1080 - Samsung 970 Evo 250gb - Kingston A200 1tb - 1x 840 Pro 256GB - 2x 850 Pro 256GB - 2x 840 Evo 250GB RAID0 - 2x Samsung 850 Evo 500GB - Logitech G502 - Corsair K95 RGB - BenQ XL2420T - Sennheiser Game One
2018 Macbook Pro 13" 2018 iPad Pro 12,9"
Projekt 13 - Bygglogg WIP

Permalänk
Medlem

Nej. På mina privata datorer finns noll anledning att använda VPN.

Visa signatur

Das Haus, det bästa inom House.

| Asrock X670 SL | Ryzen 7800X3D | 32GB 6000mhz CL30 | Radeon 6950XT Red Devil | Kingston KC3000 2tb M.2 | 20tb+ HDD | Dell UP3017 30" 2560x1600 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Jag funderar på att använda VPN för att ha tillgång till Indien, USA och Storbritannien tex pga geolocation.

Tips på nån relativt billig (ej gratis äckelVPN som snor uppgifter) som går att aktivera och avaktivera relativt enkelt?

SurfShark
https://surfshark.com/

Visa signatur

Engineer who prefer thinking out of the box and isn't fishing likes, fishing likes is like fishing proudness for those without ;-)
If U don't like it, bite the dust :D
--
I can Explain it to you, but I can't Understand it for you!

Permalänk
Medlem
Skrivet av cnohall:

Bor i Kina, VPN är ett måste för att kunna leva ett normalt liv här.

Har du ansökt och fått godkänt att använda VPN?

Visa signatur

Engineer who prefer thinking out of the box and isn't fishing likes, fishing likes is like fishing proudness for those without ;-)
If U don't like it, bite the dust :D
--
I can Explain it to you, but I can't Understand it for you!

Permalänk
Medlem

Försöker att komma ihåg att alltid använda vpn, inte för min egen skull utan för de som faktiskt behöver det. Mitt resonemang är att det är säkrare för alla om mängden trafik via vpn är stor och att antalet användare är högt.
Just nu kör jag WireVPN på mina iOS grejer och GlobalProtect för min arbetsstation mot jobbet.

Visa signatur

Moderkort: Asus x570 Crosshair VIII extreme
Grafikkort: Aorus 3090 WB
Processor: Rysen 5950X
Minne: 128 GB G.Skill Trident Z Neo DDR4-3600 C16

Permalänk
Medlem
Skrivet av CubaCola:

Förstår inte varför det skulle vara mer säkert med en VPN, de kan väl läsa all ens data hos VPN-leverantören.

Därför man väljer VPN:er som genomgått en security audit av en tredje part som kontrollerar att allt VPN-leverantören uppger stämmer, gällande allt från kodning, server- och nätverksupplägg/setups, loggning (eller saknaden därav), kryptering och så vidare HELT utan inflytande av själva VPN-företaget själva.

Här är ett Google Docs dokument som kan vara användbart vid val av VPN.

Att använda sig av en gratis VPN-leverantör förstår jag dock inte poängen av då de säljer vidare de uppgifter som man använder deras VPN för att skydda. Hmm.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers
PC: Ryzen 9 5900X | RTX 3080 12GB | G.Skill Trident Z Neo 64GB 3600MHz CL16 | 12TB NVMe SSD - 5TB SATA SSD = total 17TB SSD | Synology DS920+ w/20GB RAM SHR 48TB | Seagate IronWolf 10TB HDD intern HDD
Skärmar: Acer Predator XB323UGX 32" 270Hz 1440p, Asus PG349Q 34" 120Hz 1440p UW, Asus PG279Q 27"
Foto
: Canon 80D & 60D + Canon 17-55/2.8 IS, Canon 10-22, Canon 70-200/2.8L IS II, Canon 100/2.8L IS Macro

Permalänk
Medlem

Bra försök säpo! /s

Visa signatur

i7700K | GTX 1080 | 16GB

Permalänk
Medlem

Ni som kör VPN använder ni det även när ni spelar, tänkte hur det blir med fördröjning etc?

Visa signatur

I9 12900K|Asus Prime Z690-P WIFI D4|Noctua NH-D14|Samsung 850 1000gb|Asus RTX 3080 TUF|HyperX Fury 3600mhz CL17 32GB|EVGA Supernova 850w|Corsair 650D|Acer XB270HU

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oggaaaa:

Ni som kör VPN använder ni det även när ni spelar, tänkte hur det blir med fördröjning etc?

Oftast inte. Jag får ut 500/500 2ms med VPN på så det är fullt spelbart i nästan alla lägen, men föredrar såklart att köra utan då det inte finns någon vits för mig att spela med VPN på. Många av de bra aktörerna har funktioner så att du kan tunnla viss trafik via VPN (typ specificera att all trafik genom webbläsare ska gå via VPN, men inte resterande trafik, så som vid spelande.

Surfshark som jag använder har ett mycket smidigt plug-in till Chrome och Firefox så att man kan sätta igång VPN inne i webbläsaren med bara ett tryck också, om man nu inte vill sitta och ställa in vad för trafik som ska gå via VPN och inte.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers
PC: Ryzen 9 5900X | RTX 3080 12GB | G.Skill Trident Z Neo 64GB 3600MHz CL16 | 12TB NVMe SSD - 5TB SATA SSD = total 17TB SSD | Synology DS920+ w/20GB RAM SHR 48TB | Seagate IronWolf 10TB HDD intern HDD
Skärmar: Acer Predator XB323UGX 32" 270Hz 1440p, Asus PG349Q 34" 120Hz 1440p UW, Asus PG279Q 27"
Foto
: Canon 80D & 60D + Canon 17-55/2.8 IS, Canon 10-22, Canon 70-200/2.8L IS II, Canon 100/2.8L IS Macro

Permalänk
Inaktiv

Ni som använder VPN och säger att ni vill vara anonyma.Vad är det ni vill vara anonyma mot? Jag förstår att integritet och sånt är viktigt men hur skydda sig mot vad? Innan Netflix och liknande tjänster slog igenom laddade jag filmer och musik utan VPN eller något, aldrig åkte jag dit. Jag har surfat och sökt på det mesta, (inte det värsta om ni förstår) och aldrig har det hänt något.

Använder ni VPN när ni surfar här på Sweclockers? Med VPN kan man inte logga in på Facebook tror jag, så vad använder ni VPN till och vad är ni så rädda för?

Permalänk
Keeper of Traditions

Har kört Mullvad på telefon, server och (ibland) dator i ett par år nu och är mycket nöjd. Funkar tyvärr inte för att komma åt det amerikanska utbudet hos Netflix, men allt annat är tummen upp.

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Medlem
Skrivet av zyy:

Jodå. Använder dubbla. Först på Routern och så på PCn och mobiltelefon. Så PCn är alltid bakom 2 helt olika. Ibland 3 om jag sätter igång webläsarns vpn.

Vilken webbläsare har stöd för vpn? Trodde bara webläsare kunde köra JavaScript och då är man väldigt begränsad till vilka resurser du har tillgång till. Om du menar att du använder en proxy så är det helt olikt en vpn. Ända möjliga likheten är att en proxy kan hjälpa dig med geo blocking, dock ingen kryptering.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon321882:

Med VPN kan man inte logga in på Facebook tror jag, så vad använder ni VPN till och vad är ni så rädda för?

Jag använder VPN för att bland annat kunna använda Facebook från exempelvis Kina. Det finns även väldigt många webbplatser som är blockade för oss i Sverige, då "alla" utanför EU är rädda för GDPR.

Exempelvis likt denna sida:
www.nydailynews.com/

VPN handlar om så mycket mer än att dölja sina spår på nätet. Kör exempelvis VPN dagligen mot jobbet för att komma åt det interna nätverket där.

Permalänk
Medlem

Kör ofta VPN klient

Bor mest i Thailand, och deras mer åtstramande sätt/censur så är det mer "säkerhet"/anonymitet(stora brandväggen i Kina, är även här med lokala lösningarna), men även på publika platser, flygplatser, hotell osv. runt om i världen med.
Men även på olika nät där de låser tjänster, flyg, fartyg, kryssningsfartyg, tåg, bussar runt om i världen. Dessutom låsta DNS servrar, där man inte kommer åt sajter eller där de är extremt slöa(de länkar in många servrar, kanske tvivelaktiga med). Även hastighetsbegränsningar samt data begränsningar har man kunna undvika helt många gånger, hehe.Har hjälpt en många gånger, väl värt pengarna för min det, VyprVPN kör jag, funkar litesämre i Skandinavien tycker jag, Sverige och Danmark, än i Tyskland och tex USA, eller Asien där det fungerar väldigt bra. Bara att byta server. Annars snabbt, konstruerar nytt nätverk hemma, kommer köra virtuell server för VPN-klient, med målet på minst 300-500 mbit/sekund med VPN.
Givetvis fungerar det inte överallt där de blockerat VPN. Värt att tänka på.
Kör inte VPN varje dag normalt, men vissa dagar många timmar er dag. Beror på vad man gör och vill åstadkomma.
VPN 95% som klient för många tjänster, men även för att kunna ansluta hem på distans, trots att jag inte har "äkta" IP nummer med mitt VDSL abonnemang. Samma med 3G/4G, inga "äkta" IP nummer.