WD har länge traditionellt haft nedstängning av spindel efter en tids inaktivitet - men det är inte problemfritt och idag är det inte om disken snurrar konstant eller inte som bestämmer slutlig drifttid, utan saker som kontrollerkretskort på själva disken eller USB/SATA-bryggan om den är separat, hur många starter per vecka etc. då ofta förekommande stora temperaturväxlingar är det som sliter hårdast.
---
En sak att tänka på om du skall köpa extern 3.5" USB-diskar så räkna med att alla diskar under 10 TB för Seagate och under 8TB för Toshiba och WD diskar av SMR-typ, likaså att alla 2.5" USB-diskar är idag av SMR-typ.
det kan vara bättre diskar (tex WD-RED, eller WD-white) ) i dessa kabinet men oftast inte då man stoppar in Desktopdiskar i dessa och alla desktopdiskar under 8/10 TB storlek är av SMR-typ från samtliga tillverkare (ja, även WD-blue) idag.
Detta behöver inte vara ett problem om det är mest stora sekventiella mediafiler som lagras men om det går extra trögt med skrivningen när du skriver mycket småfiler på NTFS-filsystem (som tex en backupprogram kan göra) så kan det spela in då SMR-diskar och NTFS skrivmönster är extra ogynnsamt för just SMR-diskar och går i 'väggen' fort.
Skall du ha disken urtagbar ur USB-kabinettet och kunna anslutas med SATA-kontakt vid krångel så är det bara 3.5" diskar som gäller samt att den inbyggda USB/SATA-chippet inte är av krypterande modell.
(de enda 2.5" externa USB-diskar som efter öppnande av kabinettet kan kopplas in mot SATA är Seagate:s 2.5" diskar medans Toshiba och WD-diskar har ingen SATA-anslutning alls och har sin USB/SATA-krets på sitt kontrollerkort - och oftast krypterade vare sig du vet om, slagit på det eller inte - går USB-bryggan sönder så är det mycket liten chans att rädda ur data på sådana diskar.)
---
Slutligen när du tröttnat på routerns rätt klena kapacitet i dataöverföring så går det att bygga en mini-NAS med RPI4, köra BTRFS egna RAID1 och den vägen få till snapshot (med snapper) på dina utdelade filer så att du har äldre friska RO-kopior kvar som skugga på disken även om det gått ransomware och krypterat upp all din data på datorn och direkt anslutna externa USB-diskar och USB-stickor samt över nätverksvolymer.
och sista ordet - även NAS/lagring via routern behöver också ha backup regelbundet då du förmodligen inte har koll när du raderar en fil i din dator för mer plats (oftast) - att du har två exemplar ytterligare på (minst) två olika oberoende lagringsmedia[1] eller att en av kopiorna är mot en molntjänst...
[1] två diskar i en RAID1, eller fler diskar i RAID5 och 6 är inte att räknas som oberoende lagring utan som just 1 lagringsplats.