Windows 10 når vägs ände år 2025

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo

Jag har nog mindre behov av just Microsofts OS nu än någonsin tidigare. Tio år på samma system gör mig kanske inte helt bestört om de nu väljer att släppa en variant baserad på linux kernel istället. Om inte nu Win11 är påtagligt lätt att migrera till och har stora fördelar jämtemot något öppet linux alternativ så har jag svårt att se att jag skulle välja just Win11 vid 2025.

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk
Medlem
Skrivet av reverend benny:

Ett OS kostar pengar att utveckla och underhålla, det är det enkla svaret på att det ska kosta pengar. Antingen betalar vi en stor summa upfront eller så gör man en smartare prenumerationsmodell, då finns det ett incitament för tillverkaren att fortsätta hålla systemet uppdaterat.
Anledningen att vi har bloatware idag är ju att MS får pengar för att inkludera dessa, betala för OS istället säger jag och slipp bloatware.
Det finns mindre bloat i de dyrare och mer företagsanpassade versionerna av en anledning.

Men som jag skrev i en annan post, en variant är att MS kanske tjänar så mkt pengar på Office 365 att det gör det värt att underhålla ett OS gratis.

Jag är fine med att det finns bloatware, har lärt mig acceptera det för att jag förstår att det finns för att få Microsoft att tjäna (mer) pengar. Däremot så förväntar jag mig att få uppdateringar gratis och gärna en gratis uppdatering till nytt os i utbyte mot mitt gamla om jag byter upp mig.

Prenumeration känns som en lösning för företag med smala affärsidéer som inte når ut till många. Microsoft är motsatsen, når ut till miljarder användare vilket mer borde ses som ett privilegium där de får nöja sig med att inkludera sin egna butik och lite gratisreklam för office + försäljning till företag osv.

Det räcker bra för att tjäna sjukt mycket pengar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av reverend benny:

Problemet med gratis är att bolaget inte tjänar pengar vilket dom behöver för att överleva.
I Apples fall så tjänar bolaget pengar på appar, så att dom håller ett OS vid liv kommer alltid vara plus i plånboken för dom.
MS har inte samma incitament att just hålla OS vid liv och en lite annan affärsmodell, men att prenumerationer från Office365 genererar pengar kanske är en anledning till att dom vill hålla OS vid liv längre.
MS tjänar ju även pengar på att det säljs ny hårdvara, vilket sannolikt är den sämsta affärsmodellen miljömässigt sett.

Om bolag ser att dom löpande kan tjäna pengar på oss samt att även vi ser att vi tjänar på det är ju en bra kombo.
Att vi t.ex. skulle ha svårt att betala 50 kronor i månaden för att ha ett OS uppdaterat kanske inte är så dumt om vi känner att vi få får något tillbaka.

Microsoft har stora mängder pengar också från företags sidan med Windows Server 2022 Azure SQL så att hålla liv i Windows 10 och ge gratis uppdateringar är också en bra tjänst emot företag tänker jag som köper alla dessa andra produkter från Microsoft tänker jag vilket genererar stora mängder pengar givetvis även Microsoft 365 generar stora mängder pengar varje månad de har Xbox och hela den biten som de tjänar pengar på så det finns poänger tycker jag för Microsoft att hålla det gratis att köpa en ny licens kommer givetvis kosta pengar precis som idag.

Edit

När det gäller privatpersoner tror jag man väljer att behålla gratis uppdateringar för att det visar goodwill emot kunderna efter att de köpt en licens det blev ett ramaskri när man skulle införa kostnader för uppdateringar och då backade man svårt och se att man skulle kunna genomföra det när man backat en gång redan!

Permalänk
Medlem

EOL har alltid varit 2025, från lanseringen så det är ju inget som ändrats. Enterprise kommer dock som vanligt kunna betala för säkerhetsuppdateringar några år till.

Även om alla större uppdateringar är ett nytt system finns det ingen anledning att fortsätta med produkten som Windows 10. Så nog kommer just nästa "generation" också få ett nytt namn, även om vi kanske inte ser det den 24.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sorten:

Förhoppningsvis är den borta säger jag då den borde försvunnit för länge sen och inställningarna blivit integrerade i de nya inställningarna och ha kvar kontrollpanelen på ett nytt operativsystem hoppas jag verkligen inte förhoppningsvis så uppdateras också verktyg som diskhantering enhetshantering och integreras under inställningar så alla inställningar har samma moderna GUI även brandväggen exempelvis.

Jag håller med. I dagsläget är alla inställningar så utspridda, när allting borde vara tillgängligt på ett enda ställe. Har aldrig förstått varför de gjorde så.

Visa signatur

Skriv jätteintressant information här.

Permalänk
Inaktiv

Dom kommer säkert döpa om det till Microsoft OS eller nåt annat dumt.

Skrivet av walkir:

Men kul att det får gamers att kasta pengar i sjön

Kasta pengar i sjön? Hur då?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av reverend benny:

Intressant att du kör det i en helt isolerad miljö, vad är det du gör på din server?

Jag använder servern dels till första steget som backup av personliga filer på mina datorer så jag slipper handskas med externa diskar till 7datorer.. samt jag har PXE boot ifall en dators OS kraschar så bootar jag bara upp via nätverket och återställer systemimagen.. Men även för att ha access till alla mina personliga filer från alla datorer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kasken:

Vilka incitament skulle det då finns för en entusiast med stort kunnande och ett djupt intresse för datorer att använda ett operativsystem som inte är fullt anpassningsbart, eller inte är byggt på öppen källkod?

Ser inte varför jag skulle vara mer benägen att använda något bara för att det använder öppen källkod. Vad menar du med anpassningsbart, exakt?

Skrivet av Kasken:

Eftersom jag själv just nu är mitt i småbarnsåren så blir det en liknelse med att lära sig cykla.
I början gör stödhjulen nytta, de sänker kraftigt kunskapskraven på användaren, så att användaren kan testa på och komma igång med aktiviteten. Om inte dessa hjälpmedel fanns så skulle många som testade på aktiviteten snabbt avsluta i ren frustration eftersom det helt enkelt var för svårt att komma igång för den som inga kunskaper har.
Men så fort användaren kommit en liten bit på vägen med att utveckla sina färdigheter och kunskaper så inser h*n ganska snabbt att dessa hjälpmedel även blir begränsande, h*n ser sina äldre syskon och vänner som slutat använda dessa hjälpmedel och vad de kan utföra med sina cyklar.... Utvecklar man sen ett brinnande intresse och entusiasm för aktiviteten, då håller det ju inte med stödhjul på hojen om man ska köra tour de France, eller nån extrem mtb-tävling?

Jag cyklar inte för att det är "roligt". Jag använder cykeln för att pendla, och för det föredrar jag en bekväm stadscykel. Om jag senare utvecklar ett djupare intresse för cykling så kanske jag skaffar en mountain bike när jag känner för att cykla extremt, men jag kommer fortsätta använda min stadscykel för att pendla. Min förmåga att hantera mountain biken ("teknikintresse") gör inte att jag föredrar den.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5800X | 32 GB Corsair Vengeance 3200 MHz | ASUS TUF Geforce RTX 3080

Permalänk
Medlem

Jag är mest rädd för att nästa "Windows" blir prenumerationsbaserad, då kommer jag ha 5 datorer som får linux eller stanna kvar på ett osäkert Win10.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Slashgibber:

Högst tveksamt på det, Microsoft tjänar såna otroliga summor just nu på en hel uppsjö av tjänster för windowsmiljö att man skulle förlora mer än vad man tjänar på en prenumerationsmodell. Folk skulle bara stanna kvar på Windows 10, och lite mer IT-inriktat folk skulle garanterat gå över till Linux. Linux kommer att vara en bra destination för gamers också tack vara Valves protonlager.

nej du, prenumerationsmodell är mer lönsamt, på flera sätt, du kan ta ut ett högre pris, och du kan få in fler kunder som i vanliga fall hade låtit bli att köpa produkten, men som en tjänst per månad har råd med det.

inom IT har detta visat sig vara absolut mest lukrativa sättet att tjäna pengar, allt från VM:ar per månad till mailboxar osv. nu även virtuell speldatorer (prestanda på kran)..

tyvärr är detta framtiden. jag personligen gillar de inte, men det är roligare när aktie utdelningen sker på bolaget jag är anställd på och har en liten % i. vi tjänar gott om flis på prenumerationsmodellen utöver våra konsulttjänster.

Visa signatur

|Workstation: AMD Ryzen 9 7900X 4.7GHz | ASRock X670E | AMD Radeon 7900 XT | 32GB DDR5 | NVMe 2.0TB | HDD 4.0TB |
|VMware rig: AMD Threadripper 2920x | ASUS PRIME X399-A | 24GB DDR4 | 10TB Storage |
|HTPC: AMD Ryzen 3 2200G 3.7 GHz | Gigabyte B450M DS3H | Radeon Vega 8 | 8GB RAM | SSD 120GB | *Test rig för div Linux distar, drivers m.m.

Permalänk
Medlem

Snart får vi börja se fram emot att LGR gör en win10-woodgrain, och att 8bit guy retrobrightar en motsvarande beige burk!

Nåja, 2025 är knappt fyra år framåt i tiden, så det dröjer väl några år än innan något sådant blir aktuellt.
Blir nästa microsoft-OS en prenumerationstjänst får man gå över till linux. Brukar testa linux var femte år eller så, blivit missnöjd, och insett att det inte är något alternativ för egen del (Var 2015 sist). Får väl kolla in någon dist 2025 antagligen..

Permalänk
Medlem

Efter random krascher bytte jag moderkort från ASUS Prime X299-Deluxe till Prime X299-A II utan problem med Win10 Pro.
Men Office 2016 Pro krävde aktivering via telefon, så jag fick knappa in 56 siffror och bekräfta att det är enda installationen för att sedan knappa in 8 x 7 siffror i Office.

Permalänk
Medlem
Skrivet av JMV1971:

Efter random krascher bytte jag moderkort från ASUS Prime X299-Deluxe till Prime X299-A II utan problem med Win10 Pro.
Men Office 2016 Pro krävde aktivering via telefon, så jag fick knappa in 56 siffror och bekräfta att det är enda installationen för att sedan knappa in 8 x 7 siffror i Office.

Fel tråd?
Själv har jag samma licens som jag köpte till 8.1. Jag tycker det är generöst av Microsoft.

Samma licens sedan 2014 med ett antal byten av hela hårdvaran.
Jag är tom förvånad att jag inte har behövt köpa en ny licens.

Permalänk
Medlem

C U on the other side

Visa signatur

r_wateralpha 0.3

Permalänk
Medlem

Jag tror att prenumeration framtiden och jag förstår inte varför man är så rädd för det. Är det "ägandet" eller känslan av att man äger något som gör att rädslan finns?

Idag så prenumererar vi på en mängd tjänster och om vi ska kunna hitta ett hållbart sätt framåt så behöver vi fler bolag som jobbar på det sättet och som löpande tjänar pengar och kan underhålla våra produkter.
Visst, säg att Windows 1X nu bara är en plattform där Microsoft tjänar pengar att leverera tjänster till, då kan jag köpa att det är gratis. Men samtidigt så betalar ju då dom som köper tjänsterna för OS utvecklingen och kan tycka att det är lite fel.

Samma gäller ju med andra saker i våra hem, bilar, IOT enheter osv, anledningen att dom är ett säkerhetsproblem och har kort livslängd eller inte utvecklas är för att tillverkarna bara tjänar pengar på att sälja skrot, inte underhålla system. En prenumerationsmodell ger ett incitament att hålla saker vid liv och säkra.

Om vi kan prenumerera på tjänster för att spela TV-spel, kolla film och musik, få internet och telefoni att fungera så kan det inte vara en katastrof att prenumerera på ett OS.

Permalänk
Medlem
Skrivet av reverend benny:

Jag tror att prenumeration framtiden och jag förstår inte varför man är så rädd för det. Är det "ägandet" eller känslan av att man äger något som gör att rädslan finns?

Idag så prenumererar vi på en mängd tjänster och om vi ska kunna hitta ett hållbart sätt framåt så behöver vi fler bolag som jobbar på det sättet och som löpande tjänar pengar och kan underhålla våra produkter.
Visst, säg att Windows 1X nu bara är en plattform där Microsoft tjänar pengar att leverera tjänster till, då kan jag köpa att det är gratis. Men samtidigt så betalar ju då dom som köper tjänsterna för OS utvecklingen och kan tycka att det är lite fel.

Samma gäller ju med andra saker i våra hem, bilar, IOT enheter osv, anledningen att dom är ett säkerhetsproblem och har kort livslängd eller inte utvecklas är för att tillverkarna bara tjänar pengar på att sälja skrot, inte underhålla system. En prenumerationsmodell ger ett incitament att hålla saker vid liv och säkra.

Om vi kan prenumerera på tjänster för att spela TV-spel, kolla film och musik, få internet och telefoni att fungera så kan det inte vara en katastrof att prenumerera på ett OS.

Jag tror inte det är ett problem att prenumerera på en, två eller tre tjänster, däremot om det blir normen - vilket verkar vara vart vi är på väg.

Permalänk
Medlem
Skrivet av reverend benny:

Jag tror att prenumeration framtiden och jag förstår inte varför man är så rädd för det. Är det "ägandet" eller känslan av att man äger något som gör att rädslan finns?

För mig är det antalet prenumerationer som skrämmer mig lite. Jag har idag minst sju enheter här hemma som kör Windows, där alla installationer kör med lokala konton. Använder ingen av dessa maskiner dagligen, utan använder kanske två av dessa på veckobasis.

Vad kommer dessa att kosta mig i framtiden?

Jag gick ifrån Adobes programvaror av liknande anledning, då jag inte använder Lightroom och Photoshop dagligen. Där finns det idag fullgoda alternativ.

Kör redan GNU/Linux och macOS på ett par datorer och kan tänka mig att gå ifrån Windows helt om de inför tvång på prenumeration. Hoppas dock att det bara kommer att gälla Microsoft Store, Office 365 och speltjänster.

Permalänk
Medlem
Skrivet av murzoo:

Nu blir det Windows på linux-kernal. Det är enda vägen framåt!

Som en person som dagligen sitter och utvecklar mot linux kärnan måste jag fråga varför vill man det?

Windows har ju en mycket modernare kärna, skulle säga att Linux kärnan är i större behov av att bytas ut.

Permalänk
Medlem

Skulle vara kul om de lanserar en linuxbaserad variant av Windows med idéer tagna från apples gamla Yellow box idé (ett tänkt system för att kunna köra OS X program i Windows).
Dvs ett Linuxsystem med en Microsoft-utvecklad ”transparent” version av Wine

Visa signatur

Kör väl en klassisk signatur:
9900K @ 5GHz/128GB 3200MHz DDR4/3x1TB NVME/6800XT på Aorus Z390 Elite
Samsung C34F791, Svive 34C801, Xiaomi 34", Logitech MX Master 3 + G512...
Behöver för jobb, ej gamer.

Permalänk
Medlem

Blir det ett helt nytt Windows så hoppas jag på en återgång till Vista liknande, även om W10 GUI har tjänat väl och bra.

Visa signatur

Endeavour OS(arch) - Cassini Nova

Permalänk
Medlem

Inte bytt bort fina runda 7:an mot.. "monokroma", fyrkantiga, reklamiga 10.
Svårt å göra 10 tristare... 11 kan tillomed av misstag bli snyggare.

Permalänk
Skrivet av Kasken:

Av ren nyfikenhet, vad är det förutom DirectX som får så många att fortsätta använda Windows?

För min del ekosystemet och xbox game pass. Skulle aldrig lämna Windows om inte Game Pass fanns på Linux.

Sen sist jag testa gaming under Linux så var det fortfarande inte bra nog, långt ifrån Windows och detta va ca 1 år sedan. De gör framsteg dock.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon42512:

Kasta pengar i sjön? Hur då?

Jag tänker lite på hur både Windows i sig samt spel ställer onödigt höga krav på hårdvaran.

Precis som någon nämnde här tidigare, så har nära nog samtliga versioner av Windows rullat riktigt illa på samtidig hårdvara. Windows 3.11 fick dåtidens 486:or att gå på knäna. Aero-gränssnittet var en plåga i Vista. Visst finns det ett par undantag, men även Windows 10 kräver mer och mer av hårdvaran i varje feature-release.

Detsamma gäller spel, där utvecklarna slösar med resurser för att driva hårdvaruförsäljningen.

Jag anser att både OS och spel skulle kunna optimeras betydligt mer.

Visst är det kul att dåligt optimerade produkter tar hårdvaruutvecklingen framåt, men jag vill inte vara med och bekosta den.

Permalänk
Medlem
Skrivet av walkir:

För mig är det antalet prenumerationer som skrämmer mig lite. Jag har idag minst sju enheter här hemma som kör Windows, där alla installationer kör med lokala konton. Använder ingen av dessa maskiner dagligen, utan använder kanske två av dessa på veckobasis.

Vad kommer dessa att kosta mig i framtiden?

Jag gick ifrån Adobes programvaror av liknande anledning, då jag inte använder Lightroom och Photoshop dagligen. Där finns det idag fullgoda alternativ.

Kör redan GNU/Linux och macOS på ett par datorer och kan tänka mig att gå ifrån Windows helt om de inför tvång på prenumeration. Hoppas dock att det bara kommer att gälla Microsoft Store, Office 365 och speltjänster.

Redan idag finns det ju abonnemang där man kan köra Office 365 på 5 enheter, det kostar inte många kronor extra mot att köra det på en enhet. Det är ingen omöjlighet att man gör samma sak på OS.
Sen kommer det alltid finnas människor med olika och kanske unika krav, det vi pratar om här är ju för den stora massan.

Precis som att det fortfarande finns folk som köper blueray filmer för att dom gillar känslan av att äga filmen och ha den ståendes i hyllan med perfekt ljud så är den stora massan nöjd med att streama den på Netflix.

Permalänk
Medlem

Jag har delvis övergått till Linux, men just gaming biten kräver fortfarande Windows, så jag kör dualboot. Trist men nödvändigt ont. T.ex. steam skalar helt hopplöst dåligt i Linux och man måste använda förstoringsglas bara för att navigera. Sedan är det inte idiotsäkert att spelet fungerar öht med proton utan en del gamla favoriter har hamnat på hyllan.

Visa signatur

Endeavour OS(arch) - Cassini Nova

Permalänk
Medlem
Skrivet av eriksson850:

Såklart kommer de införa mer lull lull mot win 10.

Tycker dock fortfarande att win 10 flyter bättre på modern hårdvara än hur win 2000 flöt på dåtidens moderna hårdvara.

Själv skulle jag gärna byta till ett trevligt avskalat win 2000 om alla appar, drivrutiner och spel fungerade med modern hårdvara. Förstår inte den här jakten på interaktiva menyer och flytande uppdateringar av vädret.

Håller helt med, skulle gärna se en remaster av Windows 7 anpassat till dagens hårdvara.

Visa signatur

Desktop|Intel i5 12600|Asus Prime B760 Plus|Nvidia RTX 3070|Corsair DDR5 2x16GB|1TB M.2/1TB SSD
Mouse|Sensei Ten|Keyboard|Xtrfy K4|Monitor|Asus PG279QZ|Dell u2415
Laptop|HP ProBook 4320s I3|525GB SSD|4GB DDR3|NAS|Synology 412+ 30TB
Phone|iPhone 13 128GB|Tab|Mi Pad 4 64GB|HTPC|Google TV|Server|Intel Nuc

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sysop:

Jag tror inte det är ett problem att prenumerera på en, två eller tre tjänster, däremot om det blir normen - vilket verkar vara vart vi är på väg.

Jag tycker det är bra om det blir en norm att vi inte ska äga allt och att tillverkaren bara tjänar pengar på att sälja nytt.
Sen ska det självklart finnas olika former av prenumeration hoppas jag, vissa kanske vill ha fler funktioner och vissa bara ett uppdaterat system.

Permalänk
Skrivet av walkir:

Det fina är att Windows Server 2003 R2 i många fall är allt man behöver. Har kunnat köra en komplett "On Premise" installation av SharePoint, Exchange, AD, DC, m.m. virtuellt med under 8GB RAM genom att blanda olika versioner av Windows.

Så länge man inte behöver bättre säkerhet än Microsoft erbjöd pre-Azure, och så länge man inte behöver nya säkerhetsuppdateringar. Om du inte presenterar de här tjänsterna utåt, inte har några användare, och inte kör programvara som ansluter mot någon mindre säkrad miljö än din egen så går det väl bra, antar jag, men hur många gör det på riktigt?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Så länge man inte behöver bättre säkerhet än Microsoft erbjöd pre-Azure, och så länge man inte behöver nya säkerhetsuppdateringar. Om du inte presenterar de här tjänsterna utåt, inte har några användare, och inte kör programvara som ansluter mot någon mindre säkrad miljö än din egen så går det väl bra, antar jag, men hur många gör det på riktigt?

Jag tänker främst som lokal labb-/utvecklingsmiljö. Azure är väldigt dyrt att bara leka runt med i utbildningssyfte.

Permalänk
Medlem
Skrivet av walkir:

Jag tänker främst som lokal labb-/utvecklingsmiljö. Azure är väldigt dyrt att bara leka runt med i utbildningssyfte.

Problemet är att du många gånger vill använda externa resurser såsom nätverk, USB mojänger eller kanske även ut på nätet.
En helt isolerad miljö med smältlim i alla portarna tror inte jag är realistiskt för hur folk vill använda ett system.