Permalänk
Medlem
Skrivet av blade80:

Det är ju kollektivets sammanlagda tysta överenskommelser som gör att vi kan använda ord och förstå varandra.

Håller med i grunden där

Citat:

Om en grupp har kommit fram till någon form av ramverk som också har sin förklaring i en lång historia som verkar rimlig så blir det ju löjligt att själv hitta på något eget som man minsann har bestämt sig för.

Nu tycker jag du sannolikt förenklar godtyckligt mer än vad du själv kanske inser? Har du verkligen sett några bevis på den där långa historian? (din tolkning av sockerdricka osv)
Varför skulle just den här gruppens definition grunda ett gemensamt ramverk? *edit* Cyklonen hade en bra poäng om fackverkstermer för några inlägg sen.

Skrivet av blade80:

Det funkar såklart, men bara i en liten krets. Som att läskedryck minsann inte alls kan vara en läskedryck om det inte innehåller kolsyra. Jag trodde själv att jag hade lärt mig något nytt här, jag trodde att det var enbart kolsyrade drycker man räknade till läsk, men jag ser att flera saker pekar på annat, alltså fler källor som säger att läskedryck oftast innehåller kolsyra men inte alltid.

Det var lite av en ögonöppnare för mig också
Jag är nu mer öppen för att folk använder den definitionen, men för egen del kommer jag ändå än så länge utgå från kolsyrade drycker i första hand.

Skrivet av blade80:

Är det någon som bestämmer Sveriges definition av läskedryck? Vem i sånt fall? Eller är det helt godtyckligt att bestämma det själv?

Bra fråga, i grunden är det väl kollektivets tysta överenskommelse som du är inne på...
Men du har ju tex Svenska akademiens ordlista som dock inte är officiell...
https://www.svenskaakademien.se/den-oumbarliga-ordlistan-0

Den har faktiskt dricka som substantiv:
https://svenska.se/saol/?id=0515175&pz=3
Och den står där med beskrivningen "flaska läske­dryck el. öl"
Så det verkar vara en generellt accepterad tolkning! Mer än jag visste, så man får väl ta till sig det

Tyvärr verkar SAOL inte ha någon vettig definition på läsk/läskedryck, men i Svensk Ordbok som de också publicerar innehåller lite mer detaljer: "alkohol­fri, kol­syrad dryck ofta med frukt­liknande smak"
Så jag tillåter mig fortsätta tolka "läsk" som i första hand kolsyrad dryck

Visa signatur

A modest man is usually admired, if people ever hear of him.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Språket utvecklas, det betyder inte att alla kan ha sin egen definition av ett ord, men det betyder att liksom allmän användning styr definitionen mer än vad en organisation bestämmer. Se exempelvis vad Svenska Datatermgruppen anser att saker ska heta mot hur de används (exempelvis anser de att 'centralenhet' är den svenska motsvarigheten till CPU, Central Processing Unit, eller processor som det faktiskt heter. )

Så om man exempevis googlar på Läsk så hittar man ju en massa artiklar om bland annat hur dåligt det är med läsk för tänderna, hur mycket socker de innehåller och så vidare, alla handlar om just kolsyrade sötade drycker, inte om Festis eller liknande.

Festis var förresten enligt Carlsberg den första "still-drinken" i Sverige, alltså icke kolsyrad och icke alkoholhhaltig dryck. Så de räknar inte mjölk exempelvis. Det var på sextiotalet. Så om man tittar längre bak än så så var alla sötade drycker som såldes kolsyrade.

Skrivet av cyklonen:

Att tro att industri/företag inom en viss bransch har "facit" eller att deras ord för saker är de rätta, eller att andra definitioner eller ordformer är fel, är tyvärr en vanlig missuppfattning. Det yttrar sig ofta i att folk inom ett visst yrke rättar folk som använder ord och begrepp som är helt korrekta i vardagsspråket, men som inte stämmer med fackspråket. Ett vanligt exempel är ordet "bult", som i vanligt språk betyder ungefär "större, cylindrisk skruv, ofta delvis utan gängor" men som anala flanellskjorteingenjörer med dårars envishet hävdar BARA kan beteckna ett "ogängat maskinelement". Det är inte fel, men det andra är inte heller fel. Det handlar bara om olika språkliga områden. Båda är korrekta, men inom olika områden. Eftersom de allra flesta INTE är ingenjörer, så är det rimligt att de flesta använder den vardagsspråkliga betydelsen.

Jag själv har också alltid räknat dricka och läsk som kolsyrad dryck, så jag håller med att det verkar vara den folkliga definitionen. Det är ju när en större grupp människor börjar använda samma utryck som det får bäring. Det jag reagerade på tidigare var just "...Sveriges Bryggerier bestämmer inte över hur jag använder språket. Det är precis lika mycket mitt som deras."
Det jag reagerar på är "...hur jag använder språket" Hur en individ använder språket och hur en större grupp använder språket gör ju hela skillnaden här min min värld. Det kändes som ett försvar med taggarna utåt mer än en förklaring. Vad en individ tycker styr inte språket utan det behövs några fler än så, en större grupp. Men nu var det inte riktigt huvudspåret heller. Varför det blev ett sidospår var för att det fanns vissa grupper som tydligen räknar in läsk som läskande dryck som inte alltid är kolsyrad. Det fanns en historia där som blev intressant. Som vanligt så blir det en känslig punkt när men börjar röra om i grytan.

Huvudspåret handlade egentligen om dricka och läsk och om det var i vardagligt uttryck synonymt med varandra. Det lutar ju mest åt att det är något geografiskt med i bilden här.

Länktips och poddtips

https://www.theexceptionalskills.com/arguing-on-the-internet/

https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hcGkuc3Iuc2UvYXBp...

Visa signatur

Is it "for fucks sake" or "for fuck sake"? Its for a work email so it has to sound professional.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av blade80:

Det säger jag inte heller. Men om allas egna åsikter om vad som är "rätt" ska gälla så är det svårt att ha ett genensamt språk. Det är ju kollektivets sammanlagda tysta överenskommelser som gör att vi kan använda ord och förstå varandra. Om en grupp har kommit fram till någon form av ramverk som också har sin förklaring i en lång historia som verkar rimlig så blir det ju löjligt att själv hitta på något eget som man minsann har bestämt sig för. Det funkar såklart, men bara i en liten krets. Som att läskedryck minsann inte alls kan vara en läskedryck om det inte innehåller kolsyra. Jag trodde själv att jag hade lärt mig något nytt här, jag trodde att det var enbart kolsyrade drycker man räknade till läsk, men jag ser att flera saker pekar på annat, alltså fler källor som säger att läskedryck oftast innehåller kolsyra men inte alltid.

Är det någon som bestämmer Sveriges definition av läskedryck? Vem i sånt fall? Eller är det helt godtyckligt att bestämma det själv?

Jag trodde att ett lands språk var lite mer uppstyrt än vad var och en godtyckligt känner själv vad som är rätt.

Själva anledningen till att starta tråden var ju att se om det fanns fler som använde uttrycket dricka som jag och många vänner använde och som jag själv använder fortfarande för kolsyrade drycker. Läsk var ett ord för samma sak som inte alls var lika vanligt i vår hälsinglands-värld för 30 år sen när jag var liten grabb. Nu verkar det ju på undersökningen som att både läsk och dricka används synonymt i väldigt stor utsträckning och att läsk verkar användas oftare, som då också verkar rimligt när det ser ut som att läsk är något man använder oftare söderut där det bor fler människor än från gävle och uppåt.

Absolut. Om man ska jobba inom bryggeri så kanske man bör komma överens om ett fackspråk, med termer som är specifikt definierade för användning i ett visst sammanhang. På det sättet så är det användbart om Branschorganisationen Sveriges Bryggerier har en gemensam definition av vad som är läsk eller dricka, för att undvika förvirring i ett professionellt sammanhang.

Men frågan som ställdes i frågan är inte vad är den tekniskt korrekta termen, utan frågan är, hur använder *vi* språket? Den frågan tycker jag att jag har besvarat. Och om du inte vill ha svar på den frågan så är det bara att inte ställa den. Snarare än att du ska kalla mig för löjlig.

Tyvärr så är det också precis som du inte tror. Ett lands språk är INTE uppstyrt mer än vad var och en känner är rätt. Ska du äta middag så är det på kvällen i stora delar av landet, men i Skåne så är det lunch. Här vill jag hävda att det skånska bruket rent objektivt är mer logiskt, det heter ju mid-dag, d.v.s. är det logiskt att man äter det mitt på dagen, men det övertygar inte mig som stockholmare att sluta säga middag om kvällsmat.

Det finns organisationer som tar fram olika former av språkråd, eller andra auktoriteter inom språket, som t.ex. Svenska Akademien. Men de bestämmer inte vad ett ord betyder, de bara beskriver hur ordet används eller hur grammatiken fungerar utifrån hur den används.

Kommunikation är ändå möjligt för att rätt betydelse ofta framgår av sammanhanget, och om ett missförstånd uppstår så löser man det efter hand. Det är inte på liv och död om man råkar få en Festis istället för en Fanta när man bett om en apelsinläsk.

Permalänk
Medlem

Dricka. Tror aldrig jag sagt nåt annat faktiskt.
Läsk använder mina föräldrar

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem

För mig kan dricka betyda vad som helst som man kan dricka, så jag tycker läsk är en mycket bättre beskrivning på söta kolsyrade drycker.
Om någon skulle fråga mig om jag ville ha dricka skulle jag inte alls koppla ihop det med enbart läsk och undra vad för dricka de avser.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Thunderbolt:

För mig kan dricka betyda vad som helst som man kan dricka, så jag tycker läsk är en mycket bättre beskrivning på söta kolsyrade drycker.
Om någon skulle fråga mig om jag ville ha dricka skulle jag inte alls koppla ihop det med enbart läsk och undra vad för dricka de avser.

Även t.ex. en öl? Eller ett glas vin? Eller ett glas vatten?

Något att dricka? OK. En dricka? Nja. Inte för mig. Men hur är det för dig?

Permalänk
Medlem

Allting som är flytande och är avsett att konsumeras av människor faller in under dricka, vatten/saft/öl/vodka/milkshake/ett mål mat mixat med matolja.

Så att säga dricka och mena läsk är ju lite konstigt då dricka inefattar en extremt bred mängd olika saker. Sen om det är en vedertagen term inom en krets (oavsett anledning) så är det väl inte så konstigt om man fortsätter bruka det svenska språket i sådant barbariskt förfarande.

Visa signatur

You have earned my respect and my friendship.

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo
Skrivet av blade80:

Branschorganisationen Sveriges Bryggerier säger annat. Även om jag trodde lika som du. Men även om det du säger skulle stämma så betyder ju inte det att även dricka faller under samma kategori. Olika ord, samma betydelse.

Se mitt sista inlägg på den här sidan. Det längst ned:
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1638450-dricka-eller-l...

Nu ska du allt få ett tips!

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk
Medlem

Dricka = verb. Något man gör.
Läsk = söt kolsyrad dryck.

Känns som att dricka är vanligare ju längre norrut man kommer. Språk är härligt och att vi alla pratar med lite variation tillför nyanser.
Bara du inte säger kex med k så får du säga vad du vill, hur du vill. 🤪

Permalänk
Medlem

Nu tänker du väl ändå på dryck.

Allt som går att dricka är en dryck men alla drycker är inte en dricka.

Skrivet av Thor:

Allting som är flytande och är avsett att konsumeras av människor faller in under dricka, vatten/saft/öl/vodka/milkshake/ett mål mat mixat med matolja.

Så att säga dricka och mena läsk är ju lite konstigt då dricka inefattar en extremt bred mängd olika saker. Sen om det är en vedertagen term inom en krets (oavsett anledning) så är det väl inte så konstigt om man fortsätter bruka det svenska språket i sådant barbariskt förfarande.

Visa signatur

Ryzen 5900x@3700 MHz | 64GB Kingston Fury 3600 CL18 | MSI MAG B550 Tomahawk | Powercolor Radeon RX 7800XT Hellhound 16GB | Noctua NH-D15 | FD Meshify 2 Compact | Seasonic Focus GX 750W | WD Black SN750 1TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av ajled:

Nu tänker du väl ändå på dryck.

Allt som går att dricka är en dryck men alla drycker är inte en dricka.

Jag skulle iaf själv mer tolka det som ett desperat försök att hitta en konkret betydelse på "en dricka", något som inte alls behöver vara så självklart för de som själva använder "läsk".

För mig känns, som flera andra tidigare poängterat, "en dricka" väldigt vagt och oklart vad det innebär rent konkret. Jag mer eller mindre uppmärksammades på det här användningsområdet för ordet i och med den här tråden. Tror jag själv om jag hört det tidigare i princip likställt det med dryck bara baserat på att det är vad man kan förstå utan att på förhand veta mer.
Tror det kan vara ur den typen av osäkerhet på ordet som man försöker sig på en tolkning som verkar rimlig utifrån vad ordet är snarare än att man har en stark åsikt om att det är just den betydelsen.

Det är iaf min tanke om just din invändning.

Visa signatur

Desktop: Ryzen 5800X3D || MSI X570S Edge Max Wifi || Sapphire Pulse RX 7900 XTX || Gskill Trident Z 3600 64GB || Kingston KC3000 2TB || Samsung 970 EVO Plus 2TB || Samsung 960 Pro 1TB || Fractal Torrent || Asus PG42UQ 4K OLED
Proxmox server: Ryzen 5900X || Asrock Rack X570D4I-2T || Kingston 64GB ECC || WD Red SN700 1TB || Blandning av WD Red / Seagate Ironwolf för lagring || Fractal Node 304

Permalänk
Medlem

I områden där "dricka" används, är det inget otydligt. Vi har regionala skillnader i språket. Det är inget nytt, inget konstigt och inget fel.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem

Personligen upplever jag "läsk" som ett mer specifikt ord med en specifik mening, men "(en) dricka" som ett mer vagt ord som tydligen också har fått en specifik mening.

Och jag förmodar att det är regionalt vilket ord som är dominerande.

Dvs, det jag vill åt är att det nog är mer tydligt för den oinsatte att "läsk" betyder något speciellt än det är för den oinsatte att "dricka" betyder något speciellt. "Dricka" kan liksom flyga under radarn på ett helt annat sätt, som jag ser det.

Visa signatur

Desktop: Ryzen 5800X3D || MSI X570S Edge Max Wifi || Sapphire Pulse RX 7900 XTX || Gskill Trident Z 3600 64GB || Kingston KC3000 2TB || Samsung 970 EVO Plus 2TB || Samsung 960 Pro 1TB || Fractal Torrent || Asus PG42UQ 4K OLED
Proxmox server: Ryzen 5900X || Asrock Rack X570D4I-2T || Kingston 64GB ECC || WD Red SN700 1TB || Blandning av WD Red / Seagate Ironwolf för lagring || Fractal Node 304

Permalänk
Permalänk
Medlem

Haha, vad är det för nolla som skrivit den artikeln? Det är ju totalt fel.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Haha, vad är det för nolla som skrivit den artikeln? Det är ju totalt fel.

Jag skulle säga att det som står där i sig är rätt, men ofullständigt eftersom det tydligt finns åtminstone en ytterligare betydelse av vikt.

Visa signatur

Desktop: Ryzen 5800X3D || MSI X570S Edge Max Wifi || Sapphire Pulse RX 7900 XTX || Gskill Trident Z 3600 64GB || Kingston KC3000 2TB || Samsung 970 EVO Plus 2TB || Samsung 960 Pro 1TB || Fractal Torrent || Asus PG42UQ 4K OLED
Proxmox server: Ryzen 5900X || Asrock Rack X570D4I-2T || Kingston 64GB ECC || WD Red SN700 1TB || Blandning av WD Red / Seagate Ironwolf för lagring || Fractal Node 304

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av cyklonen:

Haha, vad är det för nolla som skrivit den artikeln? Det är ju totalt fel.

Vad får dig att tro det? Kanske kan vara värt att kolla med Svenska Akademin: https://svenska.se/tre/?sok=dricka&pz=1

Permalänk
Medlem

Jag säger oftast det som det är. Cola/fanta/7up osv.
Använder nog aldrig läsk,dricka eller bubbelsaft.

Visa signatur

Ryzen 5 7600
Rx 6650xt
32Gb

Permalänk
Medlem

Det heter läsk, om det är läsk. Dryck kan kan man dricka. Förstår inte varför denna frågeställning uppkommit som föranlätt denna tråd?!

Visa signatur

Gilla min Guide till sweclockers tävlingen! :D : #12510535

Min Sweclockers-låt som aldrig deltog i Jultävlingen. Enjoy! https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g7gof...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chris_Kadaver:

Det heter läsk, om det är läsk. Dryck kan kan man dricka. Förstår inte varför denna frågeställning uppkommit som föranlätt denna tråd?!

Vi pratar om substantivet "dricka", inte verbet.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
99:e percentilen
Skrivet av Ferrat:

Skillnaden här är att definitionen var satt, läsk är avgjort på om det är kolsyrat eller ej. Jag ifrågasatte den definitionen då de flesta skulle klassa avslagen cola som läsk trots att det som enligt påstående definierade det som läsk inte längre fanns. Skulle man isf acceptera den definitionen med det undantaget så måste man även se att något som varit kolsyrat är en läsk även avslaget vilket i sin tur leder till skumma saker.

Skrivet av Ferrat:

Jag säger inte att det är fel, det jag som sagt ifrågasatte var definitionen som gavs i inlägget där kolsyra och "sockerditon" (som jag antar menar med tillsatt socker) var definitionen där det listades exakt vad som är vad enligt Alling, jag höll inte med om att den definitionen var bra eller om att det som skrevs var rätt.

"Distinktionen ligger i kolsyrehalten och sockerditon."

Detta påstående anser jag inte vara korrekt

Bra synpunkter som gör det extra tydligt att användningen av naturliga språk i allmänhet vilar på tämligen vaga definitioner. Meningen jag skrev, och som du citerade ovan, var egentligen inte tänkt att fungera som en absolut definition, utan snarare som ett försök att någorlunda allmängiltigt förklara hur jag (för detta ämne har ju till syvende och sist starka subjektiva inslag) vanligtvis avgör om något är en ”läsk” eller bara en ”dricka”: Mer™ är inte en läsk pga att den inte är kolsyrad, och kolsyrat vatten är inte en läsk pga att det inte är sötat.

Jag gör inga anspråk på att kunna presentera en entydig, vattentät definition av ”läsk” – inte ens om jag själv gavs enväldig makt över ordets betydelse. Däremot står jag, åtminstone tillsvidare, fast vid samtliga av de konkreta exempel jag listade i mitt ursprungliga inlägg.

Diskussionen om huruvida avslagen cola är en läsk osv anser jag spontant bör ses som ortogonal mot diskussionen om att klassificera olika drycker som ”läsk” eller ”inte läsk” med respektive drycks typiska tillstånd som utgångspunkt.

Vill slutligen poängtera att jag tycker att diskussionen i tråden är intressant, lärorik och underhållande – såväl filosofiskt och matematiskt som semantiskt och dialektologiskt!

Skrivet av evil penguin:

Få av våra vanliga ord är så väldefinierade att de duger till att föra något logiskt resonemang kring öht.
Vi har ofta någon form av accepterade definitioner men vi ser inga problem i att använda orden på sätt som inte alls är logiska utifrån dessa definitioner så länge det "känns rätt" (en känsla ofta har en någorlunda gemensam komponent men även individvariation).

Om man eventuellt skulle se konsekvensen av detta som att man istället bör gå baklänges från vad som "känns rätt" så får vi nog svårt att öht fastslå några definitioner på våra vanliga ord, så vi får leva med att det vanliga språket inte duger till logiska resonemang.

I det avseendet ser jag ingen skillnad på orden "läsk" och "bil" vad gäller definitionskvalitet osv, vi kan definiera dem genom att peka ut vad som särskiljer dessa företeelser men det blir alldeles för dåliga definitioner för att fånga hela ordens essens.

Om din poäng är att definitionen some föreslagits här är ofullständig så håller jag med, men det gäller ju nästan alla vanliga ord.

Så sant som det var sagt! Det är inte för inte som det tog tusentals år för världens matematiker, logiker och filosofer att komma fram till en uppsättning system (typ klassisk logik och Zermelo–Fraenkel-mängdlära) som överhuvudtaget duger för formella logiska resonemang. Och de kommer nog aldrig nå hela vägen i mål; se klassisk vs intuitionistisk logik och lagen om det uteslutna tredje.

Värt att nämna är dock att det, i nästan samtliga fall där en icke matematiskt väldefinierad mängd (till exempel ”läsk”) diskuteras, i praktiken är så att vissa objekt definitivt tillhör mängden och vissa definitivt inte tillhör den: Coca‑Cola™ är definitivt en läsk, och min surfplatta är definitivt inte en läsk. Att ifrågasätta föregående mening skulle i princip göra hela diskussionen meningslös – men det kan ändå finnas olika åsikter om huruvida t ex Loka Crush™ ska anses vara en läsk eller ej.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
Medlem
Skrivet av jOnÄTÄn:

Jag säger oftast det som det är. Cola/fanta/7up osv.
Använder nog aldrig läsk,dricka eller bubbelsaft.

Jo men om du ska fråga någon vad dom vill ha om du ska köpa åt dom. Då räknar du väl inte upp alla kolsyrade drycker som finns? Utan då använder du väl ett samlingsnamn för dom? Dricka, läsk, kolsyrad dryck.

Exempel:
Vad vill du ha för dricka till dina chips?

Svaret är ju mer specifikt oftast så klart men frågan handlar det väl mer om här.

Visa signatur

Is it "for fucks sake" or "for fuck sake"? Its for a work email so it has to sound professional.

Permalänk
Medlem

Vet inte om jag någonsin har hört ordet "läsk" uttalas under normala omständigheter. (Västsverige) Att "dricka" skulle utesluta kolsyrat känns jag definitivt inte vid.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5800X | 32 GB Corsair Vengeance 3200 MHz | ASUS TUF Geforce RTX 3080

Permalänk
Medlem
Skrivet av blade80:

Jo men om du ska fråga någon vad dom vill ha om du ska köpa åt dom. Då räknar du väl inte upp alla kolsyrade drycker som finns? Utan då använder du väl ett samlingsnamn för dom? Dricka, läsk, kolsyrad dryck.

Exempel:
Vad vill du ha för dricka till dina chips?

Svaret är ju mer specifikt oftast så klart men frågan handlar det väl mer om här.

Om jag känner mig själv rätt skulle jag nog frågat.

Vill du ha cola eller något till dina chips?
Alternativt
Vill du ha något till dina chips?

Men det är väldigt sällan jag går och köper "mat" åt folk eftersom jag bor själv.

Måste jag välja något av Dricka och Läsk blir det läsk men jag röstade på "annat" eftersom jag inte använder något av de alternativen när jag pratar.

Visa signatur

Ryzen 5 7600
Rx 6650xt
32Gb

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Även t.ex. en öl? Eller ett glas vin? Eller ett glas vatten?

Något att dricka? OK. En dricka? Nja. Inte för mig. Men hur är det för dig?

Beroende på situation kan kan en dricka också innefatta alkoholhaltiga drycker. Sedan kan det vara vatten också, speciellt vatten på flaska, kanske inte så mycket ett glas med kranvatten.
Men känns inte att jag och min omgivning använder ordet dricka som många i tråden, varken för läsk eller någon annan specifik dryck, oftast använder jag ett specifik ord för varje typ av dryck.
Dricka som substantiv används mest när man inte vet vad för dryck man avser.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av blade80:

Jo men om du ska fråga någon vad dom vill ha om du ska köpa åt dom. Då räknar du väl inte upp alla kolsyrade drycker som finns? Utan då använder du väl ett samlingsnamn för dom? Dricka, läsk, kolsyrad dryck.

Exempel:
Vad vill du ha för dricka till dina chips?

Svaret är ju mer specifikt oftast så klart men frågan handlar det väl mer om här.

Jag hade snarare sagt:

"Vad vill du ha att dricka till dina chips?"

Eller t.o.m.

"Vill du ha något att dricka till dina chips?"

Det är för mig en mycket mer naturlig formulering som helt åsidosätter hela diskussionen om vad en dricka (i substantivform) faktiskt är, och dessutom öppnar upp för möjligheten att någon t.ex. säger att de vill ha en öl till chipsen.

Permalänk
Inaktiv

Kranvatten

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av anon285400:

Kranvatten

Eau du robinet

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Jag hade snarare sagt:

"Vad vill du ha att dricka till dina chips?"

Eller t.o.m.

"Vill du ha något att dricka till dina chips?"

Det är för mig en mycket mer naturlig formulering som helt åsidosätter hela diskussionen om vad en dricka (i substantivform) faktiskt är, och dessutom öppnar upp för möjligheten att någon t.ex. säger att de vill ha en öl till chipsen.

Frågan blir då snarare "Vill du ha en dricka eller en öl?"... För oss som använder ordet "dricka".

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av cyklonen:

Frågan blir då snarare "Vill du ha en dricka eller en öl?"... För oss som använder ordet "dricka".

Ja alltså, du får ju säga precis som du vill, men jdet blir ju bökigare att säga så än att bara säga "vad vill du ha att dricka".