Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Intels "Alder Lake"-processorer får maximal effekt på 540 watt

Permalänk
Medlem

Nu måste EU och världen gripa in och strömbegränsa komponenter. De spårar ju totalt. Krypto borde förbjudas tot. 120 kolkraftverk går ju åt bara åt eländet. Va fan är vitsen jag kör en Tesla?

Permalänk
Medlem
Skrivet av TrilleX:

Tala inte om för mig hur el fungerar gubben

Nu var inte dimensioneringen på tal. Förklarade LÄTT och SIMPELT att man kan få mer än 2300W ur ett uttag..
Hade jag velat hade jag kunnat tillämpa samma text som dig om inte mer än så och fördjupning i ämnet.

Hehe jag var inte riktigt ute efter dig heller utan jag skrev det mest för att ingen skulle få för sig att börja säkra upp uttagen därhemma.
Det finns ju många kreativa individer...

Visa signatur

Asus ROG Strix Z370-H Gaming | Intel Core i7-8700K | AMD Radeon RX 6950 XT | Corsair Vengeance LPX 3500 MHz 2x16 GB 16-18-18-38 | Diverse lagring | Fractal Design - Define R5 | Corsair RM1000x

C64 | C64C | NES | Amiga 500 | Mega Drive | Game Gear | SNES | N64 (RGB) | GCN | DS Lite | Xbox 360 | Wii | 3DS XL | Wii U | New 3DS XL | PS4 Pro | Switch

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bengt-Arne:

Om det varit 1'a April så skulle jag tagit nyheten som ett aprilskämt.

Hur tänkte ni nu?

Tyvärr så lyckades skribenten komma fram till den eminenta slutsatsen att intels kommande CPU'er kommer att dra över 500 Watt.
Märk att i samma dokument så anges högsta (medel) effekt till 165 Watt.

När man ser 165 Watt angivet, så bör man ta en funderar över varför kom jag fram till 45 x 12 = 540 Watt?

Lite teori...
Alla digitala kretsar som jag vet om har en effekt förbrukning som fluktuerar!

Orsaken beror på det faktum att:
a. En halvledare som leder fullt har en mycket låg resistans = Ingen effektförbrukning = Sval halvledare.
b. Samma när en halvledare inte leder, ,den har då en hög resistans = Ingen effektförbrukning = Sval halvledare.

c. Däremot när halvledaren är i ett läge mellan mellan tillstånden ovan så dras det effekt (spill) och halvledaren blir varm.

Vi kan även visa det fysiskt med matte.

Formeln för effekt (Watt)
Watt = Spänning x Ström

Motstånd (Ohm)
R (Ohm)=Spänning/Ström

I fall (a.) ovan så är halvledaren fullt ledande = resistansen (Ohm) är väldigt nära 0, det ger (Ohm) att spänningen går mot noll. Sätter vi in det i (Watt) så blir det 0xStröm= 0 Watt

I fall (b.) ovan så leder inte halvledaren (samma som den inte funnits) så resistansen går hög, det ger (Ohm) att strömmen går mot noll.
Återigen, sätter vi in det i (Watt) Spänningx0 = 0 Watt

x. Nu är inget i vår värld perfekt så en halvledare leder inte helt full eller spärrar helt fullt så det kommer att bli en liten effekt i båda lägena, kanske en nano Watt eller liknande. Det är vad som ingår i viloeffekten.

Men... Om vi nu låter halvledaren leda halvvägs (även orsak till namnet) då har halvledaren en resistans som ligger mellan oändligt och noll utan att nå något av dessa, i det området så dras det effekt. Något som även visas i Formeln för effekt (Watt).
Vi tar ett exempel där det ligger 10 volt (spänning) över halvledaren, halvledaren har vid ett tillfälle en resistans på 50 Ohm, vi kan då få fram strömmen genom halvledaren och effekten.

R (Ohm)=Spänning/Ström: 50 = 10 / Ström -> Ström = 10/50, det ger en ström på 0,2 Ampere.

Från detta så får vi fram effekten (Watt)

Watt = Spänning x Ström: Watt = 10 x 0,2, det ger 2 Watt.
---
Betänk nu att en digital halvledare i teorin endast drar effekt när den ändrar status, går från logisk 0 till 1 eller motsvarande från logiskt 1 till 0.
Så länge halvledaren är logiskt 1 eller 0 så drar den ingen effekt, teoretiskt.

Om nu alla transistorer/grindar i en CPU skulle ändra status samtidigt så skulle uppriktigt den totala effekten bli en bra bit över 1000 Watt över en tidsrymd (1/klockfrekvens=Sekund), ske det vid 5 GHz så sker det på en total tid av 0,0000000002 sekunder.

Tro mig, det sker i dagen CPU'er men under så korta tidsintervaller så att medeleffekten kanske endast är 30 Watt.

Det skribenten tar fasta på är Intels rekommendationer för spänningsmatning till moderkortet, dessa är satta med en bra marginal.
Det värsta som kan ske är att marginalen inte nyttjas.

Vad skulle hända om marginalerna vore satta för lågt?
Det mest troliga är att man skulle få en blåskärm lite då och då, eller att systemet stoppar och startar om.

Så orsaken att peak är satt till 45 Ampere är en marginal för att undvika blåskärm om en mängd grindar slår om samtidigt, vilket även sker lite då och då.
.

OBS att det är spec på vad nätaggragatet ska kunna leverera.
Om man nu pratar om tider under 1 mikrosekund så kommer effekten tas upp av kondensatorerna på moderkortet. Finns ingen chans att PSU:n kommer kunna leverera den peak-effekten vilket beror på induktansen i kablarna mellan nätaggregat och moderkort.

Som redan skrivit på andra ställen så gäller det effekten under 10ms vilket är tillräckligt lång tid för att fullt lasta ut nätaggregatet, så det måste det kunna leverera utan att spänningen sjunker för mycket eller att det stänger av sig på överström.

Tiden 10 ms är också i runda slängar som själva chippet kan ta upp värmen vid maxeffekt utan extra kylning.

Permalänk
Medlem

Om 10år, 15kw PSU. CPU: 4000w, GPU: 8000w, Minnen: 1200w. Lets go friends!

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Ekorrism:

Om 10år, 15kw PSU. CPU: 4000w, GPU: 8000w, Minnen: 1200w. Lets go friends!

Om 10 år så vill jag ha motsvarande Fugaku prestanda.

i telefonen och med en batteritid på 1 vecka vid full last och det ska inte väga mer än 200 gram.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

"Maximalt 540W" lär vara att göra en höna av en fjäder.
Den rekommenderade nominella effekten tillgänglig från PSU till CPU ska enligt listan vara ungefär TDP x2,5 "kontinuerligt" och ungefär TDP x3,5 "peak".
Jag utgår från att Intel med dessa siffror tar i med hängslen och svångrem för att ha marginaler så att PSU ska kunna leverera tillräckligt med ström även när PSU är av sämre kvalitet (kapacitet att hålla spänningen uppe) och datorn samtidigt drar en hög effekt till andra komponenter. Detta samtidigt som användaren också kan ha ett moderkort med snålt dimensionerad spänningsreglering till CPU. Utgå från att de facto peakvärde ligger betydligt närmre TDP x2.
Jämför med rekommendationerna för PSU maxeffekt till olika grafikkort. Oftast klarar man sig utan några som helst problem med betydligt lägre märkeffekt på PSU.