Huawei kräver staten på 5 miljarder kronor efter 5G-portningen

Permalänk
Skrivet av Nozomi:

Alla länder spionerar på varandra.

USA spionerar på allt och alla, men ingen bryr sig.
Ryssland spionerar på allt och alla, folk bryr sig litegrann.
Kina vill vara med i kalaset och spionerar, alla blir jättearga helt plötsligt!

Vad är det Sverige har som är så hemligt som inte Kina bör ta del av?

Det är väl grejen, det är ingen här som kommer säga vad Sverige, Sveriges företag eller andra länder har som är hemligt, det är väl därför man spionerar.

Visa signatur

|| Ryzen 5800X || Asus RTX 3080 TUF OC || MSI B550 Gaming Carbon WiFi || 4x8 GB HyperX Fury RGB 3600MHz CL17 || Samsung 970 EVO 1TB & WD Blue SN550 1TB & Samsung 870 QVO 4TB & Samsung 840 Pro 512GB & Crucial MX300 525GB & WD Black 3TB || Corsair RM750x || ARCTIC Liquid Freezer II 360 RGB || FD Define S || Samsung Odyssey G7 27" x 2 ||

Permalänk
Avstängd
Skrivet av SkorutansteN:

Det låter som att du driver, men spontant får jag föreslå det pågående folkmordet?

Vad har det med spioneri att göra?

Skrivet av SkorutansteN:

Kina inkräktar på, och ockuperar, mark i Bhutan, Tibet, Indien, Sydkinesiska havet m.m.

USA ockuperar mark över hela världen.

Skrivet av SkorutansteN:

Slavarbete vanligt.

I stort sett alla företag på ett eller annat sätt, som nyttjar masstillverkning i Kina eller andra länder som Indien, använder sig av slavarbetare, barnarbetare mfl.

Skrivet av anon333222:

Visst världen är fredlig och vi kan lägga ned försvaret. Eller hur?

Inte för att Sverige har en värdig chans mot något land annat än t.ex Island.

Permalänk

Inte konstigt Huwaie väljer att stämma och vi får se hur det går.
Inom 5G lär vi vanliga personer inte märka av något av. Däremot har vi lagt märke till vad det har hänt på mobil och surfsidan.

Där man kan fundera att utan denna blockad vilka mobile och surfplattor hade vi då haft att välja på?

Permalänk
Medlem

5 miljarder är ett bra pris för att slippa kinesiska bakdörrar.

Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk
Skrivet av anon333222:

Visst världen är fredlig och vi kan lägga ned försvaret. Eller hur?

Var det det du fick ut av det jag nyss skrev? Du är riktigt intelligent du.

Både de rödgröna och övriga har ju varit rörande överens om att vi inte ska ha något försvar och har jobbat så hårt dom kan för att lägga ner och förstöra det som är kvar utav försvarsmakten..

"We don't always march straight" Lmfao

Permalänk
Medlem
Skrivet av RVX:

Tog long tid för den här tråden att få dålig stämning....

Haha ja, jag tror att tankegången på swec är ungefär så här: "Hmm pallar vi publicera detta en lördag? någon får ju sitta halva natten och städa inlägg".

Visa signatur

Att förespråka Mac på Swec är som att förespråka hybridbilar på en raggarträff i Mora.

Permalänk
Medlem

Hur fungerar ICSID avgörs det i Washington DC?

Permalänk
Medlem

Ge foretaget totalt näringsförbud i Sverige.
Klart.

Visa signatur

Workstation: i9-13900K @ 6.1 GHz - Asus Z790 ProArt - G.Skill 6400MHz 2x32 GB - Asus TUF 4080 16 GB
Samsung 990 Pro MVMe 1 TB - Kingston Renegade MVMe 4 TB - Asus 990 Pro NVMe 4TB
ASUS ROG Strix Aura 1000W - EK-Nucleus AIO CR360 - LianLi O11 Dynamic EVO
LG 38GL950G - Sound Blaster Katana V2X Soundbar - Corsair RGB Strafe - G-Wolves Sköll
Server: i7-6700K @ 4.2GHz - Asus Maximus VIII - Corsair DDR4 4x16 GB - Samsung 950 MVMe 256GB - Samsung EVO 1 TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vargas:

"Go forth and fornicate thy self"

Föredrar den mer subtila "go forth and multiply"

Skrivet av AMD_PERA:

Man lär sig mycket under en sten...allt är inte konspiration bara för att vissa tycker det...

Å andra sidan: fast man är paranoid, så kanske det är så att alla är ute efter en?

...

När det gäller den specifika frågan vet jag för lite för att säga något säkert: var motreaktionen i Sverige mot Huaweis 5G satsning sund eller bara en mindre genomtänkt spegling av USAs beslut? Är Huaweis motreaktion vettig eller bara Kinamuskler som försöker trycka ner allt motstånd?
Sanningen brukar relativt sällan tydligt ligga spikrakt åt ett håll (om än ibland övervägande åt ena hållet) ...
Jag hoppas ICSID inte är köpt av ena eller andra sidan och kommer fram till en vettig slutsats.

Får jag gissa så fanns det tillräckligt med frågetecken för att från Sveriges perspektiv rättfärdiga att det var sunt att undvika Huawei... Men troligen kan samma argument användas mot leverantörer från andra länder på ett sätt som inte görs på ett tillräckligt konsekvent sätt.

Visa signatur

A modest man is usually admired, if people ever hear of him.

Permalänk
Medlem

[quote postid="19464993" userid="227357" name="ELF"]
Man får ju hoppas att de inte har något att säga till om. Rikets säkerhet borde gå före ett företag i ett externt land.

Rikets säkerhet bryr sig inga svenska politiker om, har ni inte lärt er av alla statliga "misstag" genom åren där de lämnar ut hemligstämplade dokument till andra länder, typ Tansporstyrelse fiaskot 2017. Eller när de lämnade ut en komplett personallista över Sveriges stridspiloter med alla personuppgifter adresser mm? Det förekom ett par liknande fall där våra politiker glatt delade med sig hemlig information... Naturligtvis behövde ingen politiker stå till ansvar i ngt av fallen.
Svenska regeringen har suttit i knäet på USA sen 1950-talet och glatt låtit dem ha full insyn i allt de bett om, så glöm det där med svensk säkerhet.

Det fungerar lite som förr: när Amerikanska Riksbankens VD hostade stod hela Europas Riksbanks chefer i givakt och inväntade order.... Nu är det försvarinfo de ber om och vi överlämnar snällt.

USA har bestämt att bojkotta en aktör på marknaden som påverkar deras ekonomi, precis som de gjort otaliga gånger genom årens lopp. Strafftullar på svenskt stål för att de inte kunde konkurrera i kvalitet, Införselstopp på asiatiska bilar för att de konkurrerade ut deras omoderna "tröskverk" osv. USA har aldrig tagit ansvar eller handlat mot ngt annat mål än det som gynnar deras företag/ekonomi bäst. De ställer till skit i hela världen, förser sig med godbitarna och låter övriga länder ta hand om kostnader mm .

Glöm deras unkna frihetsdröm, de krigar inte för frihet, de krigar för att ge fördelar till sitt eget land. Yttrandefrihet? Inte det inte, förolämpa en president offentligt så åker du dit rejält. Be en svensk statsminister krypa upp och slicka sig i baken i tv, på bästa sändningstid, och ingen kan klämma åt dig för ngt. DET är riktig yttrandefrihet, vilket dom aldrig haft eller kommer at få i det Gudomliga landet av frihet. Om ngn tror att USA har goda syften i sina försök att "rädda världen" så är det bara att kolla in orsaker till varför de startat alla krig de gjort de senaste 70 åren. Vilket de enbart gjort i länder där det finns rikedomar att erövra. Inga länder som hade haft behov av hjälp för att uppnå frihet har sett en amerikansk soldat på sitt territorium.

Utan olja hade ingen arabstat hamnat i krig med USA, det var ju trots allt USA som beväpnade och hjälpte Hussein till makten för att han på den tiden var USA vänlig och USA behövde en allierad i den delen av världen. När Hussein vände USA ryggen då startade de krig mot honom, vilket byggde upp terroristorganisationer, några i början beväpnade av USA för att få bort Hussein. På senare tid har de gett sig på Syrien för deras president är stark motståndare till USA, så då vill de byta ut honom mot en USA vänlig regering i Syrien då de återigen behöver en stark USA vänlig rövslickare i de trakterna.

Invånarna i USA lever med samma statskontroll apparat som de forna öststaterna, myndigheter som avlyssnar sina medborgare, noll yttrandefrihet, landet grundar sig på ett gammalt papper lika gammalt som islams Muhammad, Inget moderniseras för det står i detta dokument vilka rättigheter du har och det gäller för all framtid.

Så vad är skillnaden på USA och Kina? Båda förtrycker sina medborgare, båda spionerar och hotar andra länder, USA startar krig när de inte har ngt annat att ta till, vilket Kina hittills avstått från. Så i min bok är det USA som är stora skurken , även om Kina är dem hack i häl. Hela bojkotten mot Huawei är tillkommen pga. USAs oförmåga att konkurrera med övriga världsmarknaden. Hade Huawei fått härja fritt hade USA missat möjligheter att göra som Kina, spionera på andra länder.

För mig handlar de mest om att ett lands säkerhet ska gå före ett annat lands intressen.

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1483663-transportstyre...

http://www.diva-portal.se/smash/get/diva2:1172801/FULLTEXT01....

Permalänk
Medlem

Istället för fula ord…Huawei kan dra nåt gammalt över sig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trihxeem:

Haha ja, jag tror att tankegången på swec är ungefär så här: "Hmm pallar vi publicera detta en lördag? någon får ju sitta halva natten och städa inlägg".

Blir ju så när det kan skrivas om politik för det är vad fallet Huawei handlar om, men vi anbändare i forumet får absolut inte skriva något om politik och vi ska helst inte ta ställning till något…

Permalänk
Medlem

Sverige är ju det perfekta landet att stämma för något sådant här! Vi är ju enfaldiga och dumma nog att gå med på att betala detta oavsett 😂

Inte undra på att de börjar med det lättfångade bytet.

Permalänk
Medlem

Stäm dem tillbaka på 10x det dem stämmer för

Visa signatur

Ryzen 7 5800x, Arctic Freezer 280mm AIO
Fury 32GB 3600Mz cl16
X570S Aero G
ASUS TUF 3070 OC Gaming
Corsair RM850 850W

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo

Jag vill uppmana till en god ton och att användare som inte läst de förtydligade policyn gällande politik (eller närliggande ämnen) faktiskt tar och gör det.
Troll, trams, otrevligheter etc kan ni anmäla så hanterar vi det när tid ges.

SVARA INTE PÅ TRAMS, DET GER OSS BARA MER JOBB!

/Moderator

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk
Medlem
Skrivet av grovlimpa:

Det handlar inte om tillverkningen. Företag i Kina måste, enlig lag, hjälpa staten att samla in information, även i andra länder. Att då använda produkter från ett kinesiskt företag i dom centrala delarna av mobilnätet innebär att dom när dom vill kan anlyssna i princip all mobilkommunikation i landet. Det är helt ok att använda Huawei i dom yttre delarna av nätet. Att tex SÄPO, som har väldigt mycket bättre koll på vad det innebär än dom flesta andra, anser att det är tillräckligt problematiskt för att helt stoppa dom säger en hel del.

Lagstiftning eller ej, så får man nog räkna med att kinesiska företag kommer springa statens ärenden närhelst den begär det. Konsekvenserna av att vägra kan bli jobbiga i en maktfullkomlig diktatur, både för företag och individer i företagsledningen.

Tror det är en helt korrekt bedömning att välja bort kinesisk infrastruktur om man inte vill att Kina ska kunna få tillgång till datan som transporteras i den.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem
Skrivet av AMD_PERA:

Ja det vore ju synd om Ericson om de får konkurrens
Bojkotten är ju fabricerad av en avdankad president i ett land i väster...
Allt tillverkas ju ändå i kina...vad är skillnaden...?

Skillnaden är att alla Kinesiska företag ligger under den Kinesiska regimen. Huawei framförallt som ägs av en stiftelse som har enormt starka band till det kommunistiska partiet i Kina. Samma sak kan inte man anklaga Ericson för.

Skrivet av Nozomi:

Vad är det Sverige har som är så hemligt som inte Kina bör ta del av?

Bara att du ställer den frågan tyder på att du kanske borde läsa på innan du kommenterar.

Skrivet av AMD_PERA:

Att det är Ericson som är skurken...?
Alla är rädda för kinesen eftersom de är framgångsrika...

Den analysen är dock väldigt bristfällig.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Medlem

Det handlar inte enbart om spioneri.

Att göra oss direkt beroende av Kinesiska statens nycker för saker som supportavtal och reservdelar för samhällskritisk infrastruktur är helt enkelt en mycket dålig idé.

Visa signatur

i7 8700k @ 4.7GHz | NH-L12 | ASUS Z270i ROG Strix Gaming | EVGA 1080 FTW | 32GB Corsair Vengeance 3000MHz | Samsung 970 Evo M.2 500GB, 840 250GB, Crucial MX500 2TB | Loque Ghost S1 | XB271HU | QX2710 | U2412M | U2719D | Filco Majestouch 2 MX Brown TKL

Permalänk
Avstängd

Om västra Taiwan (även kallat Kina) hade varit lite mer liberalt hade detta inte varit ett problem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av era909:

Det handlar inte enbart om spioneri.

Att göra oss direkt beroende av Kinesiska statens nycker för saker som supportavtal och reservdelar för samhällskritisk infrastruktur är helt enkelt en mycket dålig idé.

Det är exakt vad det handlar om. Lägga vår kommunikations infrastruktur i kinesernas händer.

Permalänk
Medlem

Men bara jag som har en känsla av att sverige är så passivt o förmodlingen kommer betala Huwaei för ha kränkt de osv be om ursäkt osv?

Permalänk
Skrivet av AMD_PERA:

Ja det vore ju synd om Ericson om de får konkurrens
Bojkotten är ju fabricerad av en avdankad president i ett land i väster...
Allt tillverkas ju ändå i kina...vad är skillnaden...?

Då kanske vi ska jobba för att allt inte längre tillverkas i Kina? Sjukt deprimerande med din och många andras defaitistiska inställning.

Oavsett om det är en fabricerad skandal eller inte, tycker du att brutala diktaturer ska implementera och driva samhällsiviktig infrastruktur i Sverige?

Permalänk
Avstängd

Vänligen gör skillnad på vad CCP väljer att göra i sin makt och vad Huawei kan göra i sin makt.

Det är nog inte svårt att se vem som går i koppel åt vem i denna situation.

Hej förresten alla svensktalande psy ops-operatörer här!

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nozomi:

Vad är det Sverige har som är så hemligt som inte Kina bör ta del av?

Tja, vad sägs om alla företags företagshemligheter? Eller tror du de tänkte lyssna in på riksdagsdebatten?

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3

Permalänk
Avstängd

Lär ju bli en rejäl bojkott om svenskarna får reda på att upp till 40 miljarder dras från skattepengarna. Har inte företaget tappat fäste i ett land fortare, lär detta slå rekord.

Permalänk
Medlem

tomma hot, bara ignorera töntarna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dem8n:

Blir ju så när det kan skrivas om politik för det är vad fallet Huawei handlar om, men vi anbändare i forumet får absolut inte skriva något om politik och vi ska helst inte ta ställning till något…

"Vi vill därför vara tydliga med att sakfrågan alltid ligger på bordet att diskutera, men att alltför stora utsvävningar på ett eller annat vis kan komma att modereras. Vilda associationslekar där sakfrågor kopplas till andra politiska områden accepteras inte." (från swecs artikel)
^
Problemet är väl snarare att folk inte kan uppföra sig och inte heller håller sig till ämnet (speciellt när det gäller ämnen som har politisk koppling).
Cred till modsen dock

Visa signatur

Att förespråka Mac på Swec är som att förespråka hybridbilar på en raggarträff i Mora.

Permalänk
Vila i frid
Skrivet av AMD_PERA:

Alla är rädda för kinesen eftersom de är framgångsrika...

Det är bekvämt att ha ett rymligt samvete.

Permalänk
Medlem
Skrivet av talonmas:

Tja, vad sägs om alla företags företagshemligheter? Eller tror du de tänkte lyssna in på riksdagsdebatten?

Vi är 11:e största exportören i världen av tyngre vapen om jag inte misstar mig nu förstås, rätta mig om jag har fel?

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Konsolpleb 🕹

Lite skakigt i den här tråden och vi på redaktionen och moderatorerna tänkte ta lite helg så det blir 🔒 över natten.

Visa signatur

240p är livet