Flytande element möjlig design för Windows 12

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Inte för att försvara dem, men de har ju infört en ny högerklicksmeny, program kan lägga till saker i den, men så länge de inte gjort det utan lägger till dem i den gamla menyn så hamnar de på undermenyn. Alltså borde det vara ett övergående problem.

Men varför? Varför måste högerklick ha två delar till det över huvud taget? Varför har man lagt till extra steg för att skapa nya undermappar? Varför har man slagit samman flera orelaterade funktioner i systray? Varför har man helt våldfört sig på systemet man använder för att sätta standardappar?

Skrivet av snajk:

MS har ju ett problem med sitt enorma åtagande för bakåtkompatibilitet.

Fast det är nog inte relaterat till just det jag pratar om här.

Permalänk
Medlem
Skrivet av sAAb:

Risken i Linux blir att du drabbas av KDE vs Gnome vs xfce vs lxqt vs lxde...

Här är några jämförelser

Men, fördelen är ju att alla dessa går att konfigurera på flera olika sätt.

Nja, det kommer nog bli en version Arch som jag redan använder för min del, men tack ändå

Permalänk
Datavetare

Håller med att det allt mer ser ut som en variant av MacOS.

Däremot så skiljer sig MacOS och Windows på en väldigt fundamental punkt: MacOS är exceptionellt konsekvent i hur saker fungerar, allt från layout på menyer, OS-specificerat hjälpsystem för att hitta i menyer, finns en lång rad tangentbordsgenvägar som är i praktiken alltid finns i alla program, etc.

MacOS är rejält annorlunda jämfört med Windows på flera fundamentala punkter, så misstänker att många likt jag själv initialt får en "WTF" känsla om man kommer från Windows till MacOS. Efter att lärt mig MacOS har jag svårt att se på vilket sätt Windows skulle vara bättre. Att kopiera MacOS "look-and-feel" är nog att kopiera något som inte kan anses vara MacOS största styrka (tur att app-dockan kan gömmas, vem behöver den när man har Spotlight???)...

Windows är tyvärr allt mer likt Linux GUI på konsekvent punkten, ofta kan samma sak göra på flera olika sätt och väldigt ofta görs relativt grundläggande saker på lite olika sätt i olika applikationer. Linux är MacOS-nivå konsekvent så länge man håller sig till CLI, men man har aldrig fått till det på GUI. Att ha femtielva ramverk är inte bra, även om något råkar passa just dig perfekt är problemet att andra har andra prioriterar så olika program kör olika ramverk så saker fungerar/ser ut på olika sätt.

Windows har till och med lyckats göra CLI inkonsekvent med CMD, PowerShell och WSL. Ändå rejält med cred till MS för hur exceptionellt bra WSL2 blivit i Win11, hoppas de fortsätter på den vägen!

Det Windows är lysande på är binärkompatibilitet. Det har nämnts i tråden och man måste förstå hur kritiskt detta varit för att hålla Windows högst relevant på skrivbordet under flera årtionden. Så vissa "konstiga" beslut har en rationell förklaring, dock långt ifrån alla!

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Slashgibber:

Men varför? Varför måste högerklick ha två delar till det över huvud taget?

För att de gjorde en ny meny för att ersätta den gamla, men väldigt många program förutsätter den gamla och således har de kvar den ett steg längre bort. Alltså handlar det om bakåtkompatibilitet.

Citat:

Varför har man lagt till extra steg för att skapa nya undermappar?

Du menar längst till vänster i menyfältet i utforskaren? Två klick är mer än ett absolut, men Ctrl+Shift+N funkar ju fortfarande bra, eller md i någon terminal.

Citat:

Varför har man slagit samman flera orelaterade funktioner i systray?

Orelaterade är dock bara din åsikt, snabbinställningar kan man ju se som relaterade, ljud, wifi, skärmdelning och liknande, sånt som man på en telefon har i dess huvudsakliga neddragsmeny.

Citat:

Varför har man helt våldfört sig på systemet man använder för att sätta standardappar?

Det är dåligt att de verkar byta standardappar utan att meddela ibland, men i övrigt tycker jag funktionen är bättre i elvan. Man kan sätta standard per program, filtyp eller länktyp.

Citat:

Fast det är nog inte relaterat till just det jag pratar om här.

Det är i högsta grad relaterat. MS bygger nya gränssnitt men kan inte släppa kompatibiliteten och behåller därför de gamla också, och lär man sig inte (eller hittar inte) de nya sätten så känns det som att de gamla har hamnat "längre bort".

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Lagers:

Du vet att man inte behöver avstånd mellan zoner i Powertoys, jag har flera zoner och har inte några mellanrum emellan. skapar egna zoner och ändrar den till önskad storlek. har 3 på mainmonitorn och två på andra. Det är t.ex smidigt att man kan ha en mindre zon över en stor zon.

Ah, hittade det. Det var absolut en förbättring, men varför ha default med 18 pixlar mellanrum?

Citat:

Sedan använder jag "Använd en icke-primär musknapp för att styra zonaktivering" när jag ska snappa ett fönster till en zon. Så håller in bakåtknappen när jag drar i fönstret. Otroligt bra istället för en tgb-knapp att trycka på.

Jo den hittade jag själv. Inte helt klart vad som menas, man kan inte ställa in vilken knapp exempelvis, men alla knappar utom den huvudsakliga funkar ju så det är ju bra.

Citat:

PS! använde för första gången Textextraherare i Powertoys för att klippa ut "Använd en...", smidigt.

Håller för övrigt med om mycket som de andra pratar om i tråden. Precis som Google är experter på så tar de bort valmöjligheter för att fördumma människor.

Det handlar väl inte så mycket om att ta bort alternativ utan att samla alternativen bättre och att inte visa alla möjliga alternativ direkt.

Permalänk
Skrivet av anon334363:

Windows var ju på den tiden absolut mycket bättre för sina syften än någon Linux distribution (…) UX i Windows 2000 och 7 exempelvis är ljusår bättre än (…) nya/gamla linux distar.

citation needed.

Behövde du ett specifikt Win32-program för ditt jobb var och är Windows det vettigaste alternativet att köra sådana i.

Men är du inte orolig för att ta några veckor och på allvar ge ett annan gränssnittsparadigm en ärlig chans - eller om du kommer från en bakgrund där Windows inte var det första du lärde dig - kommer du nog se att UI och UX i Windows varken är särskilt elegant eller trevligt att använda ur ett funktionellt perspektiv. Folk använder det för att de känner igen sig, men det är ju bara gränssnittsversionen av Stockholmssyndrom. 🙄

Tvärt om är flera av de senaste årens tillägg vad som gör Windows på min jobbdator drägligt: UI-idéer och arbetssätt som Windows lånat från Unixvärlden de senaste åren, men som varit etablerade arbetssätt i Unix/Linux/macOS i evigheter. Och även efter månader av användning 8-10 timmar om dagen är det inget i Windows som får mig att fundera på hur jag kan få in mer av det i mitt liv på det sätt som Linux gjorde på 90-talet eller macOS gjorde ett drygt decennium senare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Du kan säkert hitta sätt att ändra på det om det skulle störa dig. Jag ser ingen mening med att ha en skitful design på OS;et. MacOS slår ju för övrigt Windows i både design och funktion.

Design är ju ofta tyvärr subjektivt, då du aldrig kommer att få något som alla tycker om.
Om funktionen i OSx varit så bra så hade nog mer än 15% av marknaden hållt med.

Det som funkar för OSx, kommer inte att fungera för Windows. Användare vill inte behöva "uppgradera" en gång vartannat år, då operativsystemet körs ofta på kritiska system som förväntas fungera 100% av tiden. Det finns en anledning till att det fortfarande finns system som kör Windows XP / W7, och det har inget med design att göra.

Visa signatur

Krusidullen är stulen

Permalänk
Medlem
Skrivet av Slashgibber:

Nja, det kommer nog bli en version Arch som jag redan använder för min del, men tack ändå

Jo, men även distron Arch använder någon av dessa "skrivbordsmiljöer".

Även om man väljer Arch, Ubuntu eller Debian så väljer man även hur det skall se ut, t.ex. KDE, Gnome, xfce, lxqt eller lxde.

Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|

Permalänk
Skrivet av SuperSverker:

Design är ju ofta tyvärr subjektivt, då du aldrig kommer att få något som alla tycker om.
Om funktionen i OSx varit så bra så hade nog mer än 15% av marknaden hållt med.

Det som funkar för OSx, kommer inte att fungera för Windows. Användare vill inte behöva "uppgradera" en gång vartannat år, då operativsystemet körs ofta på kritiska system som förväntas fungera 100% av tiden. Det finns en anledning till att det fortfarande finns system som kör Windows XP / W7, och det har inget med design att göra.

Här blandar du koncept litegrann.

Först och främst: du har helt rätt i att macOS skulle suga som serveroperativsystem. Inte nödvändigtvis i daglig drift, men med tanke på underhåll. Uppdateringsprocessen är till och med sämre än den i Windows, och du är helt begränsad till Apple vad gäller hur ramverk och API:er utvecklas. Du har inga garantier att ett bibliotek som fungerar idag uppför sig likadant om tre år. Detta är en konkret fördel i user space, där det förhindrar situationen vi har i Windows med antika program som har antika säkerhetshål, men på servrar vill du ha stabilitet och hanterbarhet.

Uppgraderingar i Linux och på macOS är dock generellt sett otroligt problemfria och kan i många - de flesta? - sammanhang hanteras på liknande sätt som Windows månatliga uppdateringar. För dåligt skrivna serversystem eller system som certifierats för en särskild OS-version har de stora Linuxdistributionerna precis som Windows support med säkerhetsuppdateringar i tio år från första release.

Orsaken att det fortfarande finns system som går på XP eller Windows 7 har - i mycket stor grad, till och med - med design att göra. Inte med UI-design, utan med att Windowsplattformen drog till sig dåliga utvecklare med dåliga vanor som koskit drar till sig flugor. Plattformen i sig hade tillåtit sådana program att leva vidare i mer moderna operativsystem men folk skrev Windowsprogram som om de skrev för enanvändarsystem utan nätverksanslutning vilket till slut blev ohållbart till och med för Microsoft att tillåta.

Slutligen: orsaken att Windows har 85% av laptop/desktopmarknaden är att det länge inte gick att köpa billiga datorer med något annat system förinstallerat. Ingen vanlig människa byter operativsystem på en dator de köpt, och 85% av mänskligheten kommer inte ta sig råd med en dator som gör vad en hälften så dyr dator också kan göra men på ett trevligare sätt. Titta på vägarna: hur många Kia eller Skoda eller Dacia ser du för varje Mercedes?

Permalänk
Medlem
Skrivet av sAAb:

Jo, men även distron Arch använder någon av dessa "skrivbordsmiljöer".

Även om man väljer Arch, Ubuntu eller Debian så väljer man även hur det skall se ut, t.ex. KDE, Gnome, xfce, lxqt eller lxde.

Förlåt, jag var otydlig, jag har en version av Arch redan uppsatt, och jag har ingen ork att sätta mig in i allt det där.

Permalänk
Medlem

Det här är ju bara en massa ursäkter för usel design, och har noll med bakåtkompatibilitet att göra.

Skrivet av snajk:

För att de gjorde en ny meny för att ersätta den gamla, men väldigt många program förutsätter den gamla och således har de kvar den ett steg längre bort. Alltså handlar det om bakåtkompatibilitet.

Det hade Microsoft enkelt kunnat lösa genom att bara placera den gamla typen på samma meny.

Skrivet av snajk:

Du menar längst till vänster i menyfältet i utforskaren? Två klick är mer än ett absolut, men Ctrl+Shift+N funkar ju fortfarande bra, eller md i någon terminal.

Och dålig design. Onödiga förändringar till ingen nytta. Kortkommandon till all ära, men det går snabbare att bara musa upp och klicka. Eller brukade.

Skrivet av snajk:

Orelaterade är dock bara din åsikt, snabbinställningar kan man ju se som relaterade, ljud, wifi, skärmdelning och liknande, sånt som man på en telefon har i dess huvudsakliga neddragsmeny.

Du menar som dom redan är i systrayen då? Som dom alltid har varit? Varför fixa det som inte är trasigt?

Skrivet av snajk:

Det är dåligt att de verkar byta standardappar utan att meddela ibland, men i övrigt tycker jag funktionen är bättre i elvan. Man kan sätta standard per program, filtyp eller länktyp.

Har dom fixat det nu? För i början så var det bara en låååång lista med filtyper, inget man kunde ändra på appbasis. Och det du beskriver kan man göra i Windows 10 också, och har kunnat sen lanseringen. Så det var redan fungerande, men man pajade återigen ett system till ingen nytta.

Skrivet av snajk:

Det är i högsta grad relaterat. MS bygger nya gränssnitt men kan inte släppa kompatibiliteten och behåller därför de gamla också, och lär man sig inte (eller hittar inte) de nya sätten så känns det som att de gamla har hamnat "längre bort".

Men snälla, om Microsoft verkligen hade brytt sig om bakåtkompatibilitet så hade dom placerat alla program på samma meny oavsett när dom är gjorda. Det är usel design, sluta upp med att ursäkta det. Det är en klickmeny vi pratar om, inte COM-portar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SuperSverker:

Design är ju ofta tyvärr subjektivt, då du aldrig kommer att få något som alla tycker om.
Om funktionen i OSx varit så bra så hade nog mer än 15% av marknaden hållt med.

Det som funkar för OSx, kommer inte att fungera för Windows. Användare vill inte behöva "uppgradera" en gång vartannat år, då operativsystemet körs ofta på kritiska system som förväntas fungera 100% av tiden. Det finns en anledning till att det fortfarande finns system som kör Windows XP / W7, och det har inget med design att göra.

MacOS är hårt knutet till Apples datorer och de har aldrig satsat på att plocka marknadsandelar.

Nu trodde jag vi pratade om GUI här... Att en del kör primitiva system är annars inte för att dessa system är så bra, utan för att det är jobbigt att uppgradera. Sen lär de inte köra Windows XP i backend direkt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Slashgibber:

Förlåt, jag var otydlig, jag har en version av Arch redan uppsatt, och jag har ingen ork att sätta mig in i allt det där.

Ah, när man är så trendigt anti-Windows och "Arch BTW" att man inte ens brytt sig om att ta reda på hur man får ett GUI.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Slashgibber:

Har dom fixat det nu? För i början så var det bara en låååång lista med filtyper, inget man kunde ändra på appbasis. Och det du beskriver kan man göra i Windows 10 också, och har kunnat sen lanseringen. Så det var redan fungerande, men man pajade återigen ett system till ingen nytta.

Ja, och det har också rapporteras om i nyheterna här på forumet. Verkar vara hel del saker som du spyr över, som i själva verket inte är så länge...

Visa signatur

Stationär PC: Chassi: Phanteks Enthoo EVOLV ATX MB: MSI B550 Gaming Plus CPU: AMD Ryzen 7 5700X Kylning: Noctua NH-U12S GPU: MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3600MHz NVMe: 2st Kingston A2000 SSD: Intel 520 180GB och Intel 530 240GB HDD: WD Green 1TB, Toshiba 640GB samt fler HDD PSU: Corsair RM750X. Mobila enheter Mina Androidenheter och Dell Latitude 5400. Citera om du vill ha ett garanterat svar från mig

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Ah, när man är så trendigt anti-Windows och "Arch BTW" att man inte ens brytt sig om att ta reda på hur man får ett GUI.

Jag är inte anti-windows, jag är anti-windows 11:as dåliga designfilosofi. Var lite mer uppmärksam

Permalänk
Medlem
Skrivet av jnsson:

Ja, och det har också rapporteras om i nyheterna här på forumet. Verkar vara hel del saker som du spyr över, som i själva verket inte är så länge...

Ja alltså, när hela designen är katastrof från dag ett så är det ganska logiskt att man ger upp på hela produkten. Då är det naturligt att man missar några småfixar till problem som aldrig borde ha funnits. Om du inte stör dig över sämre QoL så får det stå för dig, men det är objektivt ett sämre designat operativsystem för power users. Det finns ingen ursäkt.

Permalänk
Medlem

Ser hellre att ytan används smart än nytt, snyggt o "modernt".

Visa signatur

PG279Q | 6XX | X-Fi Titanium HD | RTX 2080 | 5800X3D
G.Skill 3200 CL14 | B450-F | 970 EVO | Seasonic 750W | Fractal R5

Permalänk
Medlem
Skrivet av Slashgibber:

Jag är inte anti-windows, jag är anti-windows 11:as dåliga designfilosofi. Var lite mer uppmärksam

Okej, men så hur funkar designfilosofin med endast ett CLI för dig?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

citation needed.

Behövde du ett specifikt Win32-program för ditt jobb var och är Windows det vettigaste alternativet att köra sådana i.

Men är du inte orolig för att ta några veckor och på allvar ge ett annan gränssnittsparadigm en ärlig chans - eller om du kommer från en bakgrund där Windows inte var det första du lärde dig - kommer du nog se att UI och UX i Windows varken är särskilt elegant eller trevligt att använda ur ett funktionellt perspektiv. Folk använder det för att de känner igen sig, men det är ju bara gränssnittsversionen av Stockholmssyndrom. 🙄

Tvärt om är flera av de senaste årens tillägg vad som gör Windows på min jobbdator drägligt: UI-idéer och arbetssätt som Windows lånat från Unixvärlden de senaste åren, men som varit etablerade arbetssätt i Unix/Linux/macOS i evigheter. Och även efter månader av användning 8-10 timmar om dagen är det inget i Windows som får mig att fundera på hur jag kan få in mer av det i mitt liv på det sätt som Linux gjorde på 90-talet eller macOS gjorde ett drygt decennium senare.

Gillar hur du, direkt efter att du citerar mig skriver ”citation needed”. Min åsikt och erfarenhet, har använt både Windows och Linux väldigt flitigt, och det går väl att sammanfatta med att det finns stora anledningar till att normen för skrivbordsanvändande (vare sig företag, statligt ellet privatpersoner) använder Windows eller i vissa fall Mac.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Okej, men så hur funkar designfilosofin med endast ett CLI för dig?

Men herregud, gå tillbaks och läs konversationen. Det Arch jag använder är inte endast CLI.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

MacOS är hårt knutet till Apples datorer och de har aldrig satsat på att plocka marknadsandelar.

Nu trodde jag vi pratade om GUI här... Att en del kör primitiva system är annars inte för att dessa system är så bra, utan för att det är jobbigt att uppgradera. Sen lär de inte köra Windows XP i backend direkt.

Det är lite det jag försökte peka på (trots att det är dåligt formulerat)

Alltså - Hur i hela friden ska MS få folk att uppgradera?
Speciellt inte när förändringar egentligen bara är lite ny design och mer telemetri som är hårdare knutet till OSet.

Kan vara så att "nya generationen" har lättare att jaga högre siffror men spontant känns det svårt / omöjligt att övertala XP/W7 gänget att en uppgradering till ny siffra vartannat år är något positivt.

Visa signatur

Krusidullen är stulen

Permalänk
Medlem
Skrivet av Slashgibber:

Men herregud, gå tillbaks och läs konversationen. Det Arch jag använder är inte endast CLI.

Alltså, Arch kommer inte med något default GUI/DE. Det är något man får välja själv om man vill ha, och eftersom du skrev att det inte är något du vill sätta dig in i...

Permalänk
Skrivet av anon334363:

Gillar hur du, direkt efter att du citerar mig skriver ”citation needed”. Min åsikt och erfarenhet, har använt både Windows och Linux väldigt flitigt, och det går väl att sammanfatta med att det finns stora anledningar till att normen för skrivbordsanvändande (vare sig företag, statligt ellet privatpersoner) använder Windows eller i vissa fall Mac.

Jag håller med dig om det faktiska förhållande du beskriver i det här inlägget. Jag vände mig emot att det skulle bero på att Windows skulle ha varit "bättre för sina syften än någon Linuxdistribution" och att "UX i Windows 2000 och 7 exempelvis är ljusår bättre än (…) nya/gamla linux distar."

Hade det slumpat sig så att ett företag likt Microsoft lyckats dominera PC-marknaden så totalt men med en helt annan produkt hade denna produkt varit de facto-standarden helt oavsett hur bra eller dålig den visade sig vara i verkligheten. "Vanligt folk" använde DOS när det var vad som kom på deras PC:ar. "Vanligt folk" använde Windows 1, 2 och 3 när det var vad som kom på deras PC:ar. Och "vanligt folk" körde Windows XP, 7, 8 och 10 när det var vad som kom på deras PC:ar. Se på forumen här på Sweclockers, vad "vanligt folk" behöver hjälp med. Hade de haft det svårare i valfri större Linuxdistribution om det var vad deras dator kom förladdad med och det var den plattformen dit spel portades? Knappast. Det hade varit det normala.

Vad jag försöker säga är att det faktum att Windows är det mest använda skrivbordsoperativsystemet inte beror på att det har det trevligaste gränssnittet eller på att det är tekniskt överlägset. Det överlever på grund av att det varit standardvalet, på grund av att världen lever på Excel och Word, och på grund av samma bakåtkompatibilitet som gör att vi i branschen år 2022 oroar oss för samma kategori av attack som låg till grund för Melissa 1999.

Permalänk
Redaktion
Redaktionschef
Skrivet av Yoshman:

Håller med att det allt mer ser ut som en variant av MacOS.

Däremot så skiljer sig MacOS och Windows på en väldigt fundamental punkt: MacOS är exceptionellt konsekvent i hur saker fungerar, allt från layout på menyer, OS-specificerat hjälpsystem för att hitta i menyer, finns en lång rad tangentbordsgenvägar som är i praktiken alltid finns i alla program, etc.

MacOS är rejält annorlunda jämfört med Windows på flera fundamentala punkter, så misstänker att många likt jag själv initialt får en "WTF" känsla om man kommer från Windows till MacOS. Efter att lärt mig MacOS har jag svårt att se på vilket sätt Windows skulle vara bättre. Att kopiera MacOS "look-and-feel" är nog att kopiera något som inte kan anses vara MacOS största styrka (tur att app-dockan kan gömmas, vem behöver den när man har Spotlight???)...

Windows är tyvärr allt mer likt Linux GUI på konsekvent punkten, ofta kan samma sak göra på flera olika sätt och väldigt ofta görs relativt grundläggande saker på lite olika sätt i olika applikationer. Linux är MacOS-nivå konsekvent så länge man håller sig till CLI, men man har aldrig fått till det på GUI. Att ha femtielva ramverk är inte bra, även om något råkar passa just dig perfekt är problemet att andra har andra prioriterar så olika program kör olika ramverk så saker fungerar/ser ut på olika sätt.

Windows har till och med lyckats göra CLI inkonsekvent med CMD, PowerShell och WSL. Ändå rejält med cred till MS för hur exceptionellt bra WSL2 blivit i Win11, hoppas de fortsätter på den vägen!

Det Windows är lysande på är binärkompatibilitet. Det har nämnts i tråden och man måste förstå hur kritiskt detta varit för att hålla Windows högst relevant på skrivbordet under flera årtionden. Så vissa "konstiga" beslut har en rationell förklaring, dock långt ifrån alla!

Väl skrivet!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Jag håller med dig om det faktiska förhållande du beskriver i det här inlägget. Jag vände mig emot att det skulle bero på att Windows skulle ha varit "bättre för sina syften än någon Linuxdistribution" och att "UX i Windows 2000 och 7 exempelvis är ljusår bättre än (…) nya/gamla linux distar."

Hade det slumpat sig så att ett företag likt Microsoft lyckats dominera PC-marknaden så totalt men med en helt annan produkt hade denna produkt varit de facto-standarden helt oavsett hur bra eller dålig den visade sig vara i verkligheten. "Vanligt folk" använde DOS när det var vad som kom på deras PC:ar. "Vanligt folk" använde Windows 1, 2 och 3 när det var vad som kom på deras PC:ar. Och "vanligt folk" körde Windows XP, 7, 8 och 10 när det var vad som kom på deras PC:ar. Se på forumen här på Sweclockers, vad "vanligt folk" behöver hjälp med. Hade de haft det svårare i valfri större Linuxdistribution om det var vad deras dator kom förladdad med och det var den plattformen dit spel portades? Knappast. Det hade varit det normala.

Vad jag försöker säga är att det faktum att Windows är det mest använda skrivbordsoperativsystemet inte beror på att det har det trevligaste gränssnittet eller på att det är tekniskt överlägset. Det överlever på grund av att det varit standardvalet, på grund av att världen lever på Excel och Word, och på grund av samma bakåtkompatibilitet som gör att vi i branschen år 2022 oroar oss för samma kategori av attack som låg till grund för Melissa 1999.

Att Windows o alla dess inställningar varit kaos i några versioner ja o det suger, har lärt mig hitta o behöver ändå inte vara där inne så ofta, men du tyckeralltså att det fortfarande är inkonsekvent under vardagligt användande? Hurdå isf?
Jag har iofs moddat mitt Windows en del, men jag har väldigt svårt att se att det skulle kunna vara cleanare eller snabbare att jobba med än såhär. Har personligen inte använt MacOS på säkert 20 år, men jag tycker deras uppbyggnad med en låst menyrad där uppe o en stor docka där nere känns både fult, plottrigt o nästan lite "klumpigt" i utförandet. Extra så när man inte alltför sällan ser folk som har dockan konstant framme med stora ikoner, folk slösar massvis med arbetsyta alltså!

Permalänk
Skrivet av Gurrrra:

Att Windows o alla dess inställningar varit kaos i några versioner ja o det suger, har lärt mig hitta o behöver ändå inte vara där inne så ofta, men du tyckeralltså att det fortfarande är inkonsekvent under vardagligt användande? Hurdå isf?
Jag har iofs moddat mitt Windows en del, men jag har väldigt svårt att se att det skulle kunna vara cleanare eller snabbare att jobba med än såhär. Har personligen inte använt MacOS på säkert 20 år, men jag tycker deras uppbyggnad med en låst menyrad där uppe o en stor docka där nere känns både fult, plottrigt o nästan lite "klumpigt" i utförandet. Extra så när man inte alltför sällan ser folk som har dockan konstant framme med stora ikoner, folk slösar massvis med arbetsyta alltså!

Vad vi använder Windows till i vardagen skiljer sig kanske åt: Jag behöver många gånger om dagen starta kommandotolkar i adminläge. Du vet, högerklick på en ikon som ibland men inte alltid ger mig valet: ibland behöver jag vänster- eller högerklicka en gång till i en undermeny eller på ett underobjekt för att få valet att köra som Admin, och jag ser aldrig någon omedelbar logik i varför det ibland är på det ena och ibland det andra sättet.
Jag behöver också titt som tätt pilla på nätverksinställningarna på servrar; något som numera gömmer sig flera strata ner i Windows inställningssystem.
I mångt och mycket har min workaround blivit att alltid göra saker från PowerShell när det är praktiskt, eftersom det inte sällan går snabbare än att klicka sig till rätt ställe i GUI:t.

Menyraden uppe i macOS är tvärt om tänkt att spara skärmutrymme: genom att ha en kombinerad system- och applikationsmeny i toppen av skärmen behöver du inte ha en meny per fönster, vilket kumulativt stjäl mycket mer utrymme på skärmen. Moderna Windowsversioner har naturligtvis kommit runt slöseriet genom att inte visa menyn förrän du trycker Alt i många program.
På moderna Mac-laptops (där skärmutrymmet faktiskt spelar roll), har man numera också gjort så menyraden har fått en extra uppsättning pixlar längst upp, medan arbetsytan under menyn utgör en full 16:10-skärm, så menyn tar i praktiken ingen plats alls.
Dockan kan precis som Windows taskbar flyttas, sättas till mindre storlek eller gömmas, så den stör inte om man inte vill.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av SuperSverker:

Design är ju ofta tyvärr subjektivt, då du aldrig kommer att få något som alla tycker om.
Om funktionen i OSx varit så bra så hade nog mer än 15% av marknaden hållt med.

Det som funkar för OSx, kommer inte att fungera för Windows. Användare vill inte behöva "uppgradera" en gång vartannat år, då operativsystemet körs ofta på kritiska system som förväntas fungera 100% av tiden. Det finns en anledning till att det fortfarande finns system som kör Windows XP / W7, och det har inget med design att göra.

Hos min nuvarande kund, så finns det minst ett system som kör win95 i produktionen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Alltså, Arch kommer inte med något default GUI/DE. Det är något man får välja själv om man vill ha, och eftersom du skrev att det inte är något du vill sätta dig in i...

Jag skrev även att jag redan hade ett färdiguppsatt Arch operativ. Tänk lite logiskt, i en diskussion om användargränssnitt, tror du att jag hade nämnt att jag hade en Linuxdistro uppsatt om det bara hade varit en CLI?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Vad vi använder Windows till i vardagen skiljer sig kanske åt: Jag behöver många gånger om dagen starta kommandotolkar i adminläge. Du vet, högerklick på en ikon som ibland men inte alltid ger mig valet: ibland behöver jag vänster- eller högerklicka en gång till i en undermeny eller på ett underobjekt för att få valet att köra som Admin, och jag ser aldrig någon omedelbar logik i varför det ibland är på det ena och ibland det andra sättet.

Högerklick på start ger ju direktåtkomst till konsolen, med admin och utan, och vilken konsol som visas där kan man välja men det finns ingen anledning att köra kommandotolken längre när Terminal finns.

Citat:

Jag behöver också titt som tätt pilla på nätverksinställningarna på servrar; något som numera gömmer sig flera strata ner i Windows inställningssystem.

Jo det har hamnat lite längre bort, men igen högerklick på start, nätverksanslutningar, avancerade nätverksinställningar, där kan du ändra en del saker men räcker inte det finns alternativet Fler nätverkskortsalternativ som går till den gamla kontrollpanelen med nätverksinställningar.

Citat:

I mångt och mycket har min workaround blivit att alltid göra saker från PowerShell när det är praktiskt, eftersom det inte sällan går snabbare än att klicka sig till rätt ställe i GUI:t.

Jo men det har alltid varit snabbare att göra saker med textkommandon, om man kan kommandona utantill.

Citat:

Menyraden uppe i macOS är tvärt om tänkt att spara skärmutrymme: genom att ha en kombinerad system- och applikationsmeny i toppen av skärmen behöver du inte ha en meny per fönster, vilket kumulativt stjäl mycket mer utrymme på skärmen. Moderna Windowsversioner har naturligtvis kommit runt slöseriet genom att inte visa menyn förrän du trycker Alt i många program.

Windows har ju ingen systemmeny på det sättet så i praktiken är det ju ingen skillnad i hur mycket utrymme menyerna tar, om man kör applikationer i helskärm på Windows, gör man inte det så tar de ju upp mindre utrymme. Och många program har ju dolt eller plockat bort menyraden helt så då går ju inget utrymme dit.

Citat:

På moderna Mac-laptops (där skärmutrymmet faktiskt spelar roll), har man numera också gjort så menyraden har fått en extra uppsättning pixlar längst upp, medan arbetsytan under menyn utgör en full 16:10-skärm, så menyn tar i praktiken ingen plats alls.

Jo nåt skulle de väl använda ytan vid sidan av deras stora notch till.

Men om det betyder mer skärmutrymme kvar eller ej väl mer av en smaksak. Hade datorn inte haft notchen så hade man ju kunnat nyttja även den översta kanten till exempelvis program i helskärm eller så. Men eftersom Apple för det mesta har den fasta menyraden högst upp så passar ju den ganska bra runt notchen förstås.

Citat:

Dockan kan precis som Windows taskbar flyttas, sättas till mindre storlek eller gömmas, så den stör inte om man inte vill.

Jag har alltid stört mig på den när jag kört OSX/MacOS i alla fall, även om jag har dolt den så är det för stora ikoner med en massa animationer, saker som hoppar, och jag känner inte att jag har kontroll över vad som visas där i alla lägen. Men det kan ju ha med bristande vana att göra förstås.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Yoshman:

Linux är MacOS-nivå konsekvent så länge man håller sig till CLI, men man har aldrig fått till det på GUI.

Linux är inte det minsta konsekvent när det gäller CLI (iaf om man menar typ bash, zsh eller liknande och ett relativt typiskt GNU userland). Vad varje verktyg har för kommandoradsflaggor skiljer sig åt kraftigt från verktyg till verktyg, och det finns inte ett konsekvent output-format i CLI:t som gör det lätt att skicka data från ett program till ett annat utan att antingen behöva massera datat, eller att varje program ska ha en egen liten parser som kan ta emot vanliga dataformat. find är ett praktexempel på ett viktigt verktyg som inte är det minsta konsekvent.

Och att skriva ett bash-script är att gå in i en försåtsminerad värld av olika subtilt annorlunda sätt att skriva saker ([ mot [[ t.ex.), att man i princip måste använda ett tredjepartsverktyg som "shellcheck" för att inte fastna i de olika fallgroparna.

Om något så är Powershell betydligt mer konsekvent. Nej, det är inte heller perfekt, det finns gott om wtf i Powershell också (fråga mig om break/continue som inte direkt ligger i en loop någon gång!). Men konsekvensen finns där, i en tydlig Verb-Substantiv-format på alla cmdlets som gör det tydligt om man är på väg att ändra något, eller bara tittar på något, och i att all data är strukturerad i ett objektobjenterat format istället för en lång textström som är olika för varje applikation. (Men självklart kan man ju köra Powershell på Linux också om man vill, så det är egentligen inte ett argument mot Linux heller.)

Och inte heller med något av detta sagt så är skalet i Linux på något sätt dåligt, det är väldigt bekvämt att använda när man väl är van vid det, men det är inte det minsta konsekvent.