Det stämmer ju i teorin, men man måste först och främst skilja på vad som är faktiskt ljud och vad som är "data". Spelar du upp en FLAC-fil är det dataöverföring, inte "ljud". Vid överföring av data finns kontrollsummor och felkorrigering som garanterar att filer inte förändras när de överförs. Annars skulle folk ha jätteproblem med korrupta filer när man kopierar data från en NAS t.ex. Även på stora företag med kritisk data köper IT-folket vanliga billiga nätverkskablar som metervara för att det räcker.
Sen har ju faktiskt de som utvecklat olika ljudformat och tekniker för strömning tänkt på detta med jitter och tapp. Strömmar man innehållet sker buffring, man "hör" inte en vissa etta eller nolla i exakt samma ögonblick som den kommer över nätverkskabeln utan man ligger hela tiden minst flera ms efter. Det kan ske en massa jitter, men så länge man inte kör slut på hela bufferten innan den skickas vidare till DAC:en är det inget som påverkar ljudet på något sätt. Codecen har koll på att varje bit i bufferten spelar i rätt ordning.
Det är skillnad på en "dum" DAC som bara konverterar digitala pulser till analogt ljud rakt av så fort det kommer in. Där kan man kanske rent teoretiskt märka skillnad. Kan dock tänka mig att även DACs har någon form av buffring för att förhindra detta.
rätt enkelt att kolla egentligen. Ta 2 ljudkällor och mät output på förstärkaren. Rätt övertygad om att anledningen till att jag inte sett folk posta dessa mätningar överallt för att försvara sitt nya inköp är att det inte finns några skillnader att mäta.