Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Folk med migrän, vad använder ni för medicin?

Permalänk
Medlem

En alvedon och sen fortsätta på piss resten av dagen och hoppas på att det borta dagen efter

Visa signatur

AMD 5800x3d | ASUS x570 | Samsung SSD EVO 850 500GB | Corsair 32GB (2x8GB) 3600Mhz | Noctua NH-D15 | ASUS TUF OC 4090 | Fractal design R6 | Corsair RM1000X | LG UltraGear 27GL850 x2

Permalänk
Medlem

Nu lider jag inte av migrän men har episoder i dagar/veckor med långvarig huvudvärk. Så pass att jag blir sängliggandes. Men för mig fungerar en kur som antingen tar bort värken helt eller håller den stabil över dagen så jag klarar av att arbeta, jag tar en tablett alvedon och en tablett treo. Sedan kör jag en vetepåse i micron så den blir riktigt varm, lägger mig på soffan med påsen över ögonen. Kan få köra påsen i micron två gånger.
Värmen från påsen är på gränsen att det blir olidligt men smärtan drar sig ditåt och hjärnan får en paus .
Fungerar förvånansvärt bra för min del.

Visa signatur

"Wise men say, 'Forgiveness is divine, but never pay full price for a late pizza'."

Permalänk
Medlem

Haft migrän sen jag var 10år. Brukar 500mg NAproxen och en Treo

Visa signatur

Dator:Ryzen 9 3900X, MSI B450 Tomahawk, 16 GB Ram, RTX 2070 Super.
Kameror: Panasonic G80, Canon G7xmk2 Gopro Hero7 black mm.
www.youtube.com/c/ronniejossan

Permalänk
Medlem

Använde för många år sedan anervan novum men numera tycker jag att kaffe & ibuprofen + paracetamol fungerar. Fast jag ska egentligen inte ta ibuprofen äter nämligen Litium dagligen!

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem

Jag kan få riktigt illa migrän som gör mig sängliggades tills den går över, oftast försvinner en hel dag åt eländet och känslan dagen efter kan närmas beskrivas som en ruggig bakfylla. I tonåren fick jag någon receptbelagd medicin för det som fungerade bra, men har tyvärr glömt bort vad dom hette.

Finns inget receptfritt som hjälper utan idag accepterar jag helt enkelt läget och vid första känning ser jag till att ta mig hem till sängen och få det så mörkt som möjligt och 'stå ut'. Ganska tråkigt, men som tur är kommer det väldigt sällan idag, kan vara 1-3 gånger om året eller dröja något år mellan episoderna. Nu var det nog två-tre år sedan jag hade en episod, peppar, peppar.

Visa signatur

5800X3D @Kombo Strike 3 / 32GB DR RAM @3800MHz,CL16 / 3090 Turbo @1695MHz,0.750V

Permalänk
Medlem

För min del är det försent när det sätter igång dvs. morrontimmarna innan jag vaknar och vaknar när det är nästa fullt utvecklat - det är också magmigrän och innan puberteten var det till 100% att köra buss vid muggen vid 12-tiden innan det lättade - å vad jag hatar det...

idag händer det fortfarande typ 1 ggr i månaden, är vimelkantig ur sängen (balanssinnet påverkat) men jag slipper ratta buss men fortfarande känsla väldigt nära spyfärdig innan kl 12.00 som verkar vara någon magisk tid som måste passeras... finns heller ingen som helst hint innan om man blir dålig på morren eller inte och i längre perioder kan man vara helt fri från det i flera månader i sträck - för att sedan sätta igång.

Till detta har jag ibland aurora-migrän dagtid men det är hanterbart och med kanske alvedon eller liknande mer som en ritual än att att det faktiskt hjälper och ser då bister ut resten av dagen när det inträffar...

Finns tyvärr i släkten och brorsan är mycket mer drabbad än jag och för migrän finns ingen patentmedicin som biter på de flesta utan det måste provas ut individuellt av läkare som helst är specialiserade på just migränproblem - allt ifrån betablockerare till olika varianter av psykofarmaka men då i mycket, mycket lägre doser än vad de ursprungligen användes till och kanske är en experiment-kanin en god del av livet innan man hitta en behandling som faktiskt fungerar utan för mycket biverkningar om man ha så ofta att man måste äta medicin i förbyggande.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ronnie60:

Haft migrän sen jag var 10år. Brukar 500mg NAproxen och en Treo

Lider av migrän sedan 8-10 år också. Tabletter och sådant brukar inte fungera för mig tyvärr.

Jag brukar bara dricka ordentligt; dra i mig lite kolhydrader (då brist på det kan göra att man får huvudvärk), sedan gå och lägga mig. Så får man sova några timmar och hoppas på att man vaknar upp utan migrän.

Konstigt nog har jag bara fått "vanlig huvudvärk" ett fåtal gånger i livet medan migrän kunde jag få ett par gånger i veckan.

Nu på sistone (vet inte om det beror på att kost och sådant har ändrats) har jag som tur var fått migrän lite mer sällan.

Permalänk
Medlem

Tog sisär 20 år att hitta att triggern var mjölk och ost och led tills dess.
Käkade allt möjligt som fungerade dåligt och imigran vilket fungerade bra men var sjukt tråkigt när det börjar rinna ner från näsan ner i svaljet.
Nu i vuxen ålder har jag så pass bra kolla att man känner när det är påväg, ta 3 naproxen och klart.
Inte legat i fosterställning i mörkt rum med blöt trasa över huvudet sedan dess

Permalänk
Bildexpert 📺

Hade länge återkommande migrän – yrsel, ljuskänslig, illamående, perspektivförändringar (Alice in wonderland-syndrom) som debuterade i sena tonåren och kunde slå ut mig ett par, tre dagar. Sökte hjälp men fick inget vidare napp. För milt och för sällan tyckte man, så hänvisades till recetptfria saker som mildrade men aldrig hindrade.

Blev mycket mildare och ovanligare när jag som 30+ bestämde mig för att sluta sitta still och bli fysiskt aktiv och träna, 3-5 ggr i veckan. Kondition och styrka. Sällan migrän och sällan svårare än att Ipren+sömn hjälper där det kom så sällan att bäst-före-datum ibland hinner passera mellan gångerna. Som bonus försvann mina eksem också. Plus alla andra fördelar som kommer av träning. Visst, stinkiga kläder och mer tvätt, men i sammanhanget ett väldigt stort plus.

Fungerar inte för alla, jag vet. Men det tål att upprepas att bästa medicinen inte alltid finns på Apoteket.

Tyvärr fått tillbaka en del migränliknande huvudvärk som en slags postcovid. Nu går Iprenet åt innan bäst-före-datum och det hjälper bara delvis. Så får se.

Permalänk
Medlem

Kandesartan 8 mg två gånger om dagen som förebyggande (tagit maxdos propranolol, atenolol respektive metoprolol tidigare), använder även appen Migraine buddy som tracker. Akut behandling med Maxalt 10 mg.
Går lite vågor men snittar på ungefär 6-7 gånger i månaden, sällan mindre men då och då mer. Innan jag började med preventiv behandling hade jag 20-25 gånger i månaden så kan rekommendera det om man har mycket besvär.
Funderar dock på att be om att byta till någon av de nya CGRP-hämmarna men gäller att ta tag i det också.

Permalänk
Medlem

Jag har själv inga problem med migrän, men hört att Mirtazapin är effektivt förebyggande även i låg dos. Såg att någon rekommenderade amitriptylin, då skulle jag säga att Mirtazapin är ett alternativ med mindre biverkningar. Sover gott på det gör man också, så bra om stress är en del av problemet.

Permalänk
Medlem

Kanske inte riktigt medicin men jag behöver dricka 1L vatten på morgon och mer under dagen annars får jag huvudvärk.
Folk underskattar hur mycket vatten man behöver, särskilt om man äter salt.

Permalänk
Skrivet av zeddiz:

Min läkare säger att jag får episoder triggade av stress, blev nästan skrattad i ansiktet då jag tog upp hortons huvudverk med honom...

Min nya läkare verkar dock vara bättre, och han vill gå djupare på detta... ska dit den 19e igen och få betablockerar medicin och hoppas att det ska lindra attackerna.

Klart migrän kan triggas av stress. Har haft perioder med migrän då jag haft mycket i huvudet. Nu är det många år sedan sist och jag kan absolut säga att det då hade med stressade studieperioder att göra. Jag vet att jag köpte tabletter med koffein (Cafergot) i Thailand som var mot migrän. Dessa hade Då redan tagits bort från svenska marknaden, men fanns med i FASS och fungerade riktigt bra.

Visa signatur

BeQuiet Dark Base 700 White Ltd Edition ll Intel i9-9900K ll Asus Prime z390-a ll 32GB Corsair Vengeance RGB Pro White DDR4 3200Mhz ll Asus RTX 4070Ti Strix OC ll Corsair RM850x white PSU ll Corsair H100i RGB Platinum ll Samsung 850 EVO 500GB SSD ll Samsung 860 EVO 2TB SSD ll Acer X34 Predator ll Win10 Pro ll Razer Black Widow ll Logitech G305 II Thrustmaster Hotas Warthog ll RX-Viper pedals ll Beyerdynamic MMX300 ll Track-IR ll Oculus Quest

Permalänk
Medlem

Växte upp med migrän (-70 och - 80 tal), har många gånger funderat på vilken medicin jag fick (smakade hallon om jag minns rätt), någon som vet vad man gav små barn pp den tiden vid migrän? För mig handlade attackerna alltid om att ta ett allvarligt samtal med Herr Mugg, sedan medicin och in ett ett mörkt rum och vila/sova ett par timmar. Nu var det lyckligtvis ett par år sedan senaste anfallet, men då var vi ute på stan med släkten och dålig tillgång på mörka rum, men jag fick gå min i egen värld och höll mig avsides. Lyckligtvis är mina anfall nu sällsynta. Tyvärr ser jag att min dotter nu drabbats, om än inte lika illa som jag kommer ihåg mina episoder.

Några gånger har det etsats fast i minnet; Som när jag under lumpen fick ett anfall (bah-tisch) medan vi var ute och körde lastbil på E4an söder om Luleå, vid lunch hängde jag på dasset, de som hade akuta behov fick nyttja naturen. Tog ett par timmar innan vi var tillbaka på luckan :/. Eller när det slog till ute till sjöss under en långsegling (trissjolle) på ett seglarläger i slutet av 80-talet. Att vara burkslav för att stabilisera en liten jolle var ingen höjdare i det läget.

Jag lider med er alla som drabbas och att ni hittar knep som får er vardag att fungera och minska ert lidande. ❤️

Visa signatur

stationär 2022: ryzen 7900x@65W, asus strix x670e-f, 32GB, rx6700xt
stationär 2012: i5-3570k@stock, asus p8z77-v le, 16GB, gtx660
laptop: ryzen 4800H, 16GB, rtx2060 (Legion 5 15ARH05H)
laptop: i5-2467M, 8GB
nas/server: i5-8400, asus WS C246M PRO/SE, 48GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aqua_HeaD:

Klart migrän kan triggas av stress. Har haft perioder med migrän då jag haft mycket i huvudet. Nu är det många år sedan sist och jag kan absolut säga att det då hade med stressade studieperioder att göra. Jag vet att jag köpte tabletter med koffein (Cafergot) i Thailand som var mot migrän. Dessa hade Då redan tagits bort från svenska marknaden, men fanns med i FASS och fungerade riktigt bra.

Ergotamin (som finns i Cafergot) kan orsaka perifera och centrala vasospasmer vilket både kan vara dödligt eller orsaka gangrän som kräver amputationer. Triptaner har helt ersatt den i princip.

Permalänk
Skrivet av oatp1b1:

Ergotamin (som finns i Cafergot) kan orsaka perifera och centrala vasospasmer vilket både kan vara dödligt eller orsaka gangrän som kräver amputationer. Triptaner har helt ersatt den i princip.

Tur att den försvann, men bra var den.

Visa signatur

BeQuiet Dark Base 700 White Ltd Edition ll Intel i9-9900K ll Asus Prime z390-a ll 32GB Corsair Vengeance RGB Pro White DDR4 3200Mhz ll Asus RTX 4070Ti Strix OC ll Corsair RM850x white PSU ll Corsair H100i RGB Platinum ll Samsung 850 EVO 500GB SSD ll Samsung 860 EVO 2TB SSD ll Acer X34 Predator ll Win10 Pro ll Razer Black Widow ll Logitech G305 II Thrustmaster Hotas Warthog ll RX-Viper pedals ll Beyerdynamic MMX300 ll Track-IR ll Oculus Quest