Obefintlig försäljning bekräftar svalt intresse för Geforce RTX 4060

Permalänk
Medlem
Skrivet av magma86:

Men! Du får ju fake frames aka DLSS3! Bara det är ju värt minst 1000 kr i prispåslag.
Jadu, behåller det jag har till nästa generation så får vi se hur världsläget ser ut då.

Haha, nu fick du mig att tänka på Donald Trump. Fake frames och fake news, haha.

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Medlem
Skrivet av THB:

4060 är helt klart DOA.
För spelande i 1080p så är Intel ARC 750 för 2490:- den överlägset bästa dealen idag.

Och vi som inte gillar spikmattor, att plocka nässlor i kortbyxor, se på Lotta på Liseberg eller för den delen gaming med Intel Arc, offrar ett restaurangbesök och köper något från det gröna laget.

Permalänk
Medlem

Kul att det går trögt för försäljningen av dåliga produkter men roligare hade ju varit om gpuer blev prisjusterade. Synd att Nvidia har så mycket pengar via AI så de kan fortsätta normalisera detta och ännu mer synd att Amd inte drar av typ en tusenlapp på alla deras produkter. De har ju faktiskt en del pengar att tjäna på gaming marknaden och att etablera sig bättre.

Visa signatur

Asus X470 gaming-f, 5800x, 7900xt, g.skill 32gb 3200 cl 14.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

Haha den var bra! Det enda positiva är att den är strömsnål. Men det är inget riktigt 4060 utan ett 4050-Ti med extra L2 cache. xx60-serien har innan RTX 4060 kört med variant som eller mindre stått sig sedan GTX 960 när det kommer till kretsstorleken. RTX 4060 Ti är det enda värdiga kortet att kallas ett xx60-grafikkort. Att det var så liten skillnad mellan RTX 3060 Ti och RTX 4060 Ti var för att det förstnämnda kortet körde på GA104 varianten och denna klass brukar egentligen förbehållas för xx70-serien.

Jag är ganska säker på att Nvidia förbereder Super serien. De kommer lansera en 4060 12GB Super lagom till början av nästa år nu när de flyttat fram nästa generation till 2025. Förmodligen kommer Super versioner av de andra korten med. Vi får se men jag kan inte se att Nvidia vill se sådana här låga försäljningsvolymer.

De satsar väldigt mycket på datacenter och ai nu men de måste också ha en bra grund att stå på och dålig publicitet är inte bra i längden och de skjuter lite sig själva i foten. Bra publicet bland allmänheten när det kommer konsumengrafikkort gynnar också deras andra verksamheter.

RTX 4060 är ett grafikkort som inte är värt pengarna. En av de sämsta kort Nvidia släppt på många år.

Det börjar se lite ut som om de gör en Super-serie precis som med 2000-serien. Tippar i så fall att:

4050 Super: nuvarande 4060 med 18GHz minne.
4060 Super: 4060 Ti med alla 36 SM aktiverade.
4070 Super: nytt kort mellan dagens 4070 och 4070 Ti.

Det finns lite mer att hämta i 4080 och 4090 också, men där är det väl mer troligt med en ”Ti” för att pressa ut lite mer snarare än en Super som bara är en dold prissänkning.

Visa signatur

5900X | 6700XT

Permalänk
Medlem

Upplever att det tidigare har varit enkelt att titta på modellbeteckning och förstå var som är bättre än annat, vilket prestandatestar sedan bekräftar när man kikar runt på diverse recensioner. Detta verkar inte längre vara så självklart när det hyvlas diverse kärnor, bussar etc. Trist!

Visa signatur

Citera för svar :)

Permalänk
Medlem
Skrivet av SuperSverker:

<Uppladdad bildlänk>

Det är sött att du tror att Nvidia bryr sig ens lite om gaming nu för tiden.
Det är AI och datacenter som gör pengarna idag, och där går det som tåget..

Tydligen bryr sig Nvidia fortfarande om det, i annat fall hade dom väl avslutat det grafikområdet. Sannolikt bra att ha flera ben att stå på.

Permalänk
Skrivet av THB:

4060 är helt klart DOA.
För spelande i 1080p så är Intel ARC 750 för 2490:- den överlägset bästa dealen idag.

Tyvärr så finns den dealen inte längre.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinoman:

Ärligt talat.

Det som Nvidia gör just nu går mot rim och reson. Det jag börjar funderar på är om de försöker konditionera oss konsumenter för att lansera 5000-serien och visa på mycket bättre prestanda till bättre pris på grund av att denna generationen är helt värdelös ur ett pris/prestanda-perspektiv. Jag tror mer och mer att detta är en långsiktig strategi. AMD verkar ju hänga med på tåget dessutom då de inte utmanar på något intressant sätt tyvärr.

Sen är hela det långsiktiga målet att höja prisnivåerna då vill säga.

Tråkiga är att Nvidia i så fall bränner sina partners och återförsäljare, partners har ju säkert bokat/köpt upp en hel del kretsar till tråkiga priser och sen investerat i att tillverka grafikkort som sen i sin tur ligger på lager hos återförsäljare och kostar pengar när ingen vill köpa till dessa priser. Från RTX 4060 till 4080 verkar har ju sålt kasst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Ja, varför inte? Det hade ju varit trevligt

Hade väl varit trevligare om Nvidia gav bort korten? Rimliga 0 kr.

Det är så det funkar här på Swec. Insert random fantasi-pris och kalla det rimligt. Väldigt smidigt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Generationfloppy:

Ett 4080 med 16gb vram för 4500:- hade varit rimligt.

Jag tror du och många andra gör misstaget att tro att ett Nvidia-kort med 80-suffix automatiskt är toppen av mellanklassen. Tittar man bakåt i tiden så finns det ju egentligen inget sånt mönster, utan det har skyfflats runt chip och modellbeteckningar friskt även förut.

Problemet nu är att 3080 var lite för bra för sin modellbeteckning, då de använde en högre binning än normalt. Lite samma problem såg vi i övergången från 10-serien till 20-serien. Numera är ju ett 2080 mer användbart (och snabbare) än ett 1080 Ti, men det är ju omöjligt att veta vilket eller vilka spår spelutvecklingen kommer ta i framtiden. Alla testar för nuvarande förhållanden och pressen sågade ju i princip unisont 2080 rakt av som ett dyrt sätt att skaffa samma kort igen.

4080 16 GB borde kanske varit 4090, och 4090 borde varit 4090 Ti, så hade det blivit lättare för dem att kommunicera att ”sorry men vi måste höja priserna som resten av världen”. Nu när de gjorde årtusendets marknadsföringsschabbel och började gå ut med 4080 12 GB respektive 4080 16 GB så förlorades ju hela marknadsföringen av att recensenter började granska innehållet och gjorde det till stora nyheter att 4080 var en bluffbeteckning.

Även om vi antar att 4080 16 GB motsvarar ett 3090 så gick det knappast backa bandet efter den ofrivilliga tarmrörelsen med 4080 12 GB rakt ner i det jättestora blå skåpet. Det hade varit svårt nog att bara sälja de nya korten med högre priser utan att också tappa massa goodwill och få kunderna att känna sig lurade innan de köpt produkten ens en gång.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sveklockarn:

4080 16 GB borde kanske varit 4090,

Ett 90-kort som bygger på en lätt skadeskjuten 379 mm2 krets?

Ha men det hade nog tagits emot bra...

Permalänk
Medlem
Skrivet av ipac:

Ett 90-kort som bygger på en lätt skadeskjuten 379 mm2 krets?

Ha men det hade nog tagits emot bra...

Nu är det ju inte en linjär prestandaökning utifrån kiselstorleken, så förstår inte riktigt logiken där?

De kunde säkert binnat fram ett annat 4090 och gjort 4080 16 GB till 4080 Ti. Vad som helst i stort sett, förutom det de gjorde när de bokstavligen uppmärksammar folk på att de luras med namnet 4080 för att sedan dra tillbaka skiten som kronan på verket och skicka ut i en kartong med nytt tryck -- eller vad det gått historier om på Reddit, med ett nytt klistermärke över den gamla beteckningen.

Där beslutade jag att jag aldrig kommer köpa ett nytt kort ur 40-serien, i ren protest, och misstänker att det finns några till som tänker likadant.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sveklockarn:

Nu är det ju inte en linjär prestandaökning utifrån kiselstorleken, så förstår inte riktigt logiken där?.

? Spelar ju ingen roll att det inte är linjärt. Folk förväntar sig att "få" en hel del kisel när kortet heter 90 (och de är dessutom beredda att betala en hel del för det).

Då duger det inte att komma och vifta med en krets som är mindre än den man generationen innan hade i 70-serien.

4090 är det enda kort i 40 generationen som bemötts nån form av positiva/imponerande ordalag. Logiken i att det skulle varit bättre att butcha även det kortet är däremot svår att följa.

Ang de dubbla 4080-korten så skulle idén kastats i soptunnan samma millisekund som den dök upp. Simple as that.

Permalänk
Medlem
Skrivet av dannesthlm:

Tydligen bryr sig Nvidia fortfarande om det, i annat fall hade dom väl avslutat det grafikområdet. Sannolikt bra att ha flera ben att stå på.

Nu menar jag ju dock att bara för att man inte lägger ner det så betyder det inte att man prioriterar det.

Tänk sjukvård i Sverige. Det finns, men är det något man lägger energi, pengar och tid på att göra så bra som möjligt?

Visa signatur

Krusidullen är stulen