Dags för ny router - Är en TPLink Archer AXE55 ett bra val?

Permalänk
Medlem

Dags för ny router - Är en TPLink Archer AXE55 ett bra val?

Hej! Min situation idag:

* Gammal ASUS RT-AC66U från 2013
* Lägenhet 87m2
* Internet via stadsnät 100mbit (har inga planer på att skaffa något snabbare)
* Ca 10-15 enheter
* PS5 gaming över wifi

Faktum är att min nuvarande router fungerar i regel bra men vi har ibland konstiga lag-spikes i Fortnite. Jag misstänker att det är något med wifit. På balkongen och i pojkens rum (rummet längst bort från routern) är täckningen kass.

Jag vill ha en högpresterande router som ger täckning i hela mitt hem med WIFI6-standard. Jag har kollat lite och hittat en Archer AXE75 som dessutom ger WIFI6E.

Denna router måste vara en klar uppgradering från det jag har idag? Vi spelar en del på PS5:an (främst Fortnite) och den kan nyttja WIFI6 så det måste också bli en klar uppgradering?

Om det finns ett annat bättre val i liknande prisklass så får ni gärna tipsa.

Permalänk
Medlem

TP-Link och Asus är ganska bra vad gäller hemmarouters. En del föredrar Asus för det är enklare köra tredje-parts grejer på dom. Har själv aldrig provat och har inte någon sådan router.

Att skaffa en ny bättre router kan vara på sin plats eftersom du får mer krut från CPUn i routern, det hjälper oftast vad gäller spel. Att du har dålig WiFi i rummet längst bort kanske inte kan avhjälpas med med ny hårdvara. Det kan bli bättre men är något du måste testa själv i praktiken. Det finns lite andra lösningar du kan använda dig av om du fortfarande har problem med sämre täckning på vissa platser.

WiFi6E har du nog ingen nytta av, det krävs att dina prylar klarar den tekniken. Vanligast är 2.4Ghz, 5Ghz och b/g/n samt ac på 5Ghz bandet. WiFi6 är ax tekniken som även den rullar på 2.4Ghz bandet. Om dina enheter har stöd för WiFi6, eller åtminstone dom saker du verkligen vill ska fungera bra så är det värt gå över till den tekniken.

Permalänk
Hedersmedlem

Kan vara värt att behålla din nuvarande router, stänga av WiFi och köpa två billiga WiFi 6-accesspunkter och sprida ut klienterna. Förmodligen har du en myriad av olika protokoll (WiFi 4, 5 och 6) vilket gör att prestandan begränsas rejält av de slöaste. Att då dela upp klienterna på t.ex. två accesspunkter gör att du får betydligt rappare nät och mer möjligheter till lastbalansering.

Finns otaliga exempel, men exempelvis Zyxel Nebula NWA50AX, Ubiquiti UniFi 6 Lite, Grandstream GWN7660 eller Alta Labs AP6 kan vara värt att kika på. Kanske lite mer pengar än vad du hade tänkt lägga, men kom ihåg att en normal accesspunkt kan du ha betydligt längre än en konsumentrouter.

Visa signatur

SWECLOCKERS.COM :: If Quake was done today ::
WS: Gigabyte Z690 UD DDR5 :: Core i5 12600K :: 32 GB RAM :: Geforce RTX 3060 Ti :: 10 GbE NIC :: AOC C32G1 32" :: Seagate FireCuda 530 1TB :: Deepcool Matrexx 55
NAS: SM X10-SLM-F :: Mellanox Connect2X SFP+ :: Intel XL710-QDA1 QSFP+

Permalänk
Medlem

@Kr^PacMan jo den varianten funkar nog också.

Det största problemet med WiFi och bo i lägenhet är ofta otroligt mycket WiFi enheter i din närhet. Det funkar ofta OK men om det är många som kör mycket trafik över WiFi så påverkar det otroligt mycket. Det kan liknas vid typ IKEA, ICA, köpcentrum etc där det finns galet mycket WiFi enheter. Handhållna enheter, scanner prylar och allt möjligt. Det påverkar WiFi mycket eftersom det från börjar inte var tänkt att användas på det sättet som man gör idag. Nu ska ju WiFi6 avhjälpa en del problem men det kräver också att klienterna använder tekniken.

Den stora fördelen med WiFi6 och ax är just att det även kan köras över 2.4Ghz, förhoppningsvis med tiden kommer mycket äldre WiFi prylar försvinna och ersättas av nya enheter men det kommer förmodligen ta mycket lång tid.

Permalänk
Rekordmedlem

Behåll routern och börja dra kabel till allt som kan använda det och så et par till som du ansluter accesspunkter till för det som du tvingas ansluta med wifi.
Speldatorer ska aldrig anslutas med wifi.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

@Biffy hur är det med homeplug eller powerline, alltså köra datanät över elnätet i lägenheten ?

Det kan funka helt OK med sådan adapter.

https://www.kjell.com/se/varumarken/tp-link/natverk/tradburet...

Permalänk
Medlem

Hej alla och tack för era svar! Det blev en Archer AX55. Dels hade den modellen mycket goda recensioner och dels hittade jag den till halva priset.

Den stödjer Wifi6 vilket även PS5 gör, så förhoppningsvis får jag mycket bättre prestanda än idag. Om inte följer jag mrqaffe's råd och drar kabel helt enkelt.

Permalänk
Medlem

@Biffy det du kan göra om du vill slippa kabel är att använda t.ex. en AP som du kan köra som trådlös klient. Därefter kopplar du bara en nätverkskabel från den till din PS5. Då får man ofta bättre fart och bättre kontakt med det trådlösa eftersom en AP med antenner oftast har bättre sändning och mottagning av signalen.

Men om det funkar som det är nu är det bra. Du märker med tiden om du kommer behöva göra något eller om det duger som det är.

Permalänk

Dessa 3 modellerna är prisvärda just nu alla dessa modeller skulle kunna funka för dig Acer routern av dem är den bästa sen Asus och sist TP-Linken utvalda på pris vs prestanda lås dig aldrig vid ett specifikt märke eller modell ta vad som ligger på bra pris vs prestanda för stunden.

2 bra modeller som inte är allt för dyra:
https://www.webhallen.com/se/product/357486-ASUS-TUF-AX3000-V...

https://www.webhallen.com/se/product/364984-Acer-Predator-Con...

En bra modell sett till vad den kostar just nu 699:-
https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/natverk/router/t...

Permalänk
Medlem

Har haft många routers från många olika tillverkare och i princip alla suger och krånglar. Det är inte förrän nu som jag har något som jag är nöjd med och det är en Dator med fyra nics och OPNSense installerad via proxmox. Det går sedan till två gamla routers som är inställda som accesspunkter. Har aldrig något krångel längre och behöver aldrig starta om något. Enda gången jag startar om är när jag uppdaterar- programvaran.

Kan kontrollera allt in i minsta detalj och har även ADguard installerat via proxmox så utvalda klienter kan köra via den och slippa reklam.

Jag vet att det är en mer avancerad lösning och inlärningkurvan är ganska rejäl men väl värt det i min mening. Du lär dig hur nätverk och säkerhet fungerar och vad du behöver tänka på för att optimera ditt nätverk. Du får även något som fungerar som du vill.

Skulle du vilja köra köpta grejer så skulle jag säga Ubiquiti.

Visa signatur

Laptop Workstation PC Specialist || Intel 10875H - 250mv & Liquid Metal || Nvidia RTX 2070 883mv @ 1935MHz & Liquid Metal ||64GB Ram || Samsung 970 EVO 2TB + 512GB OEM || 1TB & 512GB External SSD + 2.5TB NAS
Lyssna gärna på mitt band The Mulak Mind
Citera gärna om du vill ha svar!

Permalänk
Medlem

TS köpte väl en ny router för några veckor sedan om jag läser tråden rätt?