Permalänk
Medlem

blir bara lite dyrt att hela tiden måsta köpa kylspray.. *s*

Permalänk
Medlem

En ölburk väger c:a 500 gram. Låt oss approximera ölens specifika värmekapacitet med den hos vatten, dvs 4,19 kJ/kgK.

Har man 2x89 W peltierelement krävs det alltså 0,5x4,19x10^3/(2x89) = 23,5 sekunder per grad. Från rumstemperatur till kylskåpskallt tar det alltså lite över 6 minuter. Vill du ha det ännu snabbare, får du alltså använda peltar med högre effekt. Tänk bara på att peltarnas varma sida måste kylas, och med de här effekterna är det nog vattenkylning som gäller.

Reserverar mig för dumma antaganden, felräkningar etc.

Vill du ha en praktisk lösning, så kan man med fördel använda en vanlig frys. Bara att langa in burkarna så glest som möjligt, helst på olika hyllor, och gärna så att de ligger emot några frysta grönsaker eller så. Efter en timme är de rätt kalla. Nån jävla framförhållning får man väl ändå ha.

Visa signatur

Är det inte Fingal Olsson som sitter där borta?

Permalänk
Medlem

det var det jag trodde.. tyvärr..

ja men om man inte har plats för så mycket öl i frysen då..

och vill ha ett allternativ att ha i baren.. *s*
(har inte plats att sätta in en extra frys i baren)

Permalänk
Medlem

Nog har du platts med en liten frys alltid? Annars kanske en såndär ismaskin och plastback kan funka?

Permalänk
Medlem

ja det är sant.. på nått sätt går det att få in en frys där..

men nu var det ju inte det jag var ute efter..
ville ju ha ett sätt att snabbt frysa en burk.. (2 - 3 minuter)

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Xelon
ja det är sant.. på nått sätt går det att få in en frys där..

men nu var det ju inte det jag var ute efter..
ville ju ha ett sätt att snabbt frysa en burk.. (2 - 3 minuter)

Men köp en Vapochill kompressorkylning då

Visa signatur

Gå absolut inte in här -> http://piv.pivpiv.dk
Citera om du svarar på nån annans inlägg!
http://google.istheshit.net/images/qdnuljog.gif

Permalänk
Medlem

Jag har funderat på en grej gällande snabb kylning av burkar...

Om man kunde fylla kylningsutrymmet med någon sorts gelé, och så lägger man i burkar så att gelén får burkhål att lägga ner burkarna i så att man får bra kontakt med burken.
Frågan är om det finns någon sådan gelé som leder värme/kyla bra, och om det inte bara blir kladdigt osv..

Vet inte om ni förstod något men jaja..

Permalänk
Medlem

Större glasshandlare brukar ha kolsyreis på lager. En midsommar köpte jag 8 kilo för 20 kr kilot och hade i en kylväska. Det tog några få minuter att kyla ner glasflaskor. Vi körde ett tiotal flaskor i gången.
Det fungerade en hel helg. Burkar går snabbare att kyla för de spricker inte lika lätt vid direktkontakt med isen.

Visa signatur

I am not a politician and my other habits are also good.

Permalänk
Medlem

Tar bara några sekunder.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Apskaft
J
...
Om man kunde fylla kylningsutrymmet med någon sorts gelé,
...

som inte heller bör stelna när den blir kall. Kolsyreis har en temperatur på -79 grader (om jag minns rätt).
Där räcker varken alkohol eller glykol eftersom de har högre frystemperatur.

Visa signatur

I am not a politician and my other habits are also good.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Henque
som inte heller bör stelna när den blir kall. Kolsyreis har en temperatur på -79 grader (om jag minns rätt).
Där räcker varken alkohol eller glykol eftersom de har högre frystemperatur.

Jag förstår inte vad du menar. Men om du meande att det inte skulle gå med gelé och kolsyreis så visst, men jag ska använda 2st 89W peltierelement.

Permalänk
Medlem

nån som vet vad det skulle kosta att köpa en tub med koldioxid?
(storlek större, inte små tuber man kan ha till att kolsyra läsk och så med)
och om nån vet vad det kostar att fylla på den..

för det borde ju gå ganska snabbt att kyla med det *s*

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Xelon
nån som vet vad det skulle kosta att köpa en tub med koldioxid?
(storlek större, inte små tuber man kan ha till att kolsyra läsk och så med)
och om nån vet vad det kostar att fylla på den..

för det borde ju gå ganska snabbt att kyla med det *s*

Jag har sysslat med paintball förut, och en 12oz-tub kostar ca 250kr med ventil. En påfyllning kostar ca 50kr och det räcker till ca 600 boll har jag för mig.

OBS! dessa priser är på APG i stockholm.

Permalänk
Medlem

ett rör med torr is ?

Visa signatur

[EVGA P55 FTW] [i5 750 @ 4.2GHZ] [HyperX @1680 16GB 9-9-9-24] [HD6970 Xfire 1010/1475] [AX1200] [Samsung 830 256GB] [Lian-Li A71FB] [XSPC RX480, Cooltek Maxistream 360, Laing D5, Dtek Fuzion V1, Maze4 + Maze5]
Projektlogg Prestanda HTPC

Permalänk
Medlem

Ta en tom brandsläckare och gör en kylare i den

Vore tufft

ett par 267W peltier borde göra susen

Permalänk
Medlem

byggde en kylare med hjälp av ett gammalt AT agg och en 80w peltier, en coldplate och en 60x60mm kylfläns med fläkt på! det blev ju minusgrader på ena sidan men jag vet inte om det räcker speciellt långt ifall man ska kyla en burk på 3 minuter... kanske om man har mer effekt på peltiern och tillverkar något som man för ner i ölen...

Visa signatur

- Furu since 1984 -

Permalänk
Medlem

Under optimala förhållanden så håller ju Jerkas^ beräkningar(förhoppningsvis jag har inte synat dom 100%) för själva innehållet i ölburken.
Sen har vi alu-kannan åxå... och sen slår vi på ett sjujäkla kasst C/W värde så hamnar vi på ca 1 timme i peltierkyl.

Det gäller att tänka termodynamiskt. Kan man inte flytta den kalla kylflänsens energi till innehållet så är det ju värdelöst.
Stillastående luft kan man betrakta mer eller ännu mer som isolator.

Man behöver cikulationsfläkt runt burken, ett schysst flöde som tar burkens värme och flyttar den till den kalla flänsen, annars tar det lika lång tid som i kylskåpet... dvs timme.

Enda effektiva, och enklast att åstadkomma är en luft-peltier till vatten-kyl.
Man strilar iskallt vatten över burken.

Då kan man teoretiskt (ifall kylen är för-kyld(haha, ja ja, förkyld *snörvel*)) innan burken appliceras kanske kyla den på ca 10-12 minuter.

Vill man få bästa resultat med en icke för-kyld kyl bör man ha så lite vatten som möjligt.
Vill man ha bästa resultat med en för-kyld kyl bör man ha stor vatten reservoar.

Se till att ni ha en pump med låg effekt så att inte peltiern belastas för mycket av pump-heat.

(de är vad jag tänker fixa..)

Visst, burken/flaska blir blöt, men med ett par kvicka drag med handuken så funkar det...

Visa signatur

Det hemska med att bli klokare är att man tyvärr inser hur lite man egentligen vet!
Everything good in life is about nitrous compounds. I mean: liquid nitrogen-Fun with CPUs! Nitromethane-Gets 5000HP from 8 litre engine! Nitrous oxide-A laughing matter! Btw, 78% of the atosphere contains pure nitrogen!!! That's probably why you are smiling now!

Permalänk
Medlem

Annars kan man väl ta en låda med saltvatten och ställa i frysen. Sen lägger man bara ner burken i lådan med vattnet...då borde den väl kylas snabbt? Man får ju optimal kontaktyta med burken, och vattnet borde väl kunna komma ner till ca. -10 C....

Visa signatur

- AMD 2500+ @2,41Ghz - ABIT Nf7-s - Leadtek GeForce 6800GT 256mb - 2x TwinMOS 512mb - 2x IBM 120gb + 1x Seagate 200gb hdd - Hyundai L90D+ 19" TFT

Permalänk

RoXteR då menar du saltvatten JÄTTE Saltvatten jo men det borde fungera.

Permalänk

RoXteR: det ska väll vara ett kilo salt för 100 liter vatten?

Visa signatur

Macbook Vit | Macbook Unibody | D80 | iPod Touch | iPhone 3GS

Permalänk

hygeenigst blir det nog inte... med salt vatten men troligen en av de billigaste och lättaste sättet att göra..

Visa signatur

I am Extrazz.

Permalänk
Medlem

Vad är det för typ av teknik som används i vattenautomater?
sånna som har en vattendunk högst upp, brukar finnas på företag..

där kyls ju inte hela dunken utan vattnat kyls på något sätt när det rinner ner i glaset..

nån som vet hur en sån funkar??

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Xelon
Vad är det för typ av teknik som används i vattenautomater?
sånna som har en vattendunk högst upp, brukar finnas på företag..

där kyls ju inte hela dunken utan vattnat kyls på något sätt när det rinner ner i glaset..

nån som vet hur en sån funkar??

Vet inte hur vattenautomater fungerar. Vet däremot hur öltappar fungerar (och antar att vattenautomater fungerar på samma sätt). Den rumstempererade ölen blandas med kolsyra och leds genom ett långt stålrör ut till tappen. Stålröret går genom ett vattenbad som kyls av en kompressor. Helst ska den del av vattenbadet som röret går igenom vara fruset. De öltappar jag sett har ungefär 50l vatten och en kompressor som tar upp ungefär lika stor utrymme brevid.

Visa signatur

Min dator: Intel i7 2600K@4.5GHz // 8GB RAM // GTX 780 | Frugans: Intel i7-6700K // 16GB RAM // GTX 1080

Permalänk
Medlem

Jag hade bygg så jag hade en tank med glykol och vatten blandat som blev kylt av antingen peltier eller kompressor ner till runt 0C, eller kallare om man har möjlighet, denna tank bör ju vara på säkert tio liter för bra effekt.

Sen består själva burk-kylaren av en anordning där man kan ställa burken, som har en botten av aluminium och innehåller kylslingor som kyls från reservoaren, har man dessutom lite vatten i (som för ännu bättre effekt spolas över burken av en akvariepump) så leds värmen av fortare till reservoraren som fungerar som en buffert för värmen..

Reservoraren lär ju kunna ta åt sig mycket värme på kort tid och då kyla ner burken, sen får den naturligtvis stå och ladda en stund innan nästa kylning, om man inte har en väldigt stark peliter eller riktig kompressor som kyler den.

Kanske går o bygga allt som en snygg möbel med ett hål i locken där man stoppar en en burk ?

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Henque
Större glasshandlare brukar ha kolsyreis på lager. En midsommar köpte jag 8 kilo för 20 kr kilot och hade i en kylväska. Det tog några få minuter att kyla ner glasflaskor. Vi körde ett tiotal flaskor i gången.
Det fungerade en hel helg. Burkar går snabbare att kyla för de spricker inte lika lätt vid direktkontakt med isen.

Exempel på sådan glashandlare?

Visa signatur

"Åh, kära nån, vilken dag. Jag är så full av intryck." /Ernst Kirchsteiger

Permalänk

Jag har funderat på något liknande. Grejjen är den att jag alldrig har 33cl burkar hemma. De enda tilfällen jag köper sådana är direkt ur en kyl så då behöver de inte kylas. Om jag bygger en kylare så kommer den vara för 1.5L-flaskor. Det jag tänkte använda är en 226W peltierkyld med hjälp av ett Maze 2 och en radiator från en VW Jetta -8x. Något jag annars börjat dricka ganska mycket av är mjölk. Tyvär inte lika gott som cola men det släcker törsten, är ju aningen nyttigare och så blir man inte lika fet.
Visste ni föresten att det finns genmanipulerad mjölk? Tror ni den kyls lika fort som vanlig? Aja här är ivf en bild på den suspekta mjölken jag precis upptäckte i min kyl:
http://serverffs.no-ip.com/uploads/mjolk.JPG

Ingen annan som tycker det är något skumt med den mjölken? Inte konstigt att den inte fick säljas som ekologisk...

L0rden:
Tror du hittar bättre om du letar efter Glasshandlare. AGA säljer annars kolsyreis om jag inte missminner mig.

Visa signatur

i7 930 @ 3.8 | P6X58D-E | 6GB Corsair XMS3 | 2x R9280X | Intel SSD|
Dell UltraSharp 2707WFP | Logitech Z5500 | Logitech Illuminated | MIONIX Saiph 1800 |

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av )ExecutoR(
Jag har funderat på något liknande. Grejjen är den att jag alldrig har 33cl burkar hemma. De enda tilfällen jag köper sådana är direkt ur en kyl så då behöver de inte kylas. Om jag bygger en kylare så kommer den vara för 1.5L-flaskor. Det jag tänkte använda är en 226W peltierkyld med hjälp av ett Maze 2 och en radiator från en VW Jetta -8x. Något jag annars börjat dricka ganska mycket av är mjölk. Tyvär inte lika gott som cola men det släcker törsten, är ju aningen nyttigare och så blir man inte lika fet.
Visste ni föresten att det finns genmanipulerad mjölk? Tror ni den kyls lika fort som vanlig? Aja här är ivf en bild på den suspekta mjölken jag precis upptäckte i min kyl:
http://serverffs.no-ip.com/uploads/mjolk.JPG

Ingen annan som tycker det är något skumt med den mjölken? Inte konstigt att den inte fick säljas som ekologisk...

L0rden:
Tror du hittar bättre om du letar efter Glasshandlare. AGA säljer annars kolsyreis om jag inte missminner mig.

Oj, den mjölken har legat länge i kylen.
De har råkat skriva FEB istället för SEP.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av )ExecutoR(

Visste ni föresten att det finns genmanipulerad mjölk? Tror ni den kyls lika fort som vanlig? Aja här är ivf en bild på den suspekta mjölken jag precis upptäckte i min kyl:
http://serverffs.no-ip.com/uploads/mjolk.JPG

Ingen annan som tycker det är något skumt med den mjölken? Inte konstigt att den inte fick säljas som ekologisk...

genmanipulerad?.. det är väl två liter lätt mjölk och 5 liter ekologisk mjölk...

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Skulle nog köra på saltbad med is, kolsyresläckaren tog c:a 4 minuter på mythbusters och är aningen dyrt sätt att kyla på. Saltbadet tar lite längre tid men är å andra sidan bra mycket billigare.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5800X3D | ASUS ROG Strix X570-F Gaming | ASUS 3080 TUF | 32GB DDR4 3200MHz | Corsair HX1500i

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av millepromille
genmanipulerad?.. det är väl två liter lätt mjölk och 5 liter ekologisk mjölk...

Kolla datumet på mjölken.. Inte den som är lätt utan den som är tung. Kolla alltså på lättmjölken som inte är ekologisk.