Minirecension: Creative X-fi Xtreme Music

Permalänk
Medlem

Minirecension: Creative X-fi Xtreme Music

Nu har jag haft mitt X-Fi Xtreme Music i nästan en vecka och tänkte dela med mig av mina erfarenheter.

Hade haft planer på att byta ut mitt Audigy ett tag, men valt att avvakta. Men nu blev jag sugen när jag läste alla recensioner om X-fi. För mig blev det Extreme Music eftersom jag varken är intresserad av att betala extra för eller har nåt behov av en externa låda eller panel.

Installationen gick smidigt och utan problem, trots att jag inte ens brydde mig om att avinstallera de gamla drivrutinerna. Man får en lång krysslista med program som man kan välja om man vill få installerade eller inte. Själv installerade jag i princip bara kontrollpanelen och drivrutinerna. Jag minns fortfarande med fasa hur jag installerade Soundblaster Live! en gång i tiden och fick halva Windows övertaget av Creatives bloatade program. Uppenbarligen har de lärt sig läxan och detta var alltså inget problem den här gången.

Ljudet

Det första jag lägger märke till är att ljudet är mycket luftigare och med klarare diskant, en tydlig skillnad på nästan all musik. Men när jag drar igång musik med kraftig bas, exempelvis Infected Mushroom, så hörs det nästan ännu mer skillnad i basen. Tydligare och rappare bas, ännu större skillnad än vad jag hade förväntat mig.

Den omtalade Crystalizern

Crystalizern är både bra och dålig, helt enkelt. Med "platta" inspelningar eller hårt komprimerad musik så kan Crystalizern faktiskt göra underverk. De allra flesta låtar får en helt ny lyster och detaljrikedom och blir roligare att lyssna på.

Men på musik som låter bra redan från början så (för)stör effekten ofta snarare än förbättrar. Effekten påverkar bl.a. "utstickande" ljud och framhäver dem mer, t.ex. hi hat. Vid siffror över 50% tycker jag en del låtar påverkas alldeles för mycket. Snabba diskantljud blir oproportionerligt starka och börjar skära i öronen - ett hårt och metalliskt ljud som snabbt blir väldigt jobbigt att lyssna på.

Hur stor den effekten blir varierar dock otroligt mycket mellan olika låtar och typer av musik. Vid 0% är effekten fortfarande fullt märkbar och förbättrar många låtar, gör ljudet lite luftigare. Problemet är att vissa låtar och vissa typer av musik blir för kraftigt påverkade redan på den här lägsta nivån. Sådär i början så är det rätt ok att sitta och fippla med inställningarna lite då och då mellan låtarna. Men det är inget som man orkar med i längden, vilket är anledningen till att jag nu stängt av Crystalizern helt. En liten subtil höjning av bas och diskant i equalizern ger betydligt behagligare ljud överlag än att köra med Crystalizern tycker jag, även om inte heller det behövs direkt för att det ska låta bra. En bra 10-bands equalizer är förresten något jag saknade på mitt gamla Audigy.

CMSS-3D

Att välja headphone istället för 2.1-ljud i kontrollpanelen ger ingen hörbar förändring av ljudet, som det gjorde (till det sämre) på Audigy. Däremot får man tillgång till nya CMSS3D Headphone, som jag kryssade i och startade upp Battlefield 2.

Jag kommer in i spelet. Plötsligt hör jag hur någon skjuter bakom mig lite snett till höger och jag tar skada. Jag slänger mig ner, snurrar runt och sätter genast ett välriktat skott i huvudet på den överraskade fienden. Jag stannar häpet upp nån sekund och funderar på vad det egentligen var som hände.

Kulor viner genom luften, helikoptrar flyger över mig, rop och skottlossning hörs inte bara i ungefärlig riktning, utan jag hör exakt från vilket ställe allting kommer ifrån. Det är som om man har en ny 3D-karta runtom sig, fast uppbyggd av ljud. Skillnaden är häpnadsväckande.

Jag är normalt inget fan av sånt här simulerat surroundljud, framför allt brukar jag störa mig på att musik låter instängd och annorlunda. Så även i det här fallet. Ljudbilden känns lite instängd och otydlig på något sätt, även om det till stor del vägs upp av den helt makalösa precisionen med vilken man hör var ljuden kommer ifrån.

De senaste två dagarna har jag spelat med vanligt stereoljud och EAX igen, och jag kan inget annat än se för- och nackdelar med båda ljudlägena. Stereoljudet låter mer naturligt och musiken mellan banorna låter som den ska, medan man dock inte kan lokalisera ljuden med samma träffsäkerhet. Men jag ska prova mer med CMSS3D Headphone senare, det är ju trots allt till stor del en vanesak hur man uppfattar ljudbilden, och fördelen ute på slagfältet är uppenbar.

Anslutningar

När jag letade information om X-Fi så tyckte jag det framgick väldigt dåligt på många ställen att själva ljudkortet även har digital out, vilket det alltså har genom multikontakten. I många recensioner listas det bara digital in.

Jag har tidigare kört digitalt till förstärkaren, men när jag kopplar in den senare i veckan så ska det bli intressant att jämföra om det blir bättre ljud att koppla analogt. Förstärkaren är visserligen relativt ny och kostade 4500, men det sitter med all sannolikhet ännu bättre DACar på X-fi-kortet.

Ett slag för kringutrustningen

Med med ett ljudkort av den här kalibern så börjar det ställas krav på kringutrustningen man har också. Själv kör jag med rätt bra hörlurar, Philips SBC HP910 i 1000-kronorsklassen, direkt in i ljudkortet. Sitter man med ett par billiga hörlurar eller högtalare så är det troligtvis ingen prisvärd uppgradering att köpa ett X-fi. Visserligen så ger Crystalizern lite paradoxalt nog större förbättring på ljudet ju sämre grejer man har, men det är ändå mycket bättre att satsa på ett par rejäla hörlurar/högtalare först och främst. Sådan kringutrustning kommer lätt lite i skymundan jämfört med all annan hårdvaru-hysteri, trots att det är något av det mest prisvärda man kan lägga pengar på till datorn. De flesta använder trots allt ljud väldigt mycket i spel, musik och film. Ett par bra hörlurar ger en helt ny upplevelse, och håller länge då de inte blir föråldrade som många andra komponenter.

Slutsats

Som helhet är jag helt klart nöjd med mitt köp. Visserligen var priset på 1200:- lite väl högt i förhållande till vad jag skulle vilja lägga ut, men jag blev helt enkelt så sugen så jag kunde inte hålla mig. Ljudet är klart bättre än tidigare och jag har tillbringat ett antal timmar med att bara klicka runt och njuta på nytt av min musiksamling. Förutom det finns det en hel del på kortet att experimentera och testa runt med. Och vad mer kan man begära av ett ljudkort?

Fler recensioner i X-Fi-serien finns här:
http://www.nordichardware.se/Recensioner/?skrivelse=373
http://www.tomshardware.com/consumer/20050818/index.html
http://www.extremetech.com/article2/0,1697,1850381,00.asp
http://www.guru3d.com/article/sound/246/

Andra får gärna fylla på med egna erfarenheter och kommentarer.

Permalänk
Medlem

Trevlig recension. Jag har beställt ett likadant kort. Angående CMSS3D. Behöver man några speciella hörlurar eller funkar det med vilka som helst?

Visa signatur

AMD64 x2 4400+ | ASUS 7800GTX & Zalman Fatal1ty FS-V7 | Asus A8N-E | Corsair TWINX 2048MB | Raptor 74GB | Samsung 250GB | Tagan 530W Easyconnect | AcoustiCase AC C6607B | X-Fi Xtreme Music | Dell 2405FPW

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KoL14
Trevlig recension. Jag har beställt ett likadant kort. Angående CMSS3D. Behöver man några speciella hörlurar eller funkar det med vilka som helst?

Det går bra med vilka hörlurar som helst, så länge de klarar stereoljud.

Permalänk

Mums, blir nog ett sånt när priserna sjunkit lite.....

Visa signatur

Workstation:*Acer TimelineX 4830tg *8gb DDR3 1066MHz *Core i5, 2410M, *GeForce GT 540M 2gb, *80gb ssd intel x-25 g2*Griffin Elevator
HTPC:*Lian Li C36B*Gigabyte GA-MA78GM-UD2H*AMD Athlon X2 4850e 2.5GHz + Scyte Shuriken*2x1gb pc8500 corsair dominator*XFX Radeon HD5450 512MB - passivt*40gb ssd intel x-25 g2

Permalänk
Medlem

Får mitt imorgon + Logitech Z-5500. Väntar som på julafton då man var liten.

Och lägg till bilder om du har möjlighet

Visa signatur

Apple Macbook Pro

Permalänk
Medlem

Bilder? Tja, är ju bara att ta valfri produktbild antar jag.

Permalänk
Medlem

Någon som vet hur ludet med CMSS3D står sig mot 5.1 hörlurar (typ zalmans). Måste spelet stödja CMSS3D för att det skall funka?

Visa signatur

Epox8rda+ 2200+ 512mb Radeon9700pro

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av laaf
Får mitt imorgon + Logitech Z-5500. Väntar som på julafton då man var liten.

Och lägg till bilder om du har möjlighet

Tror du kommer bli nöjd med Z-5500.
Själv har jag föregångaren Z-680 och använder det som anläggning vid filmtittande och xbox-spelande och tycker det låter riktigt bra. Lite sämre vid musik men fortfarande helt ok (så länge du drar ner basen på minimum)!

Permalänk
Medlem
Citat:

Urpsrungligen inskrivet av Frux
När jag letade information om X-Fi så tyckte jag det framgick väldigt dåligt på många ställen att själva ljudkortet även har digital out, vilket det alltså har genom multikontakten.

Vad menar du med multikontakten?

Och med basen kommer jag knappast att hålla mig på minimum, det får gärna dåna ordentlit, men det är ju smaksak hur det skall vara inställt.

Visa signatur

Apple Macbook Pro

Permalänk

Det där lät smaskens... har sneglat lite på detta kort ett tag, och tror fasen jag beställer ett.

Nån som vet var jag hittar det billigast?

Visa signatur

In Flames we trust

Permalänk
Medlem

Vi har redan beställt ett från datorbutiken.com för ~1200kr.

Sitter och väntar på att PoW 7800GT kommer in till deras lager först bara :/

*edit: aww det hade redan kommit in nu väntar man bara på paketet

Visa signatur

Ledsen att jag inte kan svara på mer, men överklockning är absolut inte mitt område Vad jag förstår handlar det om att man fäster ett klockbatteri på processorn så går den snabbare, eller hur?

Permalänk
Medlem

Tack för en jättebra recension. Verkar riktigt trevligt det där kortet. En fråga dock, jag som spelar spel mycket mer än jag lyssnar på musik, bör jag inte köpa "spelversionen" av kortet istället? Vad skiljer dem åt?

Här finns bra prisjämförelse:
http://buggy.no-ip.com/sok.php?q=x-fi

Visa signatur

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.

Permalänk

Så detta funkar bra till spel? Funderar på att sälja mitt Hercules digifire 7.1 och köpa det. Borde ge bättre prestanda i både spel och musik....

Visa signatur

Workstation:*Acer TimelineX 4830tg *8gb DDR3 1066MHz *Core i5, 2410M, *GeForce GT 540M 2gb, *80gb ssd intel x-25 g2*Griffin Elevator
HTPC:*Lian Li C36B*Gigabyte GA-MA78GM-UD2H*AMD Athlon X2 4850e 2.5GHz + Scyte Shuriken*2x1gb pc8500 corsair dominator*XFX Radeon HD5450 512MB - passivt*40gb ssd intel x-25 g2

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av LsdBoy
Så detta funkar bra till spel? Funderar på att sälja mitt Hercules digifire 7.1 och köpa det. Borde ge bättre prestanda i både spel och musik....

Ja det borde det göra, fick ett svar i en annan tråd att det som skillde detta kort från t.ex. spelversionen (förutom tillbehör såsom fjärrkontroll) var att denna saknade inbyggt minne.

Visa signatur

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.

Permalänk
Medlem

Beställde nyss ett Creative X-fi Xtreme Music ink Hörlurar (Ej i lager).
http://www.dustinhome.se/dacsaportal/?ProdID=5010086624

1000 spänn för 64mb minne känns onödigt.

Visa signatur

"Half-Life 2 is like Duracell of games. It just keeps owning and owning and owning."
i7 920@3.2 vCore 1.024 | Asus P6T Deluxe v2 | 6GB Corsair Dominator Twin3X 1600MHz (6-6-6-18) | Noctua NH-U12P SE2 | Asus DC2 Top V2@1000/1344 vGpu 1.025 | WD Raptor 1500ADFD | Corsair HX 750 | Vista Home Premium 64-bit|

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mAster9
Beställde nyss ett Creative X-fi Xtreme Music ink Hörlurar (Ej i lager).
http://www.dustinhome.se/dacsaportal/?ProdID=5010086624

1000 spänn för 64mb minne känns onödigt.

Ska troligt vis köpa det jag med. Gratis frakt och hörlurar på köptet verkar lockande...

Visa signatur

Workstation:*Acer TimelineX 4830tg *8gb DDR3 1066MHz *Core i5, 2410M, *GeForce GT 540M 2gb, *80gb ssd intel x-25 g2*Griffin Elevator
HTPC:*Lian Li C36B*Gigabyte GA-MA78GM-UD2H*AMD Athlon X2 4850e 2.5GHz + Scyte Shuriken*2x1gb pc8500 corsair dominator*XFX Radeon HD5450 512MB - passivt*40gb ssd intel x-25 g2

Permalänk
Medlem

Har ZALMAN 5.1 lurar sen 1år +

Köpt X-FI Platinum 1790kr i butik. ville åt Riktiga Utgångar till Hembiostärkare YamahaVX540. i form av Koaxial / Optisk SpDif, synd å pröjsa så mkt extra för detta. =( men fin enkel flådig Remotecontrol fick ja med

Har inte lirat de bästa "ljud" spelen än dvs typ FEAR som stödjer senaste ljud tekniken,
men har lirat andra spel med 5.1 å de Låter mkt härligare med CMSS-3D på, dock måste man prova vilket läge man vill ha här! finns en del å experimentera med... mitt förra Audigy2 nx hade vara på å av av detta å de gav oxå STOR skillnad på 5.1 i spel..

Musik med CMSS-3D + Crystalaizer på Låter MKT HÄÄÄÄRLIGT! njuter NU av Rammstiens senaste... mäktigt ljud ! man får även här prova fram vilket grad man vill ha dessa på.. är en skala att ändra på dvs. för alla effekter via remoten tex.

= Dyrt, men ja ville ha de bästa för dugligt pris, så ja e Nöjd totalt...

Bra lurar + bra ljudkort = muMMa!

Over and OUT

Visa signatur

-- AMD Phenom2 X4 955, Gigabyte 790XTA-UD4, XFX HD 5830 1GB, X-Fi Platinum, 12GB Corsair, XMS3 HD = Samsung 1TB S-ATA 2 Mfl. Fractal Design Tesla 650W, Win7--

Permalänk
Medlem

UNDERBART kort

Visa signatur

CPU: Intel(R) Core(TM) i7 CPU X 980 @ 3.33GHz

Permalänk
Medlem

Väldigt bra recension tänkt på ett sådant kort, men vill gäna ha en recension på detta kort
BlueGears/HDA Digital X-Mystique 7.1 GOLD/Dolby Digital Live PCI
(http://www.datorbutiken.com/se/default.php?artId=XMYST)

från en privatperson eller sweclockers vore guld.

Visa signatur

MSi GT780R
MacBook Air 13.3" Mid 12
Nexus 4

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Scorpio
Har ZALMAN 5.1 lurar sen 1år +

Köpt X-FI Platinum 1790kr i butik. ville åt Riktiga Utgångar till Hembiostärkare YamahaVX540. i form av Koaxial / Optisk SpDif, synd å pröjsa så mkt extra för detta. =( men fin enkel flådig Remotecontrol fick ja med

Har inte lirat de bästa "ljud" spelen än dvs typ FEAR som stödjer senaste ljud tekniken,
men har lirat andra spel med 5.1 å de Låter mkt härligare med CMSS-3D på, dock måste man prova vilket läge man vill ha här! finns en del å experimentera med... mitt förra Audigy2 nx hade vara på å av av detta å de gav oxå STOR skillnad på 5.1 i spel..

Musik med CMSS-3D + Crystalaizer på Låter MKT HÄÄÄÄRLIGT! njuter NU av Rammstiens senaste... mäktigt ljud ! man får även här prova fram vilket grad man vill ha dessa på.. är en skala att ändra på dvs. för alla effekter via remoten tex.

= Dyrt, men ja ville ha de bästa för dugligt pris, så ja e Nöjd totalt...

Bra lurar + bra ljudkort = muMMa!

Over and OUT

Ett fall av viral marketing här, tro?

Skämt åsido, trevligt att du är nöjd. Men precis som Frux upptäckte så är Crystalizer ett motmedel, inte någon trollstav.

Permalänk
Medlem

eller ett lyckorus för att man får dugligt ljud efter 1800kr HAHA..

nää men de funkar sketa bra.. Crystalizer är mkt bra om tex musiken är av lägre än 160 sampling.. annars så peakar Diskanter tex Sjukt!

i efterhand så e det Mkt KR för å få bäst ljud i prisklassen... men som sagt. de kostar. Fast ja e kräsen å har bra ljud i spel m.m. me 5.1 lurar så ja myser...

Visa signatur

-- AMD Phenom2 X4 955, Gigabyte 790XTA-UD4, XFX HD 5830 1GB, X-Fi Platinum, 12GB Corsair, XMS3 HD = Samsung 1TB S-ATA 2 Mfl. Fractal Design Tesla 650W, Win7--

Permalänk
Hedersmedlem

"Fetast" ljud, möjligtvis. Bäst är det fanimig långt ifrån

Permalänk
Medlem

Berätta gärna vilket som e bättre i --->PRISKLASSEN<--- , helt säker på att ja skrev det oxå

redogör varför annat kort e bätre oxå, nyfiken....

Visa signatur

-- AMD Phenom2 X4 955, Gigabyte 790XTA-UD4, XFX HD 5830 1GB, X-Fi Platinum, 12GB Corsair, XMS3 HD = Samsung 1TB S-ATA 2 Mfl. Fractal Design Tesla 650W, Win7--

Permalänk
Hedersmedlem

Bra recension Frux! Vi hade i princip samma upplevelse, bättre ljud - klarare diskant och rappare tyngre bas. BF2 blev ju som du skrev en helt ny upplevelse, nu börjar jag dra mig från att köra igång Ventrilo - det stör speluplevelsen.

Bytte själv från ett Hercules Gamesurround Fortissimo III till ett X-Fi Xtreme Music i december.. är rånöjd.

Visa signatur

yayaya I am Lorde yayaya

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Scorpio
Berätta gärna vilket som e bättre i --->PRISKLASSEN<--- , helt säker på att ja skrev det oxå

redogör varför annat kort e bätre oxå, nyfiken....

ESI Juli@. Billigare, låter bättre, har balanserade utgångar. Men ingen Crystalizer, förstås.

Permalänk
Medlem

vet ja int mkt om. ser ut å vara Ok om man Bara vill ha bra ljud till Musik m.m. kanske lägre feltolerans på Distorsion ev.

Men så klart Creative bara gör sitt direkt till spelmarknaden å liknande interaktiva miljöer..
annars finns int mkt nytta för advanced HD EAX väl? osv.

Visa signatur

-- AMD Phenom2 X4 955, Gigabyte 790XTA-UD4, XFX HD 5830 1GB, X-Fi Platinum, 12GB Corsair, XMS3 HD = Samsung 1TB S-ATA 2 Mfl. Fractal Design Tesla 650W, Win7--

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Scorpio
Men så klart Creative bara gör sitt direkt till spelmarknaden å liknande interaktiva miljöer..
annars finns int mkt nytta för advanced HD EAX väl? osv.

Bingo. Precis det jag menade när jag sa "fetast" ljud - där är de oslagbara. X-Fi är dessutom ett ganska bra kort från grunden (lite nyare kretsar här och var), så de rör sig ju i rätt riktning.

Permalänk
Avstängd

Mina erfarenheter med xtreme music xfi
jag bytte från ett audigy 2 zs till detta kort.

Skillnaden är faktiskt hörbar, i BF2 vilket var största orsaken till bytet av kort så är ljudet nu multidimensionellt med flera nivåer, musiken med Mp3 är bättre, mer rymd i ljudet och en mjukare helhet i ljudet både i spel och musik.

Teamspeak som tidigare sprakat och varit distat blev nu tydligare!
Mjukt och direkt i ljudet, lite oväntat.

Trots ett bra ljudkort som audigy 2 zs skulle jag rekomendera detta kort om man är en "ljudofil" som lyssnar och spelar spel då kortet är klockrent...

Creative har varit skitdåliga på support med drivrutiner, deras nya serie verkar vara bättre understödd än deras tidigare serie. Gränssnittet är snyggt och stilrent för de med astetiska anlag.

Ljudet är större, rymligare och mjukare och tydligare dvs ljudbilden med xtreme music och deras xfi serie är så långt för mig en mycket lyckad produkt.

Jag har sennheisers 570 hörlurar och de har aldrig låtit bättre!

Visa signatur

Träna bort dyslexin. Ryzen 3600 - asus B350plus - Msi Vega56 - Acer 1440p 144hz - M.2 ssd - asus essence stx - Sennheiser hd600 - Corsair 750w - 16gb ram 3ghz - atcs 840 - luftkylt - Felsökning? (Lär dig Googla)

Permalänk
Medlem

Re: Minirecension: Creative X-fi Xtreme Music

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Frux
[B]
Anslutningar
När jag letade information om X-Fi så tyckte jag det framgick väldigt dåligt på många ställen att själva ljudkortet även har digital out, vilket det alltså har genom multikontakten. I många recensioner listas det bara digital in.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Scorpio
[B]
Köpt X-FI Platinum 1790kr i butik. ville åt Riktiga Utgångar till Hembiostärkare YamahaVX540. i form av Koaxial / Optisk SpDif, synd å pröjsa så mkt extra för detta...

Intressant.

Jag är lite i tankarna på att köpa ett X-Fi Xtreme Music. Frågan är bara vart man får tag på en vettig 3.5mm - 1xRCA konverter (är inte så sugen på någon billig Biltema dito) för att köra SPDIF via koax. (till en RX-V540).

Edit: http://www.teknikmagasinet.se/nydb/db.pl?template_file=link_p...
Kvalité?

Visa signatur

Nej är också service.

Permalänk
Medlem

Re: Re: Minirecension: Creative X-fi Xtreme Music

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Rushdie
Intressant.

Jag är lite i tankarna på att köpa ett X-Fi Xtreme Music. Frågan är bara vart man får tag på en vettig 3.5mm - 1xRCA konverter (är inte så sugen på någon billig Biltema dito) för att köra SPDIF via koax. (till en RX-V540).

Edit: http://www.teknikmagasinet.se/nydb/db.pl?template_file=link_p...
Kvalité?

Du Kan inte få äkta 5.1 ljud via 3.5mm uttaget som e "fusk" 5.1. till cratives egna "standard" för å köpa deras saker (skit illa)
gör som jag me platinum om du Ska ha 5.1.. annars gör som du vill =/ Har skrivit mer om 3.5mm nån annanstans , sök, orkar int skriva allt Igen...

PS: 3.5mm är INTE SPDIF, vilken är "koaxial" fast med grövre ledare.

Visa signatur

-- AMD Phenom2 X4 955, Gigabyte 790XTA-UD4, XFX HD 5830 1GB, X-Fi Platinum, 12GB Corsair, XMS3 HD = Samsung 1TB S-ATA 2 Mfl. Fractal Design Tesla 650W, Win7--