Extern WD MyBook trasig =(

Permalänk
Medlem

Extern WD MyBook trasig =(

Hejsan!
Igår satt jag och lirade lite och när jag stängt ner spelet kom det upp massa rutor om misslyckade fördröjda skrivningar. Jag drog en reboot och sen gick inte min externa silverfärgade WD Mybook 500gb att hitta i windows. När hårddisken startas så klickar den oroväckande läskigt till 3-5 gånger. Jag har testat med Ontrack easy recovery för att försöka hitta hårddisken och rädda så mycket som går men programmet hänger sig när den söker igenom systemet efter enheter. Jag har 3års garanti men jag vill helst kunna rädda filerna som fanns.
Ungefär vad kan det kosta att skicka in disken till företag som kan plocka isär den och rädda filerna eller om nån vet nån annan lösning?

Mvh Danne

Permalänk

6000:- och uppåt kanske när det gäller företag som specialiserar sig på att rädda data från kraschade hårddiskar. Det är dyrt att rädda data. Du kan i o för sig lämna in den till ett dataföretag t.ex JMEData eller annan butik som har dataservice och få en bedömning om det går att rädda något. Får du upp disken i Windows utforskaren? Du kanske bara har skadade sektorer eller skadat partioneringen pga den fördröjda skrivningen. Det finns program för att laga detta. Det finns även något program som hoppar över skadade sektorer och kopierar det den kan. Ustoppable Copier heter det. Har inte testat det men någon annan här har tipsat om det.
Det finns Getdata Recover My Files - kanske fungerar.

Sen finns det DOS program och rescue CD program som Hirens BootCD eller Damn Small Linux som du startar från CD/USB och sen försöker mounta den skadade hårddisken i. Men ser du inte hårddisken i Windows så lär inte dessa program fungera tror jag.

Tänk på att varje gång du håller på med disken o försöker skriva/läsa från den förloras kanske data.

Ska du sen mecka själv med hårddisken så kanske du ska testa och ta isär USB hårddisk kabinettet och sätta hårddisken i ett annat kabinett?.. Men så fort man tar isär USB hårddisken så försvinner ju allt vad garanti heter på allt. Allt beror ju på hur viktig datan på hårddisken är o om det är lönt.

Jag själv har en hårddisk från en bärbar dator som klickar o som jag inte ens får igång. Ska försöka rädda data från den. Finns inte så mycket data på den 4,86GB (gammal hårddisk) men vore kul att lära sig hur man kan göra i sådana situationer. O om det fungerar.

Visa signatur

Chassi: CM Elite 130 Moderkort: ASUS Z97I-PLUS mITX HDD: Samsung SSD EVO Basic 840-Series 250GB, ADATA SSD SX900-Series 128GB RAM: ADATA 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz Processor: Intel Core i5 4690K 3,5 GHz, 6MB Grafikkort: Gigabyte 3060 ti Eagle OC 8GB Processorkylare: Corsair H60(v.2) Nätaggregat: be quiet! Straight Power E9 680W 80+ Gold Modulär OS: Win 10 home 64bit, 3D mark resultat med gtx1060 3DMark resultat 2020 års 3d mark resultat med 3060 ti 3D Mark resultat 2020

Permalänk

om man vill testa själv så kan man frysa disken och låta den tina i en halvtimme, det fungerade för mej. jag hade en gammal hdd som jag hade fått som segade så jag tänkte att jag inte hade nåt att förlora. kom ihåg att lägga den i en plastpåse bara. (detta är inget som skadar garantin)

Visa signatur

Node 304: MSI Z87-I - Core i5 4670K - 8GB DDR3 1600Mhz Kingston HYPERX - Sapphire RX480 8GB - Crucial MX100 256GB
HTPC: ASRock H67M-GE - Core i3 2130 - 8GB DDR3 1600Mhz Corsair Vengeance - Intel X25-M G2 80GB
Laptop: Xiaomi Mi Notebook Air 13.3″

Permalänk
Medlem

Har en Iomega 250Gb men liknande problem, satt å grejade lite med datan och lyssnade på musik från hdd.. sen hängde musiken sig och hdd försvann från windows! Nu klickar den bara när jag försöker få igång den och den dyker inte upp i datan när jag kopplar in den!!
Har du lyckats få fram något som kan funka?? Är också bara intresserad av informationen på disken. Tror inte att nåt recovery program fungerar pga att den klickar som den gör men det hade vart kul å veta om det går att reparera hela disken!!

Permalänk
Medlem

Att frysa disken är inte att rekommendera då risken är stor att det blir kondens och sedan oxid på skivorna, däremot kan man kyla under själva rekonstruktionen.

Ontrack är ett skitprogram (pardon my french) och du ska försöka med GetDataBack men först måste du skapa en avbild av din disk och sedan kan du jobba med avbilden. Som silverfisken säger kan man ta ut disken ur det externa chassit men det är inte alltid man behöver det. Om du har viktig information så ska du nog inte försöka själv om du inte vet precis vad du gör.

Att lämna in den till ett rekonstruktionsföretag kan kosta från 500-1 000 till 6-10 000 kr (eller mer beroende på fel) men som vanligt får man det man betalar för. Fast betala mer betyder inte nödvändigtvis att man får tillbaka mer. Det företag jag jobbar på har ingen startavgift och har en lite annorlunda prissättning men i praktiken är vår minsta avgift 650 kr + moms (812.5 kr) medan Ahlbergdata tar 1 500 kr + moms och Ibas tar 2 500 kr + moms i startavgift och sedan kostar själva arbetet (vilket i princip alltid är svårt att avgöra från start). Jag tror att i slutändan är priset mellan oss tre är ungefär lika (fast vad jag vet har Ibas ingen rabatt till privatpersoner, så det kanske skiljer sig ändå), sedan kan man ju lämna in den till närmaste dataföretag som silverfisken säger men oftast är de inte speciellt kompetenta när det gäller sånt här och de gör oftast mera skada än nytta (i alla fall av de fall vi får in).

Vi har haft några privatkunder som har legat runt 1500 - 2000 för enkla rekonstruktionsjobb men det beror som sagt på vad det är som är fel och vilken skada det har åsamkat. Du kan klicka på min Webbsida knapp för att komma till mitt företag.

Oj, såg nu att det var ett tag sedan du skrev så det har nog löst sig.

Jarlston, ett recovery program lär inte hjälpa när hårddisken klickar (det kan göra i vissa situationer dock) utan det enklaste är att skicka in den till någon, om det finns viktig information på den d v s.

Permalänk
Medlem

Tänkte nästan att det var så ja! Hade ändå vart intressant att veta va det är som händer när den klickar och har sig så. Förmodligen kan det vara allt möjligt men vad är det vanligaste felet?
Har ca 200 gb jag vill få ut, och om nu disken är trasig å jag lämnar in den för att hämta informationen så hade det vart bra å veta vad det kostar.. du kan inte ge ett uppskattat pris??

Tack på förhand //Tobias

Permalänk
Medlem

Du har rätt i att det kan vara allt möjligt men oftast när det handlar om att den klickar "på riktigt" så är det logikkortet som har gått sönder och det kan vara lite knivigt att hitta en ersättare.

Jag skulle nog säga mellan 1500 och 3000 kr hos oss om det rör sig om en privatperson som inte har bråttom och det inte är logikkortet (kan ju komma undan under 3 tkr även om det är logikkortet men det är mycket svårare att uppskatta).