Permalänk
Medlem

Jag hade en gammal grannkompis som hade hur mycket lego som helst. Askul att bygga med. Fast jag föredrog alltid "enklare" bitar, inga specialanpassade eller designformade delar.

Jag älskade att bygga avancerade (vad jag tyckte då iaf) byggnader, som bestod av olika fällor, hemliga in/utgångar m.m. Sen lekte jag att en legogubbe skulle försvara sitt hus mot banditer, och sitta inne i ett kontrollrum där han styrde och bevakade allting. Men många gånger var själva planerandet och byggandet den roliga biten. Ahhh, ljusa underbara tider!

Lego Technic gav jag mig aldrig in på, då det stred lite mot mina regler över att jag skulle använda min egna fantasi. Fast förstår att det är/var roligt också.

Visa signatur

Throw dirt on me and grow a wild flower

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av cl3mens
Någon som minns en lego technic-bil från tidigt 90-tal? Den kostade runt 1000 kr och man byggde själv ihop en manuell växellåda och en motormodell! Så satans cool. Idag finns inte sånt tyvärr.

Självklart minns man den, har faktiskt en sådan, färdigbyggt men ombyggd stående här på en hylla. Som sagt, världens bästa leksak, alla kategorier!

Visa signatur

Man kan inte få allt här i världen... men det vore ju dumt att inte försöka.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sech
Självklart minns man den, har faktiskt en sådan, färdigbyggt men ombyggd stående här på en hylla. Som sagt, världens bästa leksak, alla kategorier!

Har en sådan med, ett praktexempel på på hur avancerat legot var på den tiden. Synd att det blivit som det är nu bara...
Det är ju inte svårt att föreställa sig hur tekniskt bildande Lego måste vara/ha varit för barn.

Visa signatur

[19:22] L-P_Bjoern^: finns det nått mer avtändande än bluescreen mitt i en p-film :/?

Permalänk
Medlem

Va kul att folk minns just den bilen! Själv hade jag aldrig någon, men jag köpte en mindre för ca 600 kr själv några år senare. Det var hårt sparade pengar! Den hade den vanliga elmotorn för bakhjulen och en liten röd motor för styrningen och så fanns det en fjärrkontroll med sladd (som man givetvis byggde själv!). Den hade en "riktig" bakaxel iaf. Den byggdes om till många olika saker! Men jag hade aldrig några pneumatikdelar, det var den stora drömmen. Men när jag hade pengarna köpte jag den där bilen.

Det är synd och skam att technic-legot nästan försvunnit. På 90-talet när jag byggde med sådant fanns det ju i princip bara balkar med hål i, kugghjul, hjul för gummiband, pinnar att sätta kugghjulen på, elmotorer, pneumatikdelar och kuggskenor. Mekoano i modern form kan man ju säga. Min lillebror som är 7 år är legofantast, när jag köpte en byggsats till honom hade han redan den. Sedan tog han upp katalogen och pekade på ungefär varannan sak och sa "den har jag". Som tur var hade han nästan bara vanligt hederligt lego från "lego city". Snart är det dags att ge honom techniclegot till honom! Jag kommer sitta med så ofta jag kan, det finns inte mycket som är roligare än lego!

Btw, var jag den enda som byggde hissar med legot? Satte in en elmotor också!

Permalänk

(hur bra lego är har redan lämnats åt andra poster, så jag skippar det)
Med lego Mindstorms kan man göra mycket tuffa saker. Speciellt om man skippar det värdelösa programmet som följer med, och istället kör med exempelvis RobotC (www.robotc.net , funkar till både RCX och NXT, riktigt enkelt att lära sig - finns fullt med guider! Ännu mer om man köper det).
NXT har Bluetoothanslutning, så man kan koppla ihop upp till 4st. för att göra oerhört tuffa saker.

Tyvärr finns det bara stöd för 3 motorer per NXT (NXT är namnet på CPUn+skalet), vilket gör att alla lite roligare saker kräver minst 2 NXT.
Men då sensorer och motorer är extremt dyra tjänar man mest på att köpa hela paket, för totalt 6000:-, och då har man inte ens de mer avancerade sensorerna.

En accelerometer och en kompass kostar exempelvis 550:-/st. Ett hyffsat "kom igång"-paket kostar alltså runt 8000:- om man köper till lite extra lego, och då känns det inte riktigt lika kul längre...
Speciellt när man tänker på att NXTn är minst sagt prestandasvag (dvs. man kan inte göra robotarna allt för avancerade), dessutom har man bara 2*256 (256 per NXT) kb utrymme för sina program samt minnet. Dessutom är bluetoothöverföringen vad jag vet inte särskilt bra - man kan föra över 8 bitar några gånger i sekunden (kan vara robotC som inte är tillräckligt utvecklat dock). Det finns dessutom ingen färdig support för kamera vad jag vet.

Det känns rent allmänt som att Lego sätter överpriser på det mesta, SÅ svårt kan det knappast vara att sätta ihop en sensor med elektronikkomponenter värda <200:- utan att behöva kräva 550:- för dem.

Visa signatur

Keytronic for keyboard!
Sanningen måste döljas!

Permalänk
Medlem

Jag tyckte mer om det klassiska rymdlegot som fanns på 1990 talet om inte början av 2000 talet och kanske fortfarande håller på?

De olika rymdklasserna, (förstod aldrig vilka som var de goda och onda dock men det hittade jag ju på själv iaf)

osv

Visa signatur

skönhet förfaller med åren men en vacker personlighet består hela livet..
Mer CO-OP åt folket.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Random-person
Med lego Mindstorms kan man göra mycket tuffa saker........

Väldigt intressant fakta! Har du praktisk erfarenhet av den eller?
Robotc verkar lovande, men jag tycker det är lite som att gå som katten runt het gröt istället för att ta steget till ren mikrodator + elektronikkomponenter.

Visst för ungdomar med rika föräldrar så är detta ett perfekt sätt att få intresse för och lära sig elektronik och datorteknik. För oss äldre så visst är det roligt, men så mycket praktisk användning får man ej av bara Mindstorm.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem

Älskar Lego, man kan ju bygga nästan allting i det.

Grävmaskin i Lego som använder Pneumatik för att kontrollera armen.

http://youtube.com/watch?v=rZDl6Z3tZ-Y&feature=user

V8 motor.

http://youtube.com/watch?v=Z8ut5ND3agI

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av cl3mens
Någon som minns en lego technic-bil från tidigt 90-tal? Den kostade runt 1000 kr och man byggde själv ihop en manuell växellåda och en motormodell! Så satans cool. Idag finns inte sånt tyvärr.

Mm den minns jag, fick den i julklapp något år av mina föräldrar
Just nu står den, byggd, i mina föräldrars sovrum. Oj vad roligt man haft med den, "modda" den och så vidare. Gick inget vidare dock att försöka montera ihop två lego-motorer (de "starka") med lego bilens V8

Minns annars när man hade byggt upp en större stad med tåg och hamn samt sitt egna "högkvarter" och en egen special-bil med massa försvarssystem och lönndörrar/luckor till mindre bilar och utrymmen som rymdes i den bilen. Mmm, minnes orgie.

Så synd nu bara att Lego bestämt sig för att barn inte tycker om att bygga (leka var aldrig roligt, bygga var allt som räknades!) utan att modeller med några få bitar blir bra. Till sådant finns ju de där andra plast sakerna som stod brevid Legot i butikshyllorna (som jag dock inte kommer ihåg vad det heter).

Giv oss tillbaka riktigt Lego!

Visa signatur

Permalänk
Medlem

Jag pratade med farsan idag om detta, och han hade läst i en artikel att Lego sagt att techniclegot var en felsatsning och aldrig sålde bra! Jag har inte stött på många legofantaster som inte haft techniclego. Dessutom är det ju väldigt lärorikt, men sådant räknas väl inte längre...

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av cl3mens
Jag pratade med farsan idag om detta, och han hade läst i en artikel att Lego sagt att techniclegot var en felsatsning och aldrig sålde bra! Jag har inte stött på många legofantaster som inte haft techniclego. Dessutom är det ju väldigt lärorikt, men sådant räknas väl inte längre...

Lära sig saker, genom att leka, bygga och göra saker? Nä vet du vad. Har du bott under en sten de senaste 5 åren eller? Om några år kommer man sätta en "hjälm" på alla 6 åringars huvud och efter ~1 vecka har man präntat in all kunskap som människan har. Och några år senare kommer alla barn födas med en Memory Stick PRO DUO slot i huvudet i vilken man kommer att sätta in ett Memory Stick PRO DUO med all kunskap.

Är du helt efter eller?

Visa signatur

Permalänk
Medlem

Härregud, LEGO ligger till grund för hela mitt teknikintresse skulle jag tro, började med DUPLO sedan rann det bara på, pirat-LEGO kom först färefter LEGO-technic såklart.

Byggde alla möjliga tekniska saker jag stötte på i samhället. Efter en skidresa var det Pistmaskiner och Kabinbanor som gälde såklart.
Självklar minns även jag den stora svarta technic-bilen, var ju det fetaste som fanns då. Minns hur en kompis fick den och hur avundsjuk jag var, den står fortfarnade på en hylla i hanns rum

Nu för tiden är byggsatserna 10 bitar som bara passar på ett enda vis, så jävla tragiskt, vad beror detta på?
Over and out! Simon

Visa signatur

Behind every great fortune there is a crime. - Honoré de Balzac
simonb @ irc

Permalänk
Medlem

Rastersize: Det ligger ju mycket i vad du säger, tyvärr. Synd och skam att det lilla som finns kvar av technic inte lämnar lika mycket till fantasin. Fan, jag känner mig så gammal när jag sitter och klagar såhär!

Jag har suttit och grävt ner mig på PICSL, en ypperlig sida för alla som vill ha grova abstinensbesvär. De har ritningar till de flesta grejerna och även gott om bilder på lådor/färdiga modeller samt givetvis scanningar av katalogerna!

http://www.peeron.com/inv/sets/8082-1 Den här köpte jag runt 1993-1994, tror jag byggde om den till monster också. Ovärt vetande är kanske att styrningen inte fjädrade tillbaka automatiskt. Hade du svängt fick du räta upp bilen med lite försiktigt svängande åt andra hållet.

http://www.peeron.com/inv/sets/8880-1 Och här är ju den beryktade bilen som lämpligt nog heter Super Car!

http://www.peeron.com/inv/sets/8094-1 Men fler än jag hade väl också denna på sin önskelista? En bekant till familjen hade faktiskt en, men närmare har jag aldrig kommit.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av cl3mens
Rastersize: Det ligger ju mycket i vad du säger, tyvärr. Synd och skam att det lilla som finns kvar av technic inte lämnar lika mycket till fantasin. Fan, jag känner mig så gammal när jag sitter och klagar såhär!

Jag har suttit och grävt ner mig på PICSL, en ypperlig sida för alla som vill ha grova abstinensbesvär. De har ritningar till de flesta grejerna och även gott om bilder på lådor/färdiga modeller samt givetvis scanningar av katalogerna!

http://www.peeron.com/inv/sets/8082-1 Den här köpte jag runt 1993-1994, tror jag byggde om den till monster också. Ovärt vetande är kanske att styrningen inte fjädrade tillbaka automatiskt. Hade du svängt fick du räta upp bilen med lite försiktigt svängande åt andra hållet.

http://www.peeron.com/inv/sets/8880-1 Och här är ju den beryktade bilen som lämpligt nog heter Super Car!

http://www.peeron.com/inv/sets/8094-1 Men fler än jag hade väl också denna på sin önskelista? En bekant till familjen hade faktiskt en, men närmare har jag aldrig kommit.

Den första du länkar till fick jag i julklapp 95 kanske, den där motorn har gått många varv efter den dagen vill jag lova.

Visa signatur

Behind every great fortune there is a crime. - Honoré de Balzac
simonb @ irc

Permalänk

Älskar tekniklego. Synd bara att det är så dyrt. Någon som vet var man kan beställa/köpa piratkopior på lego? Vet att det ska finnas och vara helt kompitabelt.

Visa signatur

1. MSI Z77A-GD65, Core i7-6700K, 16GB, GTX 1080.
2. Gigabyte EX58 Extreme, Core i7 920@4Ghz, 12GB 1300MHz Corsair, 4870X2.

Permalänk
Hedersmedlem

Jag letade reda på de technic-satser som jag känner igen på den där sidan och som jag äger:

http://www.peeron.com/inv/sets/8828-1

http://www.peeron.com/inv/sets/8815-1

http://www.peeron.com/inv/sets/8042-1

http://www.peeron.com/inv/sets/8032-1

http://www.peeron.com/inv/sets/8064-1

http://www.peeron.com/inv/sets/8810-1

Och sist men inte minst
http://www.peeron.com/inv/sets/8868-1
Fasiken vad rädd jag var att morsan skulle nekas köpa den åt mig. Jag var med i butiken då men hade inte åldern inne för Legos rekommendation på den byggsatsen

Visa signatur

Forumregler | Feedbackforumet | Något som behöver modereras? Tryck på Anmäl inlägget och ge en anledning, någon moderator kommer granska inlägget och göra (egen) bedömning
"Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise." - Riker - ST:TNG