Vattenkylning from beyond the grave! (Socket 771)

Permalänk
Medlem

Tittar jag på chassit så finns det utrymme, men inte fästen, för en 280mm radiator i fronten. I bak finns den typiska hålbilden för en 120mm fläkt och innanför finns plats för en 120mm radiator. Får man göra enligt denna strikt schematiska bild?

Två 240mm omodifierade AIO skulle få plats i fronten om det är OK att ena radiatorn blåser in i den andra, i en sandwich-konfiguration.

Om jag sågar ur de två undre frontfacken får jag 440mm fri höjd där två 360mm radiatorer kanske skulle få plats i en sandwich konfiguration. Sågar jag ur alla fyra fack skulle det gå att massera in en eller två 420mm men då börjar jag kompromissa med syftet (tillgång till CD/DVD ROM, annat) med maskinen.

Det är alltså två CPU med 150W TDP och 206Wmax vardera. När jag försöker dra slutsatser efter tumregler och AIO-datablad blir det bara Jaså? av allt.

Samtidigt tycks ju maskinen överleva på en (1) 150mm fläkt i luftkylning och det verkar med örat mot burken inte vara den som står för det värsta av oväsendet.

Visa signatur

Vill bli datornörd igen

Permalänk
Medlem

Att mäta är att veta

Stresstest med Prime95, loggning via Open Hardware Monitor.

Med den kylluftledande plastkåpan monterad går ena processorn cirka 10 C varmare än utan. Fläktarna ökar aldrig i varvtal och temperaturen planar ut runt 70 C. Det hörs dock i nätaggregatet att det går tungt. Tråkigt nog verkar effekt inte registreras.

Jag tycker inte sågtänderna i kurvorna återspeglades "live" så jag måste köra en längre serie gissar jag?

Visa signatur

Vill bli datornörd igen

Permalänk
Medlem

Jag förfinade loggningen med rimliga sensornamn och kör två timmar Prime95. Jag har GPU-temp med i diagrammet som en indikator om chassitemp.

  1. Här öppnar jag sidoluckan för att återmontera kylkanalen över CPU:erna.

  2. Vet inte vad som händer här. Nåt i Prime95 körschema som jag inte förstår?

  3. GPU:n passar på att hoppa in i matchen. Gissar på nåt schemalagt då det ser ut att hända precis kl 1:00?

Fläktarna ökar i varvtal först vid 80C. GPU-fläkt ligger stadigt på 20% förutom vid punkt 3 då de ökar till 24%.

Kylkanalen ser ju ut att bara göra skillnad för CPU 1 som är den övre av dem i chassit, men undre i diagrammet. GPU 0 går aningen kallare efter punkt 1 men GPU 1 syns tydlig skillnad. Men varför spretar det så mellan CPU 1 kärntemperaturer? Jag blir sugen på att byta plats på CPU 0 och CPU 1, alternativt prova med de två otestade jag har.

Och vad händer vid punkt 2 efter vilken mätnignen ser "slarvig" ut?

Visa signatur

Vill bli datornörd igen

Permalänk
Medlem
Skrivet av patjo:

Inom kryptobrytning är det tydligen vanligt med elektroniska tillsatser som fejkar en rpm-signal till inbyggda fläktkontrollern. Det kan bli min räddning.

Några sådana är beställda!

Fejkfläktar på metervara! Rapport kommer.

Visa signatur

Vill bli datornörd igen