Dödsstöten för HD-DVD?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av stefanpson
Vad är det som suger? HD-DVD suger inte, duger precis lika bra för vilken svensson som helst som införskaffat sig en platt-tv ala 10.000kr

360s HD-spelare? Den är väl förmodligen snarlik PS3ans Blu-Ray. Och där har du rätt i att dessa båda kommer vara bedrövliga spelare om 3-4år när HD kommer bli riktigt intressant.

Du kan väl inte mena att 360 i säg suger? Den har samma muskler som PS3, kostar mindre, har fler/bättre spel. Och om spelen släppts på båda så vinner oftast 360 pga bättre grafik, mjukare flyt, detta pga att spel tillverkarna inte kan optimera till PS3s udda kodning. Samt att Blu-Ray spelaren i PS3 har visat sig vara för långsam för att klara av all datamängd som spelen behöver flytta. Detta har bidragit till att det nu börjar dyka upp spel som kräver 20-30min installation på PS3ans hårddisk. Du är inte heller tvingad till att betala hutlösa spelpriser till din 360 tex för att den har sålt i otroliga mängder, om den inte paserat Wii ännu så ligger den hack i häl. Nä om det är något som suger så är det isåfall PS3 som är en sådan manick som är halvtaskig på allt. Och vi vet ju att det allt som oftast är det man får när man köper combo-enheter.

Och Blu-Ray har vunnit pga större sponsring. Detta skall betalas tillbaks till aktören av kunderna under åren som kommer

Wasabi har en poäng. Bolagen som fått massiv sponsring har ju givetvis blivit köpta att både ta ställning och se till att deras val blir det gällande i framtiden. Och vad är då lättare än att använda nutidens lättaste manipuleringsstrategi "Rädsla!".

Nämen va fel du hade nudå, Av de spel jag har provat på både min gamla 360 och min nya PS3 så ser spelen bättre ut på PS3, de går snabbare att ladda dessutom. Sen låter den mindre är mer multi som en modern konsoll bör vara och dessutom snyggare i tv bänken..:)

Den dagen som Sony går on xbox som nog händer ganska snart så kommer spelen göras först till PS3 och sen portas till 360 med sämre grafik som följd för 360 om man jämför med PS3 pågrund av att väl optimerade spel till en PS3 ser bättre ut på PS3 än vad väloptimerade spel till 360 ser ut på just 360. DVD formatet kommer gör så att man kommer få lägga spel på flera skivor eller få göra spelen mindre till 360..

Sen kostar spelen lika mycket till 360 som till PS3.

Visa signatur

Speldator:Gigabyte Aorus Pro b550, 16GB DDR4, AMD 5800x ,MSI Suprim x RTX 3080 ,WD nvme 1TB, Samsung 1tb ssd, Win 10 Pro, Samsung odyssey G7 27"
TVspel: Xbox One x, Nintendo 8-bit, Nintendo Gamecube, Nintendo 64, Nintendo Wii Nintendo Switch TV: LG 65" C8 Oled

Permalänk
Medlem

Trodde det skulle bli två format.. som DVD+R och DVD-R. Men tydligen inte... det är iofs inte inspelingsbar media som gäller i det här fallet.

Är inte så insatt i vilket format som "är bättre" men Blu-ray har låtit tuffare tycker jag, men det är ju jag det.

Visa signatur

< :: Intel i9 9900ks@5.0Ghz/Ring@4.5Ghz | 32Gb DDR4@3600Mhz | Geforce RTX 4070 :: >

Permalänk
Medlem

Trodde kriget skulle vara längre.

Påverkas själv inte då jag hellre sparar på hårddisk än har information på en dvd/bluray skiva.

Sen angående namnet så vill nog Svenson ha en HD-DVD till sin HD-TV?
Dock kanske redan färdig snackat om namnet nu.

Visa signatur

--Wicked Downloads--

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av shelter
Trodde det skulle bli två format.. som DVD+R och DVD-R. Men tydligen inte... det är iofs inte inspelingsbar media som gäller i det här fallet.

Är inte så insatt i vilket format som "är bättre" men Blu-ray har låtit tuffare tycker jag, men det är ju jag det.

DVD+R och DVD-R är inte två olika format, det är två olika versioner på samma format.

Sedan skrev någon nisse att Bluray skivorna aldrig kommer bli lika billiga som HD-DVD - För konsumenten kostar skivorna precis lika mycket, likaså spel och film.

Och sedan en sak: Aldrig - När DVD lanserades sa man väll likadant, usch och fy, DVD kommer inte bli lika billigt som cd, kolla idag. Formatet Bluray var dyrt när det lanserades, men nu är det precis lika billigt som hddvd.

Varje gång en ny produkt lanseras är det dyrare än den gamla produkten som tillverkats i 5 år, detta är väll ganska självklart? Men med ditt resonemang så ser det ut som att du menar att för varje ny produkt som lanseras, så kommer denna produkt alltid kosta mer än den äldre, därmed kommer vi betala tio gånger mer för en processor om 50 år alltså?

Visst, riktigt så menar du säkert inte, du menade i just Blurays fall, men som sagt, Bluray kostar inte mer än HDDVD, och för brännbara skivor så ser Bluray säkert ut att kosta mer för Svensson som jämför priser, men kollar Svenson på prisförhållandet i GB så är Bluray betydligt billigare, dessutom ett hållbarare format, detta var en utav annledningarna att Block Buster *uthyrningskedja* valde Bluray, dom tål redigt mycket med stryk utan att skrapas.

Detta kan vilken PS3 ägare som har en del spel vittna om - inte ett enda skrapmärke har jag på mina bluray filmer/spel, men på mina hd-dvd filmer så har jag en del skrapmärken, hade får jag väll skriva då jag precis sålt min hd-dvd på tradera, bort med skräpet !.

Dessutom kan man tillverka bluray skivor med dvd-pressar nu.

Och för alla er som klagar över att Sony är med på Blurays sida, släng bort era DVDn !!!!! Sony var med och grundade DVDn, släng även era CDn !!! Philips och Sony skapade CDn.

Källa: http://www.afterdawn.com/news/archive/12706.cfm

Permalänk
Medlem

Jippi! Nu kan vi se fram emot striden om det inspelningsbara HD-formatet istället.

Visa signatur

För övrigt anser jag att Sverker Olofsson borde bannlysas, som Cato den Äldre sade.

Permalänk

Blu-Ray suger. Jag laddar ner mitt HD material i väntan på ett bättre format.

//LD

Visa signatur

http://www.earth-dog.com - Metal for Muthas - Gore for Ghouls!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av AndreaX
öh, nej på samtliga punkter.

(dessutom är BluRay redan billigare att tillverka än HDDVD, exakt som jag sa i posten direkt innan)

Har sett det skrivas på ett par ställen, men det är oftast shills för blu-ray som skriver dem.

De brukar räkna kostnaden per 'vilken enhet som nu är mest fördelaktig för blu-ray', och sedan utelämna saker som kostnaden för att köpa utrustningen för att prägla skivorna, licenskostnader, osv.

Kolla prislistorna på prisjakt. Det blir viss skevhet av att både Toshiba och Sony subventionerat sina spelare (PS3 resp. HDDVD), men att HDDVD-spelare och -skivor ändå är billigare trots betydligt färre tillverkade spelare och skivor säger en hel del.

I vilket fall så är det överspelat nu i och med att Bu-ray vann, så vi kommer få leva med den kostnaden nu...

Visa signatur

Gammal och gnällig

Permalänk

Det finns ju ett format i Kina som i pprincip ÄR HD DVD som kommer fortsätta leva,men det var för att Kinas regering (eller ngt sådant) ville ha ett eget format. Nej juste, det var HD WMD. My bad

Permalänk
Medlem

Tänk när man ska laddda ner full hd kvalitet som den är hos bluray skivorna. Alltså, är inte filmerna mycket större i GB? Jo, så då lär det ta en stund att ladda högkvalitativt från tpb.

Visa signatur

Vincent Gustafsson

Än en dag går solen upp.

Permalänk
Medlem

Rör mig inte i ryggen då jag varken har hd-dvd eller bluerayspelare.
Men det är skoj att läsa PS3 fanboysens segervrål. Visst får dom äntligen valuta för sin inbyggda dyra blueray, men man köper ändå en konsol för att spela spel, något PS3'n knappt har

Visa signatur

CPU: Ryzen 7 5800H RAM: 32gb DDR4 GPU: nVidia 3070 8gb vRam

Permalänk
Medlem

Ganska väntad utgång av det kriget.

Hur lång tid tar det innan de första HVD-spelarna når marknaden då, tror ni?

Permalänk
Medlem

jösses. själv äger jag en 2års gammal PS2 på 1200kr har absolut inte råd med nån hd-dvd eller blue ray maskiner eller PS3
ska filmer börja lagras på över 2gigs så blire nästan jobbigt och börja snylta lite över nätet då man sitter på adsl

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MrMadMax
Ja Mircosoft / XBox 360 sket sig på smalbenet när dom inte pressade in en HDDvd spelare i 360:n (som för övrigt suger) ...Hade nog sett annorlunda utt idag då... Men heja blueray alltid tyckt att det ska vinna

Nej, Sony / PS3 sket sig på smalbenet när de pressade in en blu-ray spelare i PS3an. Hade nog sett annorlunda ut idag då.

Sony har förlorat enormt på det vad gäller PS3an, från att vara helt stört överlägsna till att vara underlägsen både 360n och Wii. Om de ens vore jämlika med övriga konsoller vore det ett enormt bakslag...

Däremot har de ju tjänat på det i och med Blu-Ray, men MS har inte mycket att vinna på att HD-DVD vinner så att inte inkludera en HD-dvd spelare var helt klart det bästa valet de gjort med 360n. Det ryktas även om en blu-ray spelare till xbox 360n (extern, förstås) för den som bryr sig om att spela sådant i en spelkonsoll.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av skitsnack
Angående namn: Vad föredrar ni en Apple dator eller en Banana dator? - Namn spelar roll, HD-DVD låter som en uppgradering, som något halvtaskigt format, Bluray låter som ett nytt format, är lättare att uttala (inte för att HDDVD skulle vara svårt, men tungan får samba lite)

Marknadsföring spelar roll. Det är nämligen marknadsföringen som avgör om namnet låter coolt eller inte (för den stora, dumma, avgörande, massan). HD-DVD har misslyckats med sin marknadsföring.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av skitsnack
T51 med 50GB uttrymme på HD-DVD utmanar Bluray skrev någon utav er: Bluray har stöd för 100GB, TDK och Hitachi visade upp sådana diskar, och nu utvecklas det en variant som kan hålla 200GB uttrymme.

Och det spelar vad för roll?
För film kommer du inte tjäna mycket på det och se hur snabbt övriga marknader är på att ta till sig nya tekniker. Se bara hur många år (tog väl typ 8 år från dess att jag köpte en DVD spelare till datorn till första spelet/programmet använde sig av det - och då när jag köpte det spelet så var det väääldigt ovanligt med det och dröjde flertalet år innan det blev normalt med DVD över flera cd-skivor).

Kommer dessa 200 GB skivor kunna spelas i dagens spelare? Kommer det bli inkompatibilitetsproblem?
Fungerar det inte perfekt så är det fullständigt värdelöst och något negatuvt att det utvecklas.

Man har ju visat HD-DVD skivor som rymmer bra mer än Blu-Ray också, vad fan ska vi ha det till om det inte är 100% kompatibelt?

Då kan vi lika gärna skapa en ny standard. Och det är för sent att skapa en ny standard, då får man snällt vänta tills blu-ray slagit igenom och börjar bli gammalt innan man kan komma med någon ersättare.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av skitsnack
men glömmer helt och hållet bort Apple (som lär ha en del att säga till om på marknaden även dom)

Seriöst? Vad skulle apple ha att komma med i det här?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Tempel
När det gäller kapaciteten så är det vad du kan bränna på ett lager som är det intressanta. Se bara på DVD... hur många har bränt en tvålagers DVD? Hur många har bränt 10?

Det där beror väl enbart på en enda sak?
Nämligen att man tar fantasipriser på dual-layer skivor. Eller om de kanske är så dyra. Man får väl hoppas att en standard där man, med brännarna, avser att köra med flera lager från början har löst det på ett bättre sätt.
Var ju väldigt många år som man påstod att det var omöjligt att göra DVD-brännare som kunde bränna flera lager.

Hade dual-layer skivorna kostat 1 kr mer per skiva så hade du kunnat vända på frågan. Finns det någon som brännt en single-layer skiva i år? 10?

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Tempel
Hur många har bränt två lagers dvd?

Kanske inte många privatpersoner, men kolla upp de serier/filmer du har på dvd, och dem flesta nya spelen. Detta är just problemet med Sweclockers medlemmar, ni tror att det endast handlar om nisse som ska spara sina hundra olika world of warcraft inställningar på dvd inför dreamhack, och därför inte behöver dl skivor, men majoriteten köper dvd skivor för att se på serier, film, lyssna på musik, sedan finns det dem som köper spel faktiskt. Och då är det så mycket mer praktiskt att ha det på två gånger färre skivor.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo
Marknadsföring spelar roll. Det är nämligen marknadsföringen som avgör om namnet låter coolt eller inte (för den stora, dumma, avgörande, massan). HD-DVD har misslyckats med sin marknadsföring.

Och det spelar vad för roll?
För film kommer du inte tjäna mycket på det och se hur snabbt övriga marknader är på att ta till sig nya tekniker. Se bara hur många år (tog väl typ 8 år från dess att jag köpte en DVD spelare till datorn till första spelet/programmet använde sig av det - och då när jag köpte det spelet så var det väääldigt ovanligt med det och dröjde flertalet år innan det blev normalt med DVD över flera cd-skivor).

Sant, till dator så kvittar det, men för mig som gillar serier så kommer en hel säsong kunna rymmas på en enda skiva - billigare för mig som konsument, sedan bränner jag en hel del filer som jag tankat ner (lagligt förståss)

Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo
Kommer dessa 200 GB skivor kunna spelas i dagens spelare? Kommer det bli inkompatibilitetsproblem?
Fungerar det inte perfekt så är det fullständigt värdelöst och något negatuvt att det utvecklas.

Man har ju visat HD-DVD skivor som rymmer bra mer än Blu-Ray också, vad fan ska vi ha det till om det inte är 100% kompatibelt?

Dessa 200GB skivor kan spelas upp i normala spelare, det enda som behövs är en uppdatering av firmware. Angående att det fanns HD-DVD skivor under utveckling som kunde rymma bra mycket mer än Blu-ray, menar du 10 lagers skivorna? Dom fanns faktiskt under utveckling till bägge format, men tillverkningen lades ner (så vitt jag vet) då man inte kunde spela upp dem i nuvarande spelare.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo
Då kan vi lika gärna skapa en ny standard. Och det är för sent att skapa en ny standard, då får man snällt vänta tills blu-ray slagit igenom och börjar bli gammalt innan man kan komma med någon ersättare.

- Som sagt, dom är kompatibla.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo
Seriöst? Vad skulle apple ha att komma med i det här?

Du är inte seriös väll? Ett utav världens största företag har inget att säga till om menar du? (apple tillverkar även bärbara datorer och stationära dator, och har en väldigt stor marknad vill jag säga)

Dell Inc. och Hewlett-Packard Company står ju också bakom Blu-ray.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Lord Darkness
Blu-Ray suger. Jag laddar ner mitt HD material i väntan på ett bättre format.

//LD

Sjukt va löjig man kan vara asså. Detta är så sjuk dumt skrivet egentligen, iallafall om du stödjer HD-DVD. För exakt vafan spelar det för roll om man använder HD-DVD eller BR?, HAde HD-DVD vunnit hade ja köpt en sån spelare, men nu slapp jag de. Hade ja ägt en HD-DVD men ingen BR så hade ja köpt en BR spelare. Liksom formaten är iprincip identiska så va spelar det för roll?

Vad är det som "suger" med formatet?

Permalänk
Medlem

Sitter med en 20 hd-dvd filmer och lika många blue ray, men det är ändå skönt att kriget är över så marknaden kan växa på riktigt. sen kan man ju passa på pch fynda hd-dvd filmer nu när de kommer reas ut och ha en kombo-spelare, är ju knappast bättre bild eller ljud på blueray, så som konsument känns det rätt bra

Permalänk
Medlem

Ingen av formaten förtjänade att vinna.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av skitsnack
Dessa 200GB skivor kan spelas upp i normala spelare, det enda som behövs är en uppdatering av firmware.

Sålänge inte firmwaren är universiella så att en firmware kan laddas på alla enheter på marknaden och därför kan komma med de filmer som stödjer det så duger det inte.

Jag är mycket skeptisk till att det kommer fungera i praktiken. Dessutom så får man aldrig överstiga specifikationerna för formatet. Dessutom lär det kosta mer (om inte annat så för den låga efterfrågan) och det lär inte vara populärt i något led.

Citat:

In January 2007, Hitachi showcased 100 GB Blu-ray Disc, which consists of four layers containing 25 GB each.[116] Unlike TDK and Panasonic's 100 GB disc, they claim this disc is readable on standard Blu-ray drives that are currently in circulation, and it is believed that a firmware update is the only requirement to make it readable to current players and drives.

http://en.wikipedia.org/wiki/Blu_ray
Låter inte alls som marknadsföringsbullshit, inte alls.
Men har du bättre/nyare källor får du gärna posta dem.

Den största nyttan dessa skivor skulle ha vore i datorn. Och ska man spegla svårigheterna man har med DVDns lager så lär det inte komma några brännare som stödjer det där och då känns det rätt onödigt.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av skitsnack
Du är inte seriös väll? Ett utav världens största företag har inget att säga till om menar du? (apple tillverkar även bärbara datorer och stationära dator, och har en väldigt stor marknad vill jag säga)

Vad skulle apple göra menar du?
Hota med att bara stöda ett format i sina datorer?

Om något skulle filmbolagen säkert välkomna att apple valde "fel" standard då det skulle försvåra för pirater. Men nu när apple har sån liten del av datormarknaden så bryr de sig knappast om det heller - om nu inte resten av datorvärlden hakar på.

Komihåg att datorn är en väldigt liten del (om än växande) för filmuppspelning av DVD/HD-DVD/Blu-Ray. Och av den minimala delen så har apple en liten del. Nog för att apple med sina fanboys kan skrika högt men ingen lär nog höra dem i det här fallet.

Permalänk
Medlem

Det känns fint att ha varit med på ett hörn av detta, även om det var på fel sida!

Visa signatur

"Just what do you think you're doing, Dave?"

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo
Det där beror väl enbart på en enda sak?
Nämligen att man tar fantasipriser på dual-layer skivor. Eller om de kanske är så dyra. Man får väl hoppas att en standard där man, med brännarna, avser att köra med flera lager från början har löst det på ett bättre sätt.
Var ju väldigt många år som man påstod att det var omöjligt att göra DVD-brännare som kunde bränna flera lager.

Hade dual-layer skivorna kostat 1 kr mer per skiva så hade du kunnat vända på frågan. Finns det någon som brännt en single-layer skiva i år? 10?

Nu är det ju så att det är mycket enklare med ett lager än flera så det kommer vara exakt likadant med Blu-ray, ett lager kommer först, releasegrupperna anpassar sig efter det, du får volymen där. Dessutom så är det data som skall överföras oxå och då kommer folk oxå välja det lägre för det är ändå tillräckligt.

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk
Medlem

Det vill till att priserna fortsätter att sjunka på spelarna och framför allt på filmerna. För även om konkurrensen är över från HD-DVD så finns ju fortfarande konkurrensen kvar från DVD och den är inte att förringa. Blir inte priset på Blue-ray tillräckligt konkurrenskraftigt så kommer Svenssons inte att lämna DVD.

Visa signatur

| Errare humanum est |

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Tempel
När det gäller namnen så är dhddvdddd krångligt... alldeles för många dn även om jag nu överdrev stavning en smula, det är faktiskt en jäkla skillnad på ett namn som flyter som Blu ray och en för lång akronym som hd dvd är. Max 3 bokstäver i en akronym för att folk skall komma ihåg den och ha lätt att uttala det.

Jag håller med. Särskilt på engelska var HD DVD ett helvete att uttala, "eitch dee dee vee dee". Nästan som "sex laxar i en laxask".

Visa signatur

Memento mori...

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Tempel
Nu är det ju så att det är mycket enklare med ett lager än flera så det kommer vara exakt likadant med Blu-ray, ett lager kommer först, releasegrupperna anpassar sig efter det, du får volymen där. Dessutom så är det data som skall överföras oxå och då kommer folk oxå välja det lägre för det är ändå tillräckligt.

Det är sant.
Vet inte hur stor del av de sålda skivorna som används för piratkopiering men om man bortser från den användargruppen så tror jag att de flesta skulle köpa flerlagers-skivor oavsett om de hade användning för det eller ej, om prisskillnaden var tillräckligt liten.

Jusst för DVDn så används ju dual-layer en del nu faktiskt. Men vad gäller blu-ray så kommer ju, som du säger, dataöverföringen att göra sig påmind. 25 GB räcker nog ett tag för enstaka releaser.

Permalänk

Hur kommer det sig att ni fortsätter prata om Blue-ray? Är ni efterblivna? (Seriös fråga alltså, något måste ju vara fel).

Visa signatur

Keytronic for keyboard!
Sanningen måste döljas!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Random-person
Hur kommer det sig att ni fortsätter prata om Blue-ray? Är ni efterblivna? (Seriös fråga alltså, något måste ju vara fel).

Vad menar du?

Permalänk
Medlem

På tiden att det tar slut.. Såg ju ut som att B-ray skulle vinna ända från början med bättre marknadsföring och fördelar rent tekniskt...

Visa signatur

System 1: Antec 900 -- C2D 2.66 GHz -- Asus p5k Pro -- 8800 gts 512 -- WD 500 GB -- Corsair 750 w -- 2gb BallistiX 8500

System:2 Antec P182 -- C2D 3.00 GHz(45nm) -- Gigabyte EP45-DS3R -- Radeon 4850 -- Samsung Spinpoint 500 GB -- Antec 650 w -- 4GB Corsair 6400

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo
Nej, Sony / PS3 sket sig på smalbenet när de pressade in en blu-ray spelare i PS3an. Hade nog sett annorlunda ut idag då.

Sony har förlorat enormt på det vad gäller PS3an, från att vara helt stört överlägsna till att vara underlägsen både 360n och Wii. Om de ens vore jämlika med övriga konsoller vore det ett enormt bakslag...

Däremot har de ju tjänat på det i och med Blu-Ray, men MS har inte mycket att vinna på att HD-DVD vinner så att inte inkludera en HD-dvd spelare var helt klart det bästa valet de gjort med 360n. Det ryktas även om en blu-ray spelare till xbox 360n (extern, förstås) för den som bryr sig om att spela sådant i en spelkonsoll.

Sony valde Blueray i sin PS3 därför att den är menad att vara framtidssäker. PS3 säljer lika bra/dåligt nu som PS2 gjorde när den släpptes. Senaste månaden har PS3 gått om xbox360 i försäljningsstatistik per såld enhet i månaden så även där har det vänt. xbox360 är egentligen xbox 1,5 precis som HDDVD var DVD 1,5. Jag ger xboxen max 2 år sedan är den utspelad likaså. Kommer det mot förmodan ut en blueray spelare till xbox så tjänar Sony cash på det.

Permalänk
Medlem

Jag tyckte HD-DVD kändes lite döfött med sina 15GB jämfört med BD's 25GB som standard. Jag menar från 9 till 15 är ingen större bedrift på alla dessa år som DVD har existerart. Dessutom är blu-ray ett modenamn just nu, precis som iPod, blogg och annat.