Citat:
Ursprungligen inskrivet av -8-DEAMON-8-
Jaha, hur kan man sammanfatta det hela tro?
Överfiskning leder till utfiskning?
Lite utanför: Någon som vet vilka fiskarter som är drabbade som kanske kommer försvinna?
Jag tror det kommer ett svar alldeles strax snart.
Men klart, det hänger ju samman.
Dels är det väl att kvoterna är suspekt vaga och hur kvoterna blir har väl styrts mer av politisk kohandel snarare än baserat på om det finns fisk, vilken fisk och varför det finns så lite fisk?
Dels så är man väl inte riktigt klar med på varför det har gått så dåligt för fisk förutom överfiskning/utfiskning (tänker på utanför New Foundlandkusten där torsken helt enkelt försvann en dag).
Forskarna tvistar fortfarande när det gäller östersjön.
Jag postar här ett svar från Skogochfisk :
Citat:
"Du kan få veta mer om vilka fiskarter som är drabbade på www.skogochfisk.se. Nu tror vi iofs inte att det är överfiske som är orsaken utan har våra egna teorier, men det är ändå en ganska bra källa för information om vilka fiskar som har problem idag.Men, sidan är mest inriktad på sötvattensfiskar i Sverige. Vi skriver t.ex. ingenting om torsk. (än så länge, större uppdatering på gång) En bra källa är också Tyst Hav, som visar på områden där utfiskningen verkligen har en stor effekt.
Kan själv tillägga här vad jag vet om torsken.
Jag har inte så mycket koll på själva fiskandet av torsk, förutom att uttaget (term för att beskriva hur mycket man har lyckats ta fram/fiska upp) minskat sen ungefär slutet på 80-talet ungefär.
För torsken är själva förökningen lite komplicerad.
Dels är torsken en rovfisk, den lever rätt länge, blir könsmogen vid 3,4 års ålder. Det betyder att det tar en del tid för torsken att föröka sig. Som jämförelse kan nämnas att stören i Volga (den som ger den svarta rommen) blir könsmogen först vid 12 års (!) ålder, och lever ungefär 40 år.
Utöver detta så beror torskens fortplantningsförmåga också på vattnet i östersjön förutom inavel, att hitta en partner i havet, föda etc. Äggen läggs inte någonstans på botten eller i någon tång utan guppar mellan de två huvudvattenlagren i Östersjön.
Övre delen av vattnet i Östersjön är bräck/sötare.
Nedre delen är salt. Skiktet mellan dem kallas Haloklin. Det är där som torskäggen är tänkta att guppa.
För att allt det där skall fungera krävs också syre såklart, och det har varit dåligt med det i det nedre lagret på senare år, varför är lite av en fråga fortfarande. Det man ver är att syresatt saltvatten svämmar in i Östersjön via Kattegatt vid rätt hårda stormar i Nordsjön. När vattnet inte är tillräckligt syresatt finns det riskt att torskäggen helt enkelt kvävs långsamt.
Ett angränsande problem till det där är att det har blivit fler algblomningar i Östersjön. Om det är väldigt kraftigt når inte tillräckligt mycket ljus ner i djupet vilket ytterligare försvårar för både ägg, växter, plankton och andra varelser i havet.
Som du ser så är det en hel del som skall synka för att det skall bli någon ny torsk.
Det finns lite bloggat om torsken också http://dugong.bloggsida.se/miljo/varfor-torsken-kommer-tillbaka-och-varfor-det-snart-gar-utfor-igen
Hoppas det här hjälper.
mvh/ Regert + skogochfisk