Hjälp med Raid0 konfiguration (jag har sökt)

Permalänk
Medlem

Hjälp med Raid0 konfiguration (jag har sökt)

Hallå!

Härom dagen plockade jag ihop burken efter lite moddning och lackning osv, jag fick även hem min andra 1,5Tb Hdd, seagate baracuda 7200rpm.

Fixade raidinställningar i bios på sata-plats 1 och 2, so far inga problem. Startade om burken och tryckte F10 för att komma in i raid0-inställningarna. La ihop hårddiskarna i en raid0 array (striping) valde optimal, vilket visade sig vara 64kbit block. (Är 128 bättre?)

Hur som helst stoppade jag i i installationsskivan för windows 7 ultimate och startade om.

När jag är inne i windows installationsprogram får man välja vilken disk man vill lägga OS på osv, skapa partitioner, formatera osv. Nu till problemet.. Windows Nfs system kan tydligen inte göra större arrays än 2TB, vilket innebär att ~1TB går förlorat. Enligt vad jag sökt mig till gäller detta för den primära hårddisken som operativsystemet ligger på. Men detta visade sig inte stämma heller.

Så kan någon klargöra för mig hur det ligger till med begränsningar i storlek gällande raid0 (noll, dvs striping). Fat32 vet jag inte om det kan klara större arrays, men 4Gb gränsen för filstorlek vill man ju inte ha.. Samt, varför dessa begränsningar finns. (muttrar lite över att de på inet borde känt till detta och tipsat mig att köpa 2st 1Tb-diskar istället.

Sedan som jag nämnde tidigare läste jag att denna begränsning gäller primära disken som operativsystemet är installerat på. Så då gick jag och köpte 2st 500Gb diskar för att köra raid0 och installera OS på och sen köra 1,5Tb-diskarna som lagring och kunna utnyttja allt utrymme, men ICKE! Den vill fortfarande inte göra en större array än 2TB.

Någon som har kunskap om detta får gärna upplysa mig.. Tanken var att senare övergå till SSD, men avvaktar i dagsläget, mkt kommer att hända redan i år.

Mvh /// Peter

Permalänk

Windows vill ha FAT32 eller helst NTFS som filsystem.
Då blir det en begränsning på 2 TB för systemdisken.
Man får helt enkelt dela upp disken i 2 TB stora partioner, vad jag förstått.

Om man nu ska ha dem som lagringsdiskar så går det att ha partioner större än 2 TB.
Man använder då filsystemet GPT istället.
Tyvärr kan Windows inte boota från GPT-filsystemet.
Jag vet inte om man kan fixa GPT i installationsprogrammet.
Man får i alla fall alternativet inne i Windows Disk Management att välja GPT när man initsierar en ny tom disk.

Visa signatur

YOLO is Carpe Diem for idiots.

Permalänk
Medlem

Mmm, jag fick ett felmeddelande när jag skulle göra en partition av det som blev över efter 2Tb partitionen på mina 2st 1,5Tb diskar i raid0.

Nu när jag köpte 2st 500Gb diskar till operativsystemet etc så behöver jag inte ha os på den stora så det spelar ingen roll, men GPT säger du.. inget jag hört tidigare.. får kika upp det.. synd bara att jag väntat en timme på att föra över film, musik etc från en sjukt slö gammal IDE-disk, haha. Som tur är kopierade jag bara och har det kvar så jag slipper flytta två ggr till

Men du menar alltså att GPT klarar större partitioner än 2Tb? vore ju tarvligt att gå miste om ~1Tb menar jag när jag ändå har 3Tb utrymme.

Edit: Japp, Ntfs är det för att kunna hantera större filer än 4Gb

Mvh /// Peter