Råd om val av utbildning, YH eller Univ. gällande IT samt val?

Permalänk

Råd om val av utbildning, YH eller Univ. gällande IT samt val?

Hej Sweclockers!

Vore tacksam om ni kunde bolla lite idéer med mig gällande val av utbildning.
I dagsläget är jag 25år gammal och studerat kanske 4 olika program på universitetet och hoppat av samtliga för de inte kännts rätt, samtliga varit inom IT. Har alltid haft bra betyg och varit motiverad i samtliga studierna, bara tappat suget och tyckt att det är inget för mig när jag inte funnit någon relevans i vissa kurser jag gått och sedan tänkt "Oh, en ny utbildning, den här är mycket bättre" osv.
Har arbetslivserfarenhet inom IT/Försäljning och Säkerhetsarbete och goda kunskaper (IELTS och Cambridge) inom engelska.
Det som var intressantast av det jag testat på¨var affärsutveckling och it-forensik. Jag har i dagsläget runt 90hp och läser jag in 2st kurser har jag 120hp (då 15hp frigörs då de ligger i kurs om 30hp, jag måste alltså ta 15hp för att få de inneboende 15hp) där 60hp är inom Kriminologi och 60hp är inom IT.

Intresset har alltid legat att jobba internationellt helst i USA men förstår att jag kanske får börja med realistiska förhoppningar att arbeta i Sverige hos ett företag som även finns representerat "over there" för att efter ett par år kanske kunna avancera och jobba där.
Intressen är IT men dock inte ren programmering, kan inte tänka mig enbart vara programmerare i den meningen att koda program enbart.
Jag hatar också matematik, något som kanske inte är det bästa.
IT-säkerhet och IT-forensik, affärssystem och databaser och verksamhetsmodellering framför allt är väl det jag känner som intresserat mig mest med IT.

Säkerhet generellt intresserar mig också därav att jag läst Kriminologi.
Däremot känns jobbutsikterna med en fil.kand inom Kriminologi där 90hp är kriminologi och 90hp "slask" inom IT (2x30hp mer eller mindre grundläggande kurser och 30hp strökurser som är blandat, inte ens IT kanske det blir) lätt nervösa.
Lutar alltså mot en renodlad IT-utbildning.

Vad är då "bäst", utifrån om jag kanske vill ha ett arbete med relativt hög ingångslön och hålla på med det jag tycker är roligt (se ovan) och undvika det jag ogillar (se ovan)?

Sökt ett par utbildningar:

Jensen - Datasäkerhetstekniker, 2år, YH:
http://jenseneducation.se/JENSEN-yrkeshogskola/Utbildningar/D...
http://jenseneducation.se/JENSEN-yrkeshogskola/Utbildningar/D...

Lernia - Kommunikations- och systemteknik - Yh-utbildning, 2 år, YH:
http://www.lernia.se/Utbildning/Utbildningar/IT/Kommunikation...

Nackademin - samtliga 2år, YH
Business Intelligence-utvecklare
http://www.nackademin.se/#!business-intelligence-utvecklare
System och nätverkstekniker Virtuella System
http://www.nackademin.se/#!system-natverkstekniker
System och nätverkstekniker Linux
http://www.nackademin.se/#!system-och-natverkstekniker-linux

Högskolan i Dalarna - Digitalbrott och eSäkerhet, 3år, Högskoleutbildning
http://www.du.se/sv/Utbildning/Utbildningsprogram/Digitalbrot...

Mittuniversitetet - Nätverksdrift, 2år, Universitetsutbildning
http://www.miun.se/sv/Utbildning/Hitta-din-utbildning/ATLAS-V...

Å ena sidan vill jag inte läsa en utbildning som t.ex. YH om arbetsgivare rynkar på näsan åt utbildningsformen och kräver minst högskoleexamen men å andra sidan verkar "praktiken" som är 1/3 intressant och mer praktiska moment än universitet och högskolan.
Jag känner också att jag vill bli klar någon gång och att 2år är snudd på max, är det för kortsiktigt, ska jag hellre satsa på utbildningen i Dalarna då jag kan kombinera mitt IT-intresse med mitt säkerhetsintresse och arbeta inom Polis etc. efter examen?

Gah, jag blir inte klok på det, alldelles för många val.

Utifrån allt jag skrivit med mål i livet och intressen och vad jag ogilla så vore jag hemskt tacksam om någon kunde bemöda sig att svara och ge lite feedback eller agera bollplank.

Ber om ursäkt för stavning och disposition, ville bara få ut mig allt detta.

Tacksam för svar - TheSwede86

Visa signatur

i5 8600K / Asus ROG Z370-F Gaming / Asus GTX 1070 Ti ROG Strix / Samsung 960 EVO 500GB M.2 PCIe m.m.

Permalänk
Medlem

Har tyvärr inget svar att ge utan bara att jag sitter i liknande sits som dig och tips från någon med lite mer insikt / (som har gått någon av dessa utbildningar) vore inte helt fel

Permalänk
Medlem

Rent spontant har jag inget bra att säga om högskolan dalarna, men du lär ju knappast sakna jobb efteråt..

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Detta meddelande skrevs på en porrfylld dator, av en elak skitstövel. Det innehåller ingen praktisk eller användbar information, och skrevs faktiskt enbart för att förvilla och föra dej bakom ljuset.

Permalänk
Medlem

Ingen annan?

Permalänk
Medlem

Går visserligen på ett vanligt universitet, men jag tycker många YH-utbildningar verkar vettigare än vad som erbjuds på vanliga universitet, och jag kan inte tänka mig att någon arbetsgivare skulle rynka på näsan åt en sådan utbildning. Frågan är väl hur mycket tid du är villig att investera. Är man i din ålder är man kanske inte så pigg på att plugga 5 år till...

Vet inte om min post tillförde något vettigt, men jag får ta och önska dig lycka till, det är inget lätt val...

Permalänk
Medlem

Fördelen med IT-utbildningar på hög nivå, exvis tekniska högskolor, är att de ger en stor bredd, vilket gör dig mer flexibel i ett senare skede ute i arbetslivet.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Jag skulle nog råda dig att försöka lite djupare innan du börjar en ny utbildning igen, annars är väl risken ganska stor att du redan upprepar samma mönster som du redan gjort (fyra gånger). Ser du ett mönster? Men starkt av dig att bryta en utbildning mer än en gång när du känt att du inte varit på rätt väg. Och du har ju åtminstone ett hum om vad du gillar och ogillar vilket är en god start.

Av dina intressen att döma så tolkar jag det som du har en del spretande intressen. Det kommer med största sannolikhet aldrig finnas en renodlad utbildning med de där ämnen som perfekt matchar vad du vill. Varför inte försöka att åtminstone göra klart en utbildning så du har en examen i något av dina huvudområden? Särskilt om du vill gå internationellt så kommer du att behöva det. Själva examen i sig kommer inte att vara vad som ger dig jobbet men det underlättar något ofantligt för att öppna dörrar. Du har ju redan läst en del, har du pratat med de universitet där du läst om det går att tillgodoräkna dig dem om du börjar ett program?

Vad jag kan döma utifrån vad du skriver så har du inte riktigt klart för dig vad du egentligen vill. Vilket såklart utmärker sig i "för många" val. "Treat the disease not the symptoms" för att använda en klyscha. Kom ihåg att det inte finns något rätt svar här. Det är ditt liv och det är du som måste bestämma dig för vad du vill i slutändan. Det är den svåra biten. När du väl löst det så är det bara en fråga om att hitta milstolparna på vägen som leder dit.

Visa signatur

"Kärlek är sådant som växer på träd och ibland trillar ner."
nicklas.gummesson.net

Permalänk
Medlem

Är du säker på att det är IT-relaterat du vill syssla med?
Jag provade att göra ett tvärt kast när jag sökte högskolan, struntade i Maskinteknik, och valde Samhällsbyggnad/Väg&Vatten-byggnad.

Jag skulle inte vilja "jobba" med min "hobby" så att säga.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Kan inte rekommendera programmen på Nackademin i alla fall. Inget fel på utbildningarna i sig men tror att nivån kommer vara lägre än vad du förväntar dig. Tror du kommer bli besviken.

Visa signatur

pfSense: GA-J1900N-D3V Quad-core Celeron 2GHz, Samsung 4GB, pfSense 2.2.2@USB
ESXi: i5 3470S, Gigabyte GA-B75N, Corsair XMS3 16GB, Intel PRO/1000 VT Quad GbE, Streacom F7C, ESXi@USB
Campfire Audio Lyra II, HiFiMAN HE-400, Yamaha EPH-100, Audioengine D1, FiiO E10

Permalänk
Medlem

Jag hade valt en YH, gäller bara att få in en fot sen rullar det. Jag läste först dataingenjör och blev klar 2004, då det var it-kris=inget jobb. Jobba med annat/arbetslös underflera år sen läste jag en KY inom it runt 2009 när det blev bättre och fick praktik mm. Fick jobb direkt via praktiken. Under en lågkonjuktur kan man bli utlämnad av ett universitet när man är klar. Man sitter med sina kunskaper men ingen praktik alls.

Permalänk
Medlem

Sitter lite i samma sits som trådskaparen, har kommit in på de tre programmen jag sökte till och har nu ingen aning om vilket program jag ska välja. Datasäkerhetsteknik på Jensen, System och Nätverksteknik på Nackademin eller Nätverksdrift på Mittuniversitetet... Det är frågan.

Fördelen med YH-utbildningar är ju praktiken som ni tidigare sagt, man får in en fot i arbetsmarknaden redan när man pluggar och är nästan garanterad jobb.

Permalänk
Skrivet av ecu971:

Jag hade valt en YH, gäller bara att få in en fot sen rullar det. Jag läste först dataingenjör och blev klar 2004, då det var it-kris=inget jobb. Jobba med annat/arbetslös underflera år sen läste jag en KY inom it runt 2009 när det blev bättre och fick praktik mm. Fick jobb direkt via praktiken. Under en lågkonjuktur kan man bli utlämnad av ett universitet när man är klar. Man sitter med sina kunskaper men ingen praktik alls.

Precis, jag var i samma sits.

Skillnaden mellan KY och högskola vill jag påstå är djupet och praktiken. Där KY leder till att man får färska kunskaper och snabbt kan börja arbeta, medans högskola resulterar mer i att man förstår sig på hur saker fungerar men saknar praktisk erfarenhet.

Jag själv blev t.ex. för många nästan 10år sedan klar med en dataingenjörutbildning, absolut inte ett skit om vad jag läste under det programmet är inaktuellt idag, utan precis allt gäller fortfarande. (samma fysiklagar än idag, de har inte förändras mycket på 10år)
Hade jag valt en KY-istället, ja då hade jag mer fått lära mig att använda aktuella programvaror och kanske haft lättare att få jobb då, men jag hade inte kunnat säga att det jag lärde mig då gäller fortfarande. -Det enda problemet är att man glömmer, samt att man behöver kunna mer allt eftersom tiden går.

Mitt råd med detta är att tänka på hur man väljer sitt program. Väljer man KY- ITsäkerhet, ja då måste man absolut ut i jobb direkt. Det finns säkerligen goda möjligheter till detta, men det är en extrem färsk program som man har gått.

Sedan kan man fundera på hur bred ens utbildning är, alltså är det enbart ett enda typ av arbete som man kan ha nytta av utbildningen eller kan denna vara bra för mycket?

TS val att läsa mycket kriminologi tycker jag ligger bra utanför datorområdet. Jag är dålig insatt i hur arbetsmarknaden ser ut inom kriminolgi, men jag har en känsla av att den inte är den bästa för personer med grundläggande kompetens. Annars är en riktig utbildning i detta och datorkunskaper inte fel.

I TS val så hade jag valt System och nätverkstekniker eller liknande, orsak är att folk med dessa kunskaper idag behövs inom i princip alla företag. Jag ser ganska så stora möjligheter till jobb. Lite synd bara att 1års studier med kriminolgi inte kommer till så stor nytta på arbetsmarknaden, dock är kunskap bra att ha ändå.
-Alltså jag ser det mer som att ta det säkra istället för det osäkra, när man redan har hoppat av några program.
Observera dock att System och nätverkstekniker inte är mitt kompetensområde och jag kanske har fel när jag påstår att jobbutsikterna för dessa är goda. (många som skaffar utbildningen, men överflöd av dessa är inget som jag har upplevt på de arbetsplatser som jag har varit på)

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".