Dreamhacks E-sportsturneringar i Counter Strike – även kallade ESL Challenger och ESL Impact – sponsras av det ryska spelbolaget 1xbet. Spelbolaget är förbjudet i flera länder, inklusive Sverige, för bland annat olaglig vadslagning och tuppfäktning.

Reklamen för 1xbet visas under live-sändningar från turneringarna. Under en sändning förra året satsade programledarna själva på matcher omringade av reklam för 1xbet. Minderåriga är tillåtna på Dreamhacks turneringar men bolaget anser att de inte kan ta ansvar för att ungdomar kan lockas till att spela på 1xbet.

Det är varken tekniskt eller juridiskt möjligt för Dreamhack att kontrollera vad individer väljer att konsumera för innehåll på internet. – Dreamhack

I ett mejl till SVT skriver Dreamhack att de inte tar ansvar för att reklam för 1xbet syns under sändningar därför att e-sportsturneringarna anordnas av ett annat bolag – ESL Faceit Group (EFG). Enligt SVT:s granskning är EFG och Dreamhack samma bolag.

Samtidigt påstår Dreamhack i ett mejl till SweClockers att de inte längre ska marknadsföra 1xbet på sina festivaler på plats.

– DreamHack ser allvarligt på spelmissbruk och står bakom alla initiativ som är inriktade på att stoppa marknadsföringen av betting- och casinoplattformar mot spelcommunities i allmänhet och minderåriga i synnerhet, skriver de.

Dreamhack påstår att svenska spellagen inte gäller under EFG-sändningar eftersom att de sänds av ett tyskt bolag för en internationell publik.