Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Varför vara med i facket?

Permalänk
Medlem
Skrivet av bud_bundy:

Ställ snarare frågan, om de hade bättre villkor än vad kollektivavtalen ställer varför då inte bara ge tusan i dem och låta dem vara utanför? Alltså inte tvinga folk vara med i saker som de inte vill och då med tvinga ta till fysiska saker som att blockera sophämtning eller vad det nu var.

Detta har jag också undrat flera ggr. Varför ge sig på ett litet företag där de anställda tydligen fått frågan och tackat nej?

" Vi har drivit en kollektivavtalskampanj. City och Avenyn har vi i stort sett avtal på, men i de centrala delarna Linnégatan, Masthugget och Majorna har vi 300 företag utan kollektivavtal. Vi har skrivit kollektivavtal med de 39 första på listan, elva av dem efter hot om blockad, och Wild´n Fresh skulle ha blivit det fyrtionde. Men nu tvingas vi för första gången att utlösa konflikten, säger Dan Fransson."

Hela historien var fruktansvärd, 4 månader av blockad för vad? När de anställda redan hade det bättre än avtalet på nio av tio punkter?
40 blockadvakter när Salladsbaren(som är ca 15kvm stort) firade 1år, som dessutom försökte hindra folk(kunder) att komma in?
Facket går under historien ut och gör reklam för konkurrenterna(de företagen med "sjyssta" villkor så det hette) som tecknat avtal?
Och det slutade med att hon sålde. Och genast lades då blockaden ner. Bra jobbat HRF! Fick ni bort en sån där oduglig entreprenör till.

Rena maffiametoderna, slå på stortrumman för ett litet skitföretag wtf?
Det finns ingen lag om att ha kollektivavtal. Men facken får tydligen bete sig hursomhelst för att försöka sänka de företag som väljer att tacka nej, hur små de än må vara. Det kan tyckas olagligt om något.

Btw jag är fackligt ansluten själv, men absolut inte i HRF. Och skulle jag nångång byta branch till just Hotell&Restaurang skulle jag aldrig och jag menar verkligen aldrig gå med.

Visa signatur

[D'feldt Audioengine 5+][NuForce ICON HDP][Shure SRH1840][Sennheiser HD650][Alessandro MS1]

Let's go Rangers!

Permalänk
Medlem

Har rätt många bekanta som genom året på ett eller annat sätt varit i kontakt med HRF.. ingen av dem har något som helst positivt att säga om dem.
I vissa fall var HRF en starkt bidragande orsak till att folk lämnade branschen och aldrig tittat tillbaka.

Visa signatur

as it was in the beginning so it shall be in the end

Permalänk
Skrivet av Falcon:

Tja.

Som "gammal räv"(nåja, 33 år iaf) så har jag varit med i facket väldigt länge, började när jag var 18 år med Metall och senare runt 22-23 årsåldern blev det Transport. Första jobbet, svetsare, kom jag inte riktigt överens med arbetsgivaren efter cirka ett år. Ingen direkt hjälp av facket, säg upp dig själv, vi kan kanske hjälpa dig att skriva ner din karenstid mot A-kassan.
Andra jobbet, nu transport och taxi. Blev anklagad för att ha alkoholmissbruk och drogproblem. Helt utan vidare. Han kräver att jag ska ta prover annars kicken. Jag tillkallar Transport som ber mig ta proverna och "bevisa min oskuld". Jag gick rätt ut från mötet direkt när jag hörde det. Lugnade ner mig under ett par timmar och bad att få göra testet, eftersom jag vet att jag inte har dylika problem. Proverna visade också att min arbetsgivare hade fel. " Som man känner andra, känner man sig själv " var min första tanke. Han kunde väl också tagit ett prov? Sagt och gjort, efter provet, så hade vi möte. Inga ursäkter från arbetsgivaren och då tänkte jag, här vill inte jag arbeta vidare. Ingen förståelse alls från Transports sida, säger du upp dig själv, 45-dagars karens. Jag gick därifrån, dagen efter tryckte jag upp min uppsägning i ansiktet på arbetsgivaren och gick därifrån. Efter det har jag fortsatt att jobba inom taxi, då jag trivs med det. Bra arbetsgivare finns. Några jobb senare blir jag uppsagd "p.g.a arbetsbrist" två veckor innan provanställningsslut, gått på A-kassa sedan i början på Mars. Nytt jobb fick jag i förra veckan. Min poäng i den här kråksången är att han jag jobbade med, en kollega alltså, ingen chef. Sa upp sig själv nästan samtidigt i ren protest. Givetvis fick han strul med A-kassan. Den här snubbens flickvän jobbar dock på ett stort företag och hon tjänar rejält bra. Så han tar tag i detta och startar eget, skaffar taxi-tillstånd och bil. Och det har nu rullat igång. Vi har pratat om att starta upp något även när vi var anställda. Så jag kommer gå in med deg i det här bolaget och bli egen åkare.

Nu kommer slutpoängen. Jag lovar att den kommer nu
Transport kallade "min chef" till möte för någon vecka sedan för att prata om min anställning.
Och maken till rövslickeri, från Transports sida, har han aldrig hört. Den här killen är någon jag litar på och känner idag mycket väl, så det han säger är inte påhitt. Transport sitter och förklarar för min arbetsgivare hur enkelt det är att "få bort" mig och hyllar arbetsgivaren. Jag och den här killen har skrivit ett litet "special" avtal, lönemässigt. Och det är bättre än kollektivavtalet, på alla plan. Försäkringar, procentlön, garantilön, skatter och semesterersättning. Allt är som det ska och på några plan, lönemässigt, bättre.
Då sitter Transport-idioten och vill att arbetsgivaren sänker lite här och där och vill skriva om avtalet.

Min fråga är som rubriken, varför i helvete ska jag lägga ut över 500:- / månad till Transport, när jag skulle kunna komma undan med knappt 200:- / månad för bara A-kassan.
Jag kommer åka dit i veckan och be de fara jävligt långt åt helvete. Här har man varit grundlurad i 15 år, jag trodde verkligen att facket var på de anställdas sida. Glöm den fantasin.

OBS! Detta är inte en snyft historia, jag har aldrig mått bättre vare sig fysiskt eller psykiskt. Det ska bli helt underbart att nu bli "egen". Jag vill bara höra era erfarenheter.

Tack för ordet.

Hej
Du har rätt i en hel.
Om dina försäkringar villkor lön mm är bättre så finns inte så stor anledning att vara med i facket men det beror ju på vart man jobbar och vilken arbetsgivare man har.
Ett exempel var när jag efter en skada på fritiden blev sjukskriven i nästan ett år om inte facket stöttat mig då så skulle jag fått sparken dessutom fick jag ju lite extra pengar från dom oxå.
Jag jobbar på ett stort företag med ett väl fungerande fackförbund If-metall där jag har bra kontakt med huvudskyddsombud samt ordförande.
På mindre företag kan det fungera sämre men i vissa fall fungerar det bättre som på min fars företag där dom anställda har möjlighet till vård via försäkring detta har fungerat bra då dom vid skador blivit opererade mycket snabbare än inom den vanliga vården och på så sätt varit tillbaka på jobbet mycket tidigare .....något som gynnar alla.
Om jag börjar jobba där så går jag ur facket...andra regler gäller när man är släkt med arbetgivaren i princip kan han sparka alla andra och behålla mig.
Sen är det ju så att vi får det fackförbund som vi förtjänar det är ju ändå medlemmarna som väljer vilka som ska representera dom.
Så är man lat och inte går på nomineringsmöten samt årsmöten så blir det som det blir......
Vi hade problem med en facklig person som gick i företagets koppel så när det var dax att rösta så gick hela min avdelning upp och röstade in en jobbarkompis(vi blev så många att vi kunde bestämt vilka som skulle sitta vart så då förstår du hur många som brukar dyka upp på mötena).
Dom fackförbund som fungerar bra är dom vars medlemmar är aktiva.
Man kan bara konstatera att det fungerar bra på vissa ställen och dåligt på andra.

Visa signatur

Asus M4N82 Deluxe | AMD Phenom II-X4 940 BE | 4 GB 1066 MHz RAM | 2xmsi gtx260 | cooler master cosmos | corsair 750w psu |windows 7 ultimate|samsung 2233rz

Permalänk
Avstängd
Skrivet av bud_bundy:

Arbetarna på salladsbaren hade absolut inget emot deras villkor. De enda som hade något emot det var några som absolut inte på något sätt hade med saken att göra.

Jag som lantbrukare välkomnar matvaror ifrån andra länder, men de ska ha precis samma miljökrav, skatter och liknande som vi svenska bönder har och priserna på maten ska vara minst lika hög. Nåde den danska bonden som säljer griskött billigare!
Detta är superenkelt, jag tror dock ingen förutom svenska bönder tycker att detta är något bra.

Det finns ju en poäng i att ha en egen livsmedelsproduktion. Att köpa bort våra egna bönder kan kosta i slutändan, då spelar inte en billigare fläskfilé så mycket roll.

Permalänk
Medlem
Skrivet av maskh:

10 000kr för en heltidstjänst är inte "riktigt bra". Och nu pratar vi inte om att lönen bara ska gå ihop för en ensamstående. Och ja, klart att definitionen av "går att leva på" i slutänden innebär att det är vad vi genom facket och arbetsgivarnas företrädare tillsammans tycker är en bra nivå. Det finns ingen vedertagen definition av detta. Det enda som finns är beräkningar vad som krävs för att få det nödvändigaste.

Du får gärna anse att det är "kommunistsnack". Företagen ska inte tillåtas ställa människor mot varandra.

Arbetsgivaren, hyllad av Svenskt Näringsliv och några riksdagsledamöter, sade att arbetstagarna hade bättre villkor än vad ett kollektivavtal erbjuder. Detta betyder i praktiken att företaget och deras anställda inte hade förlorat något på att skriva ett kollektivavtal med HRF. Jag kan inte förstå varför man inte då är beredd att gå till att garantera att även den fortsatta utvecklingen bjuder på schysta villkor.

Oj detta hade jag missat. Du menar att du inte vet om att kollektivavtal kostar arbetsgivaren pengar?

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sentenced:

Oj detta hade jag missat. Du menar att du inte vet om att kollektivavtal kostar arbetsgivaren pengar?

Ok, förlåt.. jag glömde nämna att det kostar någonstans kring 2 000 - 3 000 kr per år att ha ett avtal med facket. Om man som arbetsgivare inte kan bära den kostnaden för att garantera schysta villkor och löner så ska man nog inte ha anställda.

Permalänk
Medlem
Skrivet av maskh:

Ok, förlåt.. jag glömde nämna att det kostar någonstans kring 2 000 - 3 000 kr per år att ha ett avtal med facket. Om man som arbetsgivare inte kan bära den kostnaden för att garantera schysta villkor och löner så ska man nog inte ha anställda.

Eh? vart har du trollat fram de sifforna från egentligen. Det är ju inte ens en fast avgift utan en procentuell avgift. Det är ju inte bara en avgift utan flera olika beroende på avtal samt diverse andra försäkringar och liknande som "ingår". Så berätta gärna vart du fått dina 2-3000kr ifrån? Din hatt?

Här har du t.ex. från en snabb googling:

"Det kostar ungefär en halv miljon kronor per år för ett företag med fyrtio anställda som tjänar i snitt 20 000 kronor i månaden. För ett företag med tio anställda som tjänar 40 000 kronor i snitt är summan nästan densamma. Högavlönad personal är alltså dyrare och det beror på inbetalningarna till tjänstepensionerna. (Se uträkningar i slutet av artikeln.)"

http://www.kollega.se/index.cfm?c=13993

*** EDIT ***

Lustigt att folk får för sig att ett kollektivavtal skulle kosta så lite, jag menar 2-3000 per år är garanterat mindre än vad ett företag med x antal anställda som bör innefattas i ett kolletivavtal handlar blyertspennor per år. Det är inte precis där skon klämmer när det gäller att peka på att ett kollektivavtal är en dyr affär för småföretagare.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Medlem
Skrivet av bud_bundy:

Ja 10 000kr för en heltidstjänst är inte bra, men det går alldeles utmärkt att leva på. (gissa hur jag vet detta, jo jag har levt på betydligt lägre i princip de senaste 15åren, med något undantag) Definitionen på "går att leva på" bör såklart vara som ordet låter att man kan leva ett bra liv på det om man pratar om något annat, ja säg då inte "går att leva på".

Jag är själv inte medlem i facket, och jag har gått på bidrag förr. Men saken är ju att du ser på saken fel. Du ser på vad gränsen att ÖVERLEVA är, inte LEVA. Jag överlevde på 700 kronor i månaden under ett halvår, men sen blev jag ju vräkt och fick skulder, men visst gick det. Jag sitter ju här och skriver på min laptop idag.

Om vi tar en familjefar med fru och två barn varav frun är hemma med barnen i en storstadsregion för att vara så här härligt stereotypiska. Hur skulle man kunna LEVA på 10.000 kronor i månaden? Jag vet inte hur du räknar, men du är helt ute och cyklar.

Permalänk
Skrivet av MilkDrop:

Jag är själv inte medlem i facket, och jag har gått på bidrag förr. Men saken är ju att du ser på saken fel. Du ser på vad gränsen att ÖVERLEVA är, inte LEVA. Jag överlevde på 700 kronor i månaden under ett halvår, men sen blev jag ju vräkt och fick skulder, men visst gick det. Jag sitter ju här och skriver på min laptop idag.

Gränsen för vad som man går överleva på i sverige ligger en bra bit under 10 000kr, detta vet typ varenda student om fast de ofta köper dyra läromedel och äter ute. Vissa av studenterna har såklart barn.

Skrivet av MilkDrop:

Om vi tar en familjefar med fru och två barn varav frun är hemma med barnen i en storstadsregion för att vara så här härligt stereotypiska. Hur skulle man kunna LEVA på 10.000 kronor i månaden? Jag vet inte hur du räknar, men du är helt ute och cyklar.

Enkelt, frugan har också en inkomst av något slag, barnen så finns det barnbidrag plus att socialen enklare går in och hjälper barnfamiljer vid behov. T.ex. om frugan skulle ha dålig ersättning.
Så familjen bör ha en inkomst på 10.000kr + 10.000kr + 2.250 (barnbidrag) + ca 2000(bostadsbidrag) ~24000kr i månaden. (jag räknar lön efter skatt och arbetsgivaravgift)

Denna summa ligger för mig inom ramen "går att leva på" och de som argumenterar för att arbetare ska ha en lön som går att leva på, borde strunta i de som har högre lön än detta och låta enbart marknadsekonomin råda där. Alltså i klartext, kämpa för att alla minst får ut runt 10 000kr i månaden, ge tusan i vad resten får ut. Kämpa dessutom för ett bra skyddsnät, iaf om någon hamnar utanför. (Ensamstående som en medlem i en familj.)

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sentenced:

Eh? vart har du trollat fram de sifforna från egentligen. Det är ju inte ens en fast avgift utan en procentuell avgift. Det är ju inte bara en avgift utan flera olika beroende på avtal samt diverse andra försäkringar och liknande som "ingår". Så berätta gärna vart du fått dina 2-3000kr ifrån? Din hatt?

Här har du t.ex. från en snabb googling:

"Det kostar ungefär en halv miljon kronor per år för ett företag med fyrtio anställda som tjänar i snitt 20 000 kronor i månaden. För ett företag med tio anställda som tjänar 40 000 kronor i snitt är summan nästan densamma. Högavlönad personal är alltså dyrare och det beror på inbetalningarna till tjänstepensionerna. (Se uträkningar i slutet av artikeln.)"

http://www.kollega.se/index.cfm?c=13993

*** EDIT ***
Lustigt att folk får för sig att ett kollektivavtal skulle kosta så lite, jag menar 2-3000 per år är garanterat mindre än vad ett företag med x antal anställda som bör innefattas i ett kolletivavtal handlar blyertspennor per år. Det är inte precis där skon klämmer när det gäller att peka på att ett kollektivavtal är en dyr affär för småföretagare.

För det första så pratade vi ju faktiskt om en situation där företagaren hävdade att hon erbjöd villkor i nivå med kollektivavtalet och därför ansåg hon att det var fullständigt onödigt att träffa ett avtal med facket. Och därför kan jag utan problem säga att kollektivavtalet inte kostar något mer än i nivå med runt 2000-3000 kr på ett år om man tecknar det med Hotell- och restaurangfacket.

Grejen är alltså lite så här:

Om arbetsgivaren hävdar att denne erbjuder liknande villkor så innebär det rimligtvis att det finns försäkringar, pensionsinbetalningar och annat som man genom kollektivavtal erhåller som anställd. Om detta finns så innebär inte kollektivavtalet någon kostnad för arbetsgivaren annat än grundkostnaden som det kostar att teckna avtalet vilken landar kring de summor som jag skrev till dig. Faktum är att med ett avtal så sjunker mest troligt kostnaderna i ett sådant läge eftersom kollektiva försäkringar är betydligt billigare än de individuella lösningarna.

OM arbetsgivaren INTE har ett likvärdigt "förmånspaket" så innebär ett avtal absolut mycket högre kostnader. Personligen sörjer jag dock inte detta. Som löntagare ska du ha rätt till riktiga försäkringar, bra pensionsinbetalningar osv som ett kollektivavtal medför.

Permalänk
Medlem
Skrivet av maskh:

För det första så pratade vi ju faktiskt om en situation där företagaren hävdade att hon erbjöd villkor i nivå med kollektivavtalet och därför ansåg hon att det var fullständigt onödigt att träffa ett avtal med facket. Och därför kan jag utan problem säga att kollektivavtalet inte kostar något mer än i nivå med runt 2000-3000 kr på ett år om man tecknar det med Hotell- och restaurangfacket.

Grejen är alltså lite så här:

Om arbetsgivaren hävdar att denne erbjuder liknande villkor så innebär det rimligtvis att det finns försäkringar, pensionsinbetalningar och annat som man genom kollektivavtal erhåller som anställd. Om detta finns så innebär inte kollektivavtalet någon kostnad för arbetsgivaren annat än grundkostnaden som det kostar att teckna avtalet vilken landar kring de summor som jag skrev till dig. Faktum är att med ett avtal så sjunker mest troligt kostnaderna i ett sådant läge eftersom kollektiva försäkringar är betydligt billigare än de individuella lösningarna.

OM arbetsgivaren INTE har ett likvärdigt "förmånspaket" så innebär ett avtal absolut mycket högre kostnader. Personligen sörjer jag dock inte detta. Som löntagare ska du ha rätt till riktiga försäkringar, bra pensionsinbetalningar osv som ett kollektivavtal medför.

Men herregud, det är inte facket som bestämmer vad som ska vara förmånligt. Individer har olika slags prioriteringar och uppfattning om vad de vill. Om du har ett litet företag med säg 10-20 kompisar som vill skapa ett företag och prioriterar att tjäna riktigt ordentligt med pengar så kanske inte fackets lilla helhetslösning är intressant.

Självklart är det löjligt att säga att kollektivavtalet kostar 2-3000kr då det inte är vad slutnotan hamnar på. Alldeles oavsett vad arbetsgivaren erbjuder sina arbetare. Om du är anställd på ett företag och har valet att få 2000kr mer i månaden istället för att pensionsspara och själv väljer hur du använder dessa pengar istället för facket så är det mer förmånligt än att tvingas in i ett enhetligt system. Även om fackets pensionssparande var hur förmånligt som helst. Det kan inte vara så svårt att begripa.

Så nej, det är inte facket som bestämmer vad som är förmånligt, det är du som individ. Våra prioriteringar behöver inte sammanfalla. Då är det just den delen av kollektivavtalet som blir en belastning och icke intressant för detta fiktiva företag och NEJ kollektivavtalet kostar inte 2-3000kr. Jobbar du som telefonförsäljare av strumpor när du har en sådan logik?

Det är paketlösningen som är det som arbetsgivare och arbetstagare i många fall vänder sig emot. Har du verkligen missat det?

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Medlem
Skrivet av maskh:

För det första så pratade vi ju faktiskt om en situation där företagaren hävdade att hon erbjöd villkor i nivå med kollektivavtalet och därför ansåg hon att det var fullständigt onödigt att träffa ett avtal med facket. Och därför kan jag utan problem säga att kollektivavtalet inte kostar något mer än i nivå med runt 2000-3000 kr på ett år om man tecknar det med Hotell- och restaurangfacket.

Grejen är alltså lite så här:

Om arbetsgivaren hävdar att denne erbjuder liknande villkor så innebär det rimligtvis att det finns försäkringar, pensionsinbetalningar och annat som man genom kollektivavtal erhåller som anställd. Om detta finns så innebär inte kollektivavtalet någon kostnad för arbetsgivaren annat än grundkostnaden som det kostar att teckna avtalet vilken landar kring de summor som jag skrev till dig. Faktum är att med ett avtal så sjunker mest troligt kostnaderna i ett sådant läge eftersom kollektiva försäkringar är betydligt billigare än de individuella lösningarna.

OM arbetsgivaren INTE har ett likvärdigt "förmånspaket" så innebär ett avtal absolut mycket högre kostnader. Personligen sörjer jag dock inte detta. Som löntagare ska du ha rätt till riktiga försäkringar, bra pensionsinbetalningar osv som ett kollektivavtal medför.

Om nu villkoren redan är bättre, vad vinner arbetsgivaren på att betala 2-3000 kr extra per år till facket?

Visa signatur

Spel: Dell U2412M -:::- Intel i5 2500k, Corsair XMS3 16 GB 1600 MHz Ram, Samsung 830 256 GB, Asus P8P67-M B3, MSI GTX 660 Ti OC
Laptop: 2012 Macbook Air 13"

Permalänk
Medlem

Främst är det väl en fråga om vilket fackförbund som är aktuellt. Det finns fackförbund av båda sorterna, såväl sådana där medlemsavgiften faktiskt känns motiverad, som sådana där man lika bra kunde kastat pengarna i sjön.

Vad det gäller det där med avtalslöner, så är väl det lite olika. För min del så handlar det om en lägstalön, men det verkar som det inte alltid är på det sättet. Ett väldigt konkret exempel är det där tämligen omdebatterade hålligånget kring en salladsbar i Göteborg för ett gäng år sedan, där den enda anställda hade bättre villkor än restaurangavtalet medger. Facket använde rena maffiametoder i sina försök att tvinga restaurangägaren att köra avtalsmässiga villkor.

Personligen tycker jag det där med avtalslöner är något av ett tveeggat svärd, även när det är som i mitt fall enbart är frågan om en ribba för lägstalönen. Väldigt många arbetstagare ser det som lättnad att slippa förhandla sin egen lön, och köper avtalets villkor rätt av. Det blir alltså väldigt svårt för den som har lite högre anspråk att motivera varför han ska ha bättre betalt, när det finns konkurrerande om vakanserna som nöjer sig med avtalslönen. Med risk för att låta jäkligt självgod; jag är själv väl ansedd i min bransch, och vågar nästan påstå att jag gjort mig något av ett namn, men har likförbannat inte lyckats förhandla mig några särskilt stora summor över avtalslönen. Det är bara frågan om något tiotal procents påslag, och det får ändå anses som väldigt bra med tanke på förutsättningarna. Hade lönsättningen varit fri, så vågar jag påstå att jag hade kunnat förhandla mig till en ännu bättre lön.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem
Skrivet av kaput:

Främst är det väl en fråga om vilket fackförbund som är aktuellt. Det finns fackförbund av båda sorterna, såväl sådana där medlemsavgiften faktiskt känns motiverad, som sådana där man lika bra kunde kastat pengarna i sjön.

Vad det gäller det där med avtalslöner, så är väl det lite olika. För min del så handlar det om en lägstalön, men det verkar som det inte alltid är på det sättet. Ett väldigt konkret exempel är det där tämligen omdebatterade hålligånget kring en salladsbar i Göteborg för ett gäng år sedan, där den enda anställda hade bättre villkor än restaurangavtalet medger. Facket använde rena maffiametoder i sina försök att tvinga restaurangägaren att köra avtalsmässiga villkor.

Personligen tycker jag det där med avtalslöner är något av ett tveeggat svärd, även när det är som i mitt fall enbart är frågan om en ribba för lägstalönen. Väldigt många arbetstagare ser det som lättnad att slippa förhandla sin egen lön, och köper avtalets villkor rätt av. Det blir alltså väldigt svårt för den som har lite högre anspråk att motivera varför han ska ha bättre betalt, när det finns konkurrerande om vakanserna som nöjer sig med avtalslönen. Med risk för att låta jäkligt självgod; jag är själv väl ansedd i min bransch, och vågar nästan påstå att jag gjort mig något av ett namn, men har likförbannat inte lyckats förhandla mig några särskilt stora summor över avtalslönen. Det är bara frågan om något tiotal procents påslag, och det får ändå anses som väldigt bra med tanke på förutsättningarna. Hade lönsättningen varit fri, så vågar jag påstå att jag hade kunnat förhandla mig till en ännu bättre lön.

I Sverige är vi vana vid att någon annan för ens talan så det är därför som även lönesättningen speglas av detta. Vi vill inte själva välja hur mycket vi ska vara hemma med våra barn i ett förhållande, vi vill inte själva berätta vad vi är värda i lön och vi vill definitivt inte att vi själva måste ta ansvar för vilka försäkringar vi ska ha. Det måste pappa staten hjälpa oss med. Det finns väldigt få länder som har liknande övertro till olika slags myndigheter som Sverige. Så snart svensken tror att det är staten som säger det så är det automatiskt gott. Är det ett statligt företag så är det extra bra. När man vaggas in i detta sen barnsben så är det en naturlig reaktion att alltid söka sig till någon överhet för råd och hjälp. Man lär sig inte ifrågasätta på samma sätt som angående andra saker. Det är först nu på senare tid som svenskar börjat i vart fall ifrågasätta medias makt någorlunda men även det är enbart babysteg.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"