Winter CES 1984, reportage från Mikrodatorn

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Intressant att Mikrodatorns skribent var helt obekant med Colecovision, som är det TV-spel som ADAM byggde på, och istället harvade om dockorna. De nya Commodore-datorerna 264 och 364 som presenterades hann de ju förändra några varv till innan C16 och +4 till slut kom ut på marknaden.

Det roliga är när man samkör flera samtida tidningar som skriver om samma mässa, t.ex. brukade såväl COMPUTE! som Creative Computing, sannolikt BYTE! och många fler i branschen också ha reportage. Vissa produkter brukar återkomma i alla referat, vissa gånger får man vitt skild information beroende på vilken tidning man läser, varav ingen version i efterhand visade sig vara helt överensstämmande med verkligheten.

Detta var vad David H. Ahl fann på samma mässa, något bristfälligt OCR:ad. Längst ner på sidan finns en länk till Archive.org där man kan hitta tidningen inscannad om man föredrar det. Man konstaterar snabbt att Ahl gjorde en betydligt grundligare genomgång än vad Karl-Åke Söderberg gjorde, men i gengäld kanske Mikrodatorns läsare inte förmodades vara intresserade av merparten av hemdatorprylarna, eller mycket som bara skulle lanseras i USA ändå.
http://www.atarimagazines.com/creative/v10n4/132_1984_Winter_...

Förresten i den inscannade versionen av Creative Computing står det att det var totalt 87000 besökare, så lite färre än de 100000 besökare som arrangörerna räknat med.

Här är förrsten ett postscriptum där John J. Anderson skriver om CES största grej: Lorraine från Amiga! Johns åsikt var att för denna dator riktigt ska bli framgångsrik krävs en extra processor så den kan köra programvaror från IBM PCjr, vilket var något av det hetaste just då innan Macintosh lanserats. Jag vet inte hur det skulle gjort Amigan bättre, det hade lätt blivit en Victor 9000 eller Tandy 1000 fast med ännu vassare grafik och ljud som de flesta ändå inte skulle nyttjat då man ville göra program kompatibla med IBM PCjr och i förlängningen stora IBM PC.
http://www.atarimagazines.com/creative/v10n4/150_Amiga_Lorrai...

Selby Bateman på COMPUTE! Gazette (deras specialtidning inriktad på Commodore) rapporterade av förklarliga skäl bara om Commodore-nyheter från mässan:
http://www.devili.iki.fi/Computers/Commodore/articles/The_Win...

Scott Mace på InfoWorld fastnade däremot för ADAM i sin rapportering:
https://books.google.se/books?id=gC4EAAAAMBAJ&pg=PA14&lpg=PA1...

InfoWorld hade dock flera olika artiklar från mässan, istället för ett stort reportage.

Jag tänker att idag med webbsidor, sociala medier, färdiga pressmeddelanden och PDF:er att klippa ur osv, finns mindre utrymme för reporterns egen slutledningsförmåga vad de ser på en dylik mässa, eller i alla fall kan de samköra med större mängd av tillverkarens informationskällor.