Hemmaserver, tips och information sökes <nybörjare deluxe>

Permalänk
Medlem
Skrivet av TheSeodoraz:

Okej, IPMI var nytt! låter ju bra, så ska kolla på detta också! Supermicro är väl bra för servrar antar jag då det är liten och tar mindre plats, kan säkert vara bra om man bygger någon litet men tanken är att jag ska ha ett större chassi, tänk mid-tower..

Ebay och/eller blocket känner jag personligen inte är något för mig, jag blir lite skeptisk hur saker och ting har blivit använda och vill inte köpa saker och sedan att det kollapsar efter ett år. Självklart finns samma risk med nyköpta saker men då vet man hur det blivit använda och har oftast garanti.

Ja okej, det är ju faktiskt något att tänka på. Som du nämner vore det ju säkert ett bättre val för mig rent prestandamässigt eftersom jag inte har stora behov av lagringskapacitet.

Men för två stycken SSD som har 2TB vardera så blir det ju nästan 12k. Är då inte HDD bättre rent GB/kr ratio?
Självklart! Och det är inte så att jag vill slänga pengar på saker som inte kommer ge mig något värde ändå, men vill häller inte vara dumsnål och prispressa allt och sedan stå där med en server som förvisso kanske fungerar men som är alldeles för klen.

Helt rätt, tänkte inte på att andra kanske läser denna tråd för att få information

Du kan ju faktiskt köra raid10 på 4st 1TB SSD. Men du kommer långt på 1TB. 2TB diskarna springer iväg i pris

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av TheSeodoraz:

Okej, kikade lite på AMD förut också, men det flesta tycks hålla fast vid att Intel är bättre, du är den första som påpekade det (detta är inte första stället jag frågar på) Jag var också inne på dessa banor då man får "mer" för mindre pengar. Däremot så menade då de jag pratade med att Intels's enskilda kärnor är snabbare, både vid enskild belastning och när flera kärnor belastas samtidigt. Det dära med minnerna ska jag absolut kolla upp! Tack

Rätt eller fel enligt dig?

Tack men då kör jag OS diskarna separat, är din åsikt att köra RAID-0 eller RAID-1 eller RAID-10? eller kanske inget alls? Förstår att det är individuellt. Beroende om man vill ha säkerhet, snabbhet eller en kombination utav båda, men undrar rent generellt vad din åsikt är.

Kan förklara ytterligare angående hårddiskarna, lite mer utförligt då jag verkar ha formulerat mig väldigt klantigt när jag skrev, eller helt enkelt formulerat mig fel.

Jag tänkte lite fel, självklart behöver man minst fyra hårddiskar vid en RAID-10, detta ser jag inte som ett problem utan går självklart att lösa.

Varför vill du ha RAID-10?
Därför att jag ville ha snabbheten från RAID-0 samt vore det trevligt med säkerheten eller redudans som det kallas. Detta pågrund av att jag kommer överföra stora filer dagligen till denna server då den kommer primärt vara för media. Det kommer vara videofilmer i full HD men även kommer det inom snar framtid vara i 4K. Tanken var då att för att motverka att få en "flaskhals" effekt så ville jag ha en snabb men även stabil hårddisk som tar hand om detta.

Men varför ville du ha RAID-0 då?
För att tanken med RAID-0 diskarna var att filmerna (samt resterande av median) förs över från min dator till serverns RAID-0 diskar. Om jag förstått det rätt så blir hastigheten bättre med RAID-0, resultatet blir då att filerna förs över snabbare (läs skrivs in snabbare i hårddiskarna) Sedan är tanken att det åker sen från RAID-0 till RAID-10 diskarna per automation och att min dator inte behöver jobba lika länge med att föra över till serverns RAID-10 diskar då det först går till RAID-0 som då är snabbare och sedan låta servern jobba i sin egen takt med att överföra materialet till RAID-10 diskarna.

Okej, upplägget låter bra, men ser inte varför det ena ska utsluta det andra, borde jag inte kunna köra en ubuntu server i grunden t.ex eller debian som du rekommenderande och sedan köra VPS i den för t.ex minecraft,ark etc etc för det är ju faktiskt väldigt smart upplägg då som du påpekade blir enklare att starta upp och stänga av med mera..

Jag har inte sagt att jag inte kommer ha en backup där allt också lagras, detta var någon som påpekade i början av tråden, troligtvis i syfte med att påpeka att man behöver det eftersom personen i fråga inte visste hur mycket jag kan, då jag skrivit <Nybörjare deluxe> inget konstigt med att det påpekades. Sen har det fortsatts påpekas och nästan gått in på det faktum att jag inte ska ha en backup men det är självklart att jag ska ha

Samma gäller angående en VPS, jag har redan en hostad VPS där jag testar och lekar med lite grann. Ska testa olika OS, självklart, skrev även i början av tråden att projektet ska sättas igång vid sommaren ungefär och att jag samlar på mig information nu i ett tidigt skede så man har på fötterna när man väl ska börja.

Öppnade denna tråd då jag behövde hjälp angående hårdvaran, om de är en bra kombination samt om den kan ta hand om de krav jag ställer på servern. Sen var också ett syfte med att få information om OS och andra mjukvarulösningar samt annan information gällande servrar överlag

Sorry om det lät grinigt, det var inte menat så. Kände bara att jag ville förtydliga syftet med tråden då jag anser att saker upprepades, speciellt då det inte fanns grund att påpeka det igen då tidigare redan nämnt dessa saker redan, fick även känslan av att du/ni missuppfattat och inte tror jag kommer lära mig, söka information, testa lite innan det blir skarpt läge

Tackar för förtydligandet, tror att Nybörjare deluxe är främsta anledningen till att jag skrev ett "ELI5" svar.
Backup är mer ofta än sällan som folk brukar resonera bort p.g.a. att de anser att RAID = backup vilket är helt fel. -Det såg tämligen lurigt ut när du började förklara hårddiskupplägget.
Man fick lätt intrycket av att du fått till dig att "Kör Ubuntu för det är bra som server OS" jovisst är det kanonbra som server OS, jag kör det själv på det mesta och jag stormtrivs med det, men du bör absolut ha en rejäl portion tålamod och, som du påpekar, klara av att söka efter information. Inte bara när det gäller att få det till att fungera utan även i förebyggande syfte när det inte fungerar.

Nja, jag rekommenderade kanske inte Debian rakt av, skrev däremot att Ubuntu och Proxmox är båda baserade på Debian(Linux distro) i grunden.

Ang. 2-disk RAID0 så övertänker du nog hela upplägget, du lär inte vinna något i prestanda på det mot en 4 diskars RAID10, filöverföringar är inte särskilt belastande för ett system (mer än för diskarna som är inblandade).
Om du har 1Gbps länk kommer du lätt att maxa det med en RAID10 (c:a 100MB/s beroende på filtyper).
(Nu antar jag att du för över filerna från din dator till servern via vanligt 1000Mbit/s nätverk eller din 500Mbit/s lina)

VPS begreppet bygger på den traditionella virtualiseringsprincipen med fokus på traditionell VM hantering, en så kallad "fullstack", dvs. allt på VM'en är virtualiserat från BIOS till nätverk/grafikkort vilket i sig bidrar till en mycket större overhead på maskinen än om du använder dig av containrar.
Du kan givetvis göra även sådant direkt i Ubuntu, via ex. LXD (LXC-containrar), KVM (VM) etc.
Fördelen med en Hypervisor-lösning som t.ex. Proxmox är att du har en överskådlig helhetslösning och samtidigt möjligheten att bruka vanliga VM's och containers beroende på förutsättningarna som krävs, det krävs mycket liten kunskap om konfiguration jämfört med att konfigurera allt från början på en Ubuntu server installation.
Att köra containers eller VM's direkt på Ubuntu är inget jag skulle rekommendera att man börjar med(Återigen med referens till nybörjare deluxe). Snarare sker sådant som en naturlig övergång då man är lite mer bevandrad i tankesättet, olika tekniker och vill kombinera lösningar som inte finns fullt supportade i någon Hypervisor lösning.

Ber om ursäkt för sidospåret då du skrev att ditt inlägg mest var riktat åt hårdvaruhållet, hoppas att du kan komma vidare med serverbygget och att du lyckats sålla ur en del kunskap i tråden som kan komma till användning.

Personligen brukar jag alltid förespråka begagnade servrar om man skall ha något beständigt. Mest för att man då kan lita på att det är en testad hårdvara som är dimensionerad för just serverjobb.
Nackdelen med riktig serverhårdvara är oftast ljudnivå och ev. strömåtgång.
Att bygga nytt brukar innebära ett mycket högre pris samt att det banar för nybörjarmissar med ex. ECC minnesmoduler, kompatibilitet och annat.
Allt utan ECC-minnen, Xeon/Epyc/Opteron CPU är enl. mig inte en "server".

Visa signatur

Tower: ace Battle IV | CPU AMD Phenom II X2 BE unlocked 4cores@3,2GHz | RAM 8GB DDR2@800MHz | MB ASUS M4A785-M | GFK AMD Radeon HD 6850 1GB | HDD Kingston SSD Now 60GB (/) Seagate 2TB(/home) | OS Ubuntu 20.04 LTS
-Numera titulerad: "dator-hipster" då jag har en AMD GPU och dessutom kör Linux.

Permalänk
Medlem

@TheSeodoraz: Hur effektiv cachen är beror på situation. Eftersom du kommer att ha ett fåtal användare och olika serverfunktioner skulle jag ta frekvens över cache.

Antalet kärnor påverkar hur mycket servern kan göra samtidigt. Men hur många serverfunktioner kommer du egentligen att använda samtidigt? Och många av dem, t.ex. mumble kommer du knappt att märka att du kör, de tar väldigt lite av cpu.

RAM är lite känsligt på den här plattformen, så välj moderkort först och ta sedan ett minne som tillverkaren säger är kompatibelt. De har lista på sin supportsida. Dessutom räcker 32GB räcker mer än väl för en hemmaserver.

Sedan hade jag fel, det finns moderkort med inbyggda grafikkort även för 2011-3 även om processorerna inte stödjer det. Asrock Taichi är ett bra kort, men mer riktat till gamers och överklockare. Supermicro är kända för att vara stabila serverkort. Vill du förbereda och ha en 10 gigabitport på moderkortet även om du inte använder direkt så finns t.ex. det här Asus kortet. Du betalar i och för sig för en funktion du inte använder, så det är mer om man tror att man kommer att uppgradera inom serverns livstid.

Ang. RAID så glöm inte att du är begränsad av ditt nätverk. 1 gigabit ger dig ett tak på 125 MB/s, en Seagate Iron Wolf HDD kanske 150 MB/s, en SATA SSD kanske ger 450 MB/s som singeldisk och säg 800 MB/s som RAID 0. Hur snabbt går det att föra över en fil på 80 GB från din dator till servern med respektive disk? Du har inte en massa samtidiga användare att ta hänsyn till. Spar SSD raid till din arbetsstation, där gör den mest nytta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av TheSeodoraz:

Ebay och/eller blocket känner jag personligen inte är något för mig, jag blir lite skeptisk hur saker och ting har blivit använda och vill inte köpa saker och sedan att det kollapsar efter ett år. Självklart finns samma risk med nyköpta saker men då vet man hur det blivit använda och har oftast garanti.

Nja det är ju rätt vanligt förekommande idag att webbutiker säljer "nya" prylar som varit ute en heller ett par svängar till kunder och kunden tagit till ångertiden, webhallen är en av dom som ertappats med detta förfarande (liksom i stort sett alla andra webbutiker med).

Gäller det serverhårdvara så är troligen risken betydligt mindre för detta dock då företag ej har 14dagars ångertid men helt uteslutet är det nog inte.

Sen när det handlar om ebay/etc så är risken att hårdvara hanterats dåligt/felaktig betydligt mindre för serverhårdvara än konsumenthårdvara då det ialla fall bör finnas lite kunskaper hos företagen än privatpersoner, men även här inte helt uteslutet dock.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Skrivet av krigelkorren:

Tackar för förtydligandet, tror att Nybörjare deluxe är främsta anledningen till att jag skrev ett "ELI5" svar.
Backup är mer ofta än sällan som folk brukar resonera bort p.g.a. att de anser att RAID = backup vilket är helt fel. -Det såg tämligen lurigt ut när du började förklara hårddiskupplägget.
Man fick lätt intrycket av att du fått till dig att "Kör Ubuntu för det är bra som server OS" jovisst är det kanonbra som server OS, jag kör det själv på det mesta och jag stormtrivs med det, men du bör absolut ha en rejäl portion tålamod och, som du påpekar, klara av att söka efter information. Inte bara när det gäller att få det till att fungera utan även i förebyggande syfte när det inte fungerar.

Nja, jag rekommenderade kanske inte Debian rakt av, skrev däremot att Ubuntu och Proxmox är båda baserade på Debian(Linux distro) i grunden.

Ang. 2-disk RAID0 så övertänker du nog hela upplägget, du lär inte vinna något i prestanda på det mot en 4 diskars RAID10, filöverföringar är inte särskilt belastande för ett system (mer än för diskarna som är inblandade).
Om du har 1Gbps länk kommer du lätt att maxa det med en RAID10 (c:a 100MB/s beroende på filtyper).
(Nu antar jag att du för över filerna från din dator till servern via vanligt 1000Mbit/s nätverk eller din 500Mbit/s lina)

VPS begreppet bygger på den traditionella virtualiseringsprincipen med fokus på traditionell VM hantering, en så kallad "fullstack", dvs. allt på VM'en är virtualiserat från BIOS till nätverk/grafikkort vilket i sig bidrar till en mycket större overhead på maskinen än om du använder dig av containrar.
Du kan givetvis göra även sådant direkt i Ubuntu, via ex. LXD (LXC-containrar), KVM (VM) etc.
Fördelen med en Hypervisor-lösning som t.ex. Proxmox är att du har en överskådlig helhetslösning och samtidigt möjligheten att bruka vanliga VM's och containers beroende på förutsättningarna som krävs, det krävs mycket liten kunskap om konfiguration jämfört med att konfigurera allt från början på en Ubuntu server installation.
Att köra containers eller VM's direkt på Ubuntu är inget jag skulle rekommendera att man börjar med(Återigen med referens till nybörjare deluxe). Snarare sker sådant som en naturlig övergång då man är lite mer bevandrad i tankesättet, olika tekniker och vill kombinera lösningar som inte finns fullt supportade i någon Hypervisor lösning.

Ber om ursäkt för sidospåret då du skrev att ditt inlägg mest var riktat åt hårdvaruhållet, hoppas att du kan komma vidare med serverbygget och att du lyckats sålla ur en del kunskap i tråden som kan komma till användning.

Personligen brukar jag alltid förespråka begagnade servrar om man skall ha något beständigt. Mest för att man då kan lita på att det är en testad hårdvara som är dimensionerad för just serverjobb.
Nackdelen med riktig serverhårdvara är oftast ljudnivå och ev. strömåtgång.
Att bygga nytt brukar innebära ett mycket högre pris samt att det banar för nybörjarmissar med ex. ECC minnesmoduler, kompatibilitet och annat.
Allt utan ECC-minnen, Xeon/Epyc/Opteron CPU är enl. mig inte en "server".

okej Tack, jag har faktiskt tänk om gällande hårddisk upplägget, då jag kanske blev lite för överambitiös och har nu valt efter era åsikter och information att inte köra RAID-10 :). Tänker nog köra RAID-1, eventuellt RAID-5 (kan ha varit RAID-6) som blev nämnt tidigare i tråden, hur som helst inte bestämt mig än.

Kommer nog köra Ubuntu trots att det kan vara svårt att komma igång med som en nybörjare, jag är rätt envis och är van att sitta och plöja timmar efter timmar, och mycket trial and error. Känner att jag heller vill lära mig det direkt istället för att lära sig "enklare" saker först och sedan lära sig detta. Sitter som nämnts tidigare och håller på med en VPS som drivs av Ubuntu redan och har några månader kvar innan jag ska köpa servern/bygga ihop den. Sitter just nu och spånar om jag ska bygga ihop chassit själv, håller på med lite grova ritningar i Fusion 360, haha Jag har rätt lätt för att ett projekt kan vara i form av grus och sluta i Mount Everest

Skrivet av bore69:

@TheSeodoraz: Hur effektiv cachen är beror på situation. Eftersom du kommer att ha ett fåtal användare och olika serverfunktioner skulle jag ta frekvens över cache.

Antalet kärnor påverkar hur mycket servern kan göra samtidigt. Men hur många serverfunktioner kommer du egentligen att använda samtidigt? Och många av dem, t.ex. mumble kommer du knappt att märka att du kör, de tar väldigt lite av cpu.

RAM är lite känsligt på den här plattformen, så välj moderkort först och ta sedan ett minne som tillverkaren säger är kompatibelt. De har lista på sin supportsida. Dessutom räcker 32GB räcker mer än väl för en hemmaserver.

Sedan hade jag fel, det finns moderkort med inbyggda grafikkort även för 2011-3 även om processorerna inte stödjer det. Asrock Taichi är ett bra kort, men mer riktat till gamers och överklockare. Supermicro är kända för att vara stabila serverkort. Vill du förbereda och ha en 10 gigabitport på moderkortet även om du inte använder direkt så finns t.ex. det här Asus kortet. Du betalar i och för sig för en funktion du inte använder, så det är mer om man tror att man kommer att uppgradera inom serverns livstid.

Ang. RAID så glöm inte att du är begränsad av ditt nätverk. 1 gigabit ger dig ett tak på 125 MB/s, en Seagate Iron Wolf HDD kanske 150 MB/s, en SATA SSD kanske ger 450 MB/s som singeldisk och säg 800 MB/s som RAID 0. Hur snabbt går det att föra över en fil på 80 GB från din dator till servern med respektive disk? Du har inte en massa samtidiga användare att ta hänsyn till. Spar SSD raid till din arbetsstation, där gör den mest nytta.

Tack för informationen kring CPU

Okej då blir det HDD i servern rakt av, och eventuellt en liten SSD för OS (självklart kommer OS sitta i separat disk oavsett)

Skrivet av grizzly666:

Nja det är ju rätt vanligt förekommande idag att webbutiker säljer "nya" prylar som varit ute en heller ett par svängar till kunder och kunden tagit till ångertiden, webhallen är en av dom som ertappats med detta förfarande (liksom i stort sett alla andra webbutiker med).

Gäller det serverhårdvara så är troligen risken betydligt mindre för detta dock då företag ej har 14dagars ångertid men helt uteslutet är det nog inte.

Sen när det handlar om ebay/etc så är risken att hårdvara hanterats dåligt/felaktig betydligt mindre för serverhårdvara än konsumenthårdvara då det ialla fall bör finnas lite kunskaper hos företagen än privatpersoner, men även här inte helt uteslutet dock.

okej, ja det är ju en tolkningsfråga, då man aldrig vet hur många personer en Ebay produkt har varit hos. Självklart vet man inte det om man köper från butik, men som sagt har man oftast garanti då. Men självklart värt att tänka på!