Forumdelen sponsras av

Vita prickar / Vit linje på min skärm. Döda pixlar ?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2016

Vita prickar / Vit linje på min skärm. Döda pixlar ?

Hej!

Jag surfa runt på nätet helt random och så såg jag att en vit linje har dykt upp på min skärm och jag undrar vad det är för något. Dom syns även fast datorn inte är ikopplad så det är omöjligt grafikkortet som trollar. Linjen syns inte på vit eller svart bakgrund. Linjen är inte så störande när jag gibbar och är fokuserad men stör mig lite smått på det när jag kollar på youtube och sånt. Linjen är tydligare på bilden och den är lite längre än vad den ser ut och vara.

Tror ni att det här är något man kan fixa eller är det en ny skärm som gäller ? (Tänker inte köpa ny skärm för det här lilla)

Och vet någon varför det blev såhär ?

Skärm: Acer Predator 24tum GN246HL 144hz

Här är en bild: https://i.imgur.com/RGvBeWB.jpg

Tack!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Fjugesta
Registrerad
Aug 2005

När "datorn ej ikopplad" är skärmen på heller avslagen då?
Om den är avslagen så är det ju deffinitivt en deffekt/skada i lcd panel i sig och det är inget du fixar utan ett byte av lcd panelen som i bästa fall bara kostar lite mer än en helt ny likadan/bättre skärm och upp till 3gånger pengarna för en ny kärm är inte otroligt och det handlar då enbart om lcd panelen.
Utöver det så har du ju jobbet om du gör det själv heller betalar nån för det (räkna då med x antal tusenlappar för jobbet).

Är skärmen påslagen när datorn är urkopplad och problemet ej finns när den är avslagen så kan det handla om kretskortet som skickar ut signalen till panelens drivchips som ofta sitter på flatflexkablar utefter kanten på skärmen.
Dessa "bildkort" kan gå att hitta beg om du har tur men räkna inte med billigt.

Det kan även vara ett av "lcd driv chipen" som sitter på flatflexkabeln heller om det är ett kretskort på det.
Är det kretskort så går det givetvis att byta ut och kanske gå att hitta beg men samma sak här räkna inte med billigt.
Är det flatflex kabel som har chipen på sig så går dessa direkt in i lcd panelen och är därmed en del av panelen i sig och inget du kan byta utan ny/beg panel som gäller.

Det kan även vara dålig kontakt på flatflex kablar där dom går in i kretskort/kontakter som kan gå att åtgärde med att plugga i/ur dom några gånger.
Men min gissning då linjen inte går hela vägen är att panelen i sig är skadad hade det varit nåt av det övre så hade linjen med 99,9% säkerhet gått hela vägen.

För att utesluta grafikkorts/kabel problem så kan du ju prova att koppla ur/i den kabel du har mellan dator/skärm ett par gånger (i båda ändar), kanske vända på den dvs kontakten som satt i skärmen i grafikkortet o tvärtom.
Kolla även så grafikkort sitter ordentligt i pci-ex sloten kanske även prova annan kabel och då både samma men även om du tex har displayport kabel prova hdmi/dvi/vga istället.
Till sist prova en annan enhet som tex annan dator/dvd/bluray/tvbox/etc o se om problemet är kvar.

Du kan även prova att klämma runt om på skärmens kant o se om linjen försvinner/ändras gör den det så är det panel problem heller flatflex problem o inget du kan fixa.
Möjligen att du kan klämma o linjen försvinner o ej kommer tilbaks efter du släpper men det är inget som kommer funka specielt länge o troligen bara bli värre o värre.
Om det är en skärm med kretskort där lcd driv chippen sitter så kan det även vara kontakt problem med flatflex kabeln/kontakten vilket kan gå att fixa om du har tur.

Det är rätt stor risk att det kommer bli värre o värre med tiden oavsett vilket problem det är av det jag skrev här över enda är om det fixas med att koppla ur/i en flatflex kabel då kan du ha tur och det funkar en längre tid.

Den ABSOLUT viktigaste delen i en dator är NÄTDELEN varför spara 200-300:- och ta en chans på att dina nya dator delar för x antal tusen ska hålla?????????
Den hemliga polisens anfader, Armand Jean du Plessis de Richelieu a.k.a. Cardinal-Duc de Richelieu, sa en gång så här om sitt arbete... "Ge mig sex rader skrivna av den hederligaste man som finns och jag ska hitta en förevändning i dem att hänga honom."

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2016

@grizzly666: Tack för svaret! Jag startade upp datorn idag och strecken är mycket otydligare idag än var det var igår, beror nog antagligen på att det kommer in dagsljus i rummet men det är knappt att man ser det.

Strecken syns bara när skärmen är igång och då syns dom hela tiden även om datorn är ikopplad eller inte.

Jag trycker runt på skärmens kant men strecket förändras inte.

**EDIT**

Ser bara sträcket nu om jag har en mörk grå/blå bild i bakgrunden och då är det knappt jag ser sträcket.

Har listat ut att dom vita strecken är från youtube. Dem har på något sätt "bränt" in sig tror jag för jag kan se streck på skärmen och en liten ruta som då är en youtube video på min skärm....

Trädvy Permalänk
Bildexpert 📺
Thomas Ytterberg
Registrerad
Mar 2013

Gissningsvis att panelen blivit skadad så den pixelraden inte kan "släcka ned"/vrida sig hela vägen för att dämpa ljuset tillräckligt när den ska visa mörka nyanser. Det läcker igenom mer ljus än det ska på den pixelraden. Syns då inte på ljusare bilder eftersom pixelraden släpper igenom tillräckligt med ljus.

Då skadad av slitage/otur i exemplarlotteriet, inte i av åverkan.

En "inbränning" hade inte bara skett på en linje utan då hade andra delar som är aktiva och lyser stark också "bränts" fast.

Den här typen av skador kan uppstå och försvinna spontant. Till exempel genom att massera skärmen försiktig. Men det är inte man vanligtvis reparerar. Kostnade för att skicka skärm till verkstad fram och tillbaka, lagerhålla reservdelar och utföra arbetet samt all administration runt om, är högre än att köpa en ny skärm av den här sorten.

Finns det garanti och möjlighet till reklamation är det förstås en annan sak.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2016

@Laxpudding: Jag brukar alltid kolla på youtube utan helskärm så nu när jag märkte att strecken kom från youtube så har jag börjat att kolla i helskärm och nu har strecken börjat försvinna!..

Trädvy Permalänk
Bildexpert 📺
Thomas Ytterberg
Registrerad
Mar 2013

@Frutipro: Då kan det vara en vanlig retention/kvardröjande skuggbild. Ganska vanligt på LCD och det är ett temporärt problem som klingar av. Kan bli permanent ifall det står på länge och i långa perioder.