Köra med laddaren i jämt och ha batteri monterat?

Permalänk
Medlem

Köra med laddaren i jämt och ha batteri monterat?

Undrar hur det är i dagens laptops? Kan man alltid ha laddaren inkopplad utan att förstöra batteriets livslängd?

Visa signatur

Ryzen 5 5600, Geforce 1080

Permalänk
Medlem

@Pantsoff: På de flesta företagskontor sitter laptopen i "dockningsstationen" dvs laddas hela tiden

Visa signatur

I've somehow been WASDing my whole life

13th Intel 8P@6GHz E-cores off Kraken X73 360mm DDR5 m.2@7000MB/sek Gigabyte Z690
Alltid över AMD 3D med överklocking i fakefikans (swefaker) grafer med intel :)

Permalänk
Medlem

Många moderna laptop har rätt intelligenta laddsystem i sig och med hjälpprogram/i BIOS i en del fall (tex Lenovo T-serie datorer) så kan man ställa ned högsta laddnivån till 80% och tom. 60% av batteriets totala kapacitet och även så litet steg att gå från 100% laddnivå till max 95% laddnivå kan öka användbara livslängden på batteri som kan räknas i månader till tom. helt år extra tid.

Sitter datorn nästan till 100% i docka och man kan justera laddnivå på batteriet, dra ned till 60% om det går, om det inte går lägre ned än till 80% - nöj dig med det då det oavsett är mycket bättre än 100% laddnivå.

Används den ibland på annan ställen så kanske man nöjer sig med 80% laddnivå - då har man inte offrat så mycket av den möjliga drifttiden på batteriet.

Vet man med sig att man skall ut på långsession batteridrivet, ja då kan man ladda 95-100 % (ofta brukar det vara automagiskt att det laddar upp till 100% - men påbörjar inte ny laddning när kopplar in den igen förrän nivån är under 95%) och när man inte tror längr att vara ute med datorn - så sänker man laddnivån igen.

---

Den andra fienden mot batteriets livslängd är hög värme - inget batteri gillar hög värme, se till att datorn inte värmer upp sin egen batteri för mycket för att man tex hindrar eller riktar om ventilationen för mycket med pappershögar och annat och den suger tillbaka sin egen varmluft i för stor utsträckning.

Men lösningen är heller inte att ta ur batterier och lägga i skrivbordslådan - somliga datorer (kanske av den lite mer högpresterande kanten) kan trottla något vansinnigt (även vid synbarligt lättare last som att surfa) i hastighet när den känner att det saknas batteri, de bygger på att kunna 'låna' lite från batteriet vid höga CPU/GPU-laster när laptopnätaggregatet inte räcker till i kapacitet - oftast i bara delar till enstaka sekunder då och då - men utan inkopplad batteri så trottlar det ned generellt på allt för säkerhets skull för att strömtopparna sammantaget i värsta fallen med CPU med matteprop och GPU skulle jobba på max exakt samtidigt (även i fåtal millisekund-tider) inte skall riskera bli så höga att laptopen hänger sig pga. ström-brist från laddaren och spänningen rasar under tillåten nivå för funktionalitet...

Det är få kontorsdatorer som har 150 Watts laptopnätaggregat utan snarare någon på 80 Watt även på modeller med I7-propp och Nvidias GPU tillsammans skulle kunna toppa i korta sekundperioder uppemot 150 Watt. - därför behövs batteri även om man inte använder den som bärbart...