Coronaviruset (SARS-CoV-2)

Permalänk
Medlem
Skrivet av kwame:

Nu har han blivit sämre, de har sövt ned honom och han ligger i respirator. Fullt frisk man, inte ens 60 år gammal.

Fy fan. Hoppas självklart att allt går väl. Håller tummen (morsan som hade med sig från släkten att hålla två betyder otur) för honom. Obehagligt att läsa.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact / Solid | Noctua NH-D15 chromax.black | Kingston Fury Beast Black 64GB (2x16GB) Expo DDR5 / 6000 MHz| ASUS TUF Gaming 1000W Gold - ATX 3.0 | Noctua NF-A14 / PWM / 140mm |Palit GeForce RTX 4090 GameRock 24GB | Kingston Fury Renegade 1TB | Kingston NV2 2TB | ASUS PRIME X670-P WIFI | AMD Ryzen 7 7800X3D | Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" | Windows 11 Home Svensk

Permalänk
Medlem
Skrivet av Otori:

Jag idiotförklarar samtliga puckon som använder ansiktsmask utan att ha minsta förståelse hur de ska användas.

Ta bara tröttmössorna som ideligen drar dem upp och ner för mun/näsa och låter den hänga på hakan.

Är ju förfärligt om det du skriver är sant. Kollar min länkade video längre upp så hamnar både ansiktsmasker och handskar i våran natur eller i havet. En onödig liten miljöbomb. (https://youtu.be/nb0RcbTwo_s) Sedan förstår jag inte det här med länder som tillåter folk att gå ut på fik och restauranger om de använder munskydd. Hur äter och dricker man med munskydd?

Visa signatur

[AMD Ryzen 9 3900X] [ASUS GeForce RTX 2080 Ti] [LG OLED 55 C9 som skärm] [Samsung HW-Q96R till ljudet]

Permalänk
Hedersmedlem

*Uppmaning*

Vi är medvetna om att denna tråden viktig för många, men tyvärr tar den även en väldigt stor del av vår (moderatorernas) tid i anspråk. Antingen får alla försöka att höja nivån några snäpp, dvs. inte konstant ligga och nosa på §1 i trivselreglerna, eller då får vi ganska enkelt låsa tråden.
Gillar du att posta halvprovocerande och/eller kontroversiella inlägg utan vettig källa? Isf. är du välkommen att låta tangentbordet vila alt. hitta ett annat forum att diskutera Covid19.

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pirum:

62% är dock inte så stor skillnad, eller om det nu är dryga 100%, men snackar vi 300% eller något så kanske. Sverige har väl ca 1000% fler döda än Norge, justerat för befolkningsmängd. Räknar man bort Stockholmsområdet ser Sverige mycket bättre ut än just nu, såklart, men de länder som liknar Sverige mest (Norge, Finland) har helt annan utveckling. Det är ganska rimligt att våra omgivande länder är skeptiska till att tillåta svenska turister som dessutom inte är vana vid att hålla avstånd, använda ansiktsmask, eller bete sig som folk. Klustersmitta, tja, så tycks det vara, och det beror väl tydligen på att Covid-19 inte är extremt smittsamt vid kortare kontakter, men vid längre nära kontakt är smittan om inte 100% säker så ändå ganska hög.

Återigen, på sikt kanske det blir ungefär lika många döda, men, Sverige borde som sagt stoppat nöjesresor, utlandsresor, längre inrikesresor, mycket tidigare för att minimera antalet inkörsportar. Typ 1 mars eller nåt, jag brukar dilla om det datumet för då var det helt uppenbart.

Tycker f.ö helt utan koppling till resonemang i tråden att nedanstående artikel är tänkvärd; väldigt många är väldigt dåliga på att hålla ens ett väldigt rimligt avstånd.
https://www.aftonbladet.se/a/Vb0mO4/70-plussare-som-vill-hall...

1 Mars räcker inte på länga vägar. Sverige borde kanske ha redan gjort lock-down i början av februari. Italien borde redan stängt ner i början av Januari. Men inget av detta är rimligt eftersom det krävdes en total börskrasch (27 Februari) för att omvärlden skulle ta det på allvar.

Har numera ändrat uppfattning, Sverige har flera gånger fler döda än hela Norden tillsammans, om man tycker att felet ligger hos virrpannan Tegnell och regeringen så gör man det ganska enkelt för sig. Faktum är att Sverige på många sätt har haft en liknade mätbar social distansering (Diverse sammanställd positionsdata från mobila enheter) .

Italien har hittat mätbara coronavirus från vattenprover från 18 December... Kanske inget som förvånar direkt med tanke den enorma virushärd som chockade omvärlden. Det är ganska rimligt att anta att flertal länder har blivit introducerade av coronavirus sedan början av December i olika omfattningar. Det kan vara så att de länderna som har klarat sig bäst gjorde sina åtgärder i sista stund.

Lätt att tänka sig detta som ett race där alla länderna hade exakt samma förutsättningar efter börskraschen, alla var på samma startlinje, men det är nog ganska osannolikt att det skulle vara så. Det är viktigt att lära sig tidiga tecken på pandemier, att vänta på en börskrasch är en alldeles för sen markör.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av kwame:

Min farsa har varit den mest nojjiga att få corona - helt isolerat sig senaste månaderna. Bara handlat och gått till jobbet (där han knappt träffar människor) hållit avstånd och konstant spritat händerna.

Just nu ligger han på intensivvård med bekräftat fall av corona. Med största sannolikhet är det vi övriga i familjen som smittat honom.. Inte kul att ha på samvetet. Tänk på det allihopa där ute. Även om ni kanske inte är så försiktiga för eran egen skull - var det för de äldre.

Oof, fan vad jag lider med dig. Det där jag oxå oroar mig över: att drabba nära & kära i närheten då de är äldre än mig och nästan i riskgruppen (båda snart 60 år). Därför jag själv är lika nojig själv. Sedan vet man aldrig själv om man dragit nitlotten i genetik om hur ens kropp kommer att svara vid eventuell infektion. Jag håller tummarna för en så snabb och så smärtfri återhämtning som det går för din far!

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Avstängd
Skrivet av xxargs:

Vi är tätt befolkade även runt Stockholm där problemen är störst, och det var väldigt många som reste under perioden när smittan etablerades här. Att grannländerna klarade sig bättre beror på att deras reseperiod var typ veckan före och efter kritiska perioden och frågan är också hur många - i Sverige var det nästan 1 miljon resenärer över gränsen under den kritiska tidsperioden....

Numera kan man på FHM-sidor se på spridningen på regional och kommunal nivå och då inser man ganska snabbt att det är inte jämnrött i hela Götaland, Skåne eller Stockholm heller för den delen - utan utbrotten är väldigt koncentrerade till enskild kommun eller plats och det är rätt lugnt i området runt om. Viruset har helt klart klustertendenser och där det träffar härjar det hårt medans alla runt omkring kan sitta på sidan och titta på - typ.

Förstår man detta så inser man att det handlar mer om tur om man fått in 'supermittarna' eller inte i samhället och samma sak när det gäller de olika antal dödsfall sedd mellan länder. - det handlar med om man fick hagelsvärmen av supersmittarna eller inte för respektive land - väl etablerat så hjälper inte hård nedlåsning, utegångsförbud etc. utan det är bara att vänta på att det värker ut - tyvärr med dödsfall i konsekvens.

Mekanismerna hur det smittar är heller inte fullt utredd då smittgraden kan vara så låg att inte ens familjemedlemmar smittar mellan sig - för att någon individ helt plötsligt lyckas smitta 20 st i en folksamling med sin bara närvaro en kortare stund. Fungerar Covid analogt som en svamp?? - dvs. först är det som ett mycel som växer och är relativt ofarlig och låg smittsamhet - därefter fruktkroppar (det vi kalla svamp i dagligt tal) och mycket sporer spridda under kort tid - kanske bara någon timmer tid och plötsligt väldigt hög smittgrad - kanske tom. luftburen under kort tid?

Man börjar undra, ju...

Jag spekulerar att "supersmittare" är en kombination av supersociala personer som också saknar bättre än genomsnittligt hygienvett. De pratar möjligen med så många människor och nära inpå att de utsöndrar mer saliv (=som innehåller viruspartiklar) än vad brandkåren gör av med vatten på ett år.

Men de skulle också kunna vara personer som har världens sämsta förmåga att hosta rätt. Samtidigt anser jag att bristande hygienvett+översocial är de två viktigaste faktorerna. Din hygienvett kan ju suga men om du inte drar dig till att socialisera med andra människor (dvs., du socialdistanserar dig själv) så är det ju svårt att smitta. Ska vara att du är så hygienslarvig att du hostar på alla möjliga offentliga ytor.

Detta är varför jag själv utgår från att alla offentliga ytor är potentiellt drabbade och att jag potentiellt alltid har tagit mig med smittan hem efter jag handlat på mataffären exempelvis. Exempelvis har jag upphört med att besöka bolaget för det anser jag är en livsfarlig smittoplats med flertalet hostande gamlingar som bryr sig mer om sprit än sin egen och andras hälsa.

Jag har, vad andra skulle kalla för helt överdrivna, omfattande protokoll för hur jag skall röra mig inom lägenheten, vart jag skall placera skor, matvaror inne i köket innan jag plockar upp dem, vart jag placerar matkassarna efteråt, hur jag öppnar kylskåpet och frysen för att föra in varorna, och det blir oftast 4-5 turer till toaletten för att tvätta händerna för att jag måste ta på särskilda ytor med potentiellt smittade händer trots att jag bär tjocka vinterfingervantar i affärer.

Jag har zoner direkt när jag kommer in där jag får gå med skor och placera matkassar men ALDRIG gå med strumpor på för det kan föra med potentiell smitta runtom lägenheten. Jag bär oxå mössa som ett sätt att fånga upp partiklar i mössan än att det hamnar i mitt hår -> hamna på kudden i sängen eller i mina händer när jag kliar mig om huvudet -> hamnar ansiktet av petande eller att jag vänder mig om när jag sover på kudden.

Smittokedjan kan vara långsökt men för detta har du noll möjligheter till undvikbara misstag och du vet inte vilken lott du drog i genlotteriet för COVID-19 förrän det är för sent.

Överdrivet? Säkert enligt majoriteten av folk här.
Ligger jag i fosterställning i en hazard-suit i duschrummet med sanerat golv och luftrenare påslaget? Nope.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av kwame:

Min farsa har varit den mest nojjiga att få corona - helt isolerat sig senaste månaderna. Bara handlat och gått till jobbet (där han knappt träffar människor) hållit avstånd och konstant spritat händerna.

Just nu ligger han på intensivvård med bekräftat fall av corona. Med största sannolikhet är det vi övriga i familjen som smittat honom.. Inte kul att ha på samvetet. Tänk på det allihopa där ute. Även om ni kanske inte är så försiktiga för eran egen skull - var det för de äldre.

Håller tummarna. Om han är fullt frisk så har han iaf goda chanser att ta sig igenom intensivvården.

Visa signatur

Laptop: Asus G750JX Processor: Intel Core i7 4700HQ Minne: 16GB DDR3 1600mhz Grafik: Nvidia GTX770m 1GB OS: Windows 8 64bitar

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Jag har, vad andra skulle kalla för helt överdrivna, omfattande protokoll för hur jag skall röra mig inom lägenheten, vart jag skall placera skor, matvaror inne i köket innan jag plockar upp dem, vart jag placerar matkassarna efteråt, hur jag öppnar kylskåpet och frysen för att föra in varorna, och det blir oftast 4-5 turer till toaletten för att tvätta händerna för att jag måste ta på särskilda ytor med potentiellt smittade händer trots att jag bär tjocka vinterfingervantar i affärer.

Jag har zoner direkt när jag kommer in där jag får gå med skor och placera matkassar men ALDRIG gå med strumpor på för det kan föra med potentiell smitta runtom lägenheten. Jag bär oxå mössa som ett sätt att fånga upp partiklar i mössan än att det hamnar i mitt hår -> hamna på kudden i sängen eller i mina händer när jag kliar mig om huvudet -> hamnar ansiktet av petande eller att jag vänder mig om när jag sover på kudden.

Smittokedjan kan vara långsökt men för detta har du noll möjligheter till undvikbara misstag och du vet inte vilken lott du drog i genlotteriet för COVID-19 förrän det är för sent.

Överdrivet? Säkert enligt majoriteten av folk här.

Det verkar alltmer som att den vanligaste smittovägen för covid-19 är genom att befinna sig nära en smittad person som nyligen börjat uppvisa symptom. Den nysjuke sprider virus genom hostningar och nysningar förstås, men även genom utandning om man är tillräckligt nära, särskilt inomhus där viruskoncentrationen blir högre och i torr luft som bär virusen längre. Att bli smittad av att ha rört en yta med virus och sedan petat i sig detta existerar knappt för covid-19 (därmot många andra sjukdomar).

Det understryker följande rekommendationer:

  1. Om du uppvisar minsta symptom, isolera dig (åtminstone en vecka från symptomdebut).

  2. Håll avstånd till okända och undvik miljöer där avstånd inte kan hållas (kollektivtraffik, massmöten, affärer).

  3. Ovan gäller i ännu högre grad riskgrupper (dvs särskilt äldre).

Rigorösa hygienrutiner är förstås bra, men social distansering är ännu viktigare för just covid-19. Det tidiga fokus man hade på att man ska tvätta händerna ofta och ordentligt har att göra med hur de flesta sjukdomar sprids och att det fanns en osäkerhet vad det gäller covid-19. Men nu vet man alltså att det förmodligen har liten betydelse och att hålla avstånd är viktigast.

Se också nyligen uppdaterade rekommendationer från CDC.

Permalänk
Medlem
Skrivet av deltascu:

Att bli smittad av att ha rört en yta med virus och sedan petat i sig detta existerar knappt för covid-19 (därmot många andra sjukdomar).

Jag fattade det som att det var just denna smittväg som var orsaken till smittspridningen på ett av de norska äldreboenden som det var reportage om i nyheterna för ett tag en. Fast jag kanske missuppfattade det eller så är det ett annat scenario.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sa-lyckades-norska-aldrebo...

En liten reflektion; jäklar vad tiduppfattningen kring pandemihändelser är skev, iaf för mig. Saker som hände för någon vecka sen känns långt borta och andra saker är svåra att placera att hålla koll på i tidsordning.

Visa signatur

"I have a hammer! I can put things together! I can knock things apart! I can alter my environment at will and make an incredible din all the while! Ah, it’s great to be male!"

Permalänk
Avstängd
Skrivet av NickeLT2:

Faran av falsk trygghet med mask är bara en ursäkt för att masker saknades som vissa gått på hårt. Samma argument kan användas om säkerhetsbälten, krockkuddar, övergångsställen, motorcykelhjälm, balkong räcken, flytväst, handskar, penicillin, dubbla körfält, ytterdörren mm.
Det var för en månad sedan farligt att testa för infektion och antikroppar enligt Tegnell.

Mer oroande blir det om Tegnell börjar prata om att det är fel att vaccinera sig eftersom det skulle tyda på att Sverige inte lyckats köpa något vaccin.
Risk för att detta skrivits längre upp i tråden. Tråden är lång.

Sen är ju frågan om de som använder ansiktsmask använder den på rätt sätt.
Se instruktionsvideo på hur den ska sättas dit och tas av för att skydda optimalt men jag är 100% säker att alla inte gör rätt och att inte ta på ansiktsskyddet under tiden du har det på dig är rätt svårt skulle jag säga. Det ska också bytas direkt när det blivit fuktigt. Ett använt skydd går ej att återanvända så då ska man ta fram ett nytt.

Se denna film och begrunda hur många du tror har tagit på skyddet rätt, jag gissar på max 20%
Hur många av dessa har sen använt skyddet rätt, jag gissar på max 10%
Jag tror mina gissningar ligger högt mot hur det verkligen är.

https://svenska.yle.fi/artikel/2020/04/15/sa-har-anvander-du-...

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hurtigbullen:

Jag fattade det som att det var just denna smittväg som var orsaken till smittspridningen på ett av de norska äldreboenden som det var reportage om i nyheterna för ett tag en. Fast jag kanske missuppfattade det eller så är det ett annat scenario.

Jag kollade igenom reportaget, och de säger inget om vad smittvägen mistänktes vara, bara att de identifierat en svaghet i att de tvingats återanvända skyddsutrustning (vilken kan tolkas som att de misstänkte smitta via yta). Huvudpoängen var vikten av att testa alla, även de som inte visar tydliga symptom, eftersom man då snabbt kan fånga upp de som är smittade innan de börjat smitta fler. Det är nog oerhört svårt att hindra smitta mellan personal, så att testa generöst är nog absolut en vettig policy vid minsta misstanke.

Aporopå tidsuppfattning så var reportaget från i maj och det är först på senare tid (senaste veckan) som den insignifikanta betydelsen av smittspridning via ytor har kommit fram och tagits upp i rekommendationer (även om misstanke funnits tidigare (jag minns att Agnes Wold sa något liknande redan i mars).

Permalänk
Avstängd
Skrivet av deltascu:

Det verkar alltmer som att den vanligaste smittovägen för covid-19 är genom att befinna sig nära en smittad person som nyligen börjat uppvisa symptom. Den nysjuke sprider virus genom hostningar och nysningar förstås, men även genom utandning om man är tillräckligt nära, särskilt inomhus där viruskoncentrationen blir högre och i torr luft som bär virusen längre. Att bli smittad av att ha rört en yta med virus och sedan petat i sig detta existerar knappt för covid-19 (därmot många andra sjukdomar).

Det understryker följande rekommendationer:

  1. Om du uppvisar minsta symptom, isolera dig (åtminstone en vecka från symptomdebut).

  2. Håll avstånd till okända och undvik miljöer där avstånd inte kan hållas (kollektivtraffik, massmöten, affärer).

  3. Ovan gäller i ännu högre grad riskgrupper (dvs särskilt äldre).

Rigorösa hygienrutiner är förstås bra, men social distansering är ännu viktigare för just covid-19. Det tidiga fokus man hade på att man ska tvätta händerna ofta och ordentligt har att göra med hur de flesta sjukdomar sprids och att det fanns en osäkerhet vad det gäller covid-19. Men nu vet man alltså att det förmodligen har liten betydelse och att hålla avstånd är viktigast.

Se också nyligen uppdaterade rekommendationer från CDC.

Läser man chatten på Aftonbladet som de har om just Covid-19 så kommer det fortfarande efter 6 månader med smittan i landet frågor liknande denna.
"Jag har lätt feber och ont i halsen nu när jag vaknade, kan jag gå till jobbet ändå?"

Jag börjar tro att svenska folket helt enkelt är idioter och där har vi ett av de stora problemen.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Avstängd
Skrivet av deltascu:

Det verkar alltmer som att den vanligaste smittovägen för covid-19 är genom att befinna sig nära en smittad person som nyligen börjat uppvisa symptom. Den nysjuke sprider virus genom hostningar och nysningar förstås, men även genom utandning om man är tillräckligt nära, särskilt inomhus där viruskoncentrationen blir högre och i torr luft som bär virusen längre. Att bli smittad av att ha rört en yta med virus och sedan petat i sig detta existerar knappt för covid-19 (därmot många andra sjukdomar).

Det understryker följande rekommendationer:

  1. Om du uppvisar minsta symptom, isolera dig (åtminstone en vecka från symptomdebut).

  2. Håll avstånd till okända och undvik miljöer där avstånd inte kan hållas (kollektivtraffik, massmöten, affärer).

  3. Ovan gäller i ännu högre grad riskgrupper (dvs särskilt äldre).

Rigorösa hygienrutiner är förstås bra, men social distansering är ännu viktigare för just covid-19. Det tidiga fokus man hade på att man ska tvätta händerna ofta och ordentligt har att göra med hur de flesta sjukdomar sprids och att det fanns en osäkerhet vad det gäller covid-19. Men nu vet man alltså att det förmodligen har liten betydelse och att hålla avstånd är viktigast.

Se också nyligen uppdaterade rekommendationer från CDC.

Ypperligt intressant det där med ytor och smittspridning. För i slutändan handlar det om att få i sig tillräcklig stor mängd "funktionella viruspartiklar", dvs., viruspartiklar som faktiskt kan aktiveras när de binder sig till cellerna i lungorna och inte "förstörda viruspartiklar" (vilket jag läst kan vara vad som ger falska positiva resultat i tillfriskna personer som har kvar "döda rester" av viruset i sig).

Frågan är då om viruset relativt fort blir icke-funktionellt när det hamnar på någon diverse yta som gör att man får upp mindre av det om man råkar ta på ytan vilket gör att det blir för få partiklar som förs in i ens kropp eller fastnar de så hårt på många ytor att det är svårare att få upp en tillräcklig funktionsduglig mängd av dem som förs in i ens kropp därefter?

Dessa mikrobiologiska frågor tycker jag är intressanta för det ger implikationer för ytterligare säkerhetsåtgärder kring sanering av ytor och så.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Stefflo:

Läser man chatten på Aftonbladet som de har om just Covid-19 så kommer det fortfarande efter 6 månader med smittan i landet frågor liknande denna.
"Jag har lätt feber och ont i halsen nu när jag vaknade, kan jag gå till jobbet ändå?"

Jag börjar tro att svenska folket helt enkelt är idioter och där har vi ett av de stora problemen.

Vi måste dock räkna bort potentiella internettroll vilket är minst lika smittsamt som viruset själv!

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Avstängd
Skrivet av landahl:

Jag förstår vad du vill komma fram till och jag håller delvis med men statistiken talar ändå för att regeringen och framförallt fhm har fört en fel strategi. 3 mot 1 visar mer sanningen än 1 mot 1.

Du håller säkert med Ann Linde också eller?

https://youtu.be/4bCTt3PAPVU

"En av de mer pinsamma intervjuer jag sett faktiskt.
Detta är trots allt en utrikesminister som representerar vårt land.
Hon uppvisar på dålig engelska ett obehagligt förnekande, och otrevlig arrogans. Skyller ifrån sig och försöker lägga skuld på andra."

Richard Herrey

Man blir orolig när man ser denna intervju, kanske är inte Ann heller rätt person på rätt plats.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Avstängd
Skrivet av AplAy:

Vi måste dock räkna bort potentiella internettroll vilket är minst lika smittsamt som viruset själv!

Sant Det är sommarlov för många skolelever också men man blir ändå rädd.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem
Skrivet av deltascu:

Jag kollade igenom reportaget, och de säger inget om vad smittvägen mistänktes vara, bara att de identifierat en svaghet i att de tvingats återanvända skyddsutrustning (vilken kan tolkas som att de misstänkte smitta via yta). Huvudpoängen var vikten av att testa alla, även de som inte visar tydliga symptom, eftersom man då snabbt kan fånga upp de som är smittade innan de börjat smitta fler. Det är nog oerhört svårt att hindra smitta mellan personal, så att testa generöst är nog absolut en vettig policy vid minsta misstanke.

Aporopå tidsuppfattning så var reportaget från i maj och det är först på senare tid (senaste veckan) som den insignifikanta betydelsen av smittspridning via ytor har kommit fram och tagits upp i rekommendationer (även om misstanke funnits tidigare (jag minns att Agnes Wold sa något liknande redan i mars).

Det stod i artikeln:

"Den andra smittvågen

Men en vecka senare upptäcktes det att anställda, som inte haft direktkontakt med den första gruppen smittade, plötsligt visade symptom på covid-19.

– Det var då vi förstod att vi behövde bredda kartläggningen och titta på andra saker än personkontakt, säger Kimbell.

Allt som kunde föra smittan vidare undersöktes och det visade sig att de gemensamma omklädningsrummen var ett problem. Använd utrustning kom i kontakt med rena kläder."

Visa signatur

"I have a hammer! I can put things together! I can knock things apart! I can alter my environment at will and make an incredible din all the while! Ah, it’s great to be male!"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hurtigbullen:

Det stod i artikeln:

"Den andra smittvågen

Men en vecka senare upptäcktes det att anställda, som inte haft direktkontakt med den första gruppen smittade, plötsligt visade symptom på covid-19.

– Det var då vi förstod att vi behövde bredda kartläggningen och titta på andra saker än personkontakt, säger Kimbell.

Allt som kunde föra smittan vidare undersöktes och det visade sig att de gemensamma omklädningsrummen var ett problem. Använd utrustning kom i kontakt med rena kläder."

OK, missade det. Ja, det ser ju onekligen ut som att de misstänker ytsmittspridning. Det kan ju vara ett exempel på en ovanlig smittväg som faktiskt inträffade (omständigheterna kanske var exceptionellt gynsamma med extra mycket virus, utrustning som används i anslutning till andning, eller liknande) eller så spreds smittan på ett sätt som de inte lyckades identifiera, t.ex. genom att grupperna faktiskt hade direktkontakt (kanske utan att veta om det) eller kontakt via tredje person. Svårt att säga, men vad jag läst finns det inget bekräftat fall av smitta som överförts via yta. Förutom att det är ovanligt kan det ju förstås bero på att det är svårt att helt utesluta andra smittvägar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av deltascu:

OK, missade det. Ja, det ser ju onekligen ut som att de misstänker ytsmittspridning. Det kan ju vara ett exempel på en ovanlig smittväg som faktiskt inträffade (omständigheterna kanske var exceptionellt gynsamma med extra mycket virus, utrustning som används i anslutning till andning, eller liknande) eller så spreds smittan på ett sätt som de inte lyckades identifiera, t.ex. genom att grupperna faktiskt hade direktkontakt (kanske utan att veta om det) eller kontakt via tredje person. Svårt att säga, men vad jag läst finns det inget bekräftat fall av smitta som överförts via yta. Förutom att det är ovanligt kan det ju förstås bero på att det är svårt att helt utesluta andra smittvägar.

Det är nog inte den vanligaste formen av smittspridning och det framgår ju inte vad som kom i kontakt med vad, men man får anta att dom fick en "koncentration" av kontaminerad utrustning som kunde överföra viruset i tillräcklig mängd till något som man sen antog var rent och säkert.

Ock detta fall motsäger ju inte det du skrev först. Jag tror att rädslan för kontaktsmitta som många pratade om i början var lite överdriven. Givetvis ska man vara försiktig och hålla goda hygienrutiner. Själv är jag lite nojig med att att hålla avstånd och inte vistas i lokaler där andra befinner sig, speciellt inte om de är trånga eller har dålig ventilation.

Visa signatur

"I have a hammer! I can put things together! I can knock things apart! I can alter my environment at will and make an incredible din all the while! Ah, it’s great to be male!"

Permalänk
Medlem

Kan meddela alla test-På-individnivå-motståndare det förmodande glädjande beskedet att jag testade negativt för antikroppar. Är i fullständigt chock.
Var så övertygad att jag hade haft det att jag både slutat bry mig samt testade mig bara för att För egen del slutgiltigt bekräfta från 99% till 100% säkerhet.

Fick fylla i en lista på 15 symptom och jag hade haft 13 av dom. Utöver det var förloppet sjuk->frisk->värre sjuk.
Var den värsta förkylning/influensa jag haft i mitt liv. Utöver alla andningsproblem så hade jag även problem med kondition/ork i 9 veckor(!) innan det gav med sig. En promenad runt kvarteret ledde till att jag satt och hämtade andan som en 90-åring panjis.
En hosta och luftvägsproblem långt ner i lungorna som jag aldrig tidigare varit i närheten av.

Frågorna är så många:
1) kan man ha haft covid19 utan att få antikroppar?
2) kan man ha antikroppar men av någon typ som testet inte hittar?
3) om det nu -inte- var covid-19 jag hade, vad fasen var det då? Tänker lite Occam's razor här, verkar så sjukt orimligt att man mitt i pandemin insjuknar i något som 100% stämmer överens med covid-19, och så var det nått helt annat?

Sjukt, hur som helst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BasseBaba:

Kan meddela alla test-På-individnivå-motståndare det förmodande glädjande beskedet att jag testade negativt för antikroppar. Är i fullständigt chock.
Var så övertygad att jag hade haft det att jag både slutat bry mig samt testade mig bara för att För egen del slutgiltigt bekräfta från 99% till 100% säkerhet.

Fick fylla i en lista på 15 symptom och jag hade haft 13 av dom. Utöver det var förloppet sjuk->frisk->värre sjuk.
Var den värsta förkylning/influensa jag haft i mitt liv. Utöver alla andningsproblem så hade jag även problem med kondition/ork i 9 veckor(!) innan det gav med sig. En promenad runt kvarteret ledde till att jag satt och hämtade andan som en 90-åring panjis.
En hosta och luftvägsproblem långt ner i lungorna som jag aldrig tidigare varit i närheten av.

Frågorna är så många:
1) kan man ha haft covid19 utan att få antikroppar?
2) kan man ha antikroppar men av någon typ som testet inte hittar?
3) om det nu -inte- var covid-19 jag hade, vad fasen var det då? Tänker lite Occam's razor här, verkar så sjukt orimligt att man mitt i pandemin insjuknar i något som 100% stämmer överens med covid-19, och så var det nått helt annat?

Sjukt, hur som helst.

4) Är testerna tillförlitliga?

Permalänk
Medlem
Skrivet av BasseBaba:

Kan meddela alla test-På-individnivå-motståndare det förmodande glädjande beskedet att jag testade negativt för antikroppar. Är i fullständigt chock.
Var så övertygad att jag hade haft det att jag både slutat bry mig samt testade mig bara för att För egen del slutgiltigt bekräfta från 99% till 100% säkerhet.

Fick fylla i en lista på 15 symptom och jag hade haft 13 av dom. Utöver det var förloppet sjuk->frisk->värre sjuk.
Var den värsta förkylning/influensa jag haft i mitt liv. Utöver alla andningsproblem så hade jag även problem med kondition/ork i 9 veckor(!) innan det gav med sig. En promenad runt kvarteret ledde till att jag satt och hämtade andan som en 90-åring panjis.
En hosta och luftvägsproblem långt ner i lungorna som jag aldrig tidigare varit i närheten av.

Frågorna är så många:
1) kan man ha haft covid19 utan att få antikroppar?
2) kan man ha antikroppar men av någon typ som testet inte hittar?
3) om det nu -inte- var covid-19 jag hade, vad fasen var det då? Tänker lite Occam's razor här, verkar så sjukt orimligt att man mitt i pandemin insjuknar i något som 100% stämmer överens med covid-19, och så var det nått helt annat?

Sjukt, hur som helst.

Låter som det skulle kunna vara vanlig influensa. Den kan vara värre än man tror. Hade den i maj/juni 2018. Var sjuk med feber i flera veckor, som övergick i lunginflammation, vilket gjorde att det tog många veckor innan jag kände mig ok igen. Hade också kondition som en 80+ och kunde bara gå korta sträckor innan jag behövde stanna och vila. Det tog ytterligare ett gäng veckor efter jag blev frisk innan jag orkade ta några normala promenader.

Visa signatur

Core i7 7700K | Titan X (Pascal) | MSI 270I Gaming Pro Carbon | 32 GiB Corsair Vengeance LPX @3000MHz | Samsung 960 EVO 1TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av BasseBaba:

Kan meddela alla test-På-individnivå-motståndare det förmodande glädjande beskedet att jag testade negativt för antikroppar. Är i fullständigt chock.
Var så övertygad att jag hade haft det att jag både slutat bry mig samt testade mig bara för att För egen del slutgiltigt bekräfta från 99% till 100% säkerhet.

Fick fylla i en lista på 15 symptom och jag hade haft 13 av dom. Utöver det var förloppet sjuk->frisk->värre sjuk.
Var den värsta förkylning/influensa jag haft i mitt liv. Utöver alla andningsproblem så hade jag även problem med kondition/ork i 9 veckor(!) innan det gav med sig. En promenad runt kvarteret ledde till att jag satt och hämtade andan som en 90-åring panjis.
En hosta och luftvägsproblem långt ner i lungorna som jag aldrig tidigare varit i närheten av.

Frågorna är så många:
1) kan man ha haft covid19 utan att få antikroppar?
2) kan man ha antikroppar men av någon typ som testet inte hittar?
3) om det nu -inte- var covid-19 jag hade, vad fasen var det då? Tänker lite Occam's razor här, verkar så sjukt orimligt att man mitt i pandemin insjuknar i något som 100% stämmer överens med covid-19, och så var det nått helt annat?

Sjukt, hur som helst.

Var testet helt fritt från antikroppar? Ett problem med just dessa tester var väl att man inte vet vilka nivåer som säger vad.

Vad det gäller nr 3 så är det väl inte så konstigt, symptomen för Covid-19 är ju samma som för många andra luftvägsinfektioner. Jag fick nåt skit i början av mars och var tvärkass i tre veckor och är av och till fortfarande lite hostbenägen. Samma sak för mig, kass en vecka, blev lite bättre och sen kass igen. Till slut var jag till läkare och som bedömde att det inte var Covid-19.

Sen är det väl inte någon bra nyhet för dig? Hade det inte varit bättre att testa positivt för anti-kroppar? Då hade du ju kunnat sluta oroa dig för att bli smittad.

Visa signatur

"I have a hammer! I can put things together! I can knock things apart! I can alter my environment at will and make an incredible din all the while! Ah, it’s great to be male!"

Permalänk
Avstängd
Skrivet av BasseBaba:

Kan meddela alla test-På-individnivå-motståndare det förmodande glädjande beskedet att jag testade negativt för antikroppar. Är i fullständigt chock.
Var så övertygad att jag hade haft det att jag både slutat bry mig samt testade mig bara för att För egen del slutgiltigt bekräfta från 99% till 100% säkerhet.

Fick fylla i en lista på 15 symptom och jag hade haft 13 av dom. Utöver det var förloppet sjuk->frisk->värre sjuk.
Var den värsta förkylning/influensa jag haft i mitt liv. Utöver alla andningsproblem så hade jag även problem med kondition/ork i 9 veckor(!) innan det gav med sig. En promenad runt kvarteret ledde till att jag satt och hämtade andan som en 90-åring panjis.
En hosta och luftvägsproblem långt ner i lungorna som jag aldrig tidigare varit i närheten av.

Frågorna är så många:
1) kan man ha haft covid19 utan att få antikroppar?
2) kan man ha antikroppar men av någon typ som testet inte hittar?
3) om det nu -inte- var covid-19 jag hade, vad fasen var det då? Tänker lite Occam's razor här, verkar så sjukt orimligt att man mitt i pandemin insjuknar i något som 100% stämmer överens med covid-19, och så var det nått helt annat?

Sjukt, hur som helst.

Vet du vad procenttalen för falska positiva/negativa låg på för ditt antikroppstest? Finns alltid en liten "risk" att du faktiskt hade antikroppar som inte kunde upptäckas av testet. Sedan så finns ju fortfarande andra influensor och andra lunginflammationsliknande sjukdomar kvar.

Förresten, behövde du någon gång under ditt sjukdomsförlopp åka in till intensivvården? Vad jag förstått hittills är att när COVID-19 förvärras så blir man mer eller mindre tvungen att dra till intensivvården för det blir sådana problem med andningen till skillnad från andra lunginflammationer

Härligt att du är frisk nu åtminstone!

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Avstängd
Skrivet av BasseBaba:

Kan meddela alla test-På-individnivå-motståndare det förmodande glädjande beskedet att jag testade negativt för antikroppar. Är i fullständigt chock.
Var så övertygad att jag hade haft det att jag både slutat bry mig samt testade mig bara för att För egen del slutgiltigt bekräfta från 99% till 100% säkerhet.

Fick fylla i en lista på 15 symptom och jag hade haft 13 av dom. Utöver det var förloppet sjuk->frisk->värre sjuk.
Var den värsta förkylning/influensa jag haft i mitt liv. Utöver alla andningsproblem så hade jag även problem med kondition/ork i 9 veckor(!) innan det gav med sig. En promenad runt kvarteret ledde till att jag satt och hämtade andan som en 90-åring panjis.
En hosta och luftvägsproblem långt ner i lungorna som jag aldrig tidigare varit i närheten av.

Frågorna är så många:
1) kan man ha haft covid19 utan att få antikroppar?
2) kan man ha antikroppar men av någon typ som testet inte hittar?
3) om det nu -inte- var covid-19 jag hade, vad fasen var det då? Tänker lite Occam's razor här, verkar så sjukt orimligt att man mitt i pandemin insjuknar i något som 100% stämmer överens med covid-19, och så var det nått helt annat?

Sjukt, hur som helst.

Flera har redan kommit med potentiella förklaringar, inte helt tillförlitliga tester exempelvis. Men man ska heller inte underskatta "the power of suggestion", det kan vara så att du fick någon infektion, influensa exempelvis, och med allt snack om Covid så fick du psykosomatiska symptom som passade in eftersom din hjärna var så inställd på det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hurtigbullen:

Sen är det väl inte någon bra nyhet för dig? Hade det inte varit bättre att testa positivt för anti-kroppar? Då hade du ju kunnat sluta oroa dig för att bli smittad.

Även om en får anti-kroppar så vet vi ju inte hur mycket och hur bra.
Finns ju flera rapporter från flera länder (sanningshalt vet jag ej) där folk blivit friska och sjuknat in igen i Covid19.
Kan det vara så att man får så stor dos av viruset att ens anti-kroppar inte hjälper eller att vissa kanske inte ens bildar just "de" anti-kroppar som är mod Covid19

Visa signatur

Desktop: Moderkort: ASUS STRIX B350-I Gaming | CPU: AMD R7 3700X | RAM: 2x16GB Corsair 3600MHz CL16 | GFX: Radeon RX 6950 XT Red Devil | OS: Windows 11 Pro x64 | Monitor: ASUS PG279Q & ASUS PB278Q

Notebook: ASUS UX482EG i7-1165G7 / 32 GB / 1 TB
Nintendo Switch/New 3DS XL - 1006-2151-2466

Permalänk
Medlem
Skrivet av Taskman:

Finns ju flera rapporter från flera länder (sanningshalt vet jag ej) där folk blivit friska och sjuknat in igen i Covid19.
Kan det vara så att man får så stor dos av viruset att ens anti-kroppar inte hjälper eller att vissa kanske inte ens bildar just "de" anti-kroppar som är mod Covid19

Gamla nyheter och de har blivit utredda. Det var falska positiv i form av döda overksamma viruspartiklar i den numera friske patienten som gav utslag på testen.

Tror bl.a. sydkorea har forskat om det.

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Medlem

@BasseBaba: Jag höll ju på att glömma det viktigaste; att du är frisk och mår bra nu!

Visa signatur

"I have a hammer! I can put things together! I can knock things apart! I can alter my environment at will and make an incredible din all the while! Ah, it’s great to be male!"

Permalänk
Medlem
Skrivet av BasseBaba:

Kan meddela alla test-På-individnivå-motståndare det förmodande glädjande beskedet att jag testade negativt för antikroppar. Är i fullständigt chock.
Var så övertygad att jag hade haft det att jag både slutat bry mig samt testade mig bara för att För egen del slutgiltigt bekräfta från 99% till 100% säkerhet.

Fick fylla i en lista på 15 symptom och jag hade haft 13 av dom. Utöver det var förloppet sjuk->frisk->värre sjuk.
Var den värsta förkylning/influensa jag haft i mitt liv. Utöver alla andningsproblem så hade jag även problem med kondition/ork i 9 veckor(!) innan det gav med sig. En promenad runt kvarteret ledde till att jag satt och hämtade andan som en 90-åring panjis.
En hosta och luftvägsproblem långt ner i lungorna som jag aldrig tidigare varit i närheten av.

Frågorna är så många:
1) kan man ha haft covid19 utan att få antikroppar?
2) kan man ha antikroppar men av någon typ som testet inte hittar?
3) om det nu -inte- var covid-19 jag hade, vad fasen var det då? Tänker lite Occam's razor här, verkar så sjukt orimligt att man mitt i pandemin insjuknar i något som 100% stämmer överens med covid-19, och så var det nått helt annat?

Sjukt, hur som helst.

1) Läste nånstans att personer med genetisk defekt så de inte kan tillverka antikroppar har tillfrisknat från covid19 så inte säkert det är nödvändigt med antikroppar. Hittade dock inte källan på det men hittade:

Citat:

But a recent paper found that of 175 recovered COVID-19 patients in China, 6% didn't develop any detectable antibodies. About 70% of those studied developed high levels of antibodies about 10 to 15 days after the disease's onset, while a quarter of the patients developed low levels of the neutralizing proteins. The study has yet to be peer-reviewed, however.

https://www.businessinsider.com/coronavirus-antibodies-hard-t...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefflo:

Sen är ju frågan om de som använder ansiktsmask använder den på rätt sätt.
Se instruktionsvideo på hur den ska sättas dit och tas av för att skydda optimalt men jag är 100% säker att alla inte gör rätt och att inte ta på ansiktsskyddet under tiden du har det på dig är rätt svårt skulle jag säga. Det ska också bytas direkt när det blivit fuktigt. Ett använt skydd går ej att återanvända så då ska man ta fram ett nytt.

Se denna film och begrunda hur många du tror har tagit på skyddet rätt, jag gissar på max 20%
Hur många av dessa har sen använt skyddet rätt, jag gissar på max 10%
Jag tror mina gissningar ligger högt mot hur det verkligen är.

https://svenska.yle.fi/artikel/2020/04/15/sa-har-anvander-du-...

Ser man ju från bla walking videos från USA att folk drar ner sina munskydd under hakan ibland (särskilt när de ska läska sig med en go öl). Har väll också blivit lite av ett mode världen att ha tygmunskydd med olika tryck. Jag använder själv enkla operations-munskydd (från när jag arbetade på lasarett) när jag handlar åt svärmor 81 år och jädrans vad varmt det blir och obekväma eftersom man måste tillsluta dem som på din video. Så nyttan de mest gör är att jag fort tar mig ut därifrån för att kunna andas frisk luft.

Så här gör vi:

  • Hämtar posten i entren

  • svärmor placerar sig längst in i lägenheten

  • Jag tvättar händerna noga och torkar, med sprit, av handtagen jag vidrört på vägen

  • Munskydd på

Finns en äldre i huset som fått Covid-19 och IVA nästa fast hon isolerat sig men troligen då blivit smittad i hissen när hon hämtat posten. Vet inte om hon klarade sig. Ska ni åka hiss och en äldre människa är i den så gå inte in. Alla har tid att vänta på nästa.

Visa signatur

[AMD Ryzen 9 3900X] [ASUS GeForce RTX 2080 Ti] [LG OLED 55 C9 som skärm] [Samsung HW-Q96R till ljudet]