Kommun anmäla designbolag?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Toke:

Varför berättar du inte vilken kommun det handlar om?
Finns asmånga aspekter i det här. Vad ingick i uppdraget? Vad tog man hänsyn till? Vilket förarbete har lagts? Förutom logotypen vad ingick i leveransen?

En logotyp för 22k låter extremt billigt i jämförelse. En halv veckas arbete för något som ska kommuniceras till alla kunder. Inklusive förarbete, produktion, ändringar och möten.

Att saken tar en dag att skissa fram med valfritt verktyg är sällan hela historien.

Så för att komma med en åsikt utifrån det du berättat. Det kan vara billigt, precis rätt pris eller megadyrt.

Skrivet av Toke:

När det kommer till "hamstern" så verkar det ju som att det är hela identiteten som jobbats fram. I det kan ju allt från logotyp, hemsida, broschyrmaterial, annonsmaterial, rapporter i alla möjliga storlekar och utföranden ingå hela vägen ner till officemallar för alla olika verksamheter i en kommun.

Det är hundratals grejer som produceras och mallas då.

En kommun/stad vad det nu kan vara kommunicerar oerhört mycket med sin befolkning på massor av sätt.

Om hela designbolaget lejades att göra loggan och sedan ta fram alla dess varianter för olika utföranden och storlekar så tycker jag det är dåligt tänkt av kommunen. Någon vid IT-avdelningen i kommunen kunde lika gärna ha tagit emot den vektorbaserade loggan och fört in den i diverse olika utföranden som en del av sina arbetsuppgifter. (=dragit ned kostnaden signifikant)

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yonie:

Jag förstår resonemanget här, men väljer även att se en annan sida. För samtidigt ska väl sägas att många av våra förestående politiker har haft just den inriktningen och karriären bra längre än något annat. Att de inte suttit med i riksdagen från dag ett behöver inte nödvändigtvis indikera att de har någon särskild erfarenhet utanför tungt engagemang i fackliga organisationer eller ungdomsförbund.

Oavsett ålder handlar spelet bakom kulisserna fortfarande om att buga sig för rätt personer, knyta näven i fickan när saker går emot en, och ta tillfället i akt att klättra över sårade kamrater när tillfälle ges. Utöver det handlar det ju även om att vara helt lojal till sina kompanjoner, och veta sin plats. Därefter ska man heller aldrig någonsin äga ett misstag utan det ska alltid serveras ursäkter, anledningar, och undanflykter.

Samtidigt kan vi se det från ytterligare en sida: ju äldre man blir desto större risk löper man att tappa kontakten med nutidens framsteg. Designmässigt, teknologiskt, och socialt. Jag kan känna det själv som 35-åring.

Så att svepa någons åsikt åt sidan har jag inte mycket till övers för. Jag köper båda argumenten, och kan sen tycka att problemet både är systematiskt med offentliga upphandlingar utan tjänstemannaansvar. Sen är det även individuellt baserat, då många tar chanser och risker utan att i framtiden äga sina misstag.

Visst finns det många som varit proffspolitiker men inom kommunal politik så är det inte ovanligt med de jag beskrev. När barnen är utflugna får man tillbaka sitt liv på ett sätt och får tid att engagera sig och har mycket erfarenhet.

Jag kan hålla med om att vårat politiska system i många avseenden inte är optimalt. Men som min gamla klassföreståndare sa när han som äldre och nyfiken gick med i ett parti för att se hur det fungerade i praktiken. Går man på alla möten, är nyfiken och har lite vettiga åsikter så kommer man snabbt fram inom den kommunala politiken och just det, att ha tiden att lägga har man när slängt ut ungarna. För en del blir det så får man en nystart i livet medans andra tappar sin mening i livet. Men det är som du säger mer individuellt.

Att man skulle tappa kontakten är rent ut sagt skitsnack bara för att man blir äldre. Däremot så kan man med lite längre perspektiv se förbi designtrender som när det gäller loggor för kommuner är helt förkastligt imho. Vi har redan sedan länge en heraldik för kommuner. Att en 35 per se skulle vara bättre på att hålla koll är helt enkelt inte sant. De har ju sällan tonårsbarn eller utflugna 20+ utan är nånstans i nomansland Ser man till bekantskapskretsen så hade många då hamnat i kokong av småbarnsliv och tvåsamhet och var helt enkelt fruktansvärt gubbiga och ängsliga på hur de skulle framstå inför grannarna. Samtidigt så känner jag många som har ligger i framkant när det gäller teknik i 50års åldern, utan de kostnaderna som barn/tonåringar hemma innebär så har de både tid och pengar över för att inte bara sätta sig in i det utan oxå ha råd med prylarna som early adopters lixom att de har tid och råd att resa på ett helt annat sätt än som 35åringar. Dvs mycket mer intryck då än som småbarnsförälder.

Men som du är inne på är det väldigt individuellt och de som är framåt och fortfarande nyfikna är de som i 50års-åldern engagerar sig politiskt. Jag är dock helt med dig på att dagens system med offentliga upphandlingar och utan tjänstemannaansvar är en usel lösning som blir väsentligt mycket dyrare än att hela tiden kolla var man kan få bäst pris för inom många områden är det väldigt fyrkantiga upphandlingar och där den som vunnit upphandligen tjänar många ggr mer på gungorna än det de ger i rabbat på karusellen och tyvärr så är det få klarar sig på bara karusellen i daglig verksamhet och i slutändan får man dyrare inköp och sämre tillgänglighet på dessa saker.

Men för att utvecklas och vara med i matchen så krävs det ett öppet sinne och att man faktsikt lägger tid på att hänga med. Nått som många dessvärre slutar med redan när de slutar i skolan, man klarar sig några år men när man är 30+ är den tiden för länge sen passé.

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk
Medlem

Det där ser ju iofs inte ut som Sundsvall kommuns logga.

https://sundsvall.se/

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk
Medlem

Den nuvarande ja, men det verkar som att de är på väg att byta. Finns en del artiklar på den lokala tidningen, bland annat

https://www.st.nu/artikel/han-och-lasarstorm-pa-facebook-mot-...

(tyvärr verkar de satsa ganska hårt på betalväggar).

Permalänk
Medlem

2.4 miljoner och 3 år är inte mycket pengar ur företagssynpunkt - särskilt inte om det är en process som gått steg för steg under lång tid.

Ni som klagar på detta och ser med privatekonomiska ögon - fundera på hur ni får lön och var dessa pengarna kommer ifrån - det är pengar som har fakturerats till någon annan företag eller kommunal/statlig kund. två miljoner räcker inte i omsättning ens till en års anställning på ett privatföretag - bara lönekostnaderna ligger på runt miljonen brutto per år/person före alla skatter, arbetsgivaravgifter, pensioner mm. som skall betalas in, ekonomihantering, IT och administration som inte ger direkta intäkter tar sin del, sedan lokaler, utrustning, fordon, energi/bränsle, parkeringsavgifter etc. etc. som krävs för att lösa uppgiften...

Det är väldigt mycket mer pengar som lösas på väldigt mycket mer dumma saker som tex. att man i en upphandling andra omgången glömde att anställa en viss (speciellt utpekad dessutom) lätt handikappad man, som sådana människor ofta är - mycket pliktroget fyllde på olja i klickomater efter en viss järnvägssträcka - det kostade hundratals miljoner i pengar, ja om inte över en miljard som konsekvens av det (vagnshjul som nöttes ned på ingen tid, järvägsspår som körde sönder så fullständig att det var inget annat val än att byta all räl - hela sträckan, _DET_ är dyrt!!) och sträckan var nedstängt för renovering i typ ett år och förstås med samhällseffekter för väldigt mycket mer pengar som ingen vågrar räkna på utan att egentligen tala om grundorsaken till detta...

Det sker så mycket stupiditeter inom kommun och landsting i många fall av folk som aldrig trampat någon grus i verklighet och även om man som 'ung' ambitiös 30 åring kommer in i det, så sitter så mycket saker och attityd i väggarna att om man efter några år förgäves kämpande i att försöka förändrar det hela - inte börja ha skygglappar även för idiotiska saker, så går du in i väggen i utmattnings-syndrom och blir långtidssjukskriven....

Det handlar inte om enskilda människor som gör dumma saker - utan på system och vad man kan och inte kan göra inom sin yrkesroll i organisationen och offentliga upphandligar är den ultimata åtgärden om man vill ha kompetensflykt ur tex. kommunala verksamheter som omvandlas till uppköpsorganisationer

Yrkesfolk med skit under naglarna och smuts på skona _vill_ inte sitta i upphandlingar och stånga med advokater i områden som de inte behärskar - de vet hur man köper ballast, hur de läggs ut på spåret och de skall läggas ut för att det skall fungera på bästa sättet och med längsta möjliga livslängd, inte till en roll och formulera specar i upphandlingar som skall gå igen affärslogik med alternativ som ingen av dem duger för att lösa uppgiften och när specialisten säger vad som krävs så säjer affärsjuridiken att det inte går, för dyrt och vi måste ha minst 3 leverantörer... den specialisten jobbas snart på en konsultbolag för att själv överleva mentalt och behålla sin yrkesheder.

2.4 miljoner är inte ens kaffepengar i dumheter - jag lovar!!!

Italien har gjort världens stadskup mot alla andra länder i Europa i och med kravet på offentliga upphandlingar för att stävja sin egna maffiaproblem och därmed gjort att alla andra länder har tappat effektivitet och verkningsgrad på sina verksamheter i sådan grad att det håller på att driva hela Europa till fattigdom pga. att länderna runt omkring nu utvecklas fortare... typ pga. upphandlingkraven köps munskydd av sämre kvalitet (för att specarna inte tilläts sättas så högt i upphandlingen att det bara var ett företag kvar som alternativ) från kina istället för lilla företaget i jungheda för att de var 20 öre dyrare per styck, och nu kina fick egna problem och behöver allt som produceras själva - så står vi här med byxorna nere.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Naki:

Den nuvarande ja, men det verkar som att de är på väg att byta. Finns en del artiklar på den lokala tidningen, bland annat

https://www.st.nu/artikel/han-och-lasarstorm-pa-facebook-mot-...

(tyvärr verkar de satsa ganska hårt på betalväggar).

Hur länge hade de den nuvarande? Den ser ju lite flashig ut så knappast varit i bruk länge eller?

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tempel:

Hur länge hade de den nuvarande? Den ser ju lite flashig ut så knappast varit i bruk länge eller?

Osäker, men får man tro https://sv.wikipedia.org/wiki/Sundsvalls_kommunvapen så skapades den 1988.

Permalänk
Medlem

Det beror helt på. Man får kolla på vad som utförts, hur många förslag och revisioner som tagits fram. Om det har röstats i fullmäktige osv.

Sedan ingår det ofta mer saker som hur bilarna ska stripas, Powerpoint-mallar, word-mallar, färger osv. Men ändå tveksam på summan om det bara är virtuellt material och inget fysiskt arbete.

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Om hela designbolaget lejades att göra loggan och sedan ta fram alla dess varianter för olika utföranden och storlekar så tycker jag det är dåligt tänkt av kommunen. Någon vid IT-avdelningen i kommunen kunde lika gärna ha tagit emot den vektorbaserade loggan och fört in den i diverse olika utföranden som en del av sina arbetsuppgifter. (=dragit ned kostnaden signifikant)

Om det är som jag säger är det inget som IT-avdelningen ska göra eller i regel har kompetens att göra.

Om en grafisk profil tas fram på rätt sätt så spar den dessutom pengar i längden. Istället för att anlita en byrå för varje annons eller informationsblad så kan den berörda avdelningen kanske göra allt själva.

Om du slår ut vad en dålig grafisk profil kostar så är det små summor vi pratar om. Slå ut några tusen personer som jobbar på en kommun gånger en timme så krävs det inte så mycket för att spara hem kostnaden. Eller slå ut antalet kommunikationer en kommun gör per år i varje avdelning.

Nu vet jag inte vad som gjorts eller vad omfattningen är. Men bara så du får perspektiv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Naki:

Osäker, men får man tro https://sv.wikipedia.org/wiki/Sundsvalls_kommunvapen så skapades den 1988.

Det är ju inte speciellt lång tid. Ett tydligt tecken på att det där med att hänga med i design inte är så lyckat. Kommunvapnet är från 1937 och har anor från 1624 då dåvarande kungen undertecknade Sundsvall stads stadsrättigheter.

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tempel:

Det är ju inte speciellt lång tid. Ett tydligt tecken på att det där med att hänga med i design inte är så lyckat. Kommunvapnet är från 1937 och har anor från 1624 då dåvarande kungen undertecknade Sundsvall stads stadsrättigheter.

Tittar man på länken om Uppsala som @SadShark postade så var Uppsalas gamla logotyp från 1986 innan de påbörjade arbetet med att skaffade 'hamstern' 2015 så runt 30 år verkar vara vad som gäller.

Permalänk
Medlem

Komuner betalar alltid för mkt. Känner 3 knegare med eget som älskar komun jobb då INGEN har koll och man kan tjäna en fet hacka på extremt lite jobb. Det måste kontrolleras bättre.
För ett tag sen skickade ett par polska bolag faktura till min kommun på asfaltering på hundra tusentals kronor, tvisten var att dom inte ens varit här.
Finns en anledning till att kommuner går back när dom stör andras(våra) pengar omkring sig utan någon kontroll eller tanke.
Finns fler länder med liknande problem. Ett bolag i usa skickade brickor och muttrar i väldigt små mängder till militären. Dom tjänade knappt på detta till dom upptäckte att ingen kontrollerade frakt avgiften och att den var automatiserad. Ett par brickor för 5 cent med en frakt på 8000 dollar. Till slut gick dom för långt och slog in summor militären var tvungen att titta på då priset för reservdelar sköt i höjden.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem

Förstår jag rätt: Kommunen där du bor har lagt pengar på att låta en byrå ta fram en ny logga och tillhörande material. Du gillar varken att jobbet görs alls, eller resultatet. Och istället för att prata med de personer som bestämmer i kommunen eller kanske de kommunpolitiker du tror kan påverka det hela och förklara ditt missnöje så tycker du att kommunen ska "anmäla" firman som bara gjort det kommunen bett dem göra?

Permalänk
Medlem

Jag har inte läst alla inläggen i tråden, men ämnet dyker upp titt som tätt.

Det finns faktiskt en väldigt bra diskussion om detta från ett seminarium av The Futur. Länk till video: https://youtu.be/RKXZ7t_RiOE

Priset du som designer kan ta för en logotyp beror, enkelt uttryckt, till stor del på kunden. Om kunden är ett mikrobolag får de ett pris, men om kunden är en kommun får exakt samma logotyp ett mycket högre pris. Skälet är först och främst exponering.

Med det sagt är just offentlig verksamhet extra duktiga på att beställa dåliga designjobb. En simpel logotyp behöver inte vara samma som en dålig logotyp.

Jag kan t.ex. tycka att Göteborg inte borda ha betalat en dyr nota för att låta en konsult konstatera att bästa namnet för den nya arenan som ersatte Gamla Ullevi skulle kallas... Gamla Ullevi. Vilket innebär att arenan som egentligen heter Ullevi, men i folkmun kallas Nya Ullevi, egentligen är... Gamla Ullevi. Ja, som sagt. Can only happen in Gothenburg.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av serdyllon:

Jag har inte läst alla inläggen i tråden, men ämnet dyker upp titt som tätt.

Det finns faktiskt en väldigt bra diskussion om detta från ett seminarium av The Futur. Länk till video: https://youtu.be/RKXZ7t_RiOE

Priset du som designer kan ta för en logotyp beror, enkelt uttryckt, till stor del på kunden. Om kunden är ett mikrobolag får de ett pris, men om kunden är en kommun får exakt samma logotyp ett mycket högre pris. Skälet är först och främst exponering.

Med det sagt är just offentlig verksamhet extra duktiga på att beställa dåliga designjobb. En simpel logotyp behöver inte vara samma som en dålig logotyp.

Jag kan t.ex. tycka att Göteborg inte borda ha betalat en dyr nota för att låta en konsult konstatera att bästa namnet för den nya arenan som ersatte Gamla Ullevi skulle kallas... Gamla Ullevi. Vilket innebär att arenan som egentligen heter Ullevi, men i folkmun kallas Nya Ullevi, egentligen är... Gamla Ullevi. Ja, som sagt. Can only happen in Gothenburg.

Tillåt mig få introducera något som kommer göra alla svenska designbolag förbannade: gig-ekonomin. Antagningen att endast endast stora, ansedda och därmed driftdyra designbolag skulle kunna ta fram en logga i olika anpassningsbara utföranden. Vad jag menar är att det går att få exakt samma resultat, till och med bättre i vissa fall, genom att anlita via gig-ekonomin genom att sedan konsultera någon som har insikt i marknadsföring vilket är det viktigaste med hela loggan, inte hur mkt tid någon designer lade på det och älskar sitt eget visuella barn.

Hur många äldre känner ens till internetfrilanssidor som UpWork, Guru,gamla Elance, Fiverr, osv.? Bara för att det är gig-sidor utan några uppenbara kontor så betyder inte att man inte kan få högkvalitativa resultat där för en mycket billigare peng. En jämförelse jag har, vilket oxå kmr få många programmerare förbannade på mig nu, är att maffiga hemsidor med kompletta IT-lösningar går att köpa via gig istället för att man skall besöka ett dyrt och glassigt IT-kontor vars existens drar upp priset bara för att kunna betala sina månadsvisa kostnader.

Jag vill till sist säga att jag utgår från en internetfrilansperspektiv här, inte den vanliga synen på "företag med stort kontor, dussintals anställda". En intressant fråga är dock hur detta skulle påverka samhället om kommuner lejade ultändska frilansare eller utländska bolag för vissa saker bara för att det blir billigare men samtidigt likvärdiga resultat. Just nu blir det mer som om att svenska designbolag bara "cirkulerar runt skattepengar". Möjligen är det bättre än skattepengar lämnar landet via utländska leverantörer.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Tillåt mig få introducera något som kommer göra alla svenska designbolag förbannade: gig-ekonomin. Antagningen att endast endast stora, ansedda och därmed driftdyra designbolag skulle kunna ta fram en logga i olika anpassningsbara utföranden. Vad jag menar är att det går att få exakt samma resultat, till och med bättre i vissa fall, genom att anlita via gig-ekonomin genom att sedan konsultera någon som har insikt i marknadsföring vilket är det viktigaste med hela loggan, inte hur mkt tid någon designer lade på det och älskar sitt eget visuella barn.

Hur många äldre känner ens till internetfrilanssidor som UpWork, Guru,gamla Elance, Fiverr, osv.? Bara för att det är gig-sidor utan några uppenbara kontor så betyder inte att man inte kan få högkvalitativa resultat där för en mycket billigare peng. En jämförelse jag har, vilket oxå kmr få många programmerare förbannade på mig nu, är att maffiga hemsidor med kompletta IT-lösningar går att köpa via gig istället för att man skall besöka ett dyrt och glassigt IT-kontor vars existens drar upp priset bara för att kunna betala sina månadsvisa kostnader.

Jag vill till sist säga att jag utgår från en internetfrilansperspektiv här, inte den vanliga synen på "företag med stort kontor, dussintals anställda". En intressant fråga är dock hur detta skulle påverka samhället om kommuner lejade ultändska frilansare eller utländska bolag för vissa saker bara för att det blir billigare men samtidigt likvärdiga resultat. Just nu blir det mer som om att svenska designbolag bara "cirkulerar runt skattepengar". Möjligen är det bättre än skattepengar lämnar landet via utländska leverantörer.

Självklart går det att få fram en lika bra design från ett mikrobolag som från en stor designbyrå.

Skälet till att designbyråerna kan fakturera högre belopp har med flera olika faktorer att göra. När du sitter i en stor organisation och vill anta en ny grafisk profil så tar du inte in offerter från fiverr. Priset är inte det enda som väger in i beslutet, ofta är det inte ens det viktigaste (vilket de diskuterar i videon jag länkade i föregående inlägg).

På det planet skiljer sig egentligen inte offentlig sektor åt jämfört med näringslivets större bolag. Skall du lyckas landa den storleken av jobb som liten byrå eller enskild designer så får du vara jäkligt duktig på att nätverka, så att du får jobbet via ditt kontaktnät istället för på tidigare meriter.

Huruvida det är rätt eller fel går naturligtvis att diskutera. Jag kan förstå varför det är som det är. Utifrån ett skattebetalarperspektiv är priset högintressant, men å andra sidan kanske problemet inte är designen i sig utan att det skall omdesignas från första början? Det blir lite samma diskussion som med konst i det offentliga rummet. Satte man verkligen Borås på kartan genom att köpa in världens största och dyraste Pinocchio-staty? Kanske, men troligtvis inte. I regel finns det rimligtvis viktigare frågor att ägna sig åt än att omdana en kommuns eller regions grafiska profil vart fjärde år.

Politiker känner sig trygga med stora väletablerade företag som underleverantörer. Helst via en konstigt utformad direktupphandling, som alltid blir dyrare på slutraden än om jobbet hade utförts utan att ha upphandlats. Stör man sig på slösaktigt spenderande av skattemedel finns det gott om exempel att uppröra sig över. Jag tar hellre en ful logotyp som i varje fall skapat arbetstillfälle för en eller flera designers än ett Kamelcenter.

Permalänk
Medlem

@AplAy: Är det "Gig-ekonomi" du håller på med i en av dina andra trådar? Där du behöver ha juridisk hjälp bland annat för att du inte klarar av att reda ut det juridiska eller avtalsmässiga? Där har du en anledning till att en kommun t.ex inte vill ha med en massa "små-konsulter" att göra utan de anser, med rätta, att det är bättre att betala lite mer och slippa hantera eventuella haverier. Sedan verkar du fortfarande inte riktigt förstått att det är kanske lite mer komplext att bara slänga ur sig en logotyp och sedan ändra storlek på den och sedan klistra in den i en massa mallar. Men en dag så kommer du kanske också komma i en sådan situation där du får lite mer kunskap om hur större projekt måste skötas. Sedan så vet varken du eller jag om det är dyrt för det som utförts. För vi vet inte vad som beställts och vilket arbete som har lagts ner. Du tror att det bara är en logotyp som tagits fram. Det är vad du tror eller har du beställningsunderlaget?

Permalänk
Medlem

Ingen vet väl vad design kostar........ eller Apple vet och tar betalt därefter så kanske personen kollat på dom. Nike betalade väl 50 $ för sin logga om jag inte minns fel vilket kanske var överpris då i och för sig. Men svårt när ingen vet hur lång tid det tar eller hur mycket det ska kosta inom kommunen. Mycket i samhället som kostar väldigt mycket mer än vad det borde.

Visa signatur

Här sitter jag och känner in rummet och spelar dataspel.

Permalänk
Avstängd

@ToddTheOdd: Jag vet givetvis inte exakt vad mer som eventuellt beställdes än loggan. Samtidigt bibehåller jag min uppfattning om att en logga är inte något komplicerat tekniskt talat om än konstnärligt. Även saker som storleks- och färganpassning av loggan till olika utföranden som broschyrer, affischer, ny skylt vid kommunhuset är inget som skall uppnå dessa nivåer. Överfakturering är ordet jag kvarstår vid.

Och nej, detta är helt icke-relaterat till den tråden. Fast även där du ser du exempel på hur vissa företag kan påstå "hur mycket pengar ni kommer tjäna på om ni köper vår tjänst redan nu". Anta att designbolaget snackade i nattmössan om att, "ett militäriskt teckensnitt i loggan kommer locka till sig fler turister än ert näringsliv kommer att kunna klara av!".

Det ska väl vara att förarbetet för att ta fram rätt "känsla" inför logotypen kostade. I sådana fall har designbolaget en extrem hög inkompetens beträffande marknadsföringen eftersom bilden/loggan inte gick hem hos majoritetens hons kommunens invånare. Men ja, inte så att mitt "gnäll" eller någon annans gnäll kommer att få tillbaka kommunen pengarna.

Helt enkelt tråkigt, imho. Hade räckt med 100 lax för en logotyp med alla dess kompatibla utföranden i praktiken.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Avstängd
Skrivet av BooliBoo:

Ingen vet väl vad design kostar........ eller Apple vet och tar betalt därefter så kanske personen kollat på dom. Nike betalade väl 50 $ för sin logga om jag inte minns fel vilket kanske var överpris då i och för sig. Men svårt när ingen vet hur lång tid det tar eller hur mycket det ska kosta inom kommunen. Mycket i samhället som kostar väldigt mycket mer än vad det borde.

Menar du verkligen 50 $ eller menade du 50K $?

Kom ihåg att logotyper bara påminner om "löftet" som varumärket/företaget levererar vid konsumtion. Du kan ha världens coolaste, mest påkostade logga men ändå ge ett "löfte" om att kunden får magsjuka när de konsumerar produkten/tjänsten.

Kommuner och alldeles för många privatpersoner har fått det hela om bakfoten med "branding", särskilt den visuella biten som logotyper. Rampljuset riktas på fel ställe. Detta faktum utnyttjar designbolag.

Och nu kanske många tror att jag avskyr grafiska designers. Tvärtom: jag tittar på mkt, ehum, rule34, med förutsägbara resultat, så jag har full respekt åt folk som använder sina konstnärliga kunskaper på rätt sätt!

Jag älskar oxå grafiska designers som har ett skarpt öga för UX för maximal påverkan. Sådant hade kommunen haft nytta av för att få möjliga turister att vilja utforska mer av staden istället för att skrämmas av den militäriska loggan nu.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Avstängd
Skrivet av serdyllon:

Självklart går det att få fram en lika bra design från ett mikrobolag som från en stor designbyrå.

Skälet till att designbyråerna kan fakturera högre belopp har med flera olika faktorer att göra. När du sitter i en stor organisation och vill anta en ny grafisk profil så tar du inte in offerter från fiverr. Priset är inte det enda som väger in i beslutet, ofta är det inte ens det viktigaste (vilket de diskuterar i videon jag länkade i föregående inlägg).

På det planet skiljer sig egentligen inte offentlig sektor åt jämfört med näringslivets större bolag. Skall du lyckas landa den storleken av jobb som liten byrå eller enskild designer så får du vara jäkligt duktig på att nätverka, så att du får jobbet via ditt kontaktnät istället för på tidigare meriter.

Huruvida det är rätt eller fel går naturligtvis att diskutera. Jag kan förstå varför det är som det är. Utifrån ett skattebetalarperspektiv är priset högintressant, men å andra sidan kanske problemet inte är designen i sig utan att det skall omdesignas från första början? Det blir lite samma diskussion som med konst i det offentliga rummet. Satte man verkligen Borås på kartan genom att köpa in världens största och dyraste Pinocchio-staty? Kanske, men troligtvis inte. I regel finns det rimligtvis viktigare frågor att ägna sig åt än att omdana en kommuns eller regions grafiska profil vart fjärde år.

Politiker känner sig trygga med stora väletablerade företag som underleverantörer. Helst via en konstigt utformad direktupphandling, som alltid blir dyrare på slutraden än om jobbet hade utförts utan att ha upphandlats. Stör man sig på slösaktigt spenderande av skattemedel finns det gott om exempel att uppröra sig över. Jag tar hellre en ful logotyp som i varje fall skapat arbetstillfälle för en eller flera designers än ett Kamelcenter.

Logotyper är inte ett sätt att locka till sig turister och få mer klirr i den lokala statskassan utöver vad pappa staten fördelar i budgetten. Det hela var och är en värdelös ROI med andra ord. Kommuner skall inte direkt skapa arbetstillfällen, sådant gör privatföretag, annars hade alla jobbat kommunalt redan! Möjligen att kommuner skapar goda förutsättningar för privatföretag att etablera sig här.

Sundsvall håller ju på att bli mer intressant nu än Wuholm, Wuborg, och Malmwu!

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Menar du verkligen 50 $ eller menade du 50K $?

Kom ihåg att logotyper bara påminner om "löftet" som varumärket/företaget levererar vid konsumtion. Du kan ha världens coolaste, mest påkostade logga men ändå ge ett "löfte" om att kunden får magsjuka när de konsumerar produkten/tjänsten.

Kommuner och alldeles för många privatpersoner har fått det hela om bakfoten med "branding", särskilt den visuella biten som logotyper. Rampljuset riktas på fel ställe. Detta faktum utnyttjar designbolag.

Och nu kanske många tror att jag avskyr grafiska designers. Tvärtom: jag tittar på mkt, ehum, rule34, med förutsägbara resultat, så jag har full respekt åt folk som använder sina konstnärliga kunskaper på rätt sätt!

Jag älskar oxå grafiska designers som har ett skarpt öga för UX för maximal påverkan. Sådant hade kommunen haft nytta av för att få möjliga turister att vilja utforska mer av staden istället för att skrämmas av den militäriska loggan nu.

50$, har för mig det var en student som studerade design som gjorde den. Var ju dock längesedan så dessa 50$ kanske är 500$ idag men billigt om man ser hur märket är värderat idag. 😊

Visa signatur

Här sitter jag och känner in rummet och spelar dataspel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Tillåt mig få introducera något som kommer göra alla svenska designbolag förbannade: gig-ekonomin. Antagningen att endast endast stora, ansedda och därmed driftdyra designbolag skulle kunna ta fram en logga i olika anpassningsbara utföranden. Vad jag menar är att det går att få exakt samma resultat, till och med bättre i vissa fall, genom att anlita via gig-ekonomin genom att sedan konsultera någon som har insikt i marknadsföring vilket är det viktigaste med hela loggan, inte hur mkt tid någon designer lade på det och älskar sitt eget visuella barn.

Hur många äldre känner ens till internetfrilanssidor som UpWork, Guru,gamla Elance, Fiverr, osv.? Bara för att det är gig-sidor utan några uppenbara kontor så betyder inte att man inte kan få högkvalitativa resultat där för en mycket billigare peng. En jämförelse jag har, vilket oxå kmr få många programmerare förbannade på mig nu, är att maffiga hemsidor med kompletta IT-lösningar går att köpa via gig istället för att man skall besöka ett dyrt och glassigt IT-kontor vars existens drar upp priset bara för att kunna betala sina månadsvisa kostnader.

Jag vill till sist säga att jag utgår från en internetfrilansperspektiv här, inte den vanliga synen på "företag med stort kontor, dussintals anställda". En intressant fråga är dock hur detta skulle påverka samhället om kommuner lejade ultändska frilansare eller utländska bolag för vissa saker bara för att det blir billigare men samtidigt likvärdiga resultat. Just nu blir det mer som om att svenska designbolag bara "cirkulerar runt skattepengar". Möjligen är det bättre än skattepengar lämnar landet via utländska leverantörer.

Vill tillägga att kommuner är oftast uppbundna av avtal vilka firmor dom får anlita.

Visa signatur

En trött jäkel.

Permalänk

2.4 mille är en piss i rymden, gissa vad det kostade att re-branda televerket till Telia på 90-talet

160 Miljoner..

.
Visa signatur

Ryzen 5 3600|Asus X-470|32Gb DDR4|Asus 2060 Super
Ryzen 5 3600|ASRock B-450 itx|32Gb DDR4|2060FE
2xE5-2630v3|DL360G9|256Gb|8Tb|Server 2019|4 Windows 10 & 11 VM |
NES|SNES|N64|Wii|Switch|PsOne|PS1|PS2|PS3|PS4|PS5|Xbox|Xbox360s|Xbox One X|Xbox Series X|

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

@ToddTheOdd: Jag vet givetvis inte exakt vad mer som eventuellt beställdes än loggan. Samtidigt bibehåller jag min uppfattning om att en logga är inte något komplicerat tekniskt talat om än konstnärligt. Även saker som storleks- och färganpassning av loggan till olika utföranden som broschyrer, affischer, ny skylt vid kommunhuset är inget som skall uppnå dessa nivåer. Överfakturering är ordet jag kvarstår vid.

Och nej, detta är helt icke-relaterat till den tråden. Fast även där du ser du exempel på hur vissa företag kan påstå "hur mycket pengar ni kommer tjäna på om ni köper vår tjänst redan nu". Anta att designbolaget snackade i nattmössan om att, "ett militäriskt teckensnitt i loggan kommer locka till sig fler turister än ert näringsliv kommer att kunna klara av!".

Det ska väl vara att förarbetet för att ta fram rätt "känsla" inför logotypen kostade. I sådana fall har designbolaget en extrem hög inkompetens beträffande marknadsföringen eftersom bilden/loggan inte gick hem hos majoritetens hons kommunens invånare. Men ja, inte så att mitt "gnäll" eller någon annans gnäll kommer att få tillbaka kommunen pengarna.

Helt enkelt tråkigt, imho. Hade räckt med 100 lax för en logotyp med alla dess kompatibla utföranden i praktiken.

Jag förstår att du inte vill lyssna och ta till dig informationen men du kan inte påstå att något är överfakturerat när du inte vet vad de har fakturerat för. De kanske har laget ner 20 000 mantimmar under dessa år? Är det fortfarande överfakturerat då? Jag förstår att du inte tycker om den nya loggan men lägger ner din tid på vettigare saker. Kanske läsa på om avtal?

Permalänk
Medlem

Varför behöver en kommun en ny logga? Gick den gamla sönder?

Permalänk

Det är nog en hel del andra kostnader runt det hela, varumärks skydd t ex.
Jag är absolut inte insatt i sådant mer än att ett företag jag jobbade på var garanterat ensam med sitt namn i 30 år, ledningen ville förnya skylten på väggen med en logga, det var bara ett namn under 30 åren.

Det skulle kosta lite över 100k och skyltar i 5 olika länder.. Snåla in på summan och anlitade bara en reklambyrå.
3 år senare när man googlar på namnet så kommer man till fel "firma", snarlikt logga och samma namn.

Original företaget har 900 pers anställda, legotillverkning i metall och kopian är det bara en person som snickrar ihop utedass i princip.

Gissa om en av företagen har svårt att få nya kunder

Visa signatur

Kebabrulle

Desktop = AMD A10-6800K, 8GB, AMD R9 290 4GB

Permalänk
Rekordmedlem

Kommuners logotyp brukar vara ganska strikt och historiskt förankrad via symboler och man brukar vara "sparsam" med ändringar av den.

Däremot kan man ju ha en annan symbol som används "friare" till annat än sidhuvud på "myndighetsmaterial". Tex

(Ingen ide att försöka besöka mässan för den är inställd så att ingen ska bli sjuk.)
Den grafiska profilen är ett politiskt beslut som kommunstyrelsen har fattat och det är tillgängligt som allmän handling om man vill läsa hur det gått till.

Nya Grästorps-tröjan är här!

Politikerna har ganska stora friheter så länge de inte bryter mot lagen och tanken är att man ska visa sina åsikter om dem när det är val.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Vi kanske kan ta in mer fakta?

Vad är den totala kostnaden?

– Totalt handlar det om konsultkostnader på 2 240 000 kronor sedan 2017. Själva arbetet med att ta fram logotypen, färger, typsnitt och mönster har kostat 260 000 kronor. Resten är kostnader för det strategiska varumärkesarbetet inklusive delasundsvall.se, säger Johanna Åkerlund.

Sedan tillkommer interna utgifter. Vad handlar det om?

– Varumärkesutveckling är inget projekt utan löpande verksamhet. Den årliga budgeten ligger på 500 000 kronor.

https://www.st.nu/artikel/har-ar-sundsvalls-nya-varumarke-och...

Visa signatur

Gaming: MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI | AMD Ryzen 9 5900X | ASUS TUF GeForce RTX 3080 10GB | Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3200 MHz | Corsair RM850x V2 | Sabrent 2TB Rocket Nvme PCIe 4.0 | FD Define S | LG 27GP850 | LG 48C1

Permalänk
Skrivet av mrqaffe:

Nya Grästorps-tröjan är här!
https://www.grastorp.se/images/18.35acb71e16e74293da11fba/1574335623025/t-shirt%20nyhet%20webb.png

Politikerna har ganska stora friheter så länge de inte bryter mot lagen och tanken är att man ska visa sina åsikter om dem när det är val.

Jag vill ha en sån t-shirt! Måste kolla om det går att köpa

Visa signatur

Ryzen 5 3600|Asus X-470|32Gb DDR4|Asus 2060 Super
Ryzen 5 3600|ASRock B-450 itx|32Gb DDR4|2060FE
2xE5-2630v3|DL360G9|256Gb|8Tb|Server 2019|4 Windows 10 & 11 VM |
NES|SNES|N64|Wii|Switch|PsOne|PS1|PS2|PS3|PS4|PS5|Xbox|Xbox360s|Xbox One X|Xbox Series X|