Kaffeclockers -- Allt för din perfekta kopp

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lidodido:

Tror att man brukar kunna använda begreppet knivar om själva malverket, än om de snarare krossar än skär. Vet inte vad man säger annars, konor? Skivor? Känns som en marknadsföringsgrej som gått lite för långt. Skulle vilja se den som lyckas tillverka en handvevad knivkvarn

Malskivor på svenska, antingen koniska eller platta. Läste på tillverkarens hemsida och det står "burrs" vilket är malskivor. Någon på bagaren och kocken som inte fixade översättningen kanske.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GLaDER:

Jag har gjort mig av med kaffebryggare och kör numera Chemex (10-koppars) när det bjuds på fler än tre koppar. Billigare, och man får pour-over-kvalitén i alla fall jag eftersträvar.

Jag har varit bra sugen på en sådan också, hushållet efterfrågar dock en kaffebryggare för bekvämlighetens skull, men tror att vi i framtiden också slår till på en större Chemex Tack för tipset!

Skrivet av [SH]:

Moccamaster vinner på livslängd. De är ruskigt bra och är du inte kaffekonnäsör märker du troligen igen skillnad på kaffet. Vill du ha bästa möjliga kaffe ur en vanlig bryggare skulle jag tro att Sage the Precision Brewer är ett bra val.

Billigare så länge du inte kör med pappersfilter alternativt inte räknar på den kostnaden... Sedan kan jag ändå tycka att resultatet är värd filterkostnaden.

Skrivet av Lidodido:

Det finns nog många bryggare som brygger lika bra som Moccamaster. Tittade själv länge på Wilfas dyrare varianter som jag skulle tro brygger bättre (möjlighet att reglera utloppet kan göra stor skillnad vid bryggning av få koppar). Ogillade precis som du alla lösa plastdetaljer på Moccamaster och tyckte den verkade rapplig att hantera.

Till slut blev det dock en Moccamaster och jag är helnöjd. Anledningen blev att allt går att byta ut och reparera. En ny kanna kostar ca 200kr om den pajar, och kommer gå att köpa i alla evigheter, t.ex. Allt som kan behöva rengöras går att ta lös och är enkelt konstruerat, och man lär sig fort hur man plockar isär och lägger tillbaka rätt sak på rätt plats vid bryggning.

Allt bara funkar. Droppstoppet sluter verkligen helt tätt, allt är robust byggt, den är snygg, brygger mycket snabbt och nästintill knäpptyst (inget sörplande och puttrande här inte!) och den brygger lika bra varje gång.

Ska tillägga att jag bara brygger med den när det ska bjudas, vilket det är rätt lite av under pandemin. Kan ju hända att man blir mer förlåtande till plastdetaljerna när den inte används tre gånger per dag.

Tack för tipsen och input, det gjorde att jag till slut valde en Moccamaster (verkar lätt att få tag i reservdelar, lång garanti och att den är lite trevlig att ha framme). Powers påskdeal på 1800 kr för en med alla funktioner verkade bra vad jag förstod, så slog till på den. De verkar dock vara de enda som säljer KBGC873 AO, det måste vara föregående års modell eller något? Den verkar vara identiskt med KBGC982 AO, som har betydligt fler återförsäljare, men har inte kunnat hitta något om detta på nätet. Har i alla fall mailat tillverkaren och frågat vad det är för skillnad. Kan återkomma med svar, om ni andra inte redan vet det och vill veta!

Permalänk

Hallå. Jag har sökt ett tag efter en ersättare till moccamasters runda filterhållare, den som sitter på ett stativ och alltså inte direkt på kannan.
Det jag söker är en filterhållare som inte är i plast. Någon som kan tänka sig prova med vad ni har hemma? Eller kanske har funnit?
Osäker på om jag ställt frågan innan, eller bara bara sökt Ifall jag upprepar mig.
Mvh

Visa signatur

#nul

Permalänk
Medlem

En polare till mig sa en kväll: "Jag gillar rosteri R's brasilianska kaffesort K. Undra vad mer det finns för brasilianska kaffen att välja bland hos alla Sveriges mikrorosterier?"

Det blev startskottet för mitt senaste hobbyprojekt: kaffefiltret.se, en hemsida som aggregerar Sveriges specialkaffeutbud och gör det möjligt att filtrera på (just nu) rosteri och ursprung.

Sidan är byggd (och underhålls) på min fritid och är mitt sätt att kombinera två av mina största intressen: Kaffe och mjukvaruutveckling. I nuläget finns fem rosterier representerade på sidan och jag har fått tillåtelse av ytterligare sex att publicera information om deras kaffen. Ha överseende med att jag inte på något vis är webdesigner och sidan är ful -- jag vet. 🤨

Förhoppningsvis finns det fler än jag och min vän som är intresserade av -- men inte har stenkoll på -- specialkaffeutbudet i Sverige. Min förhoppning är att kaffefiltret.se ska hjälpa personer att hitta sitt nästa favoritkaffe.

De tre delarna som utgör kaffefiltret.se finns på GitHub. Om du har förslag på nya coola features du skulle vilja se på sidan skulle jag bli superglad om du ville dela med dig. Antingen här inunder, men allra helst direkt på GitHub (länk till issue trackern för hemsidan).

God Kopp ☕

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk

Hallå!

Efter att ha köpt en Wilfa-kvarn hittade jag på rekommendation snabbt "tyvärr" rätt kaffe.
Nu kan jag inte dricka något annat... Till och med när jag köper "finbönor" från Johan & Nyström och liknande aktörer så finner jag INGET som är den överlägsen. Det är i mitt tycke den optimala mörkrosten för oss som är uppvuxen på just mörkt bryggkaffe. DOCK! Här har man lyckats trolla bort all oangenäm syra eller beska. Svart(rost)magi?

Det är ju såklart ett angenämt problem ska sägas men man är ju som man är. Man kan inte låta bli att tänka på att det kanske finns något annat någonstans...?

Så clockers-vänner, några tips på något som är snarlikt men "bättre" än Kahls "Expressionist"?
PULPED NATURAL CERRADO
NATURAL CERRADO
COLOMBIA HUILA
INDIEN MONSUN MALABAR
NICARAGUA BOACO

Permalänk
Medlem
Skrivet av GLaDER:

En polare till mig sa en kväll: "Jag gillar rosteri R's brasilianska kaffesort K. Undra vad mer det finns för brasilianska kaffen att välja bland hos alla Sveriges mikrorosterier?"

Det blev startskottet för mitt senaste hobbyprojekt: kaffefiltret.se, en hemsida som aggregerar Sveriges specialkaffeutbud och gör det möjligt att filtrera på (just nu) rosteri och ursprung.

https://i.imgur.com/rGPb1KI.png

Sidan är byggd (och underhålls) på min fritid och är mitt sätt att kombinera två av mina största intressen: Kaffe och mjukvaruutveckling. I nuläget finns fem rosterier representerade på sidan och jag har fått tillåtelse av ytterligare sex att publicera information om deras kaffen. Ha överseende med att jag inte på något vis är webdesigner och sidan är ful -- jag vet. 🤨

Förhoppningsvis finns det fler än jag och min vän som är intresserade av -- men inte har stenkoll på -- specialkaffeutbudet i Sverige. Min förhoppning är att kaffefiltret.se ska hjälpa personer att hitta sitt nästa favoritkaffe.

De tre delarna som utgör kaffefiltret.se finns på GitHub. Om du har förslag på nya coola features du skulle vilja se på sidan skulle jag bli superglad om du ville dela med dig. Antingen här inunder, men allra helst direkt på GitHub (länk till issue trackern för hemsidan).

God Kopp ☕

Trevlig sida. Filtrering på rostningsgraden skulle vara trevligt, mörkt, mellan, ljust...

Permalänk
Medlem

Idag blir det att investera i en Aeropress till jobbet. Maskinkaffet går inte dricka längre då det blir så gammalt mellan påfyllningarna då så få dricker kaffe om dagarna, så nu måste jag lösa det själv.

Ni som kör Aeropress, kör ni inverted eller vanliga metoden? Någon som kör på jobbet och tycker det fungerar bra?

Permalänk
Medlem

Hade tänkt köpa mig en kvarn och vill inte spendera på tok för mycket, har fastnat för Wilfas WSCG-2 och inte den efterföljande svarta modellen som jag förstår folk har problem med att kaffet blir lätt statiskt laddat?
Nån här inne som använder den och kan ge synpunkter? Finns det andra, inte alltför dyra, alternativ runt säg 1000-lappen?

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem
Skrivet av RVX:

Hade tänkt köpa mig en kvarn och vill inte spendera på tok för mycket, har fastnat för Wilfas WSCG-2 och inte den efterföljande svarta modellen som jag förstår folk har problem med att kaffet blir lätt statiskt laddat?
Nån här inne som använder den och kan ge synpunkter? Finns det andra, inte alltför dyra, alternativ runt säg 1000-lappen?

Jag har kört Bodum i ca 2 år och varit nöjd (har inget att jämföra med dock) men kaffet blir laddat. Jag har löst det genom att använda ett rostfritt mått (deciliter mått) som jag ställer på diskbänken och sen har jag i ca 2-3 droppar vatten innan jag maler det så slipper man att det hamnar precis överallt. Man får dock vara försiktig och inte ta mer vatten för risken finns att det geggar ihop kvarnen och sen har man en roligt halvtimmmes rengöring. Brukar alltid hända när man är som tröttast också.

https://www.bodum.com/se/en/11750-01euro-bistro

Permalänk
Medlem
Skrivet av RVX:

Hade tänkt köpa mig en kvarn och vill inte spendera på tok för mycket, har fastnat för Wilfas WSCG-2 och inte den efterföljande svarta modellen som jag förstår folk har problem med att kaffet blir lätt statiskt laddat?
Nån här inne som använder den och kan ge synpunkter? Finns det andra, inte alltför dyra, alternativ runt säg 1000-lappen?

Som jag har förstått det har den svarta modellen mindre problem med staticiteten. Har själv haft WSCG-2 och var nöjd med den, men bytte då jag inte tyckte malningskvalitén höll måttet för Chemex-bryggning.

Detta visade sig bero på att metallringen för den övre malskivan hade vridit sig i plastinfästningen så den satt lite snett. Den hade gjort det för att kvarnen inte klarar för hårda och kompakta bönor som man ofta får när man köper specialkaffe. Tror svarta modellen klarar detta bättre då den har en mer långsamt roterande motor. Ringen gick vrida tillbaka i läge och skulle säkert gå att limma fast för att förstärka, men då hade jag redan fått en ny ring på goodwill från Wilfa, köpt en Wilfa Uniform och fått en köpare på min gamla kvarn.

Ska du ha nåt bättre måste du nog köpa en handkvarn, så där är det värt att fundera om du vill mala till en kanna på 8 koppar eller om du kommer brygga en kopp åt gången och vill ha bästa tänkbara kvalité när du gör det. Skulle titta på en 1zpresso handkvarn om budgeten är 1000kr och du kan leva med att bara mala små volymer i stöten, men det beror ju på hur man dricker sitt kaffe. Valde elkvarn själv just för att kunna göra 8 koppar när vi har gäster utan att behöva mala i flera omgångar och få ett fyspass.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Baxtex:

Jag har kört Bodum i ca 2 år och varit nöjd (har inget att jämföra med dock) men kaffet blir laddat. Jag har löst det genom att använda ett rostfritt mått (deciliter mått) som jag ställer på diskbänken och sen har jag i ca 2-3 droppar vatten innan jag maler det så slipper man att det hamnar precis överallt. Man får dock vara försiktig och inte ta mer vatten för risken finns att det geggar ihop kvarnen och sen har man en roligt halvtimmmes rengöring. Brukar alltid hända när man är som tröttast också.

https://www.bodum.com/se/en/11750-01euro-bistro

Tack! Ska kicka in den

Skrivet av Lidodido:

Som jag har förstått det har den svarta modellen mindre problem med staticiteten. Har själv haft WSCG-2 och var nöjd med den, men bytte då jag inte tyckte malningskvalitén höll måttet för Chemex-bryggning.

Detta visade sig bero på att metallringen för den övre malskivan hade vridit sig i plastinfästningen så den satt lite snett. Den hade gjort det för att kvarnen inte klarar för hårda och kompakta bönor som man ofta får när man köper specialkaffe. Tror svarta modellen klarar detta bättre då den har en mer långsamt roterande motor. Ringen gick vrida tillbaka i läge och skulle säkert gå att limma fast för att förstärka, men då hade jag redan fått en ny ring på goodwill från Wilfa, köpt en Wilfa Uniform och fått en köpare på min gamla kvarn.

Ska du ha nåt bättre måste du nog köpa en handkvarn, så där är det värt att fundera om du vill mala till en kanna på 8 koppar eller om du kommer brygga en kopp åt gången och vill ha bästa tänkbara kvalité när du gör det. Skulle titta på en 1zpresso handkvarn om budgeten är 1000kr och du kan leva med att bara mala små volymer i stöten, men det beror ju på hur man dricker sitt kaffe. Valde elkvarn själv just för att kunna göra 8 koppar när vi har gäster utan att behöva mala i flera omgångar och få ett fyspass.

Ah ok, hade hört att den var värre men då måste jag ha missat nåt.
Tack för tipsen

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lidodido:

Ni som kör Aeropress, kör ni inverted eller vanliga metoden?

Sällan jag använder den, men kör på inverted för det är lättare helt enkelt. Enda trasslet är att se till att man verkligen har rätt sida upp, sen kan man ta sin tid och brygga i lugn och ro utan att bedröva sig över hur mycket vatten som glider igenom mer eller mindre obryggt osv. Slut-flippen med inverted har aldrig varit ett problem imo.

Edit: https://youtu.be/jBXm8fCWdo8?t=785

Visa signatur

"Some poor, phoneless fool is probably sitting next to a waterfall somewhere, totally unaware of how angry and scared he's supposed to be." - Duncan Trussell

Permalänk
Medlem
Skrivet av RVX:

Tack! Ska kicka in den

Ah ok, hade hört att den var värre men då måste jag ha missat nåt.
Tack för tipsen

Jag kan dock ha fel om detta så ta inte mitt ord på det, tror båda har en del problem oavsett. Ett alternativ är ju Baratza Encore men den är nog lite dyrare.

Skrivet av gibbon_:

Sällan jag använder den, men kör på inverted för det är lättare helt enkelt. Enda trasslet är att se till att man verkligen har rätt sida upp, sen kan man ta sin tid och brygga i lugn och ro utan att bedröva sig över hur mycket vatten som glider igenom mer eller mindre obryggt osv. Slut-flippen med inverted har aldrig varit ett problem imo.

Edit: https://youtu.be/jBXm8fCWdo8?t=785

Klart Hoffman har svaret... Får testa mig fram, tänkte försöka ta te-vatten från kaffeautomaten och då måste jag hålla Aeropressen lutande för att få in den under vattenutloppet, och därför tänkte jag att inverterade metoden skulle vara bättre (slipper hålla stora delen och en kopp under för att det kan rinna igenom, samtidigt som jag trycker igång vattnet) men vi får se när jag har den i handen och kan testa.

Enklast kanske är att ta vattnet i muggen, direkt dumpa över till AP:n (och tappa lite temperatur, men får vara snabb och extrahera lite längre) och sen pressa igenom, och då måste jag ju nästan köra inverterat eftersom det annars kommer börja sippra igenom filtret.

Börjar undra om inte en Clever Dripper hade varit smidigare men Aeropressen verkar tillföra mer till kaffenörderiet än att bara köpa ännu en pour over-variant.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lidodido:

Jag kan dock ha fel om detta så ta inte mitt ord på det, tror båda har en del problem oavsett. Ett alternativ är ju Baratza Encore men den är nog lite dyrare.

Tack ändå för svaret och tipsen 🙂

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lidodido:

Enklast kanske är att ta vattnet i muggen, direkt dumpa över till AP:n (och tappa lite temperatur, men får vara snabb och extrahera lite längre) och sen pressa igenom, och då måste jag ju nästan köra inverterat eftersom det annars kommer börja sippra igenom filtret.

Börjar undra om inte en Clever Dripper hade varit smidigare men Aeropressen verkar tillföra mer till kaffenörderiet än att bara köpa ännu en pour over-variant.

Klicka vidare till 9. Preheating and brew temperature, där pratar han om att vissa föredrar lägre temp ändå. Men ja oavsett låter det väldigt omständigt. Jag hade nog kört på en french press om jag endast kunde få varmvatten ur en maskin på det viset. Har du inte ägt en aeropress tidigare så är det väl kul för nörderiet som du säger, men är du inte helt såld på aero-sekten redan så märker du nog snart att det är en ganska medioker och "gimicky" pryl i slutändan.

Visa signatur

"Some poor, phoneless fool is probably sitting next to a waterfall somewhere, totally unaware of how angry and scared he's supposed to be." - Duncan Trussell

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lidodido:

Jag kan dock ha fel om detta så ta inte mitt ord på det, tror båda har en del problem oavsett. Ett alternativ är ju Baratza Encore men den är nog lite dyrare.

Baratza Encore såg intressant ut...tills priset som nog är aningen för blodigt. Känner på mig att dessa inte går ner i pris särskilt ofta. Eller? Får se vart det landar.

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lidodido:

Klart Hoffman har svaret... Får testa mig fram, tänkte försöka ta te-vatten från kaffeautomaten och då måste jag hålla Aeropressen lutande för att få in den under vattenutloppet, och därför tänkte jag att inverterade metoden skulle vara bättre (slipper hålla stora delen och en kopp under för att det kan rinna igenom, samtidigt som jag trycker igång vattnet) men vi får se när jag har den i handen och kan testa.

29 spänn gav jag för en vattenkokare på Rusta, var inte dumsnål och skålla dig själv nu!

Visa signatur

Gaming: 5800x, 32Gb Dual Rank B-Die 3800MHz 16-16-16-32, RTX4080S
Desktop: 4750G, 32Gb 3200MHz, A300 DeskMini Hotrod
På huvudet: ZMF Auteur & Verité closed, Feliks Echo 2, Topping E30

Permalänk
Medlem
Skrivet av gibbon_:

Klicka vidare till 9. Preheating and brew temperature, där pratar han om att vissa föredrar lägre temp ändå. Men ja oavsett låter det väldigt omständigt. Jag hade nog kört på en french press om jag endast kunde få varmvatten ur en maskin på det viset. Har du inte ägt en aeropress tidigare så är det väl kul för nörderiet som du säger, men är du inte helt såld på aero-sekten redan så märker du nog snart att det är en ganska medioker och "gimicky" pryl i slutändan.

Ska kika det, brukar ju själv brygga på 94 grader i V60:n hemma (snarare än kokande som Hoffman själv brukar framhäva som det bästa) och tycker framförallt mellanrost eller mörkare gör sig bra på lägre temperaturer. Får prova hur jag enklast och säkrast kan få över te-vattnet till AP:n helt enkelt!

Är säkert en gimmick-pryl på sätt och vis, men det som verkar lovande är hur förlåtande den är för malningsgrad, temperatur, extraktionstid osv. Passar verkligen bra då man är på jobbet och inte har Brewistan och all tid i världen.

Skrivet av RVX:

Baratza Encore såg intressant ut...tills priset som nog är aningen för blodigt. Känner på mig att dessa inte går ner i pris särskilt ofta. Eller? Får se vart det landar.

Kolla prishistoriken på Prisjakt så får du svaret. Tvivlar på att den går ner i pris så ofta. En annan fördel med Wilfa är att du har supporten i Europa medans Baratza ju är ett amerikanskt företag. Många amerikanare rekommenderar Baratza om du läser runt på forum, men då är det utifrån att den är mer tillgänglig, billigare och har bättre service just i USA. Tvärtom för Wilfa. Båda kvarnar är bra och är nog rätt jämna, förutom Wilfas staticitet just.

Skrivet av jockos:

29 spänn gav jag för en vattenkokare på Rusta, var inte dumsnål och skålla dig själv nu!

Har en på kontoret redan, men då ska den fram och koka upp vilket ger fler steg på fikarasten vilket var min tanke att undvika. Ska se hur jag säkrast får över vattnet till den, annars är vattenkokaren plan B! En Clever dripper hade så klart varit säkrare då man enkelt får in den under utloppet...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lidodido:

Kolla prishistoriken på Prisjakt så får du svaret. Tvivlar på att den går ner i pris så ofta. En annan fördel med Wilfa är att du har supporten i Europa medans Baratza ju är ett amerikanskt företag. Många amerikanare rekommenderar Baratza om du läser runt på forum, men då är det utifrån att den är mer tillgänglig, billigare och har bättre service just i USA. Tvärtom för Wilfa. Båda kvarnar är bra och är nog rätt jämna, förutom Wilfas staticitet just.

Just det, tänkte inte ens på supportbiten. Norskt vs Amerikanskt.
Lutar åt Wilfa pga priset, får se vilken det blir.

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Avstängd

ICA Snabbkaffe är sann perfektion.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lidodido:

Ni som kör Aeropress, kör ni inverted eller vanliga metoden? Någon som kör på jobbet och tycker det fungerar bra?

Jag kör som Hoffman förordar. Tycker det är en extremt okomplicerad metod som ger väldigt bra resultat!

Skrivet av RVX:

Hade tänkt köpa mig en kvarn och vill inte spendera på tok för mycket, har fastnat för Wilfas WSCG-2 och inte den efterföljande svarta modellen som jag förstår folk har problem med att kaffet blir lätt statiskt laddat?

Jag tror inte att endera av de modeller du väljer kommer ge mindre statiskt kaffe. Det är plast hela vägen och det som skiljer WSCG-2 från Svart (om jag förstått det rätt) är framförallt färg och motorstyrka. Svart har en starkare motor.

Det är svårt att hitta bra kvarnar runt tusenlappen.

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Medlem
Skrivet av GLaDER:

Jag kör som Hoffman förordar. Tycker det är en extremt okomplicerad metod som ger väldigt bra resultat!

Jag tror inte att endera av de modeller du väljer kommer ge mindre statiskt kaffe. Det är plast hela vägen och det som skiljer WSCG-2 från Svart (om jag förstått det rätt) är framförallt färg och motorstyrka. Svart har en starkare motor.

Det är svårt att hitta bra kvarnar runt tusenlappen.

Ah ok, så det verkar vara hugget som stucket. Tack för ditt tips

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem
Skrivet av RVX:

Ah ok, så det verkar vara hugget som stucket. Tack för ditt tips

Fast det kan som jag sa tidigare vara så att den svarta modellen klarar hårdare bönor eftersom den snurrar långsammare och är starkare, utan att dra loss malskivan som jag skrev tidigare. Så det beror lite på vilket kaffe du tänker köpa.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lidodido:

Fast det kan som jag sa tidigare vara så att den svarta modellen klarar hårdare bönor eftersom den snurrar långsammare och är starkare, utan att dra loss malskivan som jag skrev tidigare. Så det beror lite på vilket kaffe du tänker köpa.

Ja förstod att den är starkare, är ingen direkt speciell kaffe jag köper. Utan brukar blanda lite friskt. Eller menar du om jag tänkte mala espresso ex? Då ska man ha väl ännu starkare kvarnar antar jag? Hört att en del av dom billiga inte maler tillräckligt fint för just espresso.

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Avstängd
Skrivet av r3mpuh:

ICA Snabbkaffe är sann perfektion.

Bör drickas med sugrör av aluminium för den genuina kaffekänslan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av RVX:

Ja förstod att den är starkare, är ingen direkt speciell kaffe jag köper. Utan brukar blanda lite friskt. Eller menar du om jag tänkte mala espresso ex? Då ska man ha väl ännu starkare kvarnar antar jag? Hört att en del av dom billiga inte maler tillräckligt fint för just espresso.

Det är två olika saker. Espressobönor (mörkrostat kaffe) är i regel mjukare än ljusrostade bönor. Hur fint en kvarn maler är en annan fråga. Du har rätt i att billigare kvarnar sällan maler tillräckligt fint för espresso men det har med malverkets konstruktion att göra, inte elmotorns styrka.

Visa signatur

Det finns bara två sorters hårddiskar: de som har gått sönder och de som skall gå sönder.

Permalänk
Medlem
Skrivet av RVX:

Ja förstod att den är starkare, är ingen direkt speciell kaffe jag köper. Utan brukar blanda lite friskt. Eller menar du om jag tänkte mala espresso ex? Då ska man ha väl ännu starkare kvarnar antar jag? Hört att en del av dom billiga inte maler tillräckligt fint för just espresso.

Espresso är mycket riktigt bara att glömma med en sån där kvarn, utan då behöver man finare malning med finare justeringsmåner. Det jag tänkte är vilka typer av bönor, om du kommer handla specialkaffe från mikrorosterier eller bara köpa diverse Arvid/Zoega-kaffen och mala. De senare är lättare att mala eftersom de oftast är porösare och hårdare rostade, medan ljusrostade specialkaffen från små rosterier kan vara riktigt tuffa.

Testade lokala rostarens kaffe i jobbets maskin en gång och den satte igen totalt, hade inte en chans mot de bönorna. Vill man kunna utforska lite finare kaffen så är det alltså bra med en lite robustare kvarn.

För att undvika problem kan man också ha kvarnen tom och alltid bara tillsätta den mängd bönor man behöver just då (dvs inte fylla behållaren helt och trycka på knappen för att mala). Dels får man färskare kaffe som smakar bättre, man får lättare rätt mängd genom att väga exakt de bönor man behöver, men framförallt kan man när man maler mer tuffa bönor starta kvarnen utan bönor och sakta hälla ner bönorna medan kvarnen går.

Permalänk
Medlem
Skrivet av RVX:

Ah ok, så det verkar vara hugget som stucket. Tack för ditt tips

Gällande statiskt kaffe, ja; men Svart är en bättre kvarn.

Skrivet av Lidodido:

Fast det kan som jag sa tidigare vara så att den svarta modellen klarar hårdare bönor eftersom den snurrar långsammare och är starkare, utan att dra loss malskivan som jag skrev tidigare. Så det beror lite på vilket kaffe du tänker köpa.

Min Svart hade samma problem som du beskrivit tidigare så jag tror verkligen bara det är färg och motorstyrka som är annorlunda. Visst, en starkare motor klarar hårdare bönor, men det spelar ju ingen roll om inte infästningen för malskivorna är starkare.

Skrivet av RVX:

Ja förstod att den är starkare, är ingen direkt speciell kaffe jag köper. Utan brukar blanda lite friskt. Eller menar du om jag tänkte mala espresso ex? Då ska man ha väl ännu starkare kvarnar antar jag? Hört att en del av dom billiga inte maler tillräckligt fint för just espresso.

Specialkaffe != Speciellt kaffe. Specialkaffe är benämningen på sånt kaffe du hittar på ex Kaffefiltret.se; alltså finare kaffe (oftast) från småskaliga kaffeodlare. Oftast lite ljusare rostat och klart godare än det kaffe du hittar i dagvaruhandeln.

Skrivet av zarkov:

Det är två olika saker. Espressobönor (mörkrostat kaffe) är i regel mjukare än ljusrostade bönor. Hur fint en kvarn maler är en annan fråga. Du har rätt i att billigare kvarnar sällan maler tillräckligt fint för espresso men det har med malverkets konstruktion att göra, inte elmotorns styrka.

+1

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lidodido:

Espresso är mycket riktigt bara att glömma med en sån där kvarn, utan då behöver man finare malning med finare justeringsmåner. Det jag tänkte är vilka typer av bönor, om du kommer handla specialkaffe från mikrorosterier eller bara köpa diverse Arvid/Zoega-kaffen och mala. De senare är lättare att mala eftersom de oftast är porösare och hårdare rostade, medan ljusrostade specialkaffen från små rosterier kan vara riktigt tuffa.

Testade lokala rostarens kaffe i jobbets maskin en gång och den satte igen totalt, hade inte en chans mot de bönorna. Vill man kunna utforska lite finare kaffen så är det alltså bra med en lite robustare kvarn.

För att undvika problem kan man också ha kvarnen tom och alltid bara tillsätta den mängd bönor man behöver just då (dvs inte fylla behållaren helt och trycka på knappen för att mala). Dels får man färskare kaffe som smakar bättre, man får lättare rätt mängd genom att väga exakt de bönor man behöver, men framförallt kan man när man maler mer tuffa bönor starta kvarnen utan bönor och sakta hälla ner bönorna medan kvarnen går.

Ah då förstår jag.
Espresso var aldrig på kartan att mala, hade bara hört det som du sa, att den inte maler tillräckligt fint 🙂
Nej tanken är att köpa vanligt kaffe, Zoegas är väl det som konsumeras mest och prova mig fram ☕️

Skrivet av GLaDER:

Gällande statiskt kaffe, ja; men Svart är en bättre kvarn.

Min Svart hade samma problem som du beskrivit tidigare så jag tror verkligen bara det är färg och motorstyrka som är annorlunda. Visst, en starkare motor klarar hårdare bönor, men det spelar ju ingen roll om inte infästningen för malskivorna är starkare.

Specialkaffe != Speciellt kaffe. Specialkaffe är benämningen på sånt kaffe du hittar på ex Kaffefiltret.se; alltså finare kaffe (oftast) från småskaliga kaffeodlare. Oftast lite ljusare rostat och klart godare än det kaffe du hittar i dagvaruhandeln.

+1

OK då är jag med på noterna 🙂

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem
Skrivet av zarkov:

Det är två olika saker. Espressobönor (mörkrostat kaffe) är i regel mjukare än ljusrostade bönor. Hur fint en kvarn maler är en annan fråga. Du har rätt i att billigare kvarnar sällan maler tillräckligt fint för espresso men det har med malverkets konstruktion att göra, inte elmotorns styrka.

👍
Var mest nyfiken på vad som gällde, espresso kommer inte att malas utan vanliga bönor 🙂

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X