Hur ska vi köra CrashPlan på vår Synology NAS-server?

Permalänk
Medlem

Hur ska vi köra CrashPlan på vår Synology NAS-server?

Vi använder CrashPlan för att säkerhetskopiera valda mappar och filer till molnet. Alla data som backas upp till molnet finns på vår Synology NAS-server. Problemet är emellertid att det tyvärr inte går att köra CrashPlan nativt på NAS-servern. Naturligtvis har många Synology-användare valt att kringgå denna brist genom att köra CrashPlan i en speciell Docker-container. Vi är emellertid lite osäkra på om denna Docker-lösning i det långa loppet går att lita på. Den kan ju sluta fungera vid nästa uppdatering av NAS:en. Givetvis kan vi undvika denna risk genom att montera NAS-hårddisken i Ubuntu som i sin tur körs i en virtuell maskin på NAS-servern. Vi har dock våra egna skäl för att köra Windows 10 istället... och då blir problemet att CrashPlan inte stödjer mappade diskar i Windows-miljön: "Code42 doesn't support backing up NAS on Windows. This is due to an operating system-level restriction built into Windows."

Såvitt vi vet går det fortfarande att lura CrashPlan till att skapa säkerhetskopior av sådana NAS-hårddiskar som man i Windows har mappat som enhetsbokstäver. Förutsättningen är dock att man t.ex. vid uppstart kör följande schemalagda uppgift under användaren SYSTEM som har flest rättigheter i operativsystemet:

@echo off
:Start
timeout /t 15 /nobreak >NUL
if exist Z:\NUL goto End
net use Z: \\NAS\backup /PERSISTENT:YES
if ERRORLEVEL 1 goto Start
:End

CrashPlan kan emellertid försöka täppa till sådana här kryphål eftersom de knappast vill ha särskilt många kunder som endast har ett konto ($120/år) men massor av data (kolla exempelvis denna länk)... Detta är åtminstone fallet om CrashPlan vill sträva efter en "vinstmodell" som är långsiktigt hållbar. Därför kan CrashPlan vid något tillfälle försöka göra det svårare för kunderna att backa upp mappade nätverksenheter, externa hårddiskar, flashminnen och USB-stickor... s.g.s. allt som inte sitter inne i datorn.

Anser ni att den säkraste metoden att förhindra denna typ av obehagliga överraskningar är att använda iSCSI? Något förenklat uttryckt är iSCSI i denna kontext ett protokoll som du kan använda för att dela ut "rått diskutrymme" över ditt nätverk till andra datorer från din NAS-server. På detta sätt är diskutrymmet tillgängligt på din dator som om det vore en lokal hårddisk och inte en nätverksvolym.

Vår NAS-server har stöd för iSCSI och vi har ett nätverkskort och -switch som är starka, snabba och stabila nog för att hantera iSCSI-trafik. Vi skulle kanske kunna följa stegen nedan för att få igång iSCSI på NAS:en.

  1. Skapa och aktivera ett iSCSI-mål (iSCSI Target) som fungerar som en nätverksansluten lagringsenhet.

  2. Skapa en iSCSI LUN-enhet (Logical Unit Number).

  3. Mappa LUN-enheten till iSCSI-målet.

  4. Konfigurera och aktivera Microsoft iSCSI Initiator för att ansluta till iSCSI-målet. I detta sammanhang är iSCSI-initieraren en Windows 10-VM som får åtkomst till iSCSI-lagringsenheten. Kolla denna länk för mer information.

Vi stoppade in lite mer RAM-minne i NAS:en eftersom CrashPlan käkar upp enorma mängder minne... (CrashPlan bygger ju på Java som brukar vara en rejäl minnesslukare.) Vi skulle vilja låta NAS:en sköta alla backuper i bakgrunden för att befria våra datorer från alla säkerhetskopieringsuppgifter.

Permalänk
Medlem

Lite tilläggsinformation:
Liksom alla säkerhetskopieringstjänster har även CrashPlan sina nackdelar. Vi letar emellanåt efter bättre alternativ men hittills har vi inte hittat något som ens kommer nära. Detta är fallet trots att CrashPlan under de senaste åren fått mycket negativ publicitet. Se t.ex. länkarna nedan.
CrashPlan Online Backup Lost My Entire Backup Archive
CrashPlan: A warning. Can't recover data. Find someone else.
Customers Shocked to Find Swathes of Data Deleted

Vår NAS-server har inbyggt stöd för följande molnbackuptjänster:
Acronis True Image: Produktbeskrivningen fokuserar bara på hur man kan synka sin mobiltelefon till molnet...
Backblaze B2 Cloud Storage (via Cloud Sync): Vi har så pass mycket data att B2 blir massor dyrare än CrashPlan eftersom kunden betalar enligt användning.
ElephantDrive: Säljer lagringsutrymme till ganska saftiga priser och stöder inte 2FA.
Glacier Backup: Man betalar för den lagring man faktiskt använder, vilket blir alldeles för dyrt för oss.
IDrive: Uppladdningshastigheten lär vara orimligt långsam... och på flera tekniksajter finns det ett förvånansvärt stort antal överväldigande positiva recensioner av IDrive. Dessa recensioner verkar strida mot mångas personliga erfarenheter.
Mega (via MEGAcmd): En rätt anonym och medioker tjänst som är en efterträdare till Megaupload, vilket gör att den kanske brukar associeras med olaglig fildelning och upphovsrättsintrång...

--------------------------------------------------------------

Edit:
Backblaze Unlimited Backup, som inte ska förväxlas med Backblaze B2, verkar vara ett förmånligt alternativ till CrashPlan. Sorgligt nog saknar vår NAS-server nativt stöd för just denna backuptjänst...

Backblaze Unlimited Backup
Permalänk

Nu vet jag inte om du tycker det är en okej lösning, men det går att enkelt få Crashplan att kunna acceptera mappade diskar utan att behöva köra kommandon vid boot. Det fanns en guide om det på deras egen support, hittar den tyvärr inte längre.

Men det man får göra är att när man installerar crashplan så måste man välja att installera programmet med alternativet "för bara mig" (single usermode) och då fungerar det att välja mappade diskar

Jag har använt den lösningen i flera år för att ta backup av min lilla DS216j

Visa signatur

Ryzen 5800x - Strix B550-F Gaming - TUF RTX3080 - Corsair 32GB (4x8GB) DDR4 3200MHz CL16 Vengeance RGB PRO SL - WD_BLACK SN750 1TB - Seasonic Focus GX 850W - FD Define 7 Compact DTG - AOC CU34G2X - ASUS MG279Q.