Permalänk
Medlem

Köpa "gammal" router?

Det börjar bli dags att byta router i samband med övergång från 4G till fast uppkoppling. Jag har bra erfarenheter av både Netgear och Asus, och det är främst dessa jag tittar på.

Just nu är det väldigt bra priser på en del äldre toppmodeller, ca 2-3 år gamla. Nya modeller ligger väl säkert och väntar på släpp under året med bland annat WiFi 6E. Det senare är inget jag har behov av. Är det värt att köpa en några år gammal router, eller bör man sikta på en färsk modell? Rent tekniskt duger de äldre modellerna, men det jag framförallt har funderingar kring är säkerhet och mjukvara. Det har ju varit en del skriverier, bland annat här på SC, om routrar som är yngre än så men som inte längre har godkänd säkerhet. Det är ju trist på om man lägger ett par lakan på en router som måste bytas om ett år.

Asus går väl att förlänga livet på med Merlin, men Netgear? Och går det att förlita sig på t.ex Merlin i det här fallet, hur gamla routrar brukar det stödja?

Permalänk
Medlem

Vad får det kosta? Får det kosta 2000-ish (tänkte på "ett par lakan") hade jag försökt få tag på en begagnad UDR från typ tradera eller ubnt-gruppen på Facebook.

Jag hade tur att få tag i en ny från ubiquiti store, riktigt kompetenta maskiner för vettig peng! Får du tag i en så råkar du få in en fot i unifi-träsket också 😁

Visa signatur

Outtröttlig, löpartokig besserwisser!

Bli vegan! För djuren, planeten, hälsan och våra barns skull!

Permalänk
Medlem

Har du kikat på OpenWrt? Det är ett routeroperativsystem baserat på Linux och som kan användas på många olika routrar. Då får du fortsatt säkerhetsuppdateringar och slipper oroa dig.

Permalänk
Medlem

Jag skulle valt en Asus Max 5 år med WiFi 6