Klarna och Telenor i topp bland anmälningar till Konsumentverket

Permalänk
Medlem

Jag är inte förvånad över att klarna hamnar på listan i år eftersom att vem som helst via shopify kan använda dem för att ta betalt i sin webhandel. Man behöver inte ens ha ett registrarat företag för det utan kan fylla i att man heter "tom peng pung" bor i sydamerika och vill ha ut sina pengar till ett konto i typ dubai...

Resultatet är att massa oseriösa dropshipping verksamheter där ägarna antingen inte har någon koll alls på juridik eller helt enkelt skiter i gällande lagar har börjat använda sig av klarna för att verka seriösa. Väldigt snabbt brukar det uppstå problem med dessa säljare antingen att varirna aldrig ens skickas eller att varan inte alls stämmer med beskrivningen.

När sedan kunderna klagat hos säljarna har dem sällan fått svar och har dem fått svar så är dem inte ens juridiskt korrekta.
Detta har då medfört att kunderna kontaktat klarna med hänvisning till invändningsrätten och krävt att slippa betala men klarna har i strid med denna lag bara bollat tillbaka folk till säljaren och vägrat ersätta kunden med hänvisning till sin policy. Det finns tillomed fall som gått ända upp i domstol för att klarna vägrat följa denna lag.

Visa signatur

Valkommitens ordförande går till dikatorn och säger vi har en bra och en dålig nyhet vilken vill du höra först?
-Den Bra -Du är president igen
-Så vad är den dåliga nyheten? -Ingen röstade på dig!
Om du vill veta hur det är att leva i en diktatur läs här https://charter97.org/en/news/

Permalänk

Många bäckar små. Lönsamhetskalkylen ihop gå.

Permalänk
Medlem

Telenor förstår jag. Under det dryga halvår jag hade abonnemang genom dem (för ett fritidshus) var det strul på strul och fel på fel. När ett rättats till kom nästa. Nästan omöjliga att få kontakt med. När jag sen hade avslutat abonnemanget och fått mejlbekräftelse på att det var avslutat och inga fler avgifter/räkningar kvarstod, kom det ändå en jävla räkning en månad senare, som jag fick lägga nån timme i kö till kundtjänst på att få ordnad. Aldrig nånsin mer kund hos de skojarna.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem
Skrivet av Coca:

Det är olagligt att binda en person till ett avtal baserat på att dom inte säger nej.

Men undantag finns, tv-licensen/skatten till exempel är negativ avtalsskrivning vilket är en styggelse. Men det är klart det är ok när staten gör det 😊

Visa signatur

Stulen slö sked

Permalänk
Medlem

Klarna är nog det sämsta företaget på den här listan, som säljer falsk trygghet.

Folk tänker att köper man på faktura så slipper man ligga ute med pengar om det skiter sig, men i verkligheten om någon här på Sweclockers får problem, så tar Klarna NOLL ansvar, och hänvisar en vidare att lösa problemet med återförsäljaren, alternativ att ta ärendet vidare till ARN.

Säger bara, undvik Klarna, en helt onödig mellanhand som inte skyddar oss privatpersoner i förstahand, utan sina samarbetspartners i form av återförsäljarna.

Visa signatur

Samsung Odyssey G9 240Hz HDR1000 5120x1440 9900K 5,3GHz 1,335v adaptive Asus Z390-I
Asus RTX 2070 Dual EVO Advanced 8GB G.Skill Trident Z RGB B-Die 3200MHz CL16 2x16GB Samsung 970 Evo 1TB
Seasonic Focus Plus Gold 850W 2 x Dell U2715H Corsair K65 Speed SteelSeries Rival 500 Bose Companion 5
Secretlab TITAN 2020 SoftWeave Corsair H100i RGB Platinum Noctua NF-A12x25 x 4 PnP Neo G Mini GB4: 6869 CB15: 233

Permalänk
Medlem

Jag har Klarnas webservrar blockerade i min webläsare ("ad-blockern"), sedan ett antal år nu, som en extra spärr ifall jag missat att en nätbutik jag tänkt handla från använder dem.

Klarna har aldrig inte varit usla. Att utnyttja kunderna så mycket som de kan komma undan med är deras affärsidé från början.

Visa signatur

För övrigt anser jag att tobak ska förbjudas.

Permalänk
Medlem

Jag har använt Klarna i många år nu. Aldrig varit nåt problem. Jag handlar lite grejer på deras kreditkonto/"kreditkort" titt som tätt och sen betalar jag av. Kanske blir det problem om man missköter avbetalningarna, det vet jag inget om.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem

Skulle gissa att Klarna gör tusentals olika affärer varje dag. Att då ha 160 ish anmälningar på ett år är nog knappt en promiller av allt som gått bra.

Visa signatur

Dator:Ryzen 9 3900X, MSI B450 Tomahawk, 16 GB Ram, RTX 2070 Super.
Kameror: Panasonic G80, Canon G7xmk2 Gopro Hero7 black mm.
www.youtube.com/c/ronniejossan

Permalänk
Medlem

På vårt jobb använder vi oss av bara Klarna när våra kunder ska betala till oss, vi har aldrig haft så få klagomål som alla andra betaltjänster vi har använt oss utav. Också handlat privat via Klarna både jag och sambo och aldrig haft några problem.

Visa signatur

MSI B450 | Ryzen 7 5800X3D, Hyper 212 EVO | 16GB 3600MHz | GTX 1070 | Seasonic 750w | Asus MG279Q | Sony MDR-1A

Permalänk
Medlem

Klarna är som alla företag man lånar ifrån, så länge man betalar i tid och sköter sig så är det inga problem.
Men klarna tjänar sina pengar på de ca 20% som ej betalar i tid. Så jag brukar kalla dem ett utsugarföretag i lyxförpackning. Tänk en bajskorv i en tunnbrödsrulle m räksallad typ.
Jag undviker dem av principskäl.

Visa signatur

OSX 10.7.2, GA-X58A-UD3R rev. 1.0, Intel 980X, Corsair Obsidian 800D, Corsair H100, Corsair Vengeance 4x4GB 1600MHz DDR3, Corsair 750TX, ASUS HD6870, Corsair Force GT + Mekanisk disk = ca 4 TB
2x24" skärm

Permalänk
Skrivet av tokar86a:

Hade ju varit roligt att veta lite mer vad de klagar på som mest. Men det kanske är hemligt.

Jag köpte ett badkar för 50 papp som jag sen hävde köpet på. Klarna bekämpade mig i 5 veckor innan jag fick tillbaka pengarna som badkarsbutiken själva hävdade aldrig dragits. Klarna drog dem dock direkt och höll på dem så länge de kunde. Efter 6 samtal till Klarna fick jag tillslut tillbaka pengarna som de enligt lag var tvungna att betala tillbaka.
Aldrig mer Klarna för större köp.

Permalänk
Avstängd

För fem månader sedan så dubbeldebiterade Klarna mig med 3000:-, var i kontakt med dom någon vecka efter och har skrivit till dom en gång per månad hittills och fortfarande inte fått mina pengar trots att jag följt instruktioner om återbetalningsblanketter och så vidare samt så har dom sagt att deras 'specialistavdelning' skall kika på mitt ärende två gånger, sagt att dom försökt betala tillbaka det men det blev något fel och så frågade dom om det var mitt privata konto jag betalat från och så vidare.

Väldigt frustrerande att behöva kolla varje månad om jag fått mina pengar samt behöva kontakta dom i deras bedrövliga chatt som stängs av efter någon minut av inaktivitet.

I övrigt har det varit smidigt att använda klarna just för swishfunktionen och för köp med amex, så det är väl mest tråkigt _när_ det blir problem. Och jag hade väl haft mer överseende om det handlade om en månad eller två men fem månader är på tok för länge.

Edit: Ja nu är det faktiskt 6 månader, får väl se om vi firar ett-årsdagen eller inte.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ryzer:

Förstår inte hur vissa här kan misslyckas med Klarna. Hur smidigt som helst. Har man inte råd med köpet kanske man inte ska köpa.

Aldrig hört talas om faktura?

Permalänk
Medlem

Klarna är verkligen ett företag som lever på att ruinera och vrida ut sista öret från folk.

Riktigt vidrig affärsverksamhet.

Visa signatur

Fractal Design Define R4 | ASUS Z170-A | i7 6700K @ 4.6 GHz med CM Hyper 212 Evo
ASUS GTX 1070 Ti Cerberus Advanced | Corsair LPX Black 3000 Mhz 16 GB CL 14
Samsung m2 970 Evo 1 TB | EVGA Supernova G2 750W | Huawei Mate 20 X

Permalänk
Medlem

Rätt gott att få 20 lax räntefritt i en månad med klarna...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Snickarboa:

Telenor är ett gangsterföretag från helvetet.

Bott 15 år på en adress som tyvärr har Telenor, före detta Bredbandsbolaget, där de har ensamrätt, så kan inte byta leveratör.

Har också ringt in och försökt få tag på nån högre ansvarig vid flera tillfällen och sagt, plocka för helvete bort mig från den lista ni ringer i från, jag vill inte få ett samtal till någonsin från er, men no to avail, det bara fortsätter.

Förslag:
Logga in på telenor.se
Fäll ner menyn i det svarta fältet, välj "min profil"
Fäll ut menyn "lämna samtycke " och sedan "lämna eller ändra samtycke "
Längst ner på sidan, ändra inställningar för marknadsföring.

Permalänk
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Rörmokaren Bengt som endast har utfört ett enda installationsarbete åt sin dotter har 0st anmälningar och är ett föredöme.

Eller bör man väga in att ju fler kunder och affärer företagen gör, ju fler anmälningar till konsumentverket är det rimligt att företaget har? Vissa typer av företag gör saker som lättare blir konflikter inom? Jag tänker kreditbolag är i riskzonen.

Med det sagt så är vissa av dessa företag ovanför dåliga på hantera problem, men det är svårt att dra slutsatser på endast antal anmälningar.

Skrivet av simlazer:

Instämmer helt!

Brukar lyssna på Plånboken på Sveriges radio. Generellt tycker jag att programledaren gör ett utmärkt jobb, men i detta fall ville jag bara slå mig över pannan. Hon intervjuade just Klarna angående det ökade antalet anmälningar. Som deras representant då försökte förklara så stämde det att antalet klagomål i absoluta tal mycket riktigt har ökat, men samtidigt hade antalet kunder också flerfaldigats under jämförelseperioden. Om man därför såg på det procentuellt så var det en ökning av nöjda kunder/minskning av missnöjda kunder.

Sen betyder det inte att Klarna inte fular sig, men man märkte frustrationen i hans röst när han försökte förklara varför det såg ut som det gjorde och hon inte kunde greppa konceptet.

Permalänk
Medlem

När det gäller klarna har jag slutat ta deras faktora-val, kör klarna med swish eller kreditkort/konto.

De skickade ut många påminnelser på "obetalda" fakturor till mig trots att jag inte glömt att betala dem för några år sedan.

Men kör man swish med dem så är det inga problem, bra när företaget man handlar på inte använder swish själva.

Visa signatur

Modermodem: Asus ROG Strix X470-F
Grafikkort: XFX Speedster MERC 319 AMD Radeon™ RX 6800 BLACK
Processor: AMD 2600X
Minne: 48 GB

Permalänk
Medlem

Tur man aldrig haft problem med klarna då efter tusentals orders och hundratals returer alla år
Klarna är typ de bästa som hänt svensk handel. 30 dagars faktura är oslagbart. Annat skit som Qliro med 14 dagar. Och de har alltid stått på min sida vid eventuellt problem med företag och orders. Varit typ 2 instanser bara vid en order som aldrig kom och en retur som strulade.

Komiska kommentarer här dock

Aldrig haft problem med telenor heller.

Sen är ju de flesta anmälningar angående försäljare och inget man själv skulle gå på osv.

Sen räcker det att säga att man ej är intresserad av telefonerbjudande och vill tas bort. Gjorde det första gången och har aldrig efter det blivit uppringd med erbjudande. Så ja lol.

Permalänk
Medlem
Skrivet av cRitZa:

Klarna är som alla företag man lånar ifrån, så länge man betalar i tid och sköter sig så är det inga problem.
Men klarna tjänar sina pengar på de ca 20% som ej betalar i tid. Så jag brukar kalla dem ett utsugarföretag i lyxförpackning. Tänk en bajskorv i en tunnbrödsrulle m räksallad typ.
Jag undviker dem av principskäl.

Om man inte betalar i tid som redan är generösa 30 dagar utan avgift är det väl inte klarnas fel lol. Det är ju användarens fel 100%.

Utsugarföretag för folk inte sköter sina betalningar?
Förstår inte logiken hos vissa folk

Permalänk
Medlem

Jag är en av dom som blivit bränd av Klarna, de hävdade att jag inte betalat trots att jag bevisade att jag gjort det och lade på förseningsavgifter och hotade med inkasso. Skrev till slut ett gammaldags pappersbrev med kopior på dokumenten och skickade in med hänvisning att det skulle bli intressant att mötas i tinget. Då först slutade trakasserierna.
Har nyligen avslutat DN-abonnemang som på min begäran gick via Faktura men plötsligt ändrades till Klarna-autogiro.

Försöker hålla mig borta från skojare.

Visa signatur

Lek

Permalänk
Medlem
Skrivet av cRitZa:

Klarna är som alla företag man lånar ifrån, så länge man betalar i tid och sköter sig så är det inga problem.
Men klarna tjänar sina pengar på de ca 20% som ej betalar i tid. Så jag brukar kalla dem ett utsugarföretag i lyxförpackning. Tänk en bajskorv i en tunnbrödsrulle m räksallad typ.
Jag undviker dem av principskäl.

Måste ändå säga att jag tycker att Klarna är rätt bra. Aldrig riktigt haft något problem med dom och då har jag grav AD/HD och lite annat vilket gör att glömda fakturor är något av mitt mellannamn. Alltid funkat smidigt att lösa med dom och skulle de lägga på en liten slant så vad gör det. Är ju jag som inte skött betalningen. Däremot har de aldrig skickat nått till inkasso vilket jag uppskattar.

Visa signatur

Laptop Workstation PC Specialist || Intel 10875H - 250mv & Liquid Metal || Nvidia RTX 2070 883mv @ 1935MHz & Liquid Metal ||64GB Ram || Samsung 970 EVO 2TB + 512GB OEM || 1TB & 512GB External SSD + 2.5TB NAS
Lyssna gärna på mitt band The Mulak Mind
Citera gärna om du vill ha svar!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nivity:

Om man inte betalar i tid som redan är generösa 30 dagar utan avgift är det väl inte klarnas fel lol. Det är ju användarens fel 100%.

Utsugarföretag för folk inte sköter sina betalningar?
Förstår inte logiken hos vissa folk

Har aldrig sagt att det är klarnas fel, men deras affärsmodell bygger på att de tjänar pengar på folk som har svårt att betala i tid av olika anledningar.
I slutändan är det den egna individens ansvar att betala i tid, men jag ser klarna som ett parkeringsföretag ungefär.
Spelbolag/nätcasinon är inte heller ansvariga för att vissa har spelberoenden men gissar att de tjänar ganska mkt pengar på folk som lider.

Visa signatur

OSX 10.7.2, GA-X58A-UD3R rev. 1.0, Intel 980X, Corsair Obsidian 800D, Corsair H100, Corsair Vengeance 4x4GB 1600MHz DDR3, Corsair 750TX, ASUS HD6870, Corsair Force GT + Mekanisk disk = ca 4 TB
2x24" skärm

Permalänk
Medlem

Måste ändå säga att det är väldigt få anmälningar med tanke på att vi är 10,4 mille personer i landet.

Permalänk
Medlem

Vet att jag fått fakturaliknande erbjudande från falck vägassistans förut. Det ser ut som en faktura och jag vet med mig att jag inte är kund hos dom. Lusläser man det ser man att det är just ett erbjudande och inte en faktura. Samligt sätt att jaga kunder på.

Visa signatur

AMD Ryzen 5 5600X | ASUS GeForce RTX 2080 8GB DUAL OC | Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) / 3200MHz | MSI B450 TOMAHAWK - ATX / B450 | Fractal Design Define C - Svart | Corsair RM750X V2 750W 80+ Gold | Noctua NH-D15 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av BasseBaba:

Måste ändå säga att det är väldigt få anmälningar med tanke på att vi är 10,4 mille personer i landet.

Sedan får man ju inte glömma att 10,4 miljoner inte är hur många kunder Klarna har.

Visa signatur

På Internet sedan 1997.

Permalänk

Klarna är sannerligen en vidrig abomination som jag skrivit om tidigare. Ska inte upprepa vad jag sagt tidigare utan komma med en helt ny anekdot.

För nåt halvår sen skulle jag handla på komplett, och av nån anledning så fungerade inte mitt betalkort. Eftersom jag också skulle handla på Inet så gick jag dit då och gjorde ett försök att betala med samma kort. Det funkade.

Tillbaka till komplett, kortet fungerade återigen inte. Då var det inget snack om att problemet låg på komplett. Var tvungen att få köpet gjort, så jag tänkte att jag får väl köra klarna då fast jag svurit på att aldrig göra det någonsin igen. Valde direkt bankbetalning, och efter att ha fyllt i all upptänklig onödig information så var köpet tydligen gjort.

Gick in på min bank och såg att klarna dragit pengar där och då.

Och nu till det roliga. Några dar senare kommer ett brev från nåt kreditföretag. Dom har alltså gjort en kreditundersökning på mig fast jag betalade kontant. Adrenalinnivån blev väldigt ohälsosam och det hade inte blivit bra om jag haft en klarnarepresentant framför mig där och då.

Övervägde snabbt att ringa in och leva jävel, men insåg meningslösheten och såg till att göra note to self, rör ALDRIG klarna igen, under några som helst omständigheter.

Permalänk
Medlem

Sen jag bytt för några år sen från Telenor är jag en nöjd man. Usch. Så många nätfel under 1 års tid samt spammringande telefonförsäljare får mig att spy. Dom borde sänka priset med minst 80% för alla dessa jävla reklam som du blir spammad av.

Visa signatur

* 🖥️ 7800X3D | B650 | 32GB | 7900XTX | 27" 16:9
* ⌨️ G915 | 🖱️ G Pro X Superlight | 🎧 Logitech Pro X | 🖥️ Predator XB273UGX

Permalänk
Medlem
Skrivet av BasseBaba:

Måste ändå säga att det är väldigt få anmälningar med tanke på att vi är 10,4 mille personer i landet.

alltså runt 6 miljoner myndiga

Visa signatur

* 🖥️ 7800X3D | B650 | 32GB | 7900XTX | 27" 16:9
* ⌨️ G915 | 🖱️ G Pro X Superlight | 🎧 Logitech Pro X | 🖥️ Predator XB273UGX

Permalänk
Medlem

Klarna är ju ett pissföretag man rört en gång och aldrig mer. Oroande att Telenor är i topp då min Brf tecknar ett bredbandsavtal med dom nu i vår men har svårt att se att dom kan vara värre än Tele2 som har skitsupport och aktivt lurar sina kunder med '' bra erbjudanden'' som visar sig kosta något annat när fakturan dimper ner