Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Piggymon
Ungefär som matematiken stagneras av att additionen är fri?

Jupp, fast multiplikation är ett större hot IMO.

Visa signatur

I just love the fact that there is a global integer variable named 'i'. Just think, you will never need to declare your loop variable again!
To avoid collisions where a loop that uses 'i' calls another function that loops with 'i', be sure to stack 'i' and restore it when your function exits.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av s.c.s.i.
Jag fattar inte riktigt hur flera programmerare kan jobba på samma projekt, och få det hela att gå ihop. När man programmerar, så ritar man ju upp programmet i sitt huvud, tänker ut en speciell struktur som det ska följa, tänker ut speciella metoder som ska få det hela att fungera.

Hur kan någon sedan bara hoppa in, och lägga till nåt, uttan att sabba 5 andra saker?

Och hur ska den ursprungliga programmeraren kunna svara på frågor om koden som den andra har skrivit? Altså betyder det att de båda två måste vara "närvarande" då det gäller att svara på frågor, något som jag tycker är en ganska kraftig frawback.

Det blir svårare, mycket svårare. Men om man tränar upp sig på att läsa andras kod så går det lättare, men man måste skriva ner/rita ens struktur som man vill att programmet ska följa, det går inte att bara hålla det i huvudet.

Visa signatur

I just love the fact that there is a global integer variable named 'i'. Just think, you will never need to declare your loop variable again!
To avoid collisions where a loop that uses 'i' calls another function that loops with 'i', be sure to stack 'i' and restore it when your function exits.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Raiche
Vad säger egentligen OSD om det, Piggymon?
Jag kommer inte åt Open Groups hemsida (opengroup.org).

...Om vad?
Har du DNSproblem så är det http://192.153.166.92/ för övrigt.

Visa signatur

No Tomorrow

Permalänk
Medlem

s.c.s.i.

planera i förväg, även.. det är där funktioner kommer in, *order* skriv en function

BOOL OpenSource(int Beer);
som skall returnera nått vid fel/lyckad..
..
..

och du Rachie du skriver resten =P

Visa signatur

~ When there's no more room in hell, the dead will walk the earth. ~

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av s.c.s.i.
Jag fattar inte riktigt hur flera programmerare kan jobba på samma projekt, och få det hela att gå ihop. När man
...

Sålänge man sköter en del var och har någon som står över de övriga och har kontroll över allt tycker jag det går utmärkt. Jag har aldrig haft något problem, och jag har aldrig sett någon annan som har det heller. Med Linux har omkring 300 personer bidragit kraftigt.

Visa signatur

http://www.catb.org/~esr/faqs/smart-questions.html
"Tot kto samoiltushi infarmator tot kto sam ne ponjal sto on rasskasoval"

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av s.c.s.i.

Min fråga kvarstår: Kan man kombinera OpenSource med ett yrke som heter "programmerare"?

Ja, ta en titt på http://www.codefactory.se/

Visa signatur

"Somewhere between the noose and the stereo a boy decided on whether he should end it all now or stay sad and young forever."

Permalänk
Medlem

scsi, du kan ju se det som ett utbyte annars, dvs du får använda andras program gratis om andra får använda ditt gratis

Dessutom är det väl många programmerare som utvecklar program för en viss sak, tex menysystem i en mobiltelefon eller styrprogram till ett sågverk där programvarorna är väldigt specialliserade, och då är det väl ingen nackdel med open source längre?

Permalänk
Medlem

OpenSource är då ingen nackdel för företag som någon skrev ovan. Om ett företag (MySQL AB till exempel) släpper en mjukvara (mysqld) under GPL (som OpenSource) så får de ofta en snabb expansion så länge det är ett bra program. Och som i MySQL:s fall så är det gratis för icke vinstgivande rörelser/för privatpersoner medans Företag som vill använda deras databas till att utveckla något som de kommer tjäna pengar på får betala pengar för mysqld (databasen). Och då får de även support från MySQL.

Så här vinner både MySQL AB på att ha släppt det som GPL (eftersom det blir en snabbare expantion för dem så länge det är bra mjukvara de har släppt), alla som utvecklar program/webtjänster utan vinstsyfte och företaget som kommer köpa det får en bra support, möjlighet att modifiera MySQL:s kod själva om det är något de vill lägga till / ändra på.

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av zajko
Och som i MySQL:s fall så är det gratis för icke vinstgivande rörelser/för privatpersoner medans Företag som vill använda deras databas till att utveckla något som de kommer tjäna pengar på får betala pengar för mysqld (databasen). Och då får de även support från MySQL.

Menar du verkligen vad du säger? Vinstdrivande företag kan naturligtvis använda mysqld hur mycket de vill, det förstår alla som läst GPL.

Permalänk
Medlem

Hmm, det har du rätt i (aldrig läst GPL rakt upp och ner). Var det kanske så då att för att få support måste man köpa en licens? Hmm, länge sen jag kollade på MySQL sidan faktiskt.

Men, vad jag menade iaf var att det är ett sätt att tjäna pengar på sin mjukvara även om den är släppt som OpenSource. Att uppma företag att köpa en licens för att få support. Eller uppmana dem att betala för mjukvaran helt enkelt.

Fast som Quizor säger, så det är ju inget måste. Var lite dumt skrivit av mig ovan..

Permalänk
Medlem

http://www.mysql.com/doc/en/Copyright.html
http://www.mysql.com/doc/en/MySQL_licenses.html
http://www.mysql.com/products/licensing.html

Det som gäller för företag i runda drag är om dom utvecklar en applikation som använder mysql så får dom inte inkludera mysqlservern i sin programvara (läs på cd skivan) utan licens (däremot går det bra att tex länka till mysql.com så den som köper skivan själv får ladda ner senaste versionen). Det finns heller inga cpu eller "hur många som kommer åt servern" licenskrav såsom tex microsoft har på sina sql produkter. Det man betalar för när man köper en licens av mysql är i princip support (licens är egentligen fel uttryck - handlar om supportavtal) som finns i flera nivåer gällande responstider och hur kontakten sker (epost, telefon, på plats osv).

Gällande supportdelarna från mysql kan man finna mycket info på http://www.mysql.com/support

Det fina med mysql är även att det finns en hel del hjälp att få på irc-kanaler och mailinglistor vilket gör att man behöver inte köpa ett supportavtal om företaget redan har egen personal som klarar av att hantera mysql (även om det tex kan vara trevligt med primary support eller bättre som innebär att folk från mysql loggar in på servern och åtgärdar eventuella problem om tex hela driftavdelningen ligger på sjukhus i någon vinterkräksjuka

Permalänk
Medlem

Re: Opensource & freeware

Citat:

Ursprungligen inskrivet av s.c.s.i.
Om all mjukvara som tillverkas skulle vara gratis, så skulle det eliminera programmeringsyrkelt helt. Har jag rätt eller fel? Skulle programmeraren på något sätt ändå kunna försörja sig på programmering, även om programmet han har utvecklat är gratis?

Skenargument; ingen har påstått att all mjukvara ska vara gratis. Även om så var fallet verkar du glömma att företag fortfarande vill ha mjukvara som de faktiskt kan använda i stället för att sälja, och är därför villiga att betala programmerare för att implementera detta.

Richard Stallman brukar prata om "day jobs" och "night jobs". Tänk dig en 1700-talsmålare. Om dagarna tar han betalt för att måla porträtt, och tjänar på så sätt pengar för att överleva. Men om kvällarna experimenterar han med drog^H^H^H^Hfärger, pratar om konsten med sina kollegor, etc. På samma sätt kan en programmerare koda på någon kommersiell produkt om dagarna för att överleva, och hacka på open source-projekt om kvällarna.

Citat:

Det verkar vara många som anser - till skillnad från mig - att programmeraren inte bör ta betalt för sitt jobb. Men vad är det som skilljer det arbetet från något annat? Om jag på fritiden hade tillverkat små figurer i trä, och sålt dem på min sida, så hade ingen brytt sig, men om jag istället hade lagt ner min fritid på att utveckla ett program som jag hade tänkt sälja, så är det gensat många som rynkar på pannan. "Varför inte göra det opensource?".

Felaktig liknelse; när du ger bort en träfigur ger du inte bara bort en kopia, utan det fysiska materialet, och även rätten till den. När du ger bort programvara under en open source-licens ger du bort en kopia av koden under ett avtal som vidhåller ditt copyright, osv.

Citat:

Så jag skulle gärna villja höra vad ni tycker, är det rätt att ta betalt för mjukvara? I första hand tänker jag på privatpersoner, dvs hobbyprogrammerare, så som mig själv.

Ja, det är helt inom dina rättigheter, men jag delar hellre min konst med mina medmänniskor och får samtidigt hjälp.

Permalänk
Medlem

Att licensiera sitt program som öppet kan vara bra därför att det lockar fler användare. Såvida det inte gäller en väldigt bra programidé så lär det inte vara så många så lockas av proprietär mjukvara, då det ofta finns gratis alternativ. Det man däremot kan göra om man är i behov av pengar är att annonsera om bidrag från sådana som stödjer ens programvara. Är man desperat kan man väl även bjuda på mer funktioner mot pengar (men detta är ganska omoraliskt, i min mening...).

Visa signatur

It is one thing to describe an interview with a gorgon or a griffin, a creature who does not exist.
It is another thing to discover that the rhinoceros does exist, and then take pleasure in the fact that he looks as if he didn't.
- G.K. Chesterton