Epox 8rda+ 2.1 och Barton 2500+ - FSB-klocka och öka spänningen (med orginalkylning)?

Permalänk
Medlem

Epox 8rda+ 2.1 och Barton 2500+ - FSB-klocka och öka spänningen (med orginalkylning)?

Epox 8rda+ v2.1
Twinmos Winbond 3200 (2 x 256 MB)
AMD Barton 2500+ (multipellåst tyvärr)

Jag har just plockat ihop min dator och kunde direkt "göra" processorn till en 3200+ genom att sätta fsb till 200 MHz.

Problemet är nu att jag inte kommer upp i ens 205 MHz i minnesfrekvens utan att det blir fel, jag kan heller inte använda annat än "Optimal" som minnestimings. Antingen startar inte windows...eller så blir det fel i t.ex. Prime95.
Processorns temperatur är bara 40 grader vid full-load vid 200MHz fsb, så där borde problemet inte ligga. Några megahertz borde jag ju kunna öka iaf...40 grader är ju ingenting.

Är lösningen att öka spänningarna i Bios? Vad ska jag öka?

VDD?
VDimm?
VCore?

OBS: Jag vill INTE sätta dit någon fläkt på nordbryggan. Överklockad tystnad ska det vara.
Hur högt kan jag då öka spänningarna utan att jag bränner något? Orginalkylning på moderkortet som sagt...

(Förlåt om jag frågar om självklara saker som kanske finns överallt på nätet, men jag vore jättetacksam om någon ville hjälpa...har lite för ont om tid för att ägna hela dagarna åt detta. )

Visa signatur

...

Permalänk

Jag har en liknande post och är lika intresserad ac svaren, min startar inte heller windows ifall man kör annat än standard timings men jag har heller inte rört nån av spänningarna, kan man köra bättre timings med högre spänning på ram och isf ger det mer än att ha lägre timings och högre fsb?

Permalänk
Medlem

ja kan kolla vilka settings ja har. kör visseligen asus a7n8x-deluxe

Visa signatur

-

Permalänk

mitt v2.1 var lite kinkigt när det gäller vdd då det krvädes mkt (2.0) för att nå över 220Mhz. Och ska du inte ordna bättre kylare till nordbryggan kan du glömma allt vad ökad vdd heter.

Mitt kort verkar oxo oerhört kinkigt när det gäller RAS-to-CAS då den vägrar att vara stabil ens på 200Mhz. 2-3-2-X funkar dock utmärkt. Den bootade i 235Mhz FSB men klarade inte memtest över 228. Med bättre kylning kanske det går bättre dock. körs i 228 2-3-3-11. Ska prova andra stickor minnen för att se om det är dem som inte pallar timings eller kortet i övrigt.
--
Tips till Jonas.

Angående NB: En fläkt på norbryggan behöver inte låta något. Då menar jag verkligen knappt alls för att göra en enorm skillnad i temperatur. Det minsta flödet förbättrar kylningen drastiskt. Jag har en 50mm fläkt som matas med en spänning på 5,5v och jag hör inte skllnad om jag stoppar den med fingret. Under den har jag en alu-fläns från en gammal P2:a. Originalflänsen monterad jag på sydbryggan såklart och den blir inte ens ljummen.

Timings: 1 kolla vilka chips du har på dina minnen, prova som sagt 2-3-2-X för att se skillnaden. Det är alltså RAS-to-CAS som ska vara 3. Du kommer inte kunna höja FSB särskilt mkt om du inte ordnar bättre kylning på NB. Vdimm är det bara köra så högt som du behöver men det kommer inte hjälpa då du inte kommer ha så hög FSB.

CPU. Vcore är det bara att mata på så länge det hjälper stabilitet samt så länge du håller den någolunda kall.

Visa signatur

- We are an army of dreamers, and therefore invincible. How can we fail to win, with this imagination overturning everything. - Subcomandante Marcos

Permalänk
Medlem

Jag installerade just en Zalman-heatpipe på mitt grafikkort, så det känns lite dumt att sätta på ytterligare en fläkt efter det.
Jag är ingen överklockningsfantast, 3200+ räcker bra. Det var bara om det gick att göra utan problem som det skulle varit värt det...

Jag testar lite mer med timings ikväll, får se om Jay's råd är bra...

Visa signatur

...

Permalänk
Medlem

För att kyla NB bättre än standard behöver du inte en fläkt, det räcker med en bättre passiv kylare. När jag satte på en Zalman-fläns på min upptäckte jag att bara 1/3 av originalflänsen hade ens kontakt med själva chippet.

Verkar skumt att minnena inte klarar högre med de timings du har. Mina tuffar på fint i 220 MHz FSB och 11-2-2-2 på 2.77V.

Du kan ju testa sätta upp vdimm på 2.77 eller 2.9 och se om det går bättre.

Kan vara värt att peta upp vdd ett snäpp, men det ska inte behövas. Mitt gamla 8RDA har ingen vdd-inställning i bios, så mitt ligger konstant på knappa 1.6 V.

Innan jag flashade till den nyasta biosen kunde jag inte komma upp över 200 Mhz med multipel över 8,5, den vägrade boota helt. Så fort jag flashat så funkade det fint dock.. kanske värt att testa om du inte har senaste bios redan?

Permalänk
Medlem

Jag är tyvärr rätt säker på att jag inte får dit en blå Zalman-fläns på NB:n, jag har nämligen en Zalman 7000A-CU på processorn som ju är "lite" stor.
Den skulle isåfall behöva kapas en hel del. Får undersöka närmare sen.

Förresten...vad spelar Vcore för roll om jag bara ska FSB-klocka? Ingen?

Jag ska kolla hur det ligger till med bios-versionen också...

Visa signatur

...

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MrJonas
Förresten...vad spelar Vcore för roll om jag bara ska FSB-klocka? Ingen?

eftersom du klockar CPUn när du höjer FSBn!

Visa signatur

Technörd

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MrJonas
Förresten...vad spelar Vcore för roll om jag bara ska FSB-klocka? Ingen?

Det beror på, om du samtidigt sänker multipeln så att slutfrekvensen på cpu är densamma så spelar vcore ingen roll. Om du höjer FSB utan att sänka multipel så överklockas ju cpu också, och då kan du behöva korriga med mer vcore.