Den kommande nya Windows-funktionen Recall har fått mycket kritik för hur den lagrar allt användarna gör på datorn, inklusive känsliga uppgifter som lösenord, försvinnande textmeddelanden och surfhistorik. Men Recall är inte den enda liknande tjänsten. På Mac har programmet Rewind funnits i över ett år och fungerar på ett liknande sätt, och häromdagen lanserades det öppna källkodprojektet Openrecall, rapporterar Neowin.

Openrecall utvecklas av Koen van Eijk och en belgisk utvecklare som bara kallar sig Tvturnhout. Projektet är tillgängligt på Github under AGPLv3-licens. Det är skrivet i Python och fungerar från start på Windows, Mac OS och Linux, på både ARM och x86-arkitektur och utan några särskilda krav på hårdvaran som en NPU.

Precis som Rewind och Windows Recall tar Openrecall skärmdumpar som OCR-skannas och sparas i en sökbar databas. Databasen lagras lokalt precis om hos de slutna konkurrenterna, men till skillnad från dessa har Openrecall än så länge ingen kryptering, även om utvecklarna lovar att lägga till det snart.