Kryptering i hårdvara vs mjukvara

Permalänk
Medlem

Kryptering i hårdvara vs mjukvara

Nu hamnade den här tråden lite snett men den handlar mer om kryptering än om nätverk.

Sitter och skriver lite om krypteringsmetoder i Wlan.
WEP och WPA använder ju enkla metoder (RC4) som inte kräver särskilt mycket kraft, men WPA2 kör AES-kryptering och har då ett AES-accelerator chip på kortet.

Säg att man skulle vilja utveckla ett sätt att emulera WPA2 i mjukvara på ett kort som bara klarar WEP, hur mycket prestanda (throughput) skulle man tappa (uppskattningsvis). Terminalen antas vara en rätt kraftig dator så jag tycker att det borde finnas datorkraft så det räcker.

Permalänk

Prestandamässigt borde det vara fullt möjligt att köra CCMP (det AES-baserade protokoll som används i WPA2) på en modern PC utan att tappa någon prestanda alls för de hastigheter på WLAN som är aktuella i dag. Dock är det med de kort jag sett inte möjligt att implementera CCMP korrekt på host eftersom krypteringen och MIC beräkning görs på MPDU-nivå medan gränssnittet till korten är på MSDU-nivå, d.v.s. eventuell fragmentering och reassembly görs i kortet. Om man struntar i fragmentering borde det kunna fungera, men då finns det förståss risk för interoperabilitetsproblem.

Men visst, om man designade ett nytt kort skulle det vara relativt enkelt att göra gränssnittet så att det gick att göra CCMP eller motsvarande på host med bra prestanda. Å andra sidan drar det trots allt en hel del CPU att köra kryptot och AES är billigt att implementera i hårdvara. AES-acceleratorn är ju inget separat chip utan ett relativt litet block i WLAN MAC/BBP chippet.

Permalänk
Medlem

Tack för det intressanta svaret. Ska ta och läsa på lite mer.
Du vet inga intressanta referenser i ämnet?

Permalänk
Medlem

tror en hyfsad dator klarar ett par MB/sek utan problem faktiskt.. iaf. loop-aes gör ett par MB/sek på en PIII 450

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av rool
Tack för det intressanta svaret. Ska ta och läsa på lite mer.
Du vet inga intressanta referenser i ämnet?

Nja, det beror på exakt vilken del av ämnet du menar. 802.11i standarden är en bra början om man vill förstå protokollet. Går att hämta gratis via Get IEEE 802 (http://standards.ieee.org/getieee802/802.11.html).

Vad gäller gränssnitt mot chipset är det i huvudsak tillverkarnas dokumentation som gäller, men de är oftast ganska svåra att få tag i som privatperson.

Kode till open source drivare för olika kort är lärorikt att läsa, men kan kanske vara lite svårtgenomträngligt ibland. Speciellt Host AP (http://hostap.epitest.fi/) rekommenderas. Den är visserligen för ett omodernt chipset, men välskriven och implementerar CCMP på det sätt du föreslog.