Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2005

moderkortsstöd i linux?

tja. jag ska köpa nytt moderkort, processor och minne. men jag har inte riktigt koll på vilka moderkort som linux stödjer. linux går väl att starta på allt, men tänker främst på inbyggt ljud/nätverkskort.
eftersom athlon x2-processorer verkar vara billigare än core2duo (vet iofs inte hur prestandan skiljer sig mellan dem) så tänker jag satsa på AM2-socket. priset ska helst inte överstiga 1000 kr. några förslag?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ystad
Registrerad
Okt 2002

Har precis köpt ny dator. Moderkortet är ett MSI K9N Neo F V3. Allt funka "out of the box" med Slackware 12. Kernelversion 2.6.21.5

Ett lurvigt skägg döljer inte bristande
intelligens.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Tobo
Registrerad
Jan 2006

du kan ju testa att googla namnet på moderkortet du tänkt köpa google.com/linux. får du inga träffar om att det krånglar så funkar förmodligen allt. för det mesta funkar all hårdvara från start. vet bara om ett enda moderkort som inte funkade med linux och det var de med jmicron-satakontroller. de funkar däremot nu. tog typ 3 veckor innan en fix kom till kärnan.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stöckhölm
Registrerad
Mar 2007

De flesta av moderkortstillverkarna är dåliga på att aktivt stödja linux vad jag vet. Är det någon som kan uttala sig för något speciellt märke?

Jag vet bara av Tyan, som t.o.m. erbjuder(eller erbjöd) några kort med linuxbios. Men deras kort de gör mest dyra serverkort.

Nästa steg är att titta på vilka kretsar som moderkortet använder och undvika dem där det krävts reverse-engineering (bakåtingengörande?) för att ö.h.t. få dem att fungera och istället belöna dem som håller sig med goda relationer till tredjepartsutvecklare.

Jag skulle sätta plus för AMD Intel, och Realtek.
Minus för Marvell, nVidia, och Creative.

Vendorwatch verkar nere pga en serverkrash, men lite information finns samlad på
http://vendors.bluwiki.org/

Det är dock en wiki så ta det vanliga köret med källkritik.

- J -

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2003

Kan bara hålla med ss_lamby. Intel är väldigt GNU/Linux-vänliga så ju mer prylar från dem desto bättre. AMD är hyffsade och bättrar sig ju längre tiden går.

Enda krånglet jag har ibland med mitt moderkort (MSI K8N) är inbyggda ljudet (nåt AC97 Azalia-rackel), beroende på Ubuntuversion funkar det antingen bra eller hyffsat. Bra i 7.04, dåligt i 7.10.

Chipset från Nvidia är lite "hit or miss". Kan funka bra, kan funka dåligt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2002

Det handlar egentligen inte om vilket moderkort du har, utan om vilka kretsar som sitter på det.
Som folk tidigare sagt så brukar Realtek, Intel och AMD fungera bra.

Om du orkar kan du kolla vilka kort linuxkärnan stödjer, och utgå från det.

There is a Swedish conspiracy.
http://forum.theswedishconspiracy.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2003

De senaste kompatibilitetsproblemen jag hade med Linux och moderkort var nog för nätt och jämt ett år sen. Skivspelare på S-ATA och JMicron-kontrollers var kinkiga. Så länge man har en fräsch kärna så funkar allt det vitala.

Speldatan med Windows har en massa utropstecken i enhetshanteraren trots alla drivare. Och på föräldrarnas hemdator så har stödet för USB-diskar lagt av trots ominstallation. Och folk säger att XP är kompatibelt.

Nåväl, har man en ny kärna ~2.6.23 (eller bättre) så ska alla vanligt förekommande diskkontrollers, USB-kontrollers, firewire-chip, nätverkschip och ljudchip som är fast monterade fungera rakt av. Undantaget är nog nätverkschip från Agere.

I extremfall kan de absolut senaste chipseten vara lite skakiga, mest för att man inte skrivit in PCI-IDna i drivrutinerna.

Vad gäller avancerat bruk av integrerad grafik så sätter jag Intel först. De tillhandahåller riktigt bra drivare, som öppen källkod. nVidia och AMD får dela andraplatsen, nVidia har bäst stängda drivare medan AMD har ett projekt på gång som bör producera bra öppna drivare till våren/sommaren. Vitsen med de öppna drivarna är att de samsas bättre med resten av systemet.

Dator: C=64 med bandare och diskdrive.