Guide: Installation och optimering av Windows XP , Drivrutiner och Program

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Frippe_30
Är det någon som kan svara på denna fråga? Det kanske redan är gjorti denna tråd och att det bara är jag som inte fattar vad ni skriver. Om så är fallet skulle jag bli glad om ni kan vara lite extra tydliga och skriva engång till.

God jul på er och tack för alla bra tipps i detta forum.

Hur går du till väga när du partionerar din HDD? Gör du det inne i XP eller gör du det inne i installationsgränssnittet för XP?

Enklast enligt mig vore att göra det senaste och sen helt enkelt då när man skapat sina partitioner helt enkelt välja att installera XP på en partition man önskar. Finns säker någon annan här av annan åsikt men då får dom ta sig tid att förklara hur dom tycker att du ska göra och motivera varför.

Permalänk
Medlem

Jag har några tips till installations-guiden, som säkert kan justeras av den som är mera insatt i dom här funktionerna.

För att inte mista Skrivbordet och Favoriterna vid en snabb formatering och ominstallation av C:\ så är det enkelt flytta dom till partition E:\ med ett registerhack. Ta backup om det finns viktig dokument, bilder, musik mm i mapparna redan.

Om fler så logga in för varje användare, och skapa en egen mapp under E:\ före dennes eget registerhack. Mina Dokument kan också läggas i dessa egna mappar, så finns allt sparat under varje användares namn på E:\ partitionen. (Jag kör engelskt xp därav ev foldernamn diffar)

Mapparna Skrivbord, Favoriter (och Start-meny\Program m.fl) ligger under
HKEY_CURRENT_USER \Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders
Ändra Favorites nyckelvärdet "%USERPROFILE%\Favoriter" till E:\namn\Favoriter
Ändra Desktop nyckelvärdet "%USERPROFILE%\Skrivbord" till E:\namn\Skrivbord

Efter registerhacket loggar du ut, sedan finns mapparna Skrivbord och Favoriter under E:\namnet du valde vid inloggning.

OBS! På skrivbordet sparar dom flesta vanliga användare dokument-, bild- och musik-mappar som kan innehålla många Gb, så därför kanske E:\ behöver lite större utrymme med denna metod.

Använder du portabla versioner av dina program på D:\ partitionen, så är dom klara att köra från skrivbords-ikonerna, direkt efter att du ominstallerat och gjort register hacket.

Med ett portabelt mail program på E:\ så undviker du även problemet med att radera sparade mail och kontoinställningar. GMail med google docs alla funktioner är en mycket kapabel ersättare, som du kommer åt från nästan varje internet kopplad dator...

Flytta Outlook Express filer till E:\
HKEY_CURRENT_USER \Identities\{"långt siffernamn"}\Software\Microsoft\Outlook Express\5.0\Store Root Ändra
%UserProfile%\Local Settings\Application Data\Identities\{"långt siffernamn"}\Microsoft\Outlook Express\
till E:\namn\Local Settings\Application Data\Identities\{"långt siffernamn"}\Microsoft\Outlook Express\

OBS! Detta kräver att du kopierar dit ev befintliga mail filer, från C:\Documents and Settings\"Inloggningsnamn"\Local Settings\Application Data\Identities\{"långt siffernamn"}\Microsoft\Outlook Express och ev 1-2 utloggningar, så finns dom på den nya platsen.

Edit:
En teori fundering: Om User Shell Folders i registret för varje användare exporteras till deras mappar på E:\ så borde reg hacken efter en nyinstallation gå på några minuter med registrets import funktion, och en utloggning/användare.

En annan skrivbords detalj jag alltid brukar ändra på är vid punkten.

Citat:

"Välj sedan fliken "Avancerat" och tryck på "prestanda" knappen. I det nya fönstret väljer du "Justera efter bästa prestanda" och trycker på OK."

Där kryssar jag i "Visa skuggor för ikontext på skrivbordet" före OK, så försvinner dom fula fyrkanterna runt ikon texten. Tar lite mer prestanda, men användarna gillar det utseendet mera.

Ändra till partition D:\ som default installations enhet. HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion Där finns ProgramFilesDir. Som default, är satt till C:\Program. Editera det till D:\Program. Du kan välja vilken disk eller mapp du vill. XP använder sedan den som default installations plats för nya program.

Permalänk

Re: Guide: Installation och optimering av Windows XP , Drivrutiner och GRATIS-Program

Citat:

Ursprungligen inskrivet av xNp^
Jag har tråkigt på mitt arbete, kanske lite för tråkigt ibland. Nu är det inte alltid negativt att ha tråkigt. Det kan t.ex. tillföra att man smyger runt på Internet och letar blondinskämt (för att rakt framför näsan på en kvinnlig kollega garva ut skämtet), eller för att leta efter den där reservdelen till bilen du tänkt köpa i snart tre veckor… Eller helt enkelt för att skriva en guide till folk med ovana för optimering av det operativsystem de använder sig av för att få ut maximal prestanda ur hårdvaran.

---------------------------------------------------------

Guiden är indelad i följande delar:
- Generella inställningar och optimeringar
- Drivrutiner, ett måste – i rätt ordning !
- Brandvägg, antivirus och andra nyttoprogram – HELT GRATIS!

Generella inställningar och optimeringar

Innan du startar upp datorn för att installera Windows XP, se då till att du inte har nätverkskablen i eftersom vi inte vill att Microsoft ska gå ut och ”sniffa“ på datorn under installationen.

Under installationens gång följer du anvisningarna och fyller i de obligatoriska uppgifterna som krävs för att komma vidare.

Jag väljer att alltid skapa minst tre partitioner som ser ut på följande vis:
C:\ = 15GB
D:\ = Resterande minus 5gb.
E:\ = Sista 5GB

Ska man köra Windows XP och inte tänkt uppgradera till Vista på ett bra tag, går det bra att ändra C:\ till 10GB. Anledningen till att vi väljer att bara använda 15GB är för att ingenting som inte är OS-relaterat inte ska befinna sig på den primära partitionen. Det här innebär att alla program du installerar ska ligga på D:\, med undantag för t.ex. Microsofts Officepaket osv.

Sista partitionen, E:\, är en samlingsdisk av viktig data samt växlingsfilen (pga komprimeringskäl vid backup). På den här enheten lägger jag drivrutiner, uppdateringar, Mina Dokument och andra nyttiga program. Varför? Jo, dels för att jag vet att när jag formaterar C:\, kommer alla de drivrutiner och nyttoprogram jag behöver finnas tillgängliga utan att behöva koppla upp mig på nätet för att hämta ner dem på nytt. Det är bra och smidigt att ha allting samlat på ett och samma ställe!

– När XP väl är startat up efter installationen, är det första jag brukar göra är att högerklicka på startmeny-baren och välja egenskaper, för att växla till klassisk start-meny läge. Efter det brukar jag välja egenskaper på aktivitetsfältet (den långa blå raden) och bocka av "lås aktivitetsfältet" och "gruppera liknande knappar i aktivitetsfältet" samt bocka i "Visa snabbstartfältet".

– Högerklicka på ”Mina dokument” som du nu mer hittar på skrivbordet (om du valde att göra första steget, annars finns den i start-menyn). Välj ”Properties” och under första fliken (Mål) så väljer vi att trycka på knappen ”flytta”. Sök upp E:\ som ligger under ”Den här datorn” och tryck på "OK". Det här gör vi dels för att spara plats på C:\ för kommande backup och dels för att slippa säkerhetskopiera filer vid en eventuell formatering av C:\.

– Nästa steg är att högerklicka på "den här datorn" och välj egenskaper. Välja fliken "Automatiska uppdateringar" och bocka av "se till att min dator har de...". Välj sedan fliken "Avancerat" och tryck på "prestanda" knappen. I det nya fönstret väljer du "Justera efter bästa prestanda" och trycker på OK.

– I systemegenskaper menyn finns det en del som heter "start och återställning", tryck på inställningar och bocka av "skicka en administrativ varning" och sedan på OK.

– Gå till fliken avancerat i samma meny, välj ”program” och tryck sedan på "ändra" nere i hörnet. På C:\ ska du ha från 100MB till 100MB (fyll i det istället för värdarna som står där) och tryck sedan på ”aktivera” knappen. Markera sedan E:\ (bocka i "egen storlek") och skriv in från 2048MB till 2048MB och tryck på ”aktivera” knappen igen. (Förutsatt att du har en utökad partition, annars väljer du 2048MB till 2048MB på C:\) Efter det trycker du på ”OK” och ”Verkställ”.

– Nu flyttar du dig till "systemåterställning", se till att ha C:\ markerad och tryck på inställningar, dra ner markeringen till 4 %. Gör nu likadant fast markera D:\ och välj "inaktivera systemåterställning..." via bocken längst upp i den mindre rutan. (Den kommer fråga dig om du är säker på att du vill stänga av systemåterställningen på den partitionen, bekräfta med "ok", förutsatt att du har fler partitioner. Gör det här på alla utökade partitioner.)

Gå nu ur genom att trycka på OK, välj att inte starta om datorn än.

– Tryck upp den här datorn, högerklicka på C:\ och välj ”Egenskaper”. Bocka av "Tillåt att indexeringstjänsten indexerar den här disken", välj "OK" på följande fråga... När den håller på att "flytta filer" som man ser det, kommer du förmodligen få en förfrågan, om du får en sådan, välj "ignorera alla". Gör denna procedur på alla dina hårddisk enheter.

– I nästa steg så väljer du "Verktyg" uppe i menyn på den här datorn och väljer "Mappalternativ", klicka på fliken "Visning" och bocka i följande;
- Visa dolda filer och mappar
- Visa fullständig sökväg i namnlist
- Visa ikonen kontrollpanelen i den här datorn
- Visa innehållet i systemmappar"
- Öppna mappfönster i separat process...

Bocka av följande alternativ.
- Dölj filnamnstillägg för kända filtyper
- Dölj skyddade operativsystemfiler...

Efteråt trycker du på ”Verkställ” och går ut ur fönstret.

– På skrivbordet: högerklicka och välj att ordna efter typ. Högerklicka sedan på papperskorgen och välj egenskaper. Bocka i "Flytta inte filerna till papperskorgen. Ta bort dem genast". Verkställ ändringen.
(OBS! Det här är något jag gör för att inaktivera resursen som papperskorgen använder, gör du detta betyder det att du inte kommer att kunna slänga filer till papperskorgen och filer kommer istället att försvinna i samma sekund som du trycker på delete knappen.)

- Bredvid klockan nere till höger finns en ikon där det står "SV" på. Jag brukar högerklicka och välja "stäng språkfältet". Bocka i "visa inte det här meddelandet igen" och tryck på ok.

– Öppna upp Windows Mediaplayer. Välj verktyg -> Alternativ. Bocka av:

- Hämta codecs automatiskt
- Tillåt att internet-platser identifierar spelaren
- Hämta licenser automatiskt

Gå vidare till fliken: Nätverk och bocka av alla fyra alternativen längst upp. Verkställ och tryck på OK. Stäng Mediaplayern.

– Högerklicka på den här datorn och välj handtera. Tryck ut plustecknet på "tjänster och program" och välj "tjänster". Välj fliken "standard" längst ner i mitten av rutan. I den här rutan finns alla resurser som startar varje gång Windows startar, med andra ord en hel del, fast den ända jag brukar stänga av är "Automatiska uppdateringar..." genom att högerklicka på den tjänsten och välja egenskaper. Sedan i startmetod rutan välja "inaktiverad" och sedan trycka på verkställt följt av ok.

– Gå nu in i kontrollpanelen och leta reda på ”Energisparfunktioner”. Under första fliken så ska vi välja schemat: ”Minimala energisparfunktioner” (fungerar även bäst för down-throttlingen på CPU vid idle).

Jag använder mig även av följande inställningar:
Stäng av skärmen efter: 15 Minuter
Stäng av hårddiskar efter: Aldrig
Vänteläge efter: Aldrig

I fliken Viloläge dubbelkollar vi att viloläget är avbockat!

– Ska man vara extra petig ska man heller inte använda sig av bakgrundsbild på skrivbordet och stänga av skärmsläckaren, ta för vana att stänga av skärmen när ni går från datorn istället.

Drivrutiner, ett måste – i rätt ordning!

Det här med drivrutiner kan vara ett rent helsike att hitta, optimera och få att fungera utan problem. Det kan också gå hur bra som helst, ja, det är olika för oss allihop. Dock så bör man alltid följa en viss ordning och ta sig tiden till att se till så man har de senaste och bäst fungerade drivrutinerna som finns tillgängliga. Det kan vara svårt att veta vilka drivrutiner som fungerar bäst, men att rekommendera till nya datorer är att hålla sig till tillverkarnas drivrutiner om man inte vet vad det är man ska leta efter.

Chipset
Först ut är chipset drivrutinen. Chipsetet är en viktig del av systemet och det otroligt viktigt att den här drivrutinen installeras först, så den lägger grunden för alla drivrutiner som kommer efter. Det finns många tillverkare idag med de främsta kommer här:

INTEL: http://downloadcenter.intel.com/default.aspx#
VIA: http://www.viaarena.com/default.aspx?PageID=2
AMD/ATI: http://www.amd.com/us-en/Processors/TechnicalResources/0,,30_...
NFORCE: http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us

Är man osäker på vad för chipset man har, går det att via moderkortstillverkarens hemsida leta reda på vad det heter. Har man köpt en färdigbyggd dator, från till exempel HP, DELL, ASUS, ACER eller någon annan större tillverkare går det oftast bra att leta via deras egna support, för att få upp en samling med drivrutiner just för den datormodellen man har.

För oss som valt att bygga ihop det själva kan vi antingen förlita oss på de oftast lite äldre drivrutinerna som följer med på skivorna, eller bege oss in på ovanstående tillverkares hemsidor för att ladda ner den senaste versionen direkt. Det här är oftast att rekommendera i och med uppdateringarna man går miste om ifall man inte gör det.

När man tagit reda på vilken drivrutin det är man behöver är det bara till att installera den för att direkt efter installationen är slutförd, starta om datorn så drivrutinen får sätta sina rötter.

Moderkortsdrivrutiner
Vi vill alla kunna utnyttja de där lull-lull funktionerna som följer med inprincip alla moderkort idag. Det är nytt, spännande och framför allt kanske till och med användbart. Ett tips är här dock att inte installera för mycket, allting som följer med på skivorna eller som finns tillgängligt via tillverkarens hemsida är inte till någon nytta för de flesta av oss. De kommer bara att ta upp onödiga systemresurser.

Dock har näst intill alla moderkort idag både ljud, nätverk och S-ata, medan allt fler moderkort även rustas med både firewire och integrerad grafik ombord.

Se till att hålla dig uppdaterad, nya drivrutiner bär ofta med sig mer positivt än negativt och kan leda till ett bättre system som helhet. Egentligen spelar det ingen större roll i vilken ordning du installerar övriga drivrutiner men här kommer en lista jag alltid följer:

1. nätverksdrivrutin (om den här inte installeras i samband med chipset drivrutinen)
2. S-ata kontrollen
3. Ljudkortsdrivrutinerna
4. Firewiredrivrutinerna
5. och sist grafiken

Efter varje installation av ny drivrutin rekommenderas det att göra en omstart. Det här för att drivrutinen ska få chansen att installeras på rätt sätt utan konflikter.

Grafikkortsdrivrutiner
Det diskuteras väldigt vilt på Internet om vilka drivrutiner som är bäst till just det där särskilda spelet eller vilken drivrutin man bör använda sig av när man överklockar samt benchmarkar och helt enkelt vilken drivrutin som fungerar bäst i allmänhet.

Generellt sätt, om du har ett grafikkort av nyare modell och vill spela de allra nyaste spelen, bör du alltså använda dig av den senaste från tillverkaren.

Det är först när du ”tweakar” systemet, som drivrutiner från t.ex. Omega-drivers eller DNA-drivers kan bli intressanta. Jag rekommenderar dock att avstå från sådana här drivrutiner om du inte vet vad det är du ger dig in på, det finns inställningar att göra i de här drivrutinerna som kan skada din hårdvara.

Övriga drivrutiner
Är du som jag, har du säkerligen en hel drös med kablar som går till diverse tekniska prylar som har en eller annan sammankoppling med datorn. Se till att du alltid använder uppdaterade drivrutiner direkthämtade från tillverkaren för att få ett så stabilt system som möjligt. Undvik att ladda ner drivrutiner från hemsidor du inte vet vilka som står bakom. Många använder det här som en genväg att installera spionprogram, trojaner och virus på okunnigas bekostnad.

Brandvägg, antivirus och andra nyttoprogram – HELT GRATIS!
Idag finns det mängder av program som sköter trafik, kontrollerar dina filer och mail efter skadligt material och diverse bildbehandlingsprogram som man behöver för att redigera de där röda ögonen som kom med på ett hörn när du tittade igenom semesterbilderna. Listan nedan kan göras oändlig, men för att undvika det så kortar vi ned den. Vi kortar ner dne så pass mycket så att det endast finns ett eller två val av program att välja mellan.

Brandvägg
ZoneAlarm – Finns inget gratisprogram som kan bli enklare än det här. Det varnar för ingående samt utgående trafik och du väljer själv vilka program du vill släppa ut på Internet.

Comodo Firewall Pro – En mer avancerad brandvägg med lite fler inställningar att gå igenom för att få full kontroll på läget. Mycket trevlig applikation som sköter sitt jobb proffisionellt!

Antivirus
Avast Home – Ett helt gratis antivirusprogram som uppdaterar sig näst intill varje dag. Dessutom tar det inte upp de där onödiga systemresurserna en gamer behöver till annat! Det enda som krävs är att du anger en giltig e-post adress som de kan skicka licensnycklen till. Licensen gäller i 14 månader och när tiden börjar ta slut får du snabbt en ny 14 månaders licens, återigen – Helt gratis!

AVG Anti-virus Free Edition – Ett program som har fått mycket bra kritik. Jag själv föredrar Avast framför AVG, pga. det enkla skalet Avast har. Annars finns det ingenting att anmärka på, ännu ett antivirusprogram som gör sitt jobb som det ska!

Nyttoprogram
FireFox – Mycket stilren och bättre webbläsare än Internet Explorer.

Opera – Ett annat alternativ till Internet Explorer

Thunderbird – Ersätt din gamla Microsoft Outlook klient.

Open-Office – Är du en av de där som inte köpte Officepaketet till ditt OS? Spana in det här paketet med alla motsvarigheter till Microsofts standardutbud och lite till.

Spybot - Search & Destroy – Det bästa, enligt mig, verktyget för att hitta trojaner, spywares och rensa bl.a. cookies med. Ett måste bland nyttoapplikationerna.

CDBurnerXP – Gratis brännarverktyg som klarar av att skapa och bränna alla nödvändiga format, även blueray och hddvd, helt utan kostnad.

Acrobat Reader – Ingen mening att använda något annat alternativ här. Adobes reader fungerar helt enkelt klockrent.

CutePDF Writer – En gratis programvara som används för att skapa PDF.

µTorrent – Enligt mig den bästa torrent-klienten. Inställningsmöjligheter för både ned och uppströms hastigheter och möjlighet att se vilka som är anslutna mot dig. Funktion för att bara välja vissa delar i nerladdningen (om t.ex. du laddar ner en torrent innehållande flera .rar delar)

7-Zip – Ett bra program som klarar av packning och uppackning av: 7z, ZIP, GZIP, BZIP2 samt TAR. Klarar även av att packa upp formaten: RAR, CAB, ISO, ARJ, LZH, CHM, MSI, WIM, Z, CPIO, RPM, DEB och NSIS.

Picassa – Googles svar på bildredigeringsprogram. Enkelt, effektiv och med möjlighet att direkt ladda upp bilderna på Googles server för att dela med dig av dem för andra.

VLC – Finns det en bättre media spelare med bättre stöd än den här så säg till. Helt underbar!
Alla program nämnda ovan går att ladda ner ifrån www.download.com och www.majorgeeks.com utan kostnad eller medlemskap.

Att rekommendera är också att installera Windows Media Player 11, som har bra stöd för uppspelning av Full HD material. Kan dock behövas codecs till det här, skulle vilja slå ett slag för K-Lite codec pack då jag aldrig behövt komplettera med något annat efter installation av det i codec väg.

Håll inte på att installera och avinstallera spel/program eller annan mjukvara, då det ger oreda bland systemfilerna och risken finns att du inte blir av med alla filer vid en avinstallation, därav förlorar du utrymme i längden. Se till att hålla rent på skrivbordet, i mina dokument och ha inte allt för mycket i mina mottagna filer, på grund av system-backup möjligheter.

------------------------------------------------------------

Det var allt för den här gången. Hoppas den här guiden hjälper någon, det finns fortfarande hundratals tips och trix till att nämna, det här är toppen på isberget. Stav- och menings uppbyggnads fel bjuder jag på. Jag kan heller inte ställas som ansvarig ifall någonting går fel vid installationer eller uppgraderingar, Alla förändringar sker på egen risk!

Visa signatur

Vista 32, Crossair 650 w, Asus M4A77, Radeon 5770. Cpu AMD Phenom ll x4 955, 3 mb ram.
Tack för du försöker hjälpa mig!