4.8
11 röster
Skapat
2019-06-11
Senast ändrat
2019-06-11
Visningar
1 343

Som komplettering till mitt galleri Razer Core X så väljer jag att göra ett separat galleri för byggprocessen, istället för en byggtråd. Eftersom projektet redan är klart känns det mer lämpligt.

Projektet tog som sagt sin början i en diskussion med Razer där vi pratade nya produkter och casemodding. Rätt vad det var så hade jag gett förslag på att modifiera en av deras nya grafikkortsdockor, Core X. Vi kör- fick jag tillbaka och där tog planerna vid.

Tanken har redan från start varit att utnyttja utrymmet inuti Coren på bästa sätt och modifiera dess yttre till ett mer extremt tema, med design i linje med Razer.

Som med de flesta projekt började även detta med en total breakdown för att se vilka delar som behöver modifieras för mina planer. Ett moment jag tycker är väldigt kul då man får en fullständig uppfattning om hur tillverkaren har planerat produkten.

Målet med projektet är baserat på ett antal punkter som ska uppfyllas.

  • Grafikprestanda

  • Kylning

  • Underhåll

  • Design

Häng med i detta lite annorlunda projekt!

Sponsorer för projektet är Razer, AORUS och Bitspower.

Coren har en stor gummipad under som den vilar stabilt på. Under denna gömmer sig dock ett gäng skruvar som håller fast styrningen till den skjutbara vaggan. I det här läget är det bort med allt som gäller för att få stommen och skalet fria.

Gamla infästningar till det originalmonterade handtaget tas bort. Allt utrymme kommer behövas inuti om allt ska få plats utan kofot och slägga!

Undersidan av vaggan. Denna del kommer återanvändas men istället för att styras av en plastskena i botten breddas den till att glida ovanpå de två fläktarna som ska monteras i botten på lådan. Fläktarna kommer få lov att anpassas i höjd och delvis bli försänkta för att vaggan ska få rätt placering.

Såhär kommer fläktarnas placering bli i vaggan. Givetvis återstår stora modifieringar med hål för luftflöde, men det måste mätas in när jag ser hur vaggan kommer placeras i djupled när jag bygger om fronten på Coren.

Bottensektionen av själva lådan är den enda del som kommer ha någon fast monterad hårdvara. Här ska de två 120 mm fläktarna fällas in och fungera som insug. Tanken är den att med fläktarna skapa övertryck inuti lådan för att luften ska passera ut genom radiatorn som monteras i toppen. Det finns inte plats att köra en lösning med fläktar monterade direkt på radiatorn så därför provar såhär istället. Med bra fläktar och högt statiskt tryck - EK Vardar blir det, så bör det fungera utmärkt.

Fronten av Coren kommer prydas med tre Bitspower Hexagon reservoarer som sammankopplas till en enhet. Eftersom allt ska monteras på vaggan så har jag bara två sidor att fästa in saker i, det är botten och baksidan. Därför ritade jag ett schysst fäste i form av ett R som skruvas till botten på vaggan och håller den understa reservoaren på plats. De övre två reservoarerna skruvas sedan ihop med den undre med hjälp av Bitspowers interna överföringar. Fästet fick lite lämpliga förstärkningar och 3D-printades sedan i svart PLA.

R - som i Razer. Lite komiskt egentligen då designen lämpade sig som ett R då jag kommer ha en vattenanslutning på baksidan av reservoaren som behövde ett urtag i fästet, därmed passade det att göra formen av ett R. Fästet är inget som syns när vaggan är slutmonterad men ändå en kul detalj.

Reservoarerna provmonterade och här syns även 90 graders fittingen som kommer ut ur den understa reservoaren. Därifrån kommer matningen till pumpen ske för att med säkerhet ta vatten i den lägsta punkten.

Reservoarerna sedda framifrån utan lock. Här syns även kopplingarna mellan dem som håller ihop hela paketet men samtidigt låter vätska kunna passera mellan. En finurlig lösning för att enkelt kunna bygga ut med fler reservoarer.

Här är bottendelen av vaggan som det mesta alltså kommer monteras i. Samtidigt behöver jag nu två 120 mm hål för att få luften att passera från fläktarna, förbi alla komponenter och ut genom den toppmonterade radiatorn.

Hardcore vinkelslip på några ställen.

Sticksågen fick jobba i den svårsågade tunnplåten. Lite filande och putsande av kanterna så är den redo för ny färg.

Radiatorn som är en slim 240 mm ska alltså monteras i toppen, men utan att fästas i själva skalet. Därför behöver den hänga på en konsol ut från baksidan av vaggan. Något som krävde ett specialfäste med förstärkningar där det fanns möjlighet utrymmesmässigt. Det är asymmetriskt eftersom det helt enkelt inte finns lika mycket plats på båda sidorna. Istället så ritade jag en snedstagskonstruktion som blev förvånansvärt styv trots att den bara är gjord av 20% fylld plast. Något har man lärt sig som byggnadskonstruktör!

3D-modellen för konsolen

Sådär, pumpplacering och radiator bestämda. På de två följande bilderna syns dock ett annat fäste jag först provade med, innan jag upptäckte att det skulle bli för trångt.

Pumpen är en D5 och pumptoppen är faktiskt en avsedd för reservoarmontage. Men den passar bäst till storleken och lämpar sig även för modifiering så den kan ha en LED-list inuti, något jag ska fixa.

En liten titt på hur det ser ut med PCI-e kortet och fläkten i botten. Kommer bli ett trevligt luftflöde förbi backplaten på grafikkortet.

Dags att tillverka en ny framsida!

4 mm tjock opalvitt plexiglas ska sågas ut för att reservoarerna ska kunna sticka ut genom skivan framåt.

Sticksågen är min vän, men jag var bra nervös och försiktigt när det skulle sågas så nära kanten. Jag vill ha perfekt passform och därför ska det minsann vara lite plexiglas kvar där mellan reservoaren och höljet.

Perfekt!

Fitment!

Framsidan fästs i höljet och blir alltså fast. Vaggan och reservoarerna skjuts in bakifrån och glider genom fronten ungefär en centimeter. Såhär ser det ut inifrån.

Istället för att göra ett nytt galler till radiatorn i toppen tog jag den lite knepigare vägen för att behålla delar av originalutseendet. Coren är luftkyld med två galler på sidorna för genomströmning av luft. De hålen kommer jag använda till fönster vilket gör att jag har galler till övers. Det är så pass snyggt att jag valde att bemöda mig med att fälla in det i höljet enligt originaldesign, fast nu i toppen där radiatorn sitter!

Själva sågandet tog sin lilla tid då höljet är i stål, och inte i aluminium som man kanske kan tro vid första anblick. Men det knepigaste var faktiskt att släta ut gallret som hade blivit helt knöligt vid demontering. Att det sedan är försänkt gjorde inte processen lättare. Men med tålamod och ögonmått så lyckades jag få det helt rakt igen och redo för montage.

Jag valde att byta nätaggregat av två tre anledningar. Dels för att få mer plats då det sitter ett ATX agg originalmonterat. Nu valde jag att använda ett Corsair SF600 SFX agg istället. Det är även helt modulärt och har en högre klassning för energieffektivitet. Baksidan på Coren var dock direkt anpassad till Razers egna nätagg och behövde därför modifieras så både brytare och kontakt fick plats i det urtag som fanns i plåten.

SF600

Alla kablar görs nya av slimmade förnicklade kablar med transparent hölje. De tar otroligt liten plats med ett tunt hölje och utan sleeve. Dessutom är de i min mening grymt snygga. PCI-e kortet kräver en 24 pin och en 8 pin. Till det så behövs dubbla 8 pin till grafikkortet och diverse kablar till pump och belysning. Bara att sätta fart!,

Razer har även varit lite kluriga då laptopen kommer få laddning via Coren när den används. Det behövs alltså ingen separat nätadapter till laptopen. Me like.

Jag ville ha korta och följsamma kablar som inte stoppar luftflödet mer än nödvändig. 24 pin fick sig en trevlig vågform!

Mera kablar!

Tunt och följsamt.

Godsakerna! En Razer Blade Stealth 13" känns som det givna valet ihop med Coren. En slimmad dator med bra CPU men med rätt klent grafikkort. Jag äger själv ingen Razer Blade så Razer var snälla nog att låna ut en till mig för testkörning. Och så det biffiga grafikkortet, ett AORUS RTX2080Ti med vattenblock!

Installation och det kunde inte bli mer precis än så. Faktum är att radiatorns fäste vilar lätt mot blocket som hindrar från onödig flex vid transport eller så.

När vaggan glider på plats kommer radiatorn sluta helt tätt mot höljet och gallret. Allt för att försöka få så mycket luft som möjligt att vilja ta vägen genom radiatorn.

Äntligen klar och redo för lackering!

Att välja rätt grön färg via en hemsida visste jag var i princip omöjligt. Därför beställde jag tre olika direkt för att kunna provmåla. Dessa tre såg snarlika ut på färgkartan i webshoppen men skaplig skillnad i verkligheten!

Coren fick ett grundlager i svart för att täcka rena metallkanter som blivit vid borrning, slipning och sågning. Därefter var det dags för tvåstegs lackering med krackeleringseffekt. Det var ganska knepigt så jag valde att provmåla lite andra bitar för att lära mig om tjocklek på färglager, torktider och temperatur. När jag fick den effekt jag ville så vågade jag mig på att måla själva Coren. Dock väldigt nervöst eftersom det är speciellt svårt att få färglagren i rätt tjocklek utan någon större erfarenhet.

Färgen fungerar så att man lägger ett baslager med valfri färg. Därefter väntar man en tid (beroende på tjocklek, temp osv.) och sedan lägger man på den övre färgen som ska krackelera. Jag valde en grön bas och en svart toppfärg vilket ska resultera i gröna sprickor. Färgerna reagerar med varandra och effekten uppstår efter en tid när det börjat torka. Ett dygn senare la jag på så många lager klarlack jag hade färg till. Dels för att skydda lacken och dels för att skapa ett större djup.

Nedan följande bilder är tagna vid slutmonteringen för att visa alla delar och steg för att sätta ihop Coren!

Jag ritade ihop ett enkel men effektivt fläktgaller för att skydda fläktar och fingrar. Fläktarna kommer styras med en separat steglös kontroll på baksidan av Coren, lite oldschool men coolt med en ratt för fläkthastighet.

Trots ont om plats på sina ställen valde jag att montera en flödesindikator och ett filter. Eftersom jag inte kommer ha någon övervakning på pumpen så tycker jag det var lämpligt.

Fronten fick ett lager svart färg på baksidan för en mer spöklik diffus effekt.

Valet föll på klar vätska då jag kan välja att köra RGB belysning inuti eller matcha det gröna yttre. På så vis har inga av komponenterna på vaggan någon färg vilket jag gillar!

Redo för galleriet, länk finns i beskrivningen högst upp!