Retrokonsollen N64 (NUC64)

4.9
31 röster
Skapat
2020-08-08
Senast ändrat
2020-08-08
Visningar
5 030

Våren och sommarens bravader gjorde ju att man fick lite mer tid hemma och mindre på jobb och ute med vänner (ja ni kan ju gissa vad det handlar om…). Så istället så har jag äntligen fått iordning mitt projekt med min gamla N64 som hade ärgat sönder, där tanken var en spel och mediamaskin vid TV’n.
Första tanken var att använda en rPi men det visade sig inte ge så lovande resultat så när jag fann min gamla NUC hemma så var det som hittat! Det var dags att börja leka!

Det första jag testade var att se om NUC’ens strömadapter kunde få plats i N64’ats nätadapter. Det blev att strippa adaptern och kolla att den fick plats, vilket den gjorde.

Då var det bara att börja CAD’a hållare så att den kunde sitta stabilt och säkert, /.../

/.../ samt börja löda/klippa av de saker som inte skulle vara kvar.

Tillslut har man en N64adapter som kommer göra mångt mycket mer skada om den råkar komma ut på begagnatmarknaden. Original kör en pin 12V och två 3.3v som man kan se på bilden, min kör 19V över dessa istället! Jag ska skriva ut en klisterdekal och sätta på den, i alla fall någon säkerhet…

Dags o börja klippa bort allt som kan slå i NUC'en!

De utskrivna delarna ni ser i vänstra hörnet är till för att stabilisera av/påknappen, samt att se till att den når switchen jag använder.

Klipp klipp!

Den passar ju !

Första tanken var att ha en SSD, i slutändan så funkade inte en vanlig SSD, utan det blev en annan variant som ni kan se längre ner.

Vid det här laget hade jag gjort min första tabbe;

Jag hade under någon konstig tanke slängt alla ärgade PCBbitar och på dessa bitar sitter ju frontkontakterna och ström in till N64… (palmface). Så Jag testade att printa ett par men det såg illa ut. Så i slutändan blev det att beställa ett par bättre begagnade från eBay. Men NUC’en får plats och allt är frid och fröjd! Dags att börja fixa hållare så att den kan sitta fast ordentligt.
Utan att lägga upp några bilder på hur det blev så kan jag säga såhär. Jag fick allt att passa i ett första-test, provisorisk ström var i och när jag väl testar att köra in mjukvara så visar det sig att jag gjorde nästa tabbe:

NUC’en är gammal, kan inte köra KODI/PLEX vare sig på Win/Linux utan att hacka något förfärligt. Det var bara att bita i det sura äpplet att man sabbat den genom att ha slängt originalchassi, klippa kablar och löda av saker på PCB etc… Det var bara o knalla ner till Nordstan och Webhallen och köpa sig en ny. Efter lite sökande så blev det en NUC8i3BEK, och lite mer än 4kkr fattigare går jag hem med den nya! Det sen var det bara o CAD’a om alla hållare och rubbet (tankesättet gick att återanvända så det var mycket snabbare gång andra gången).

Det tredje misstaget/osäkerheten var att min nya NUC hade enligt spec högre krav på effekten till maskinen. Den gamla NUC'en krävde 65W, den nya 95. Det som var extremt dumt här var att den nya klossen inte fick plats i Nintendots nätdel. Så efter lite googleFu så lyckades jag hitta en sida som testat effekten. Han hade sett att den inte drog mer än ca 50-55W. Så jag köpte mig en egen watt-mätare och testade lite stresstester. Det skulle nog gå!

Hållarna för moderkortet, det tog säkert ett halvkilo plast att bara få till dem rätt. Jag vet inte hur många iterationer jag behövde gå igenom..

Sitter som ett smäck!

Det stora hålet i botten är min skam (det enda stora som är förstört på chassit utvändigt sett). Det behövdes för att få tillräckligt med kylkapacitet, annars dog datorn vid Steam-streaming. Vid Musik och film funkade den bra.

För att styra hela kalaset används en Flirc-IR tillsammans med min logitech harmony-kontroll.

Man kan ju inte låta nyköpta saker vara olödda, så den strippades ner till komponenter.

För att sedan lödas ihop och platsa i fronten på chassit.

Tillslut skrevs en adapter ut så att vi även kan se den röda dioden lysa när "konsollen" är påslagen.

Efter mycket krångel så passar allt som det ska

Vi behöver data in och ut från NUC'en. Originalet som höll kablar på plats funkade inte så detta är egentligen det enda biten i chassit som inte är (utvändigt) original. (ps Det är fruktansvärt svårt att hitta en N64-grå plast till 3dskrivaren xD ). Kablar köptes på ebay och sen behövdes det klippa och löda i usb3-kabeln, den var alldeles för lång.

Hade jag vetat hur många extrakablar det var i en USB3 mot en USB2 så hade jag bara köpt en USB2 istället. Det jag har utgången till är koppling till min DAC, så det behövs inte massa high-speed-kablar.

Bakstycket är gjort i två delar för att kunna skruva fast utan att lim eller annat ska förstöra ev framtida modifikationer.

Om ni undrade varför alla kablar var skurna i, här är anledningen. För att få plats med alla tre kablar behövdes en skalpell göra lite åverkan på plasten.

Det får plats ganska mycket om man bara vill!

De nyköpta begagnade frontkontakterna är alldeles för stora, såg och avbitare hjälper till så att det passar.

Frontkontakter, USBkontakter och hållare för USBkontakterna fixade.

NUC'en har 4 dedikerade platser för USB (3). Dock behöver jag ju 4 i front, samt en för flirc, och en kontakt i bak. Som tur är så fanns det 2 extra usb-kontakter på moderkortet. Så det blev o beställa molex-kontakter och sen krimpa egna.

Klart! Snart ska de monteras. Men först:

Blåtand och wifi måste på plats. De sitter fast med dubbelhäftande tejp.

På vänstra sidan så har vi hållaren som stabiliserar frontkontakternas USB. Den har även en hållare för en "rocker switch" (vad nu en sådan heter på svenska?).

NUC'en i dess härlighet. På vänstersidan återfinns ström och knapp, högersidan har en pålödd momentan-switch.

Man behövde strippa ner hela kortet för att komma åt att löda av kontakten för originalströmmen, så istället fick avbitartången jobba hårt!

Det satt en gång en M.2-kontakt på min NUC. Den var i vägen för kassettens hållare, så den fick klippas/lödas bort. Detta var nog momentet som var mest nervöst för mig då jag inte hade bra verktyg för ytmonterat. Men det gick ju bra till slut.

Ful-lött men det funkar!

Om man nu försiktigt sätter in NUC'en i chassit, kopplar på alla kablar så ser det ut såhär!

Tur i oturen kan man väl säga om att byta NUC, men den nya hade inte denna SATA-förlängare. Så jag kunde lista ut att den också fick plats på den nya. Detta var något jag hoppdes på skulle funka när jag köpte den nya, för jag hade redan då misstanke om att det inte skulle komma med en SATAkabel iom M.2-platsen. Phew!

Lite kabelhärvor, svårt att göra något snyggt i detta chassit.

Samma här...

En liten kul detalj i det hela är att om man öppnar "memory expansion" luckan så ser man minnena! och man kan tydligt se att jag inte har expanderat minnet

Toppvy

Baksida. Av någon outgrundlig anledning så får jag känslan av sportbil när jag ser formerna

Jag fick tag i ett billigt pokemon i JP-format som jag öppnade upp och strippade (kändes inte bra att ta sönder fungerande saker, men jag har sparat delarna iallafall).

Plåten är lite klippt i, det var från försöket att få plats med en vanlig SSD. Det gick inte.

Istället så köpte jag en mSATA-disk och en mSATA till SATAadapter på ebay. Dessa fästes på en utskriven plastplatta som matchade in mot kassetten.

Såhär blev det till slut, men /.../

/.../ jag ska se till o skriva ut en ny etikett så att den blir mer tematisk!

Och såhär ser den ut in-action. Det har varit otaliga timmar med 3Dskrivaren och stundtals så har jag bara velat slänga allt i soporna och glömma det, men man får aldrig ge sig när man vet att det är görbart med sina projekt xD. Det är fortfarande småsaker som jag skulle vilja ändra/modifiera, men som den är nu så fungerar den, och nu får jag släppa detta projekt, det får anses vara klart för tillfället!