Musikspelare

Tanken är att jag ska uppdatera galleriet när tiden tillåter och kanske göra om det till en byggblogg. Orsak till publicering: http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=8... (någonstans bland dessa sidor kom det att handla om media möjligheterna i Linux).

Hårdvara:

- Asus M3A78-CM RS780V
- AMD Athlon64 X2 3800+ EE
- 2 x 1GB Mushkin EM2-6400 (overkill XXL förutom vid stora filöverföringar)
- Thermalright HR-01 Plus
- Silverstone Nightjar ST30NF 300W
- 2,5" Samsung 250GB HM251JJ 7200U/m 16MB

- Trend Audio USB DAC UD-10
- Trends Audio TA 10.1

Designen är en test gjord av vanlig MDF, trälim och åtta skruvar (det närmaste jag kommer en teknisk beskrivning ju nu!). Tanken är att på det här sättet förbättra kylningen med endast en fläkt monterad på baksidan som istället för att dra ut luft blåser den in och ut genom CPU-kylaren. Jag har kört längre tester i rumstemperatur kring 22 C och detta fungerar väl, t o m hårddisken som är monterad till vänster hängande under locket ligger stabilt mellan 35 - 39 C.

Mjukvara:

- Arch i686
- /boot = ext2
- /var = reiserfs
- /root och /home = jfs
- /multimedia (musikbiblioteket) = xfs
- musikserver musikbibliotek MPD och för radio VLC
- med Apache som bas prövar jag lite olika MPD klienter
- vsftpd med virtuell användare kopplad till musikbiblioteket (för snabba överföringar av musikfiler)
- administration görs genom SSH

I nuläget kör jag följande lösning:

Uppstart görs naturligtvis endast i init 3. I VC/2 loggas med mingetty användare "vlcserver" in och startar där "vlc -I http", och i VC/3 användare "theoryserver" för att med "./run-theory.sh start"starta Theory. Theory är ett ganska kul alternativ skrivet i python och kan därför köra sin egen http server utan Apache.

Jag har inte lagt till någon IR styrd del för t ex start, stop och paus för MPD, men det kanske kommer. Ifall ingen annan dator är igång styr vi musikspelaren ifrån en netbook, vilket på ett sätt gör en fjärrkontroll onödig (ifall nu inte 5 - 20 sekunder känns som en evighet).