Facit -Intel inside!

Min förra mod "All work and no play..." har sett sina bästa dar, åtminstone hårdvarumässigt.
Dessutom har jag inte riktigt plats för en stor full tower låda och det kliade i byggfingrarna.
Den gamla elektriska skrivmaskinen (Facit 1830) från sextiotalet som barnen hade att leka med blev mitt nya offer.
Datorns innanmäte är fäst i skalet genom fyra vibrationsdämpande "gummi" bussningar vilket förhoppningsvis bidrar till att göra datorn tyst. Hårddisken kommer i sin tur att fästas i bottenbrickan med liknande bussningar.

Uppdatering 2010-03-15
Min lilla skrivmaskin är antagen till en utställning i Madrid den 15-18 april. Lite behaglig belöning för alla timmars slit
P.S.
Länk: http://www.campus-party.eu/home-en.html
Uppdatering 2010-03-27
Intel har bidragit till färdigställandet av min maskin.
Den kommer nu att utrustas med ett Intel DP55SB Extreme series moderkort bestyckat med en i7-870 processor. Detta kommer garanterat att bli den kraftfullaste Faciten genom tiderna!
Microsoft kommer även de att hjälpa till genom att förse datorn med operativsystemet Windows 7.
Tack för att ni gör detta projekt möjligt.
Uppdatering 2010-05-09
Det var ett tag sedan min senaste uppdatering. Det var mycket slit för att hinna bli klar i tid till utställningen i Madrid. Sen kom vulkanaskan och sköt upp hemresan en hel del dagar, därefter följde alldeles för mycket arbete och en lång väntan på budfirman som skulle forsla hem apparaten.
Men nu är allt på plats och det kan vara dags för en summering.
Först måste jag säga att Intel® Core™ i7-870 processorn är en hit, otroligt snabb utan att generera hopplösa mängder värme. Windows prestanda test ger den betyget 7,5 på sin 7,6 gradiga skala, det säger en del. Med de 2gig 1600mhz ddr3 ram jag installerat hanterar datorn att ha igång ett tillsynes oändligt antal flikar i Firefox tillsammans med en hel del andra program. Ingen laggning, allt flyter otroligt smidigt.
Som grädde på moset är datorn i princip ljudlös.
Noctua bidrog till projektet med en NH-C12P kylare som visserligen bara är 90mm hög men med fläkt skulle den slå i taket på min låda. Lösningen blev en 12mm hög Scythe fläkt som snurrar med 800 rpm, men även denna tunna fläkt kom farligt nära lådans tak så jag trimmade bort hela fläktramen. Nu kan den milt skjuta ner luft genom kylaren som ganska effektivt håller processorn på en rimlig temp. Inte en lösning för överklockare men jag tycker inte att jag har behov av det.
Mitt PSU val blev en Seasonic x-750, en 650 hade varit tillräckligt men den fanns inte i lager någonstans och jag ville verkligen ha allt klart till utställningen så 750 blev det.
Hårddisk valet föll på WD green power, 640GB. Jag har lagt OS och program på en 30GBs partiation för att enkelt kunna flytta systemet till en ssd när jag får råd till det.
Grafikkortet är ett simpelt GeForce 8400GS som en av mina bröder hade liggande, det kommer att uppgraderas så snart ekonomin tillåter det.
Vad återstår att göra?
Bygga ett vesa fäste att fästa på lådans "tak" och köpa en lämplig skärm därtill (just nu kör jag men en 17" crt). Införskaffa mer minne, köpa en SSD och ett lite mer potent grafikkort.
Allmänna reflektioner:
Datorn är toksnabb, den bästa jag någonsin använt, tangentbordet fungerar klanderfrit och är en dröm att skriva på. Dessutom är hela paketet tyst. Jag har pensionerat min gamla bärbara och den lät säkert tre gånger så mycket med en tiondel av kraften.
Jag kommer att uppdatera det här när något nytt sker. Kommentera gärna.