Inlägg

Inlägg som perost har skrivit i forumet
Av perost
Skrivet av shugge:

Det är ju iofs sant, men TS moderkort har UEFI, så det bör inte kunna vara ett problem i detta fall.

Fast det är avsaknaden av GOP som är problemet, inte UEFI.

Av perost
Skrivet av shugge:

Ja, alla pci-e grafikkort är kompatibla med alla moderkort oavset vilken pci-e version moderkortet och grafikkortet stöder (iom att pci-e är bakåtkompatibelt).

Det är inte helt sant. Även om PCIe är bakåtkompatibelt så har BIOS/UEFI förändrats en hel del över åren, och gamla moderkort som saknar stöd för UEFI GOP kan få problem med moderna grafikkort som använder det.

Det är svårt att hitta någon definitiv information om det eftersom det inte direkt är vanligt att använda kort från 3000/4000-serien med så gammal hårdvara, men t.ex. denna Reddit-tråd indikerar att det kanske inte fungerar.

Av perost
Skrivet av Sundkula:

Är denna artikel samt rubrik skriven av en chatbot?

Sannolikt inte, chatbottar brukar inte göra enkla stavfel

Av perost

Single vs dual har ingenting med typen av DDR5-minne att göra utan om hur många av CPUns minneskanaler du utnyttjar. För att köra dual channel behöver du lika mycket minne i båda kanalerna, det enklaste är två stickor av samma storlek placerade i rätt socklar på moderkortet.

Av perost

Jag hittade först ingenting, men det korrekta namnet verkar vara skybay, inte skybase

Men ja, det verkar som att datorer med det moderkortet har sålts med 6700 i alla fall, troligtvis fungerar hela 6000-serien. Styrkretsen har i teorin stöd för 7000-serien också, men då krävs det att Lenovo släppt nytt BIOS med stöd för det vilket de inte brukar göra.

Men det verkar som att en modell som använder det moderkortet är IdeaCentre Y900, som faktiskt sålts med processorer från både 6000-serien och 7000-serien. Så kanske? Du får kolla upp vilken datormodell det är du har och se om det finns något nytt BIOS som Lenovo säger har stöd för 7000-serien. De listar inte BIOS baserat på moderkort utan datormodell, så att bara veta vilket moderkort det är hjälper tyvärr inte så mycket.

Tillägg: Vid närmare eftertanke så är nog detta mest av akademiskt intresse, skillnaden mellan en 6700 och en 7700 är rätt minimal så duger inte en 6700 så spelar det ingen större roll om 7700 också stöds.

Av perost

Ditt moderkort har en M.2-port med stöd för PCIe 3.0 x4. Samsung 990 PRO kör PCIe 4.0 som är dubbelt så snabbt som 3.0 men bakåtkompatibelt, så den skulle fungera men du kommer inte få ut full prestanda.

Av perost

Kameran har inga drivrutiner, det är ju en nätverkskamera, utan det är Setup Wizard SE du ska ladda ner från supportsidan och köra enligt manualen för att ställa in kameran. Jag vet dock inte om MyDLink-appen har stöd för den kameran, stödet för äldre kameror verkar vara lite si och så.

Av perost
Skrivet av Trihxeem:

Edit: Man skulle väl lika gärna kunna åstadkomma det med två skärmar, en som fälls in bakom den andra när man är klar. Så slipper man problemen med vikbara skärmar.

Det finns en Thinkpad för det också, Thinkpad W700ds

Av perost

Själva sökningen ser ok ut, men fundera lite på vad det egentligen är du skriver ut.

Och orelaterat till ditt problem, men title är ett dåligt variabelnamn i case 3, det är ju hela inlägget och inte bara titeln som den variabeln pekar på. Sånt kan lura dig senare när du läser koden och tror att den gör något annat än vad den egentligen gör.

Av perost
Skrivet av Swedishchef_90:

Du kan även skriva massa 0or till disken ett par gånger efter om du vill vara ännu säkrare

Det skulle i så fall vara om tillverkaren inte implementerat secure erase korrekt, annars är det bara slöseri med skrivcykler.

Av perost
Skrivet av SwedZi:

Okej, och även om jag köper denna kabel:
https://www.elgiganten.se/product/tjanster-tillbehor/kablar-a...

Så kommer det inte fungera?

Nej, om datorn bara har DP 1.2 så hjälper det inte att kabeln klarar högre bandbredd.

Skrivet av shugge:

Inte riktigt. 3440x1440 120Hz i 8-bit är 17,83Gbps.

Eller jo kanske räcker. Enligt wikipedia klarar DP HBR2 3440x1440 i upptill 133Hz i 8-bit (max 107Hz om du ökar till 10-bit): https://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort

Ja, det kan vara svårt att räkna på bandbredd eftersom det inte bara är upplösningen man måste ta hänsyn till utan även timings o.s.v. Men det finns skärmar med 3440x1440@120Hz och DP 1.2, t.ex. Alienware AW3418DW, så det går definitivt.

Men att det är tekniskt möjligt behöver inte betyda att den (okända) skärmen som SwedZi har klarar det, och även om den gör det så kanske tillverkaren inte lagt in den upplösningen i skärmens EDID av någon anledning. Det första är svårt att göra något åt, det andra kan man kanske lösa genom att skapa sin egen upplösning.

Av perost
Skrivet av SwedZi:

Såg att mitt moderkort (MSI) har en funktion secure erase+, bör den vara likvärdig som samsungs egna secure erase?

Ja, secure erase är ett standardkommando, så om moderkortet har den funktionen så ska det fungera precis lika bra.

Av perost

Att formatera en partition skriver normalt bara en ny filtabell till den, men det mesta av datan kommer fortfarande ligga kvar rent fysiskt och kan eventuellt återskapas. SSDer rensar dock oanvänt minne för att hålla prestandan uppe, men det är något som sköts internt över tid och du kan inte veta vilken data som fortfarande ligger kvar i minnet vid en viss tidpunkt.

Så för SSDer är secure erase det bästa valet, det är trots allt precis vad funktionen är till för. Normalt brukar man rekommendera att använda tillverkarens eget verktyg, men om du inte kan få tag på ett USB-minne så borde det finnas andra verktyg.

KillDisk kan göra secure erase, men jag vet inte om det fungerar med gratis-versionen eller från Windows. De flesta verkar annars rekommendera PartedMagic, men det programmet kostar pengar och då kan du ju lika gärna gå och köpa ett billigt USB-minne istället.

Av perost
Skrivet av SwedZi:

Lånar er igen. Ska sälja hela datorn och använda min laptop istället som är en:
https://www.komplett.se/product/1088951

Om jag köper denna kabel:
https://www.kjell.com/se/produkter/kablar-kontakter/usb-kabla...

Kan jag då driva min 3440x1440p skärm i 144hz med laptopen?

Nej, både datorn och kabeln kör DP 1.2, så du får precis samma problem som med din 9700K.

Av perost
Skrivet av Alling:

Är inte tillräckligt bra på engelska för att plocka upp alla eventuella nyanser i utterly fold. Det verkar inte vara ett etablerat uttryck, för jag hittar det ingen annanstans än just i The Verge:s rubrik.

Men det är möjligt att jag har helt fel och att lägga sig platt är det bästa tänkbara ordvalet i sammanhanget.

Det är att vanligt engelskt uttryck som har samma innebörd som "lägga sig platt", men lite mer negativt skulle jag säga. Men poängen är att de gav upp helt utan motstånd, och att beskriva det som att "lägga sig platt" tycker i alla fall jag är ett rätt milt uttryck som beskriver situationen bra.

Av perost
Skrivet av Alling:

Inte alls. Däremot har lägga sig platt, menar jag, en negativ klang: man använder det uttrycket när man tycker att någon har vikt ner sig alltför enkelt.

Fast det är väl ändå ett passande uttryck i det här fallet? Yuzu gav upp nästan omedelbart utan att ens försöka försvara sig, och andra sidor använder uttryck som t.ex. "utterly folded".

Av perost
Skrivet av pv2b:

Det löser väl inget i det här specifika fallet?

Både Intel och Nvidia har stöd för HDMI 2.1 med sina öppna Linux-drivrutiner, Intel genom att bara ha DP i GPUn och konvertera till HDMI med en extern krets och Nvidia genom att implementera de känsliga delarna i firmware.

Fast om man redan har ett AMD-kort och kommer på att man vill använda HDMI 2.1 så blir det problem förstås.

Av perost
Skrivet av SwedZi:

Rättelse igen, upplösningen jag kör är 3440x1440, nu kör jag cpuns grafik med displayport i moderkortet, upplösningen går bra men kan dock bara välja 100hz som högst istället för 144hz, några tankar?

9700K har som sagt bara DP 1.2, och du behöver DP 1.4 om du ska kunna köra 3440x1440@144Hz. Eventuellt skulle det kunna gå att köra 120Hz, men om skärmen inte ger dig det som alternativ så kan du behöva skapa en egen upplösning för det.

Av perost
Skrivet av Rouge of Darkness:

Bör gå utmärkt tror iaf 9000 seriens gpudel bör ha dp 1.3 men troligen 1.4 och kunna köra skärmen i 144hz.

9000-serien har DP 1.2, men det räcker om man bara vill köra 2560x1440@144Hz. Men sen hänger det förstås på vad moderkortet har för utgångar också, att CPUn har anslutningar för det innebär inte automatiskt att moderkortet använder dem.

Av perost
Skrivet av Phod:

I dag, med allt bredare datorskärmar, är det litet synd att folk som inte förstod grejen drog det vidare med alla möjliga vertikala upplösningar, 1440p o.s.v. Nu är det ju mer än någonsin vettigt att diskutera riktiga upplösningar, istället för "1440p gaming".

Ja, när 2560x1440 började komma så var det ju QHD (eller WQHD för att undvika förvirring med qHD) som gällde som förkortning, men med tiden blev 1440p vanligare istället (troligtvis för att det är lättare att komma ihåg vad det står för). Så nu får man välja mellan en precis förkortning som många inte känner till eller en som många känner till men som är oprecis.

Och det är inte ett problem exklusivt för 1440p utan i stort sett alla vanligt förekommande förkortningar för upplösningar är otydliga, så det enda som gäller om man vill vara tydlig är att skriva ut hela upplösningen i siffror.