Inlägg

Inlägg som perost har skrivit i forumet
Av perost
Skrivet av Bernd_P1:

Helst ska du använda 2 kablar. Då kommer strömmen ifrån 2 olika rails. Använder du 2 kontakter ifrån samma kabel blir det istället ifrån samma rail.
Båda kan funka då man funka men med 1 kabel finns större risk att kortet kan krasha pga den få inte tillräckligt med ström.

SF750 har likt de flesta moderna nätagg bara en rail, så det är normalt inget man behöver ta hänsyn till. Men att använda två kablar är ändå bättre eftersom lägre ström per kabel ger mindre spänningsfall och värmeutveckling.

Av perost

Noctua specar fläktarna till att kunna gå ner till 800 RPM (+/-20%) som lägst (vid 20% PWM), så är det chassifläktar det handlar om så är det nog bara att sätta dem på 20% konstant om det går. Att köra på en kurva brukar vara onödigt när det gäller chassifläktar och gör bara att de märks mer när de varvar upp och ner.

Det är som sagt bra fläktar, men deras höga RPM kan göra det lite knepigt att hålla nere ljudnivån eftersom man i stort sett måste köra dem på lägsta möjliga läget för att det ska bli tyst. Så jag går emot strömmen lite och säger att byta ut dem till t.ex. Corsair ML140 Pro faktiskt kan vara ett vettigt alternativ. Men det beror på vilken ljudnivå du siktar på, så börja kolla över styrningen först.

Av perost

Ja, jag har en första generationens Switch och köper bara spel digitalt, så ett SD-kort är nästan obligatoriskt eftersom den bara har 32GB inbyggt. Jag började med ett 128GB men det kändes efter ett tag som för lite, så jag uppgraderade till 512GB. Det räcker mer än väl, så någon ytterligare uppgradering lär det inte bli.

Av perost

Om du sätter i en M.2 SATA SSD i M.2_2 eller M.2_3 så stängs motsvarande SATA-port av, men SSDerna du har är PCIe/NVMe och påverkar därför inga andra portar. Det ska alltså inte vara något problem att sätta i den nya SSDn.

Av perost

@pr0pheten85: Testa att köra UserBenchmark och länka till resultatet du får här, det brukar ibland kunna ge ledtrådar till vad som är fel.

Av perost
Skrivet av Swedishchef_90:

Skiljer 2fps dock? Om såklart inte minnet tar slut 😊

Vilket i de fallen är ca 5%. Ingen enorm skillnad förstås, men i andra spel kan skillnaden vara 10-15%. Och tar minnet slut så rasar förstås prestandan rejält, men det är ett mindre problem eftersom det då ändå inte brukar vara spelbart oavsett PCIe-version. Något att vara medveten om helt enkelt, eftersom det är ett problem som är ganska unikt för just 6500 XT.

Av perost
Skrivet av Swedishchef_90:

Och 1060 är väl ca 10% långsammare än 1070? Ca 10fps.
Han vill ha en datorn som håller ett tag och köpa begagnad kan vara en risk då rhg (runt hörnet garantin) brukar gälla. Enlig swec tester ligger 6500xt lite över 1060 och ca 18% efter 1080

Man får också tänka på att 6500 XT tappar en del prestanda när man använder PCIe 3.0 eftersom de snålat in och bara kör en x4 PCIe-kontakt, så TS kommer inte få ut riktigt så bra prestanda som Sweclockers prestandaindex visar.

Av perost
Skrivet av Dinkefing:

Okej men varför skriver inte Inet ISO också? ISO (med svenska bokstäver Å,Ä och Ö) tex?

För att svensk/nordisk layout är ISO, så butikerna brukar inte skriva ut det eftersom det i stort sett inte säljs något annat.

Av perost

Det verkar som att CPU-Z har ändrat hur de visar den informationen sen ver 2.00. Troligtvis p.g.a. DDR5 som kör 2x32-bit per kanal istället för 1x64-bit, så dual channel med DDR5 visades som Quad i äldre versioner av CPU-Z. Så 2x64-bit med DDR4 ska vara dual channel.

Av perost
Skrivet av Thomas:

"Granite Ridge" låter som ett Intel-kodnamn. Kanske inte så konstigt när de haft Thunderbolt-kontrollers vid namn "Titan Ridge" och "Alpine Ridge".

Även "Phoenix Point" etc, Intel har i alla fall tidigare använt såna namn för PCH:n i sina styrkretsar (t.ex. "Sunrise Point", "Union Point", och "Cannon Point" för PCH:n i 100-, 200- respektive 300-serien stykretsar). Onödigt av AMD att kopiera Intel på den punkten, kodnamnen är redan tillräckligt röriga som det är.

Av perost
Skrivet av KroesusSork:

Måste varit ett riktigt scoop detta, finns inget på IKEA:s hemsida och artikeln på TT är bortplockad

Länken till TT är bara trasig, här är en fungerande. Och här är information på IKEAs egen sida (fanns inget på den svenska sidan underligt nog).

Av perost
Skrivet av Joakim_g:

Videon säger att 5600G inte fungerar alls på det A320-moderkortet, inte att det bara är iGPUn som inte fungerar vilket är vad TS frågar efter.

Men som sagt, jag har inte heller hört något om att det skulle vara något problem att använda iGPU med Ryzen 5000 på 300-serien.

Av perost

Prestandan varierar rejält beroende på hur stora blocken är och hur många överföringar som görs samtidigt. Du ser t.ex. skillnaden i dina resultat mellan 4K och 64 x 4K, d.v.s. skillnaden mellan att överföra ett 4K-block i taget eller 64 4K-block samtidigt.

Så 3500 MB/s är en "upp till" siffra som man sällan kommer se i praktiken, prestandan man faktiskt får ut beror på hur man testar. Enligt IsMyHdOK:s sida för FireCuda 510 så verkar du ligga ungefär där man hamnar med det programmet.

Av perost
Skrivet av SEJHN:

Kylpasta finns inte på den vad jag vet

Menar du att du medvetet monterat kylaren utan kylpasta? Det vore väldigt dåligt i så fall, men det är nog mer troligt att du bara missförstått något och att ni använder den medföljande kylaren med förapplicerad kylpasta. Men kolla upp temperaturen på processorn (med t.ex. HWiNFO) och se till att den inte överhettar.

Om vi antar att temperaturen inte är ett problem så återstår frågan varför den är långsam. Du säger att du satt i en SSD, är Windows installerat på SSDn också? Det är nästan ett krav nu för tiden, Windows på en mekanisk hårddisk kan vara riktigt segt.

Sen var FX-6300 långsam redan när den var ny för 10 år sedan, så man ska kanske inte förvänta sig några underverk av den. Mer minne skulle kunna hjälpa, men 8GB borde ändå fungera hyffsat. Att datorn hänger sig är förstås ett tecken på att något är fel, men det kan vara lite allt möjligt tyvärr.

Av perost
Skrivet av talonmas:

Får man per automatik fördelar att bygga minne på höjden eller vad är grejen?

Hela poängen med cache är att ha låg latens, så man vill ha den så nära kärnorna som möjligt. Så att bygga på höjden gör att man får plats med mycket mer cache utan att avståndet ökar.

Av perost

Svarade fel på Narnia och Harry Potter, här konsumeras endast "vuxenfantasy"

Av perost
Skrivet av abotahtah:

Kollade nyss och moderkortet jag har är en X99S XPOWER AC.

Då är det något som inte stämmer, för en 6700K passar inte i det moderkortet.

Av perost

Jag kör backup till Backblaze via Duplicati, jag har ingen data som jag måste ha snabb tillgång till så det räcker för mig.

Skrivet av Mr_Lazy:

Men....? Var är det där standardmeddelandet om att "RAID är inte backup"? Då skriver jag det.

Kom ihåg RAID är inte samma sak som backup

Det nämndes redan i första svaret i tråden

Av perost
Skrivet av Networker:

Det fetade: Funderar på om man inte skulle kunna lösa det problemet genom att helt enkelt sätta en rejäl kondensator på strömmatningen till grafikkortet som utjämnar spikarna/effekttopparna. Borde vara rätt enkelt att modda själv. (Även om man absolut inte är någon Der Bauer, långt därifrån.)

Problemet är inte så mycket att nätaggen inte klarar av det utan att vissa modeller haft andra problem med 3000-serien. I Seasonics fall hade de t.ex. problem med att några modeller var känsliga för störningar på +12V sense-linan från grafikkortet vilket kunde få dem att stänga av sig. En lösning där var att helt enkelt koppla bort +12V sense. Men de flesta nätaggsmodeller har inga problem med 3000-serien.

Av perost
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag tror dock inte att Intel är mindre kompetent än mig, så de har väl en plan som jag ej fattar. Observera att 16 stora och 8st små kärnor förstår jag mycket mer på.
De 16st stora är de man använder när man jobbar med tyngre saker och de 8st små är när man surfar, kollar på film, skriver rapporter etc. Sedan såklart en mellanblandning av detta, som att bara aktivera 2st stora kärnor.

Du gör nog samma tankevurpa som många andra och tror att de små kärnorna bara är till för att sänka strömförbrukningen när det inte behövs så mycket processorkraft, men poängen på desktop är snarare att öka den totala prestandan.

De stora kärnorna drar så mycket ström att de ändå måste klocka ner rejält när många av dem används, så för jobb som skalar till många kärnor är det betydligt mer effektivt med massor av små energieffektivare kärnor (se t.ex. grafikkort som har tusentals "små kärnor"). Samtidigt finns det många jobb på desktop som kräver högsta möjliga enkeltrådsprestanda, så stora kärnor behövs också där.

Ryktena för Arrow Lake (2024) säger att de planerar att köra upp till 8+32, så det verkar som att Intel tänker fortsätta med 8 stora inom den närmsta framtiden i alla fall.