Inlägg

Inlägg som perost har skrivit i forumet
Av perost
Skrivet av mezzo_:

Resettade CMOS - samma problem. När jag väljer XMP så står den på 'Auto' där den går till 2166MHz. Om jag ställer in 'Auto'-delen över 2666MHz så vägrar den posta. Det finns som bekant en SPD-profil för PC3000.

<Uppladdad bildlänk>

Minnena har jag lyckats uppa till 1.394v.

B360 har som sagt inte stöd för minnesöverklockning, så över 2666 kommer aldrig fungera med det moderkortet oavsett vilka profiler som finns utan du måste ha ett Z370/Z390 för det.

Av perost
Skrivet av mezzo_:

Jag ställde in frekensen för "Auto" till 2666MHz. Förmodar att B360 inte låter mig höja volten till minnet och att jag gör bäst i att nöja mig med 2666MHz.

B360 har inte stöd för överklockning av varken CPU eller minne, så DDR4-2666 borde vara max du kan köra eftersom det är vad 8700 är specad för.

Vad som händer om du väljer en profil för högre frekvens borde rimligtvis vara att frekvensen ändå begränsas till DDR4-2666, men jag antar att det är något som går snett i det här fallet när profilen inte kan användas som den är av moderkortet. Så att bara köra på auto är nog som du säger det bästa ändå.

Av perost
Skrivet av DavidtheDoom:

Kort och gott är det nog som så att enheten inte stödjer USB-Alt mode HDMI utan endast är en grundläggande USB-port med power och USB-data. Stödjer plattan inte 5 Gbps-hastigheter så är det nästan uteslutet att alt-mode skulle fungera.

HDMI Alternate Mode används inte i praktiken och lades ner, så det är egentligen DP Alternate Mode som gäller även för HDMI via USB-C.

Av perost
Skrivet av andreasa64:

Bumpar denna tråd.

Ska bygga en dator, det var många år sedan sist det gjordes.
Så min fråga är hur jag koppar ESD-armbandet korrekt om jag har komponenterna utanför chassit.

Om jag ska montera CPU, ram, SSD och gör det utanför chassit, ska jag då sätta ESD-armbandet mellan mig och chassit oavsett?

Poängen med armbandet är att jämna ut potentialen mellan dig och komponenterna du använder. Så om du vill montera saker på moderkortet utanför chassit så bör armbandet vara kopplat till moderkortet istället, eller t.ex. till en ESD-matta som moderkortet ligger på.

Även när moderkortet är monterat i chassit så går det bra att koppla armbandet till moderkortet eftersom moderkortet då är anslutet till chassit, att man brukar koppla det till chassit är mest för att det oftast är enklast.

Av perost
Skrivet av Bosse_470:

Så jag letade upp den här på Amazon:
USB C to HDMI Adapter, USB Type C Adapter Multiport AV Converter with 4K HDMI Output
och det är den jag provat med.

I listan över kompatibla enheter så skriver de ju dock att Samsungs A-serie inte stöds. Enheten lär behöva stöd för DisplayPort via USB-C, det är så de flesta USB-C->DP/HDMI-adaptrar fungerar, vilket är något A-serien inte verkar ha.

Eventuellt skulle det kunna fungera med en adapter/hub som använder DisplayLink istället, t.ex. denna, Android har i alla fall DisplayLink-drivrutiner vad jag vet. Men det är mer en nödlösning när man inte har något annat val eftersom det är en mjukvarulösning som skickar en komprimerad bild via vanlig USB.

Men börjar man komma upp i de priserna så kanske det är vettigare att bara kolla efter någon begagnad surfplatta som har stöd för det istället, t.ex. en S6/S7.

Av perost

Det är omöjligt att svara på, det beror på hur mycket ström routern faktiskt drar. 12V * 2.8A = 33.6W, men det är ju möjligt att nätadaptern är överdimensionerad. Troligtvis finns det en viss marginal, men det är nog rätt osannolikt att tillverkaren skickar med en mycket starkare nätadapter än vad som krävs.

Av perost

Processorerna i fråga har ingen schemaläggare inbyggt, det är något som OS:et sköter (senaste generationer har Thread Director som hjälper OS:et med det, men det är fortfarande OS:et som har sista ordet).

Att datorn bootar långsammare handlar nog mest om att du bytt till ett annat moderkort. Att datorn känns långsammare lär vara att du antingen bytt till en sämre SSD, men ska till en riktigt dålig SSD för att det ska märkas, eller så bara inbillar du dig.

Det finns hur som helst inget känt problem med att 8000-serien skulle vara sämre än 7000-serien på såna saker vad jag vet, och om det hade funnits det så kan du vara rätt säker på att det hade klagats rejält på det oavsett storleken på problemet.

Av perost
Skrivet av Jimpa2:

Hur ser det ut i denna frågan nu 2024?

V-Sync fungerar fortfarande som det gjorde då, det som tillkommit sedan dess är adaptiv synkronisering för när datorn inte orkar driva spel i samma frekvens som skärmen. Se Sweclockers artikel om ämnet.

Av perost
Skrivet av Snabbt_o_Hårt:

en Intel I 3 10100 ligger ju på 5504 poäng ARM slagen av överklockning håll dig till prestanda per W

Bra jobbat att få upp en i3 10100 i 13,54 GHz

Av perost
Skrivet av Tanax:

Om PCIe blir snabbare än DDR5 så skulle ex RAM kunna börja använda det istället. Tänk dig en 2TB SSD som du partitionerar att ge dig 200GB RAM och resten lagring, vore rätt smutt!

Tyvärr så är det inte bandbredden som är det största problemet där utan latens. SSD:er har typiskt >1000x högre latens än RAM, så även med PCIe 7.0 skulle en normal SSD vara väldigt långsam som RAM. OCh sen har vi förstås även problemet med att NAND har begränsat med skrivcykler.

Av perost
Skrivet av Fulci:

Nu var det en Microsoft anställd som pratade om Windows 10 som det sista Windows och att de skulle köra Windows som en service med kontinuerliga uppdateringar. Kan du länka mig någon form av förtydligande eller dementi från Microsoft från samma tid? För det kom en hel del artiklar om det då och jag kan inte minnas att MS kom med någon uppdatering att det var ett missförstånd på den tiden.

Microsoft har varken dementerat eller förtydligat det, deras enda kommentar var som sagt "vi vill inte kommentera framtida versioner vid denna tidpunkt". Men t.ex. PCWorld har skrivit en del om hur kommentaren av Nixon togs ur sitt sammanhang. Att det skrevs många artiklar är ju däremot inget på bevis på något, det var som vanligt någon sida som skrev en clickbait-artikel om det och sen kopierade alla den.

Av perost
Skrivet av Teval:

Njae, missförstods vet jag inte. Urusel kommunikation från Microsoft snarare, om man inte ska klassa det som en lögn.

"Recent comments at Ignite about Windows 10 are reflective of the way Windows will be delivered as a service bringing new innovations and updates in an ongoing manner, with continuous value for our consumer and business customers," svarade presstalespersonen när The Verge frågade om Nixons kommentar som enligt citat var "Right now we’re releasing Windows 10, and because Windows 10 is the last version of Windows, we’re all still working on Windows 10."

Fortsättningen på citatet från Microsoft var: "We aren’t speaking to future branding at this time". Så visst, en del av problemet var att Microsoft bara gav ett typiskt PR-svar som i princip sa "vi kan inte kommentera framtida versioner just nu, men Win 10 är det bästa någonsin", men Microsoft själva har aldrig sagt att Win 10 skulle vara den sista versionen.

Av perost
Skrivet av Kilroy:

Fast det är ju inte 10 års livslängd, när Win 10 lanserades sade dom att det skulle uppdateras i omgångar istället för nya stora versioner.

Livslängden ska alltså räknas ifrån när dom började säga något annat.

Microsoft sa officiellt aldrig något sånt, det var något som sades på nån Microsoft-konferens som missförstods och spreds. Men oavsett så påverkar det ju inte när Win 10 lanserades, så det har inget med livslängden på OS:et att göra.

Av perost
Skrivet av ztenlund:

Nja, linjerna kommer att böja sig i ytterkanten av glaset. Det kommer man aldrig komma ifrån eftersom man bara har en lins. I kameraobjektiv staplar man flera linser som motverkar varandra för att få det hyfsat rakt (om man inte löser det i mjukvara i efterhand). Hade man bara kunna använda magiska glas utan någon distorsion hade nog världens optikkonstruktörer haft ett betydligt enklare jobb. I det optiska centrumet ska de däremot vara raka. Jag har råkat ut för att glasen var felaktiga och precis i det optiska centrumet hade en defekt så att de inte blev skarpt om man tittade exakt där. Lät man något gå igenom centrumet så gick det "i vågor" när det passerade defekten.

Hur mycket detta syns beror dock delvis på bågarna eftersom glasens storlek och placering varierar och därmed var man normalt tittar i dem. Samma sak är det ju med problemet med dubbelseende som kan uppstå för att man tittar över/under kanten av glaset och får både genom och utanför glaset samtidigt, i och med att bågen och glasens storlek/form påverkar risken för att man gör det.

Ok, jag utgick från vad jag upplever med mina egna glasögon, där linjer bryts allt mer längre ut i synfältet men fortfarande ser lika raka ut som utan glasögon. Men det kanske inte går att extrapolera från det utan beror säkert på vad man har för synfel då, jag har bara -1.5 på mina glas trots allt.

Av perost
Skrivet av tigersoul925:

Lustigt du nämner detta med horisontella linjer. Det är ju något sånt jag upplever. När jag följer en rak yta så "buktar den ut" när den kommer in i glasögonen som på ett billigt förstoringsglas. Det ser helt stört ut och är svårt att vänja sig vid att ignorera. Särskilt inomhus. Utomhus har man inte lika många tydliga linjer och former nära, då går det bättre, men inomhus är det ett helvete.

Menar du att raka linjer kröks, eller att de "bryts" och inte hänger ihop? Hela poängen med glasögon är ju att de ändrar hur ljuset bryts, så det man ser genom glasögonen kommer inte matcha synfältet utanför. Däremot ska raka linjer fortfarande vara raka, annars är det något som är fel.

Om det bara är att glasögonens synfält inte sammanfaller helt med det övriga som du stör dig på så kanske det kan vara en idé att testa glasögon med större glas, så att de täcker in en större del av synfältet. Givet att glasögonen du testat inte redan har relativt stora glas förstås.

Av perost
Skrivet av Apollo11:

Jag implementerade er algoritm:
...
Jag är inte riktigt med på vad som går fel. Kan det vara så att ingen data hamnar i vektorn?

Konstigt, jag skapade en fil med pcap-byten och körde programmet på den, då får jag:

Byte vector size/length: 4 11000011

Och tar jag bort bitset-anropet så att std::hex faktiskt gör något så skriver programmet ut c3 istället som förväntat. Så jag vet faktiskt inte vad som går fel för dig, har du kollat att filen du försöker läsa är ok?

Av perost

Du har väl i stort sett redan hittat lösningen, men det blir väl någonting sånt här:

// Allokera en vektor med num_of_bytes bytes. std::vector<std::byte> result(num_of_bytes); // Sök till rätt position. s.seekg(start_index); // Läs in num_of_bytes bytes till vektorn. s.read(reinterpret_cast<char*>(&result.front()), num_of_bytes);

Sen vill du kanske sprinkla lite felkontroller på det också, t.ex. kolla att seekg lyckades och att rätt antal bytes kunde läsas in.

Vill man vara lite mer C++-aktig så kan man även läsa in datan med t.ex. std::istreambuf_iterator, men det blir mycket långsammare eftersom datan då läses in byte för byte.

Av perost
Skrivet av the squonk:

Du förstår inte vad jag menar heller, det jag menar är att man skall betrakta kärnan som en svart låda "black box" det du beskriver är allt som pågår inne i kärnan vilket visst är intressant men inte direkt har med själva begreppet IPC att göra. IPC är slutresultatet, oavsett på vilket sätt det har uppnåtts, du beskriver hur man gör för att uppnå det. Fruktsallad.

Jag skulle påstå att det inte ens är IPC som är slutresultatet utan prestanda, för begreppet IPC används nästan bara för att mena "prestanda vid samma klockfrekvens" nu för tiden även om det egentligen är felaktigt. Så det blir lite förvirrat när IPC används för att mena två olika saker, inte sällan i samma inlägg

Hur många instruktioner en CPU kan exekvera per klockcykel säger annars inget om vilket arbete som faktiskt utförs, särskilt när man jämför olika instruktionsuppsättningar som x86 vs ARM. Det skulle ju vara relativt enkelt att designa en CPU med skyhög IPC men usel prestanda om man bara har en massa instruktioner som är snabba men oeffektiva.

Av perost

Ja, problemet är väl som sagt att det brukar vara väldigt svårt att hitta bilder på bärbara datorer med svensk layout, nästan alla är med amerikansk layout eftersom tillverkarna inte brukar bry sig om att fota varenda layout de har. Så vill du vara säker så är det nog bäst att gå till en fysisk butik så att du kan se vilken layout de har med dina egna ögon.

Av perost
Skrivet av Aphex:

Exploiten hänger på att man länkar mot libsystemd som i sin tur länkar mot liblzma.

Ja, det var det jag menade, det är bara vissa distributioner som patchar openssh för systemd-notify.