Inlägg

Inlägg som springarn har skrivit i forumet
Av springarn
Skrivet av VinterX:

För foto redigering är antalet kärnor och trådar i processorn viktigt, billigaste lösningen är en maxa AMD AM3+ dator eller om du har mycket pengar Intel 2011-3. Och ett dugligt grafikkort. Rekommenderar ett Nvidia gtx 1070 i nuläget. Alternativt flera billigare kort.

Vilken budget har du?

Om du har en tight budget så rekommenderar jag AMD med AM3+ socket det ger mer valuta för pengarna vid redigering då dessa program gärna vill ha de extra processor kärnorna. Det går forfarande att spela på den. Det är även billigare att köpa mindre formformat moderkort till AM3+.

Jag lägger mig gärna inte så långt över 10k för hela rasket, men samtidigt så vill jag ha mycket bang for the buck - och ifall detta sker vid 13k så får det bli så.

Skrivet av Belzer:

i5 6600k räcker långt för spel, bild- och videoredigering! Däremot kan 32GB RAM, precis som du själv påpekat, vara en väldigt god investering.

Vad har du för budget att jobba med? Citera mig med en budget så sätter jag ihop ett vettigt ITX-system till dig

Se mitt svar till VinterX.
Jag kommer ha svårt att lägga mer än 12k, och ligger helst runt 10k.

Tack som fan på förhand, ett ITX-bygge är ju drömmen om det inte blir alldeles för dyrt.

Skrivet av VinterX:

Jag rekommenderar hur som helst en I7 processor om du primärt ska rendera. Annars är det bortkastad kapacitet. Om du kikar på olika benchmarks.

Av springarn

Hjälp en nybörjare: Rigg främst för annat än spel

Jag har svårt att hitta råd när det gäller att bygga en kompetent rigg för annat än spel.

Det som kan tänkas vara krävande är foto-redigering och kanske i viss mån video-redigering.

Sedan spela, men jag är ingen gamer och kräver inte så höga inställningar. Men givetvis vill jag ha en någorlunda kompetent burk även på spelsidan, och om inte annat uppgraderingsbar.

I nuläget har jag kikat en del på Sweclockers vinterdator och varianter av den. Min nuvarande "build" ser ut som följer:

Intel Core i5 6600K (2000:-)
Cooler Master Hyper 212 / Be Quiet! (300-350:-)
Asus Geforce GTX 970 (2700:-)
Corsair Vegeneance DDR4 2x8 GB (800:-)
Samsung 850 EVO 500GB (1300:-)
Asus Z170 Pro (1600:-)
Nätagg???
Chassi???

Processor: Jag hoppas i5 räcker till både spel och lite bild/video-edits. Eller ska jag fokusera på en annan processor ifall det är annat än spel som ligger i fokus?
CPU-kyl: Kan inte tänka mig att det spelar så stor roll.
Grafikkort: Som sagt, inte högsta fokus men detta kort bör räcka gott till mina behov. Skall jag ta ett billigare är kanske frågan? Vilket i sådant fall?
Minne: Kanske går på 2x16 GB, får se.
HDD/SSD: Börjar med bara SSD, då jag har en NAS på 4TB hemma.
Moderkort: Ingen aning om hur man väljer detta

Nätagg antar jag man kan räkna ihop när man valt komponenter? Den effekt de blir tillsammans + lite marginal för ev framtida uppgradering.

Chassi: Helst hade jag velat ha MicroATX / ITX, men då det är första gången jag bygger dator vet jag inte ifall det bara kommer ställa till med bekymmer. Hur vet man ifall sakerna får plats?

Av springarn
Skrivet av Guybrush82:

@springarn: Nedan fäöjer ett förslag med en i7:a och 16 GB för bild/videoredigering. En bra SSD på 250 GB. Högkvalitativt nätagg redo för framtida uppgraderingar. Ett grafikkort som klarar enklare gaming. Ljuddämpat mATX-chassi.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/9223895/2016-03-03http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.pnghttp://www.inet.se/kundvagn/bild/9223895/2016-03-03

Stort tack. Jag gjorde en Prisjakt-lista baserat på detta som utgångspunkt.
Tror du man behöver i7:an eller skulle det funka med i5? Stor prisbesparing, men det är ju inte först förrän man sitter där med en trött burk man inser att de extra pengarna vore värt det.

Skrivet av Rasse12345:

Vad jag vet så är det ganska krångligt att bygga en Hackintosh är inte bara att installera och köra, utan du behöver noggrant välja ut hårdvara så att det finns drivrutiner som funkar osv.

Iaf så har du en fin "kundvagn" här ovan som kommer att funka utmärkt till videoredigering och enklare gaming

X99 alternativ lite över budgeten men kan vara värt att fundera på
http://www.inet.se/kundvagn/visa/9224063/2016-03-03http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.pnghttp://www.inet.se/kundvagn/bild/9224063/2016-03-03

När det kommer till moderkort så förstår jag inte riktigt vad skillnaderna är. Kan du förklara varför det vore en bra investering?

Av springarn
Skrivet av JohanKJIP:

Om du ändå inte hade tänkt använda den för spel skulle jag inte rekommendera att du köper ett låg-presterande grafikkort. De brukar ofta vara ett slöseri med pengar. Bättre att spara ihop till något ordentligt.

Bättre att bara skippa dedikerad GPU tills vidare då?

Av springarn

Video&bild-dator (för att senare uppgradera till speldator)

Hej på er,

Sedan 2008 har jag haft Mac-laptops, men nu är jag trött på skiten. Jag vill ha prestanda och nu när jag inte pluggar längre behövs inte bärbarheten.

Jag spelar i nuläget inga spel, men det kanske beror mer på att jag har en Macbook Air än att jag inte gillar att spela spel. Samtidigt är huvudsyftet med datorn inte att få ett prestandamonster för senaste spelen, utan snarare en dator där jag kan ha öppet 30 flikar samtidigt som jag photoshoppar stora filer eller testar lite rolig videredigering. Jag kan tänka mig att ha ett riktigt lågprestanda-grafikkort tills vidare, så får jag köpa ett nytt ifall det visar sig att jag vill spela mer.

Behov:

  • Relativt bra prestanda för video-/bildredigering. Endast som hobby vid tillfällen jag har bild/video-material, men även för skojs skull.

  • Tyst

  • Minst 250GB SSD, men behöver inte så stor övrig HDD då jag har NAS med 4TB där film etc ligger.

  • Grafikkort så jag kan spela en del bra spel - men det behöver inte vara de absolut senaste eller med höga inställningar.

  • Möjlighet att uppgradera grafikkort senare och att övriga komponenterna har tillräcklig prestanda för att kunna köra senaste spelen på ganska höga inställningar.

  • Strulfritt

Önskvärt:

  • Hackintosh-möjligheter

  • Litet chassi

Budget: <10k

Vad jag behöver hjälp med:
Jag har aldrig byggt en dator själv. CPU, minne och liknande har jag vett nog att dimensionera och kunna välja själv - men min kunskap om hur man matchar ihop komponenter och gör bra val är oerhört begränsad. Nätagg, moderkort, kylning etc gör mig förvirrad.